Harari: A gyarmatosításhoz ma már elég megszerezni az adatokat

Harari: A gyarmatosításhoz ma már elég megszerezni az adatokat

Napjainkban az egyik legnagyobb hatású gondolkodónak tartják az izraeli Yuval Noah Hararit (tavaly mi is interjúztunk vele), aki a napokban egy görögországi vita résztvevője volt, de alkalmat kerített arra is, hogy megossza a véleményét a mesterséges intelligenciáról, ahogy arról is, veszélyben vannak-e a liberális értékek.

Könyves Magazin | 2020. október 06. |

A demokrácia mindig fenyegetés alatt van, hiszen az erősödéséhez nagyon sok előfeltétel szükséges - vélte az ekathimerini.com-nak adott interjújábanYuval Noah Harari, a Sapiens, a Homo Deus és a 21 lecke a 21. századra című könyvek szerzője. Az interjúban Harari úgy fogalmazott, hogy a demokrácia olyan, mint egy ritka virág, nem nőhet bárol, míg a diktatúra olyan, mint a gyom, ledobhatod bárhol, nőni fog. Harari szerint a liberális értékek is fenyegetés alatt vannak, de észben kell tartani, hogy valójában a történelem folyamán még sosem voltak ilyen széles körben elterjedtek és erősek, mint napjainkban. Szerinte három egyszerű kérdéssel tesztelni lehet, hogy valaki liberális-e:

1. Szerinted az embereknek jogukban áll maguknak megválasztani a kormányukat, ahelyett, hogy egy királynak engedelmeskednének?
2. Szerinted az embereknek jogukban áll megválasztani a szakmájukat, vagy ugyanazt a munkát kell végezniük, mint a szüleiknek? (Ami egyenlő azzal, hogy ha valakinek az apja parasztként dolgozott, akkor a gyerek is parasztként keresi a betevőt.)
3. Szerinted az embereknek jogukban áll megválasztaniuk élet- vagy házastársukat, ahelyett, hogy olyan személlyel kötnék össze az életüket, akit az idősebbek vagy a papok választanak ki a számukra?

Ha mindhárom kérdésre igen a válasz, akkor Harari szerint liberálisok vagyunk. Szerinte még azok is, akik konzervatívnak vallják magukat, nézeteiket tekintve sokkal librálisabbak, mint jó száz éve a radikális liberálisok voltak.

Harari: Az emberek nem mindig a legigazabb sztoriban hisznek - Könyves magazin

Fotó: Németh Dániel A 43 éves Yuval Noah Harari napjaink egyik legnagyobb hatású történész-gondolkodója, akinek olyan emberek is figyelnek a szavára, mint Bill Gates vagy Mark Zuckerberg (a Facebook-alapító épp a napokban interjúvolta meg, ITT meg is lehet nézni a beszélgetésüket).

Az interjúban szóba kerültek az összeesküvés-elméletek, amelyek ellen Harari szerint nem lehet úgy küzdeni, hogy tudományos adatokkal meg statisztikákkal bombázzuk az embereket ("az emberek a történetekben hisznek, nem a számokban"). Szerinte az igazság sokkal komplikáltabb és fájdalmasabb bármilyen kitalációnál. Így aztán szükség van egy hídra a tudományos világ és a népesség között, a saját munkája pedig részben ezt a hídszerepet tölti be. A gyors technológiai változások kapcsán úgy vélte, hogy a technológia bár valóban megszüntet munkahelyeket, ugyanakkor újakat is hoz létre - a nagy kihívás az lesz, hogy saját magunkat újra tudjuk képezni, újra és újra fel tudjuk találni magunkat ebben az új helyzetben, és nem pusztán egyszer az életben, hanem akár számos alkalommal is, ami rendkívül nehéz dolog.

A történelem senkinek sem ad engedményeket. Aki lemarad, nem panaszkodhat, nem mondhatja azt a világnak, hogy ez a tempó túl gyors neki. Érdemes megnézni, hogy a 19. századi ipari forradalom idején kik álltak az iparosodás élén, és kik voltak a sereghajtó országok. Utóbbiak pár évtizeddel később - hivatalosan vagy nem hivatalosan - az először iparosodott országok gyarmataivá váltak. Szerinte ugyanez történik most a mesterséges intelligenciával és a biotechnológiával is, és megint van egy megosztottság, hiszen néhány ország élen jár ebben, a többség pedig lemaradt - ezúttal pedig a szakadék is sokkal nagyobb közöttük, mint a 19. században volt. A 21. században már nem kell tankokat beküldeni, hogy gyarmattá váljon az ország, elég az adatokat kivonni, azaz megszerezni az adott országból. Szerinte az imperializmusnak egy olyan formáját látjuk most, amit ő "adat-kolonializmusnak" nevez.

Az interjúból kiderült az is, hogy Harari könyveiből képregények készülnek, igaz, nem ő rajzolja őket (saját bevallása szerint úgy rajzol, mint egy ötéves), hanem egy belga és egy francia művész. Harari érdekes kísérletnek nevezte, hogy más formában meséljen a történelemről, a tudományról, ehhez pedig az említett képregényben egy szuperhős figura segítségét fogják igénybe venni. Lesz olyan fejezet, amelyik az emberi együttműködésről, a másik pedig a nagy állatok kipusztulásáról szól majd, az egészet pedig egy szuperhősös-nyomozós történetbe ágyazzák majd.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Harari szerint csak együttműködéssel lehet legyőzni a járványt

A sztártörténész szerint korunk jelentős eseménye lesz a járvány, és a következményei hosszútávon kísérnek majd minket. 

...
Hírek

Harari maga engedélyezte, hogy kihagyjanak részeket könyvének orosz kiadásából

...
Hírek

Harari szerint a legfontosabb műfaj: a sci-fi

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

Hírek
...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Nem kerülhet be a párizsi Panthéonba Rimbaud és Verlaine

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

Amanda Gorman a legfiatalabb költő valaha, aki verset mondhat amerikai elnök beiktatásán

...
Hírek

Kormányhivatal: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Meseországot kiadó Labrisz

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

...
Hírek

Amerikában nyílt levélben tiltakoznak egy esetleges Trump-memoár ellen

...
Hírek

Vihart kavart és rímes riposztokat ihletett Lackfi János rendőrös verse

...
Nagy

Versterápia: „Minden fehér, csakhogy törékeny,/ kemény fehér ez, nem puha.”