Az emberiség történetében egyedülálló veszély a közösségi média, állítja 17 amerikai tudós

Az emberiség történetében egyedülálló veszély a közösségi média, állítja 17 amerikai tudós

“A 7,8 milliárdból ma már 3,6 milliárd lelket elérő közösségi média nemcsak a véleményalkotást befolyásolja, de képes megváltoztatni emberek csoportos viselkedését is. Ezáltal pedig olyan típusú veszélyforrás, amilyen még nem volt a történelemben” - idézi a VálaszOnline 17 amerikai tudós közös kiáltványát, amit a világ egyik legfontosabb tudományos szakfolyóiratában, a PNAS-ban jelentettek meg A globális csoportos viselkedés irányítása (Stewardship of global collective behavior) címmel - a cikket nyilatkozatok is kísérték. A hír mellé most hasznos olvasmányokat ajánlunk.

sa | 2021. július 06. |

A tudósok különféle területekről érkeztek a közös állásponthoz: fizika, pszichológia, etika, ökológia, elméleti biológia. A leghíresebb közülük Carl Bergstrom evolúcióbiológus, a Washingtoni Egyetem professzora, akinek azt a nemzetközileg elhíresült ábrát és a hozzá tartozó elemzést köszönhetjük, amiben azt magyarázta el, miért fontos a járvány kezelése szempontjából, hogy a védekezéssel és a megelőzéssel minél jobban kilaposítsuk a járványgörbét.

Bergstromék konkrét krízisekkel illusztrálják, mi minden írható az új kommunikációs platformok számlájára. Az egyik legsúlyosabb szerintük a dezinformáció, a félretájékoztatás, az álhírek terjedése, aminek eredménye az Egyesült Államokban ijesztő mértékben terjedő (és Magyarországon is bőven tapasztalható) járványtagadás, maszk- és oltásellenesség. A másik pedig a 2017-es mianmari népirtás, amikor a muszlim kisebbséghez tartozó rohingyák tömegeit mészárolták le, és az ENSZ jelentése szerint a gyilkosságok brutalitásában és mennyiségében nagy szerepet játszottak a Facebookon terjedő uszítások.

A 17 tudós kérdések sorát teszi fel a cikkben, mert szerintük ebben az új jelenségben 

a legijesztőbbek azok, amiket még mindig nem tudunk a szociális média hatásáról az emberi faj viselkedésére egyénileg és közösségként.

Szerintük ugyanis nem egyszerű technológiai szintlépés történt, hogy régen papíron olvastunk és rádiót hallgattunk, most pedig képernyőn (is) olvasunk és fogadjuk be az írott, hang- és videóinformációt. Ezek a tudósok azt állítják, hogy a változások az egész működésünket és a csoportos viselkedésünket is átalakítják. Emiatt pedig új tudományos együttműködést sürgetnek.

Ha minimálisan is komolyan vesszük a szakértők figyelmeztetését, akkor amit valamennyien megtehetünk a saját életünkben, az a közösségi média tudatosabb használata és a hiteles forrásból történő tájékozódás. Előbbire nagyon üdítő és tanulságos tud lenni, ha akár a szabadságunk idején, de böjtöt tartunk, és egy-két hétre, akár egy hónapra lejövünk Facebookról, Twitterről, Instagramról stb. Utóbbihoz némi olvasnivalót ajánlunk.

Krekó Péter: Tömegparanoia 2.0

KREKÓ PÉTER
Tömegparanoia 2.0 - Összeesküvés-elméletek, álhírek és dezinformáció
Athenaeum Kiadó, 2021, 343 oldal
-

“Ha egy eszmében sokan hisznek, attól az még nem válik valóságossá, mégis hatni fog a világra” - írja Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében. A kötet első változata 2018-ban jelent meg, és a konteók mellett olyan égető kérdéseket tárgyalt tudományos igénnyel, de közérthetően, mint az álhírek és a post-truth valósága. A 2.0 ennek aktualizált, áramvonalasított új kiadása, amiben a szerző a pandémia gerjesztette jelenségekre is reagál. Krekó Péterrel ebben az interjúban beszélgettünk, ahol arról is szó volt, hogy az összeesküvés-elmélet, a konteó miért nem csak a “vesztesek” hiedelme.

Jaron Lanier: Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról? 10 érv

Jaron Lanier
Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról? - 10 érv
Ford. Harasztos Ágnes, Európa, 2020, 244 oldal
-

A Szilícium-völgy és a virtuális valóság úttörője, Jaron Lanier tíz szakmai és személyes érvet sorakoztat fel amellett, hogy miért kellene - lehetőleg most azonnal - elhagynunk a közösségi média felületeit, hogy a mérgező hatásaitól megszabadulva boldogabb életet élhessünk.

A szerző elismert kutató, informatikus, filozófus és jövőkutató. Szerinte a közösségi média a legrosszabbat hozza ki belőlünk: a népszerűség, a siker és az őszinte kapcsolatok illúzióját táplálja bennünk, eltorzítja az igazsághoz való viszonyunkat, amivel a politika világa is egyre polarizáltabbá válik. Lanier nemcsak a közösségi oldalak működését elemzi szakértőként, de bennfentes információkat is megoszt arról, hogyan manipulálják a viselkedésünket a befolyásos nagyvállalatok vagy politikai érdekszférák. A szerző viszont igazi technooptimista, ezért arra is rávilágít, hogy a közösségi hálózatok hogyan lehetnének egy gazdagabb és teljesebb élet eszközei is. Lanierrel a könyv kapcsán Ezra Klein is beszélgetett a podcastjában, azt is érdemes meghallgatni:

Yuval Noah Harari: Sapiens

Yuval Noah Harari
Sapiens - Az emberiség rövid története
Ford. Torma Péter, Animus, 2020, 383 oldal
-

Az izraeli sztártörténész könyvét sokan vádolták már azzal, hogy túlságosan leegyszerűsíti az emberiség történetét (mint egyébként bármilyen áttekintő munka), tehát nem is azért ajánljuk itt, hogy ebből szedd össze a történelmi mikroinformációkat. Olyan közérthető, gondolatébresztő olvasmánynak viszont nagyon is alkalmas, hogy megmutassa az emberi történelmet összekötő habarcsot, azokat az evolúciós örökségeket és mentális konstrukciókat, amik lehetővé tették, hogy egyre bővülő közösségként együttműködő szervezeteket alakítsunk ki, amikből államok, jogrend, gazdaság, vallás - azaz kultúrák és civilizációk születtek. És születnek a mai napig. 

A Sapiens felkerült a Guardian listájára, amin a 21. század eddigi legfontosabb könyveit gyűjtötték össze. A 60 nyelvre lefordított és több mint 16 millió példányban elkelt bestseller két neves képregényrajzoló, David Vandermeulen és Daniel Casanave közreműködésével képregényként is megjelent. Hararival mi is interjúztunk, azt itt olvashatod el. Napjaink egyik legnagyobb hatású gondolkodója szerint a legfontosabb műfaj a sci-fi, és egy görögországi vitán azt is kifejtette, hogy napjainkban a gyarmatosításhoz elég megszerezni az adatokat, egy televíziós interjúban pedig a nemzetközi összefogást sürgette a járvány legyőzése érdekében.

Hírlevél feliratkozás


(Címlapi kép: Getty)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Krekó Péter: A konteó nem csak a "vesztesek" hiedelme

Biztos, hogy mindig csak a másik hiszi el az álhíreket és az összeesküvés-elméleteket? Meddig egészséges a gyanakvás, és hol van szükség bizalomra? Hol hibázott a hatalom és a hivatalos szervek? Interjú Krekó Péterrel.

...
Hírek

Harari most képregényben meséli el az emberiség történetét

Végre magyarul is megjelent Yuval Noah Harari Sapiens című könyve - azúttal képregényként!

...
Hírek

Harari: A gyarmatosításhoz ma már elég megszerezni az adatokat

Napjainkban az egyik legnagyobb hatású gondolkodónak tartják az izraeli Yuval Noah Hararit (tavaly mi is interjúztunk vele), aki a napokban egy görögországi vita résztvevője volt, de alkalmat kerített arra is, hogy megossza a véleményét a mesterséges intelligenciáról, ahogy arról is, veszélyben vannak-e a liberális értékek.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

Dennis Villeneuve feladta a leckét a nézőknek, legyen szó A Dűne univerzumának rajongóiról, a Frank Herbertet nem olvasó mozilátogatókról, vagy akár a rendező munkásságának követőiről.

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

Hírek
...
Beleolvasó

60 éves lett Kemény István, most megtudhatjuk, hogyan keletkeztek a versei

...
Hírek

Kampány indult azért, hogy a műfordítók neve is szerepeljen a könyvborítókon

...
Hírek

Meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró

...
Hírek

Új fordításban jelenik meg a cyberpunk bibliája, a Sprawl-trilógia

...
Hírek

Kon-takt(s), Enyedi Ildikó, Spanyol filmhét, Hadik Brunch [Programajánló]

...
Hírek

Ingyen letölthetik Bill Gates új könyvét az egyetemisták

...
Hírek

A fák nemcsak versenytársak, de együtt is működnek egymással

...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

...
Gyerekirodalom

Elveszett városok és ősi folyamistenek – A világ öt folyó tükrében

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Sosem szabadul a háborútól, aki valaha részt vett benne

Adam Foulds A farkas szájában című kötete háborús regény és részben maffiaregény, amelyben két katona történetét követhetjük nyomon.

...
Nagy

Hegyi Ede: A költözés (7.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a hetedik része.

...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk. 

...
Nagy

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt. Hitt abban, hogy  a flow-t nem kell tanulni és minden ember képes rá. Ahogy abban is, hogy a boldogság olyan állapot, amelyet mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. 

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Szécsi Noémi

Az író is elsősorban olvasó. A Könyves Magazin sorozatában írókat kérdezünk olvasási szokásokról, az éjjeli szekrényen heverő könyvekről, és arról, milyen regény határozta meg az életüket. Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Szécsi Noémi válaszolt.

...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Podcast

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

Nádas Péter 1962 karácsonyán fejezte be első elbeszélését, A Bibliát. A szöveg először 1965-ben jelent meg az Új Írásban. Nádas Péterrel diktatúráról, az alkotói folyamat indulásáról, erőszakról, Rákosi villájáról és egy megbánt elbeszélői nézőpontról beszélgettünk.

...
Nagy

Hatvanéves lett Kemény István

Ma lett hatvanéves Kemény István író, költő. Születésnapja alkalmából négy verséről írunk most, amelyek olvashatók a frissen megjelent, válogatott verseit tartalmazó kötetében, az Állástalan táncosban is.

Szerzőink

...
Valuska László

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

...
Rezek Bori

Megint dráma van a Szépművészetiben- Textúra 2021

...
Sándor Anna

A Dűne nem találja a mértéket, de eléri, hogy látni akarjuk a folytatást

...

Nádas Péter a Rákosi-villáról, gyilkosságról és az első novellájáról

...

Margó, Jennifer Teege, A feleségem története [10 perc Könyves]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]