10 külföldi könyv, amibe érdemes belenézni a Könyvhéten

Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét, amely idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó háromszögében várja az érdeklődőket és az olvasókat. A katalógust böngészve válogattunk már a magyar szépirodalmi és a gyerekkönyvek közül, most pedig külföldi szerzők irodalmi és ismeretterjesztő köteteiből ajánlunk.

sa | 2021. szeptember 02. |

Philip Roth: Engedd el

Philip Roth
Engedd el
Ford. Nemes Anna, 21. Század, 2021, 943 oldal
-

Philip Roth első, 27 évesen írt regénye eredetileg 1962-ben jelent meg, magyarul viszont most először. Gabe Wallach a leszerelés után New Yorkból a távoli Chicagóba költözik tanítani, ám legfőbb foglalatossága inkább az emberi karakterek és viszonyok feltérképezése. Az olvasó közben ugyanúgy vizsgálhatja az ötvenes évek Amerikájában élő Gabe-et: derék polgár vagy elkényeztetett úrifiú, önzetlen vagy balek, józan vagy gyáva, önfeláldozó vagy lúzer?

Jessika Aro: Putyin trolljai

Jessika Aro
Putyin trolljai - Igaz történetek az orosz infoháború frontvonalából
Ford. G. Bogár Edit, Corvina, 2021, 496 oldal
-

Jessikka Aro finn újságíró darázsfészekbe nyúlt 2014-ben, amikor az orosz információs hadviselés után kezdett el nyomozni. Szentpéterváron igazi trollokkal készített interjúkat, leleplezve az egyik "trollfarm" működését. Azonnal rászállt az orosz titkosszolgálat: halott édesapja nevében küldtek neki ijesztő sms-eket, vagy a vonal túloldalán pisztolylövést hallott. Ebben a könyvben a saját története mellett még nyolc másik, a Kreml által ellenségnek tekintett ember viszontagságait írja meg. Van köztük volt magyarországi litván nagykövet, rejtőzködő ukrajnai önkéntes, aki a donyecki orosz hadműveletekről tudósított, vagy az az oknyomozó blogger, aki leleplezte, mi okozta az Ukrajna fölött lezuhant maláj utasszállító gép katasztrófáját.

Mario Vargas Llosa: Vad idők

Mario Vargas LLosa
Vad idők
Ford. Eőry Zsófia, Helikon, 2021
-

Az irodalmi Nobel-díjas Mario Vargas Llosa könyve a valósághoz szigorúan ragaszkodó történelmi regény. Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével döntötték meg katonai puccsal a demokratikusan megválasztott kormányt. Ez évtizedekre meghatározta Közép-Amerika sorsát, Vargas Llosa szerint pedig van benne valami ördögi.

Helga Flatland: Egy modern család

Helga Flatland
Egy modern család
Ford. Medgyesi Ágota, Prae, 2021, 256 oldal
-

Ha szeretted a dán Születésnap című filmet, ez is tetszeni fog. Egy házaspár az apa 70. születésnapján jelenti be a népes családnak, hogy negyven év házasság után elválnak: úgy érzik, teljesítették a gyerekek felé vállalt kötelességeiket, és nyugdíjas éveikre új alapokra akarják helyezni az életüket. A szétmálló biztonságérzet, a túl későn felismert igazságok és a személyes csalódások nyomán több évtizedes családtörténet bontakozik ki a három testvér nézőpontjain keresztül.

Margaret Atwood: Legvégül a szív

Margaret Atwood
Legvégül a szív
Ford. Csonka Ágnes, Jelenkor, 2021, 508 oldal
-

Mi a fontosabb, a biztonság vagy a szabadság? Lehet-e olyan társadalmi berendezkedést létrehozni, amely mindenki számára jó életet biztosít? Hogy csúsznak át a világmegváltó elképzelések totalitáriánus rendszerekbe? És leveszi-e az erkölcsi felelősséget a vállunkról, ha mások döntenek helyettünk? Margaret Atwood 2015-ben írt disztópiája azzal a gondolattal játszik el, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha egyszer végleg összeomlik a gazdaság. Cikkünket itt olvashatod a regényről, itt pedig bele is olvashatsz.

Karl Ove Knausgård: Harcok. Harcom 6

Karl Ove Knausgård
Harcok - Harcom 6.
Ford. Patat Bence, Magvető, 2021, 1095 oldal
-

A Harcok című hatodik kötettel zárul Karl Ove Knausgard önéletrajzi regényfolyama. A könyv egy alkotói és lelkiismereti válságba keveredett férfi vallomása, méltó lezárása a 21. századi világirodalom egyik legizgalmasabb írói kísérletének. A családi krízisek között hosszú filozófiai értekezést olvashatunk az antiszemitizmus természetéről, Paul Celan Szűkmenet című verséről, Káin és Ábel történetéről, Turnerről, Leonardo da Vinciről, a Harmadik Birodalom nyelvéről, a Mein Kampfról, és arról, hogyan jutott el Adolf Hitler egy vasmarkú apa mellől Németország élére. A könyvbe itt beleolvashatsz, akár úgy is, hogy közben a lejátszási listáját hallgatod. A regényfolyam fordításáról Patat Bence is beszámolt, és az is kiderült, mennyire tetszik a szerzőnek a magyar borító.

Ginger Strand: A Vonnegut testvérek

Ginger Strand
A Vonnegut testvérek - Tudomány és fantasztikum a Varázsházban
Ford. Mészáros Ernő, Balassi, 2020, 329 oldal
-

Ginger Strand könyve a tudomány és az irodalom lényegével, működésével és összefüggéseivel ismerteti meg az olvasót. Bernard és Kurt Vonnegut a 20. századi amerikai tudomány, illetve irodalom kiemelkedő képviselői. A második világháború után mindketten a General Electric vállalatnál dolgoztak: Bernard a kutatólaboratóriumban, a Varázsházban, Kurt a sajtóirodában. A Vonnegut testvérek háború utáni életútjának leírása módot nyújt a szerzőnek arra, hogy felvázolja a hidegháború kialakulását, különös tekintettel az akkori tudományos életre. A kötet a tudomány és irodalom nagyszerűségét hirdeti az olvasóknak, akik érdeklődnek az emberi elme nagy vívmányai és a kultúra kérdései iránt.

Christopher Andrew: Titkos világ I-II. A hírszerzés története

Christopher Andrew
Titkos világ I-II A hírszerzés története
Ford. Mátics Róbert, Európa, 2021, 1282 oldal
-

"Minél messzebbre tekintesz vissza - írta Winston Churchill -, annál távolabbra látsz előre." Maximája az egyik kulcsa a huszonegyedik századi terrorelhárítás megértésének. Christopher Andrew brit történészprofesszor képekkel illusztrált és szakirodalmi utalásokban gazdag, három évezred globális hírszerzésének történetét elbeszélő könyve a kémkedés olykor a történelem menetét megváltoztató hatásairól és napjainkban is időszerű jelentőségéről is sokat elárul.

Charlotte Delbo: Auschwitz és utána

Charlotte Delbo
Auschwitz és utána
Múlt és Jövő Alapítvány, 2021, 464 oldal
-

Charlotte Delbo francia írónő 1941-ben azzal a szándékkal tért haza egy dél-amerikai színházi turnéról, hogy csatlakozzon az ellenálláshoz. 1942-ben letartóztatták, férjét kivégezték, őt pedig egy 230 nőt számláló transzport tagjaként Auschwitzba deportálták. Hazatérése után néhány hónappal írta meg a Vissza már egyikünk se tér című írását, ez a Fölösleges tudás és a Napjaink mércéje című kötetekkel közösen alkotja az Auschwitz és utána című trilógiát, amiben Auschwitzról, illetve Auschwitz elmondhatóságáról a női tapasztalatot, a női testet, a női sorsközösséget középpontba helyezve beszél.

Gaelle Josse: Ellis Island utolsó őre

New York, 1954. Pár nappal az Ellis Island-i  állomás  végleges  bezárása előtt John Mitchell, a Bevándorlási Hivatal tisztviselője visszatekint életére a szigeten, melynek őrzője és foglya is volt egyben. A magyarul a Vince Kiadó gondozásában megjelenő könyvért Gaëlle Josse 2015-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi díját.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét, amely idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó háromszögében várja az érdeklődőket és az olvasókat. A kiadók rengeteg gyerekirodalmi újdonsággal készülnek, ezek közül választottunk ki most tizennötöt.

...
Nagy

10+1 magyar irodalmi újdonság a könyvhétről

Szeptember 2-án kezdődik a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyet idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén tartanak.

...
Hírek

Ezekkel az újdonságokkal készülnek a kiadók a Könyvhétre

Szeptember 2-án megnyitja kapuit a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyre idén is rengeteg új könyvvel készülnek a kiadók.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Hírek

Dakota Johnson eléggé kiborult A szürke ötven árnyalata forgatásán

...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

...
Beleolvasó

„Féltem vagy örültem, mikor életben maradtam? Nem tudom” – Sztehlo Gábor megmenekülésének története

...
Hírek

4 vágyakkal teli könyv forró nyári napokra

...
Szórakozás

Enyedi Ildikó új filmje, tárlatvezetés Oltai Katával, Zenélő Budapest és Európa Kiadó koncert [Programajánló]

...
Hírek

Nemi erőszakért és bántalmazásért ítélték 30 évre Böjte Csaba otthonainak volt nevelőjét

...
Nagy

Vida Kamilla: A politika rengeteg mindent meghatároz a magánéletünkben is

...
Hírek

Amerikában megnőtt az érdeklődés az abortusszal, reproduktív jogokkal kapcsolatos könyvek iránt

...
Nagy

Versterápia: „szép, szőke lány a Július”

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja