10 külföldi könyv, amibe érdemes belenézni a Könyvhéten

Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét, amely idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó háromszögében várja az érdeklődőket és az olvasókat. A katalógust böngészve válogattunk már a magyar szépirodalmi és a gyerekkönyvek közül, most pedig külföldi szerzők irodalmi és ismeretterjesztő köteteiből ajánlunk.

sa | 2021. szeptember 02. |

Philip Roth: Engedd el

Philip Roth
Engedd el
Ford. Nemes Anna, 21. Század, 2021, 943 oldal
-

Philip Roth első, 27 évesen írt regénye eredetileg 1962-ben jelent meg, magyarul viszont most először. Gabe Wallach a leszerelés után New Yorkból a távoli Chicagóba költözik tanítani, ám legfőbb foglalatossága inkább az emberi karakterek és viszonyok feltérképezése. Az olvasó közben ugyanúgy vizsgálhatja az ötvenes évek Amerikájában élő Gabe-et: derék polgár vagy elkényeztetett úrifiú, önzetlen vagy balek, józan vagy gyáva, önfeláldozó vagy lúzer?

Jessika Aro: Putyin trolljai

Jessika Aro
Putyin trolljai - Igaz történetek az orosz infoháború frontvonalából
Ford. G. Bogár Edit, Corvina, 2021, 496 oldal
-

Jessikka Aro finn újságíró darázsfészekbe nyúlt 2014-ben, amikor az orosz információs hadviselés után kezdett el nyomozni. Szentpéterváron igazi trollokkal készített interjúkat, leleplezve az egyik "trollfarm" működését. Azonnal rászállt az orosz titkosszolgálat: halott édesapja nevében küldtek neki ijesztő sms-eket, vagy a vonal túloldalán pisztolylövést hallott. Ebben a könyvben a saját története mellett még nyolc másik, a Kreml által ellenségnek tekintett ember viszontagságait írja meg. Van köztük volt magyarországi litván nagykövet, rejtőzködő ukrajnai önkéntes, aki a donyecki orosz hadműveletekről tudósított, vagy az az oknyomozó blogger, aki leleplezte, mi okozta az Ukrajna fölött lezuhant maláj utasszállító gép katasztrófáját.

Mario Vargas Llosa: Vad idők

Mario Vargas LLosa
Vad idők
Ford. Eőry Zsófia, Helikon, 2021
-

Az irodalmi Nobel-díjas Mario Vargas Llosa könyve a valósághoz szigorúan ragaszkodó történelmi regény. Guatemalában 1954-ben az Egyesült Államok segítségével döntötték meg katonai puccsal a demokratikusan megválasztott kormányt. Ez évtizedekre meghatározta Közép-Amerika sorsát, Vargas Llosa szerint pedig van benne valami ördögi.

Helga Flatland: Egy modern család

Helga Flatland
Egy modern család
Ford. Medgyesi Ágota, Prae, 2021, 256 oldal
-

Ha szeretted a dán Születésnap című filmet, ez is tetszeni fog. Egy házaspár az apa 70. születésnapján jelenti be a népes családnak, hogy negyven év házasság után elválnak: úgy érzik, teljesítették a gyerekek felé vállalt kötelességeiket, és nyugdíjas éveikre új alapokra akarják helyezni az életüket. A szétmálló biztonságérzet, a túl későn felismert igazságok és a személyes csalódások nyomán több évtizedes családtörténet bontakozik ki a három testvér nézőpontjain keresztül.

Margaret Atwood: Legvégül a szív

Margaret Atwood
Legvégül a szív
Ford. Csonka Ágnes, Jelenkor, 2021, 508 oldal
-

Mi a fontosabb, a biztonság vagy a szabadság? Lehet-e olyan társadalmi berendezkedést létrehozni, amely mindenki számára jó életet biztosít? Hogy csúsznak át a világmegváltó elképzelések totalitáriánus rendszerekbe? És leveszi-e az erkölcsi felelősséget a vállunkról, ha mások döntenek helyettünk? Margaret Atwood 2015-ben írt disztópiája azzal a gondolattal játszik el, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha egyszer végleg összeomlik a gazdaság. Cikkünket itt olvashatod a regényről, itt pedig bele is olvashatsz.

Karl Ove Knausgård: Harcok. Harcom 6

Karl Ove Knausgård
Harcok - Harcom 6.
Ford. Patat Bence, Magvető, 2021, 1095 oldal
-

A Harcok című hatodik kötettel zárul Karl Ove Knausgard önéletrajzi regényfolyama. A könyv egy alkotói és lelkiismereti válságba keveredett férfi vallomása, méltó lezárása a 21. századi világirodalom egyik legizgalmasabb írói kísérletének. A családi krízisek között hosszú filozófiai értekezést olvashatunk az antiszemitizmus természetéről, Paul Celan Szűkmenet című verséről, Káin és Ábel történetéről, Turnerről, Leonardo da Vinciről, a Harmadik Birodalom nyelvéről, a Mein Kampfról, és arról, hogyan jutott el Adolf Hitler egy vasmarkú apa mellől Németország élére. A könyvbe itt beleolvashatsz, akár úgy is, hogy közben a lejátszási listáját hallgatod. A regényfolyam fordításáról Patat Bence is beszámolt, és az is kiderült, mennyire tetszik a szerzőnek a magyar borító.

Ginger Strand: A Vonnegut testvérek

Ginger Strand
A Vonnegut testvérek - Tudomány és fantasztikum a Varázsházban
Ford. Mészáros Ernő, Balassi, 2020, 329 oldal
-

Ginger Strand könyve a tudomány és az irodalom lényegével, működésével és összefüggéseivel ismerteti meg az olvasót. Bernard és Kurt Vonnegut a 20. századi amerikai tudomány, illetve irodalom kiemelkedő képviselői. A második világháború után mindketten a General Electric vállalatnál dolgoztak: Bernard a kutatólaboratóriumban, a Varázsházban, Kurt a sajtóirodában. A Vonnegut testvérek háború utáni életútjának leírása módot nyújt a szerzőnek arra, hogy felvázolja a hidegháború kialakulását, különös tekintettel az akkori tudományos életre. A kötet a tudomány és irodalom nagyszerűségét hirdeti az olvasóknak, akik érdeklődnek az emberi elme nagy vívmányai és a kultúra kérdései iránt.

Christopher Andrew: Titkos világ I-II. A hírszerzés története

Christopher Andrew
Titkos világ I-II A hírszerzés története
Ford. Mátics Róbert, Európa, 2021, 1282 oldal
-

"Minél messzebbre tekintesz vissza - írta Winston Churchill -, annál távolabbra látsz előre." Maximája az egyik kulcsa a huszonegyedik századi terrorelhárítás megértésének. Christopher Andrew brit történészprofesszor képekkel illusztrált és szakirodalmi utalásokban gazdag, három évezred globális hírszerzésének történetét elbeszélő könyve a kémkedés olykor a történelem menetét megváltoztató hatásairól és napjainkban is időszerű jelentőségéről is sokat elárul.

Charlotte Delbo: Auschwitz és utána

Charlotte Delbo
Auschwitz és utána
Múlt és Jövő Alapítvány, 2021, 464 oldal
-

Charlotte Delbo francia írónő 1941-ben azzal a szándékkal tért haza egy dél-amerikai színházi turnéról, hogy csatlakozzon az ellenálláshoz. 1942-ben letartóztatták, férjét kivégezték, őt pedig egy 230 nőt számláló transzport tagjaként Auschwitzba deportálták. Hazatérése után néhány hónappal írta meg a Vissza már egyikünk se tér című írását, ez a Fölösleges tudás és a Napjaink mércéje című kötetekkel közösen alkotja az Auschwitz és utána című trilógiát, amiben Auschwitzról, illetve Auschwitz elmondhatóságáról a női tapasztalatot, a női testet, a női sorsközösséget középpontba helyezve beszél.

Gaelle Josse: Ellis Island utolsó őre

New York, 1954. Pár nappal az Ellis Island-i  állomás  végleges  bezárása előtt John Mitchell, a Bevándorlási Hivatal tisztviselője visszatekint életére a szigeten, melynek őrzője és foglya is volt egyben. A magyarul a Vince Kiadó gondozásában megjelenő könyvért Gaëlle Josse 2015-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi díját.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét, amely idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó háromszögében várja az érdeklődőket és az olvasókat. A kiadók rengeteg gyerekirodalmi újdonsággal készülnek, ezek közül választottunk ki most tizennötöt.

...
Nagy

10+1 magyar irodalmi újdonság a könyvhétről

Szeptember 2-án kezdődik a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyet idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén tartanak.

...
Hírek

Ezekkel az újdonságokkal készülnek a kiadók a Könyvhétre

Szeptember 2-án megnyitja kapuit a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyre idén is rengeteg új könyvvel készülnek a kiadók.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Szórakozás

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

...
Hírek

Egy 94 éves nagymama 80 éven át vezetett naplót arról, mit olvasott

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!