Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

Csütörtökön kezdődik az Ünnepi Könyvhét, amely idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó háromszögében várja az érdeklődőket és az olvasókat. A kiadók rengeteg újdonsággal készülnek, és a magyar szépirodalmi kötetek után most a gyerekkönyvek közül válogattunk. Összesen tizenöt könyvet választottunk - ezek között van verses böngésző, antológia és vicces történelmi ismeretterjesztő is.

ro | 2021. szeptember 01. |

Tesókönyv

Tesókönyv - Mesélj nekem!
Manó Könyvek, 2021, 88 oldal
-

Hét mese, hét vers, hét meseíró (költő) és hét költő (meseíró) egy-egy történetét olvashatjuk ebben a kötetben testvérekről. Szívszorító és vicces pillanatokat idéznek fel a mesék, amelyek ugyanúgy szólnak a testvérek közötti veszekedésekről, mint egymás bátorításáról. Ahány testvér, annyiféle történet, melyeket ezúttal Bogdán Viki, Rippl Renáta és Szoboszlay Eszter illusztrált. A kötetben az alábbi szerzők meséi szerepelnek: Balázs Imre József, Dragomán György, Egressy Zoltán, Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Kádár Annamária, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Mechler Anna, Szabó T. Anna, Tamás Zsuzsa, Tóth Krisztina. 

Rachel Percey: Kerek erdő, esztendő

Rachel Percey
Kerek erdő, esztendő
Ford.: Fenyvesi Orsolya, Babilon, 2021, 40 oldal
-

Egy mesés erdő és a négy évszak titkai tárulnak fel ebben a verses böngészőben, ahol a kisállatok iskolába járnak, nyusziéknál szülinapi zsúrt rendeznek, az akadályversenyen pedig az összes erdőlakó elindul. A nyuszik hajóra szállnak, az őzikék virágot locsolnak, a szarvas és a mosómaci színpadra lép. A kötet oldalpárjain keresgélős feladatok és versek várják a gyerekeket.

Tóth Gyula Gábor: Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék

Tóth Gyula Gábor
Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék
Csimota, 2021, 40 oldal
-

A semmiről és a mindenről mesél ebben a kötetben Tóth Gyula Gábor, a kettő közötti spektrumon pedig számos rövid, vicces történet elfér, pont olyanok, amelyeket jó lámpaoltás előtt olvasni. Ezek olyan ráadás mesék, amelyekre nem számítunk, mégis varázslatos pillanatokat teremtenek egy sűrű nap után, amikor együtt lehet beszélgetni, közösen álmodozni és nevetve álomba merülni. A mesélet Nagy Norbert illusztrálta.

Takács Viktória: Szüreti mese

Takács Viktória
Szüreti mese
Scolar, 2021, 23 oldal
-

A hazai hagyományokat, jeles napokat bemutató sorozatában ezúttal a szürethez kapcsolódó szokások köré szőtt mesét Takács Viktória. A könyvbeli család meghívást kap egy igazi balatoni szüretre. Csupa móka vár itt rájuk: kereplőznek, énekelnek, lábbal tapossák a szőlőt, közben persze jut idő a bográcsozásra és a szüreti felvonulásra is, ráadásul megismerkedhetnek a szürethez köthető számos népszokással.

Egressy Zoltán: Piszke papa meséi 

Egressy Zoltán
Piszke papa meséi 
Manó Könyvek, 2021, 48 oldal
-

Egressy Zoltánt főleg a felnőtteknek írt művei után ismerik az olvasók, ezúttal viszont a gyerekeknek írt. A Piszke papa meséi című kötet feleleveníti az állatmesék hagyományait, és tíz állat köré sző tíz elgondolkodtató történetet. Az állatmeséket Láng Annamária illusztrálta.

Bendl Vera: Matyi tigrissel álmodik

Bendl Vera
Matyi tigrissel álmodik
Pagony, 2021, 88 oldal
-

Matyi legnagyobb félelme válik valóra, amikor találkozik egy tigrissel, ráadásul nem máshol, mint a saját szobájában. A kis tigris hamarosan a fiú legjobb barátjává válik: fára másznak, bújócskáznak, játszanak, hógolyóznak, sétálnak, fagyiznak, örülnek és szomorkodnak - úgy, ahogy csak a kisgyerekek tudnak. A tigrises mesét Szimonidesz Hajnalka  illusztrálta.

Milbacher Róbert: Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója gondol egy merészet

Milbacher Róbert
Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója gondol egy merészet
Csimota, 2021, 90 oldal
-

A Margó-díjas Milbacher Róbert ezúttal a gyerekeknek írt. Meseregénye hőse a világ utolsó táviratkihordója és arany okleveles távírásza, a címszereplő Tátiti Tibike, valamint barátja, Flambi Sanyi, a rövidlátó postás. Az unalmas állóvizet egy szokatlan bejelentés kavarja fel: a község hivatalos madárfelelőse szerint ugyanis az összes madár eltűnt a környékről. Nyomozás indul, gyanú terelődik, a kaland garantált. A meseregényt Baranyai (b) András illusztrálta.

Dér Adrienn: Egy jeti lakik a pincénkben

Dér Adrienn
Egy jeti lakik a pincénkben
Cerkabella, 2021, 112 oldal
-

A Cerkabella új sorozatot indít: ebben olyan meseregények jelennek majd meg, amelyeket könnyen olvashatnak már a gyerekek. Dér Adrienn meséje ennek a sorozatnak az első kötete, amely rögtön egy rejtéllyel indít: valaki ugyanis folyamatosan ellopja a tejet Katiéknál. Nyomozás indul meg egy mentőakció, amelyet az Elkódorgott Nemlétező Lények Ügyosztálya vezet. A jetis kalandokat Maros Krisztina illusztrálta.

Marabu: A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután

Marabu
A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután
Pagony, 2021, 155 oldal
-

Marabu első meseregényében Cérna és Dugasz osztályfarsangra készülnek, egy végzetes véletlennek köszönhetően azonban összeakadnak néhány törpekommandóssal, akik nagyszabású terveket szövögetnek. A tét nem kicsi, csak a világ megmentése. A nagy kérdés, hogy vajon sikerül-e nekik. A kötet a Zseblámpás könyvek-sorozatban jelent meg, amely elsősorban a kiskamasz olvasókat célozza meg vicces, kalandos történetekkel.

Kiss Judit Ágnes: A Csodabogár

Kiss Judit Ágnes
A Csodabogár
Móra, 2021, 64 oldal
-

Kiss Judit Ágnes mesekönyvének a hőse végtaghiányos, emiatt sokat csúfolják az osztálytársai. A szülei új iskolába íratják, az első nap pedig igazán emlékezetesre sikeredik: a lány egy különleges bogarat talál a szekrényében. A kezdeti viszolygást hamarosan érdeklődés váltja fel, a rovar ugyanis beszélni kezd. Ráadásul kiderül, hogy fontos küldetéssel érkezett: meg kell tanítania a lányt leküzdenie gátlásait, hogy beilleszkedhessen az új közösségbe. A kötetet Radnóti Blanka illusztrálta.

Bernáth Zsolt: Lemezbolt a Szent János utcában

Bernáth Zsolt
Lemezbolt a Szent János utcában
Cerkabella, 2021, 271 oldal
-

Egy máltai vakáció sok mindenről szólhat: tengerről, barátokról, egzotikus helyszínekről. Ám Orsi ennél sokkal többet talál a szigeten: egy réges-régi lemezbolt olyan titkokat rejt, amelyekről azt hitte, csak a máltai lovagrend legendáiban léteznek. Vagy még ott sem. Múltak és jövők kapuján nem is olyan egyszerű átkelni. 

Farkas Róbert: Elugrottam  a Plútóra, holnap jövök!

Farkas Róbert
Elugrottam  a Plútóra,  holnap jövök!
Kolibri, 2021, 116 oldal
-

Az Eszes Róka...-sorozat után Farkas Róbert maradt az űrtematikánál, de korosztályt váltott, és új meseregénye már a kiskamaszoknak mesél. A kötet hőse a 11 éves Tomi, aki a bolygókereső program segítségével kódolt jelzést fog az űrből. Ki vagy mi küldhette az üzenetet? A kérdésre csak Doki, a fiú őrülten zseniális nagybátyja adhat választ. Így hát Tomi az éjszaka közepén biciklire pattan, és - egy pimasz potyautassal a fedélzeten - kezdetét veszi élete legizgalmasabb és legveszélyesebb kalandja. Az utazók a Naprendszer egy távoli pontjára tartanak, de mielőtt a professzor összetákolt űrhajójával elérnék úti céljukat, a Marson és a Jupiter egyik holdján is akad pár megoldandó feladat.

Jean-Claude Mourlevat: Putifár tanár úr visszavág

Jean-Claude Mourlevat
Putifár tanár úr visszavág
Ford.: László Kinga, Vivandra, 2021, 200 oldal
-

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat új könyvében Putifár tanár úr alig várja, hogy végre nyugdíjazzák. A jól megérdemelt pihenés helyett azonban mesteri tervet eszel ki, és úgy határoz, hogy most végre bosszút áll mindazokért a gonosz csínyekért és alattomos húzásokért, melyeket az évek alatt elszenvedett. A bosszú hidegen tálalva a legjobb, és Putifár valódi ínyencségekkel áll elő - egykori tanítványai pedig nem is sejtik, mit forral a régi alsós tanítójuk. A meseregényt Rofusz Kinga illusztrálta. Interjúnkat a szerzővel ITT olvashatjátok.

Lőrinc László: 25 szelfi  a felvilágosodás korából

Lőrinc László
25 szelfi  a felvilágosodás korából
Kolibri, 2021, 160 oldal
-

Miről folytatott kommentháborút Kazinczy és Batsányi, hogyan működött Kempelen Farkas sakkautomatája, milyen praktikákkal védekeztek elődeink a pestis ellen, miért kell Beethoven egyik művét szemüvegben előadni, milyen lelkiállapotban írta Kölcsey a Himnuszt, kik ültek a szabadkőművesek titkos páholyaiban, elmesélhető-e vajon II. Rákóczi Ferenc és II. József élete képregényben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ Lőrinc László 25 szelfi-sorozatának harmadik kötete, amely ezúttal a felvilágosodás korába vezet. ITT tudtok beleolvasni. A könyvet Rátkai Kornél illusztrálta.

Zalka Csenge Virág: A varjúherceg

Zalka Csenge Virág
A varjúherceg
Móra, 2021, 197 oldal
-

Klasszikus  népmesék ismeretlen változatait gyűjtötte ezúttal össze Zalka Csenge Virág, a kötet így egyszerre kínálja az otthonosság és a felfedezés örömét. A sóról szóló magyar népmesét mindenki ismeri, de ebben a kötetben nem a legkisebb kitálylány, hanem a török padisah legkisebb fia lesz a kulcsszereplő, emellett izgalmas verzióban csodálkozhatunk rá Hamupipóke vagy a három kismalac meséjére is. A könyvet Herbszt László illusztrálta.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

II. Rákóczi Ferenc a pestissel küzd, közben a szerelmével csetel

Miről folytatott kommentháborút Kazinczy és Batsányi, hogyan működött Kempelen Farkas sakkautomatája és milyen praktikákkal védekeztek elődeink a pestis ellen - mindez kiderül Lőrinc László 25 szelfi-sorozatának új kötetéből, amely ezúttal a felvilágosodás korába vezet.

...
Gyerekirodalom

A kuflik világában az abszurd a hétköznapi

Lehet, hogy még Dániel András sem sejtette, de 2013-ban egy folyamatosan építkező és táguló univerzum alapjait fektette le az Egy kupac kufli című könyvvel: a sorozat jelenleg a 17. kötetnél tart, és a héten mutatták be a harmadik mozifilmet, A kuflik és az Akármit.

...
Gyerekirodalom

Rofusz Kinga Otthon könyve az európai 27-ek között!

Szlovénia július elsejével vette át az EU soros elnökségét, és létrehozott egy digitális platformot, ahová minden tagországból választott egy könyvet. Magyarországot Rofusz Kinga Otthon című kötete képviseli.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik