10 külföldi könyv, amibe érdemes belenézni a Könyvhéten

Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét, amely idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó háromszögében várja az érdeklődőket és az olvasókat. A katalógust böngészve válogattunk már a magyar szépirodalmi és a gyerekkönyvek közül, most pedig külföldi szerzők irodalmi és ismeretterjesztő köteteiből ajánlunk.

sa | 2021. szeptember 02. |

Philip Roth: Engedd el

Philip Roth
Engedd el
Ford. Nemes Anna, 21. Század, 2021, 943 oldal
-

Philip Roth első, 27 évesen írt regénye eredetileg 1962-ben jelent meg, magyarul viszont most először. Gabe Wallach a leszerelés után New Yorkból a távoli Chicagóba költözik tanítani, ám legfőbb foglalatossága inkább az emberi karakterek és viszonyok feltérképezése. Az olvasó közben ugyanúgy vizsgálhatja az ötvenes évek Amerikájában élő Gabe-et: derék polgár vagy elkényeztetett úrifiú, önzetlen vagy balek, józan vagy gyáva, önfeláldozó vagy lúzer?

Jessika Aro: Putyin trolljai

Jessika Aro
Putyin trolljai - Igaz történetek az orosz infoháború frontvonalából
Ford. G. Bogár Edit, Corvina, 2021, 496 oldal
-

Jessikka Aro finn újságíró darázsfészekbe nyúlt 2014-ben, amikor az orosz információs hadviselés után kezdett el nyomozni. Szentpéterváron igazi trollokkal készített interjúkat, leleplezve az egyik "trollfarm" működését. Azonnal rászállt az orosz titkosszolgálat: halott édesapja nevében küldtek neki ijesztő sms-eket, vagy a vonal túloldalán pisztolylövést hallott. Ebben a könyvben a saját története mellett még nyolc másik, a Kreml által ellenségnek tekintett ember viszontagságait írja meg. Van köztük volt magyarországi litván nagykövet, rejtőzködő ukrajnai önkéntes, aki a donyecki orosz hadműveletekről tudósított, vagy az az oknyomozó blogger, aki leleplezte, mi okozta az Ukrajna fölött lezuhant maláj utasszállító gép katasztrófáját.

Mario Vargas Llosa: Vad idők

Mario Vargas LLosa
Vad idők
Ford. Eőry Zsófia, Helikon, 2021
-

Az irodalmi Nobel-díjas Mario Vargas Llosa könyve a valósághoz szigorúan ragaszkodó történelmi regény. Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével döntötték meg katonai puccsal a demokratikusan megválasztott kormányt. Ez évtizedekre meghatározta Közép-Amerika sorsát, Vargas Llosa szerint pedig van benne valami ördögi.

Helga Flatland: Egy modern család

Helga Flatland
Egy modern család
Ford. Medgyesi Ágota, Prae, 2021, 256 oldal
-

Ha szeretted a dán Születésnap című filmet, ez is tetszeni fog. Egy házaspár az apa 70. születésnapján jelenti be a népes családnak, hogy negyven év házasság után elválnak: úgy érzik, teljesítették a gyerekek felé vállalt kötelességeiket, és nyugdíjas éveikre új alapokra akarják helyezni az életüket. A szétmálló biztonságérzet, a túl későn felismert igazságok és a személyes csalódások nyomán több évtizedes családtörténet bontakozik ki a három testvér nézőpontjain keresztül.

Margaret Atwood: Legvégül a szív

Margaret Atwood
Legvégül a szív
Ford. Csonka Ágnes, Jelenkor, 2021, 508 oldal
-

Mi a fontosabb, a biztonság vagy a szabadság? Lehet-e olyan társadalmi berendezkedést létrehozni, amely mindenki számára jó életet biztosít? Hogy csúsznak át a világmegváltó elképzelések totalitáriánus rendszerekbe? És leveszi-e az erkölcsi felelősséget a vállunkról, ha mások döntenek helyettünk? Margaret Atwood 2015-ben írt disztópiája azzal a gondolattal játszik el, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha egyszer végleg összeomlik a gazdaság. Cikkünket itt olvashatod a regényről, itt pedig bele is olvashatsz.

Karl Ove Knausgård: Harcok. Harcom 6

Karl Ove Knausgård
Harcok - Harcom 6.
Ford. Patat Bence, Magvető, 2021, 1095 oldal
-

A Harcok című hatodik kötettel zárul Karl Ove Knausgard önéletrajzi regényfolyama. A könyv egy alkotói és lelkiismereti válságba keveredett férfi vallomása, méltó lezárása a 21. századi világirodalom egyik legizgalmasabb írói kísérletének. A családi krízisek között hosszú filozófiai értekezést olvashatunk az antiszemitizmus természetéről, Paul Celan Szűkmenet című verséről, Káin és Ábel történetéről, Turnerről, Leonardo da Vinciről, a Harmadik Birodalom nyelvéről, a Mein Kampfról, és arról, hogyan jutott el Adolf Hitler egy vasmarkú apa mellől Németország élére. A könyvbe itt beleolvashatsz, akár úgy is, hogy közben a lejátszási listáját hallgatod. A regényfolyam fordításáról Patat Bence is beszámolt, és az is kiderült, mennyire tetszik a szerzőnek a magyar borító.

Ginger Strand: A Vonnegut testvérek

Ginger Strand
A Vonnegut testvérek - Tudomány és fantasztikum a Varázsházban
Ford. Mészáros Ernő, Balassi, 2020, 329 oldal
-

Ginger Strand könyve a tudomány és az irodalom lényegével, működésével és összefüggéseivel ismerteti meg az olvasót. Bernard és Kurt Vonnegut a 20. századi amerikai tudomány, illetve irodalom kiemelkedő képviselői. A második világháború után mindketten a General Electric vállalatnál dolgoztak: Bernard a kutatólaboratóriumban, a Varázsházban, Kurt a sajtóirodában. A Vonnegut testvérek háború utáni életútjának leírása módot nyújt a szerzőnek arra, hogy felvázolja a hidegháború kialakulását, különös tekintettel az akkori tudományos életre. A kötet a tudomány és irodalom nagyszerűségét hirdeti az olvasóknak, akik érdeklődnek az emberi elme nagy vívmányai és a kultúra kérdései iránt.

Christopher Andrew: Titkos világ I-II. A hírszerzés története

Christopher Andrew
Titkos világ I-II A hírszerzés története
Ford. Mátics Róbert, Európa, 2021, 1282 oldal
-

"Minél messzebbre tekintesz vissza - írta Winston Churchill -, annál távolabbra látsz előre." Maximája az egyik kulcsa a huszonegyedik századi terrorelhárítás megértésének. Christopher Andrew brit történészprofesszor képekkel illusztrált és szakirodalmi utalásokban gazdag, három évezred globális hírszerzésének történetét elbeszélő könyve a kémkedés olykor a történelem menetét megváltoztató hatásairól és napjainkban is időszerű jelentőségéről is sokat elárul.

Charlotte Delbo: Auschwitz és utána

Charlotte Delbo
Auschwitz és utána
Múlt és Jövő Alapítvány, 2021, 464 oldal
-

Charlotte Delbo francia írónő 1941-ben azzal a szándékkal tért haza egy dél-amerikai színházi turnéról, hogy csatlakozzon az ellenálláshoz. 1942-ben letartóztatták, férjét kivégezték, őt pedig egy 230 nőt számláló transzport tagjaként Auschwitzba deportálták. Hazatérése után néhány hónappal írta meg a Vissza már egyikünk se tér című írását, ez a Fölösleges tudás és a Napjaink mércéje című kötetekkel közösen alkotja az Auschwitz és utána című trilógiát, amiben Auschwitzról, illetve Auschwitz elmondhatóságáról a női tapasztalatot, a női testet, a női sorsközösséget középpontba helyezve beszél.

Gaelle Josse: Ellis Island utolsó őre

New York, 1954. Pár nappal az Ellis Island-i  állomás  végleges  bezárása előtt John Mitchell, a Bevándorlási Hivatal tisztviselője visszatekint életére a szigeten, melynek őrzője és foglya is volt egyben. A magyarul a Vince Kiadó gondozásában megjelenő könyvért Gaëlle Josse 2015-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi díját.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét, amely idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó háromszögében várja az érdeklődőket és az olvasókat. A kiadók rengeteg gyerekirodalmi újdonsággal készülnek, ezek közül választottunk ki most tizennötöt.

...
Nagy

10+1 magyar irodalmi újdonság a könyvhétről

Szeptember 2-án kezdődik a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyet idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén tartanak.

...
Hírek

Ezekkel az újdonságokkal készülnek a kiadók a Könyvhétre

Szeptember 2-án megnyitja kapuit a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyre idén is rengeteg új könyvvel készülnek a kiadók.

Hírek
...
Hírek

Michael Caine mégsem lesz főállású író

...
Hírek

Magyar gimnazista nyerte az oxfordi esszéversenyt

...
Hírek

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Olvass!
...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

A 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, generációkkal korábbi, valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be Rubin Eszter új regénye, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]