Az emberiség történetében egyedülálló veszély a közösségi média, állítja 17 amerikai tudós

Az emberiség történetében egyedülálló veszély a közösségi média, állítja 17 amerikai tudós

“A 7,8 milliárdból ma már 3,6 milliárd lelket elérő közösségi média nemcsak a véleményalkotást befolyásolja, de képes megváltoztatni emberek csoportos viselkedését is. Ezáltal pedig olyan típusú veszélyforrás, amilyen még nem volt a történelemben” - idézi a VálaszOnline 17 amerikai tudós közös kiáltványát, amit a világ egyik legfontosabb tudományos szakfolyóiratában, a PNAS-ban jelentettek meg A globális csoportos viselkedés irányítása (Stewardship of global collective behavior) címmel - a cikket nyilatkozatok is kísérték. A hír mellé most hasznos olvasmányokat ajánlunk.

sa | 2021. július 06. |

A tudósok különféle területekről érkeztek a közös állásponthoz: fizika, pszichológia, etika, ökológia, elméleti biológia. A leghíresebb közülük Carl Bergstrom evolúcióbiológus, a Washingtoni Egyetem professzora, akinek azt a nemzetközileg elhíresült ábrát és a hozzá tartozó elemzést köszönhetjük, amiben azt magyarázta el, miért fontos a járvány kezelése szempontjából, hogy a védekezéssel és a megelőzéssel minél jobban kilaposítsuk a járványgörbét.

Bergstromék konkrét krízisekkel illusztrálják, mi minden írható az új kommunikációs platformok számlájára. Az egyik legsúlyosabb szerintük a dezinformáció, a félretájékoztatás, az álhírek terjedése, aminek eredménye az Egyesült Államokban ijesztő mértékben terjedő (és Magyarországon is bőven tapasztalható) járványtagadás, maszk- és oltásellenesség. A másik pedig a 2017-es mianmari népirtás, amikor a muszlim kisebbséghez tartozó rohingyák tömegeit mészárolták le, és az ENSZ jelentése szerint a gyilkosságok brutalitásában és mennyiségében nagy szerepet játszottak a Facebookon terjedő uszítások.

A 17 tudós kérdések sorát teszi fel a cikkben, mert szerintük ebben az új jelenségben 

a legijesztőbbek azok, amiket még mindig nem tudunk a szociális média hatásáról az emberi faj viselkedésére egyénileg és közösségként.

Szerintük ugyanis nem egyszerű technológiai szintlépés történt, hogy régen papíron olvastunk és rádiót hallgattunk, most pedig képernyőn (is) olvasunk és fogadjuk be az írott, hang- és videóinformációt. Ezek a tudósok azt állítják, hogy a változások az egész működésünket és a csoportos viselkedésünket is átalakítják. Emiatt pedig új tudományos együttműködést sürgetnek.

Ha minimálisan is komolyan vesszük a szakértők figyelmeztetését, akkor amit valamennyien megtehetünk a saját életünkben, az a közösségi média tudatosabb használata és a hiteles forrásból történő tájékozódás. Előbbire nagyon üdítő és tanulságos tud lenni, ha akár a szabadságunk idején, de böjtöt tartunk, és egy-két hétre, akár egy hónapra lejövünk Facebookról, Twitterről, Instagramról stb. Utóbbihoz némi olvasnivalót ajánlunk.

Krekó Péter: Tömegparanoia 2.0

KREKÓ PÉTER
Tömegparanoia 2.0 - Összeesküvés-elméletek, álhírek és dezinformáció
Athenaeum Kiadó, 2021, 343 oldal
-

“Ha egy eszmében sokan hisznek, attól az még nem válik valóságossá, mégis hatni fog a világra” - írja Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében. A kötet első változata 2018-ban jelent meg, és a konteók mellett olyan égető kérdéseket tárgyalt tudományos igénnyel, de közérthetően, mint az álhírek és a post-truth valósága. A 2.0 ennek aktualizált, áramvonalasított új kiadása, amiben a szerző a pandémia gerjesztette jelenségekre is reagál. Krekó Péterrel ebben az interjúban beszélgettünk, ahol arról is szó volt, hogy az összeesküvés-elmélet, a konteó miért nem csak a “vesztesek” hiedelme.

Jaron Lanier: Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról? 10 érv

Jaron Lanier
Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról? - 10 érv
Ford. Harasztos Ágnes, Európa, 2020, 244 oldal
-

A Szilícium-völgy és a virtuális valóság úttörője, Jaron Lanier tíz szakmai és személyes érvet sorakoztat fel amellett, hogy miért kellene - lehetőleg most azonnal - elhagynunk a közösségi média felületeit, hogy a mérgező hatásaitól megszabadulva boldogabb életet élhessünk.

A szerző elismert kutató, informatikus, filozófus és jövőkutató. Szerinte a közösségi média a legrosszabbat hozza ki belőlünk: a népszerűség, a siker és az őszinte kapcsolatok illúzióját táplálja bennünk, eltorzítja az igazsághoz való viszonyunkat, amivel a politika világa is egyre polarizáltabbá válik. Lanier nemcsak a közösségi oldalak működését elemzi szakértőként, de bennfentes információkat is megoszt arról, hogyan manipulálják a viselkedésünket a befolyásos nagyvállalatok vagy politikai érdekszférák. A szerző viszont igazi technooptimista, ezért arra is rávilágít, hogy a közösségi hálózatok hogyan lehetnének egy gazdagabb és teljesebb élet eszközei is. Lanierrel a könyv kapcsán Ezra Klein is beszélgetett a podcastjában, azt is érdemes meghallgatni:

Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari
Sapiens - Az emberiség rövid története
Ford. Torma Péter, Animus, 2020, 383 oldal
-

Az izraeli sztártörténész könyvét sokan vádolták már azzal, hogy túlságosan leegyszerűsíti az emberiség történetét (mint egyébként bármilyen áttekintő munka), tehát nem is azért ajánljuk itt, hogy ebből szedd össze a történelmi mikroinformációkat. Olyan közérthető, gondolatébresztő olvasmánynak viszont nagyon is alkalmas, hogy megmutassa az emberi történelmet összekötő habarcsot, azokat az evolúciós örökségeket és mentális konstrukciókat, amik lehetővé tették, hogy egyre bővülő közösségként együttműködő szervezeteket alakítsunk ki, amikből államok, jogrend, gazdaság, vallás - azaz kultúrák és civilizációk születtek. És születnek a mai napig. 

A Sapiens felkerült a Guardian listájára, amin a 21. század eddigi legfontosabb könyveit gyűjtötték össze. A 60 nyelvre lefordított és több mint 16 millió példányban elkelt bestseller két neves képregényrajzoló, David Vandermeulen és Daniel Casanave közreműködésével képregényként is megjelent. Hararival mi is interjúztunk, azt itt olvashatod el. Napjaink egyik legnagyobb hatású gondolkodója szerint a legfontosabb műfaj a sci-fi, és egy görögországi vitán azt is kifejtette, hogy napjainkban a gyarmatosításhoz elég megszerezni az adatokat, egy televíziós interjúban pedig a nemzetközi összefogást sürgette a járvány legyőzése érdekében.

Hírlevél feliratkozás


(Címlapi kép: Getty)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Krekó Péter: A konteó nem csak a "vesztesek" hiedelme

Biztos, hogy mindig csak a másik hiszi el az álhíreket és az összeesküvés-elméleteket? Meddig egészséges a gyanakvás, és hol van szükség bizalomra? Hol hibázott a hatalom és a hivatalos szervek? Interjú Krekó Péterrel.

...
Hírek

Harari most képregényben meséli el az emberiség történetét

Végre magyarul is megjelent Yuval Noah Harari Sapiens című könyve - azúttal képregényként!

...
Hírek

Harari: A gyarmatosításhoz ma már elég megszerezni az adatokat

Napjainkban az egyik legnagyobb hatású gondolkodónak tartják az izraeli Yuval Noah Hararit (tavaly mi is interjúztunk vele), aki a napokban egy görögországi vita résztvevője volt, de alkalmat kerített arra is, hogy megossza a véleményét a mesterséges intelligenciáról, ahogy arról is, veszélyben vannak-e a liberális értékek.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Michael Fassbender elveszti az eszét – 5 tuti film, amit streamelhetsz

Adam Sandler egy kapuzárási pánik ellen harcoló hüllőnek kölcsönzi a hangját, Alexander Skarsgård alkotói válsággal küzdő írót alakit, Diane Lane és Kevin Costner pedig egy neo-westernben szolgáltatlak igazságot. Ezeket ajánljuk a frissen streamelhető filmek közül.

...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek közül válogattunk.

Hírek
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

...
Hírek

Eredményes volt a sztrájk: fizetésemelés és bónusz Hollywoodban

...
Hírek

Szvoren Edina és Kukorelly Endre kapta idén a Füst Milán-díjat

...
Panodyssey

Kihirdették a Panodyssey legújabb pályázatának rövidlistáját

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 40-31.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 40-31.

Könyvek, amik megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket – nekünk ezek voltak 2023 legemlékezetesebb olvasmányai. Íme, az év végi listánk újabb tízese.

...
Szórakozás

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

A Netflix Bryan Lee O'Malley graphic noveljei alapján készített minisorozata megmozdított képregény, videojáték és anime. A Scott Pilgrim rákapcsolban remekül megférnek egymással az izzadságcseppek, a csókok és monoton basszusfutamok

Szerzőink

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

...
Kolozsi Orsolya

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

...
Ruff Orsolya

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

...

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni