Harari: A gyarmatosításhoz ma már elég megszerezni az adatokat

Harari: A gyarmatosításhoz ma már elég megszerezni az adatokat

Napjainkban az egyik legnagyobb hatású gondolkodónak tartják az izraeli Yuval Noah Hararit (tavaly mi is interjúztunk vele), aki a napokban egy görögországi vita résztvevője volt, de alkalmat kerített arra is, hogy megossza a véleményét a mesterséges intelligenciáról, ahogy arról is, veszélyben vannak-e a liberális értékek.

Könyves Magazin | 2020. október 06. |

A demokrácia mindig fenyegetés alatt van, hiszen az erősödéséhez nagyon sok előfeltétel szükséges - vélte az ekathimerini.com-nak adott interjújábanYuval Noah Harari, a Sapiens, a Homo Deus és a 21 lecke a 21. századra című könyvek szerzője. Az interjúban Harari úgy fogalmazott, hogy a demokrácia olyan, mint egy ritka virág, nem nőhet bárol, míg a diktatúra olyan, mint a gyom, ledobhatod bárhol, nőni fog. Harari szerint a liberális értékek is fenyegetés alatt vannak, de észben kell tartani, hogy valójában a történelem folyamán még sosem voltak ilyen széles körben elterjedtek és erősek, mint napjainkban. Szerinte három egyszerű kérdéssel tesztelni lehet, hogy valaki liberális-e:

1. Szerinted az embereknek jogukban áll maguknak megválasztani a kormányukat, ahelyett, hogy egy királynak engedelmeskednének?
2. Szerinted az embereknek jogukban áll megválasztani a szakmájukat, vagy ugyanazt a munkát kell végezniük, mint a szüleiknek? (Ami egyenlő azzal, hogy ha valakinek az apja parasztként dolgozott, akkor a gyerek is parasztként keresi a betevőt.)
3. Szerinted az embereknek jogukban áll megválasztaniuk élet- vagy házastársukat, ahelyett, hogy olyan személlyel kötnék össze az életüket, akit az idősebbek vagy a papok választanak ki a számukra?

Ha mindhárom kérdésre igen a válasz, akkor Harari szerint liberálisok vagyunk. Szerinte még azok is, akik konzervatívnak vallják magukat, nézeteiket tekintve sokkal librálisabbak, mint jó száz éve a radikális liberálisok voltak.

Harari: Az emberek nem mindig a legigazabb sztoriban hisznek - Könyves magazin

Fotó: Németh Dániel A 43 éves Yuval Noah Harari napjaink egyik legnagyobb hatású történész-gondolkodója, akinek olyan emberek is figyelnek a szavára, mint Bill Gates vagy Mark Zuckerberg (a Facebook-alapító épp a napokban interjúvolta meg, ITT meg is lehet nézni a beszélgetésüket).

Az interjúban szóba kerültek az összeesküvés-elméletek, amelyek ellen Harari szerint nem lehet úgy küzdeni, hogy tudományos adatokkal meg statisztikákkal bombázzuk az embereket ("az emberek a történetekben hisznek, nem a számokban"). Szerinte az igazság sokkal komplikáltabb és fájdalmasabb bármilyen kitalációnál. Így aztán szükség van egy hídra a tudományos világ és a népesség között, a saját munkája pedig részben ezt a hídszerepet tölti be. A gyors technológiai változások kapcsán úgy vélte, hogy a technológia bár valóban megszüntet munkahelyeket, ugyanakkor újakat is hoz létre - a nagy kihívás az lesz, hogy saját magunkat újra tudjuk képezni, újra és újra fel tudjuk találni magunkat ebben az új helyzetben, és nem pusztán egyszer az életben, hanem akár számos alkalommal is, ami rendkívül nehéz dolog.

A történelem senkinek sem ad engedményeket. Aki lemarad, nem panaszkodhat, nem mondhatja azt a világnak, hogy ez a tempó túl gyors neki. Érdemes megnézni, hogy a 19. századi ipari forradalom idején kik álltak az iparosodás élén, és kik voltak a sereghajtó országok. Utóbbiak pár évtizeddel később - hivatalosan vagy nem hivatalosan - az először iparosodott országok gyarmataivá váltak. Szerinte ugyanez történik most a mesterséges intelligenciával és a biotechnológiával is, és megint van egy megosztottság, hiszen néhány ország élen jár ebben, a többség pedig lemaradt - ezúttal pedig a szakadék is sokkal nagyobb közöttük, mint a 19. században volt. A 21. században már nem kell tankokat beküldeni, hogy gyarmattá váljon az ország, elég az adatokat kivonni, azaz megszerezni az adott országból. Szerinte az imperializmusnak egy olyan formáját látjuk most, amit ő "adat-kolonializmusnak" nevez.

Az interjúból kiderült az is, hogy Harari könyveiből képregények készülnek, igaz, nem ő rajzolja őket (saját bevallása szerint úgy rajzol, mint egy ötéves), hanem egy belga és egy francia művész. Harari érdekes kísérletnek nevezte, hogy más formában meséljen a történelemről, a tudományról, ehhez pedig az említett képregényben egy szuperhős figura segítségét fogják igénybe venni. Lesz olyan fejezet, amelyik az emberi együttműködésről, a másik pedig a nagy állatok kipusztulásáról szól majd, az egészet pedig egy szuperhősös-nyomozós történetbe ágyazzák majd.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Harari szerint csak együttműködéssel lehet legyőzni a járványt

A sztártörténész szerint korunk jelentős eseménye lesz a járvány, és a következményei hosszútávon kísérnek majd minket. 

...
Hírek

Harari maga engedélyezte, hogy kihagyjanak részeket könyvének orosz kiadásából

...
Hírek

Harari szerint a legfontosabb műfaj: a sci-fi

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Gyerekirodalom

Nézz bele az Édes mostoha filmváltozatába!

Dobó Kata filmet forgatott Lakner Artúr gyerekklasszikusából: ez lett az El a kezekkel a Papámtól!, ma pedig kijött az első előzetes.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]