Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!
ro

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

könyvhét könyvhét2021 gyerekirodalom ifjúsági_irodalom

Tesókönyv

Tesókönyv - Mesélj nekem!
Manó Könyvek, 2021, 88 oldal
-

Hét mese, hét vers, hét meseíró (költő) és hét költő (meseíró) egy-egy történetét olvashatjuk ebben a kötetben testvérekről. Szívszorító és vicces pillanatokat idéznek fel a mesék, amelyek ugyanúgy szólnak a testvérek közötti veszekedésekről, mint egymás bátorításáról. Ahány testvér, annyiféle történet, melyeket ezúttal Bogdán Viki, Rippl Renáta és Szoboszlay Eszter illusztrált. A kötetben az alábbi szerzők meséi szerepelnek: Balázs Imre József, Dragomán György, Egressy Zoltán, Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Kádár Annamária, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Mechler Anna, Szabó T. Anna, Tamás Zsuzsa, Tóth Krisztina. 

Rachel Percey: Kerek erdő, esztendő

Rachel Percey
Kerek erdő, esztendő
Ford.: Fenyvesi Orsolya, Babilon, 2021, 40 oldal
-

Egy mesés erdő és a négy évszak titkai tárulnak fel ebben a verses böngészőben, ahol a kisállatok iskolába járnak, nyusziéknál szülinapi zsúrt rendeznek, az akadályversenyen pedig az összes erdőlakó elindul. A nyuszik hajóra szállnak, az őzikék virágot locsolnak, a szarvas és a mosómaci színpadra lép. A kötet oldalpárjain keresgélős feladatok és versek várják a gyerekeket.

Tóth Gyula Gábor: Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék

Tóth Gyula Gábor
Mese a Mindenről, a Semmiről és más furcsa mesék
Csimota, 2021, 40 oldal
-

A semmiről és a mindenről mesél ebben a kötetben Tóth Gyula Gábor, a kettő közötti spektrumon pedig számos rövid, vicces történet elfér, pont olyanok, amelyeket jó lámpaoltás előtt olvasni. Ezek olyan ráadás mesék, amelyekre nem számítunk, mégis varázslatos pillanatokat teremtenek egy sűrű nap után, amikor együtt lehet beszélgetni, közösen álmodozni és nevetve álomba merülni. A mesélet Nagy Norbert illusztrálta.

Takács Viktória: Szüreti mese

Takács Viktória
Szüreti mese
Scolar, 2021, 23 oldal
-

A hazai hagyományokat, jeles napokat bemutató sorozatában ezúttal a szürethez kapcsolódó szokások köré szőtt mesét Takács Viktória. A könyvbeli család meghívást kap egy igazi balatoni szüretre. Csupa móka vár itt rájuk: kereplőznek, énekelnek, lábbal tapossák a szőlőt, közben persze jut idő a bográcsozásra és a szüreti felvonulásra is, ráadásul megismerkedhetnek a szürethez köthető számos népszokással.

Egressy Zoltán: Piszke papa meséi 

Egressy Zoltán
Piszke papa meséi 
Manó Könyvek, 2021, 48 oldal
-

Egressy Zoltánt főleg a felnőtteknek írt művei után ismerik az olvasók, ezúttal viszont a gyerekeknek írt. A Piszke papa meséi című kötet feleleveníti az állatmesék hagyományait, és tíz állat köré sző tíz elgondolkodtató történetet. Az állatmeséket Láng Annamária illusztrálta.

Bendl Vera: Matyi tigrissel álmodik

Bendl Vera
Matyi tigrissel álmodik
Pagony, 2021, 88 oldal
-

Matyi legnagyobb félelme válik valóra, amikor találkozik egy tigrissel, ráadásul nem máshol, mint a saját szobájában. A kis tigris hamarosan a fiú legjobb barátjává válik: fára másznak, bújócskáznak, játszanak, hógolyóznak, sétálnak, fagyiznak, örülnek és szomorkodnak - úgy, ahogy csak a kisgyerekek tudnak. A tigrises mesét Szimonidesz Hajnalka  illusztrálta.

Milbacher Róbert: Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója gondol egy merészet

Milbacher Róbert
Tátiti Tibike, a világ utolsó táviratkihordója gondol egy merészet
Csimota, 2021, 90 oldal
-

A Margó-díjas Milbacher Róbert ezúttal a gyerekeknek írt. Meseregénye hőse a világ utolsó táviratkihordója és arany okleveles távírásza, a címszereplő Tátiti Tibike, valamint barátja, Flambi Sanyi, a rövidlátó postás. Az unalmas állóvizet egy szokatlan bejelentés kavarja fel: a község hivatalos madárfelelőse szerint ugyanis az összes madár eltűnt a környékről. Nyomozás indul, gyanú terelődik, a kaland garantált. A meseregényt Baranyai (b) András illusztrálta.

Dér Adrienn: Egy jeti lakik a pincénkben

Dér Adrienn
Egy jeti lakik a pincénkben
Cerkabella, 2021, 112 oldal
-

A Cerkabella új sorozatot indít: ebben olyan meseregények jelennek majd meg, amelyeket könnyen olvashatnak már a gyerekek. Dér Adrienn meséje ennek a sorozatnak az első kötete, amely rögtön egy rejtéllyel indít: valaki ugyanis folyamatosan ellopja a tejet Katiéknál. Nyomozás indul meg egy mentőakció, amelyet az Elkódorgott Nemlétező Lények Ügyosztálya vezet. A jetis kalandokat Maros Krisztina illusztrálta.

Marabu: A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután

Marabu
A gonosz törpekommandósok világuralmi terveinek csúf bukása egyetlen eseményteli csütörtök délután
Pagony, 2021, 155 oldal
-

Marabu első meseregényében Cérna és Dugasz osztályfarsangra készülnek, egy végzetes véletlennek köszönhetően azonban összeakadnak néhány törpekommandóssal, akik nagyszabású terveket szövögetnek. A tét nem kicsi, csak a világ megmentése. A nagy kérdés, hogy vajon sikerül-e nekik. A kötet a Zseblámpás könyvek-sorozatban jelent meg, amely elsősorban a kiskamasz olvasókat célozza meg vicces, kalandos történetekkel.

Kiss Judit Ágnes: A Csodabogár

Kiss Judit Ágnes
A Csodabogár
Móra, 2021, 64 oldal
-

Kiss Judit Ágnes mesekönyvének a hőse végtaghiányos, emiatt sokat csúfolják az osztálytársai. A szülei új iskolába íratják, az első nap pedig igazán emlékezetesre sikeredik: a lány egy különleges bogarat talál a szekrényében. A kezdeti viszolygást hamarosan érdeklődés váltja fel, a rovar ugyanis beszélni kezd. Ráadásul kiderül, hogy fontos küldetéssel érkezett: meg kell tanítania a lányt leküzdenie gátlásait, hogy beilleszkedhessen az új közösségbe. A kötetet Radnóti Blanka illusztrálta.

Bernáth Zsolt: Lemezbolt a Szent János utcában

Bernáth Zsolt
Lemezbolt a Szent János utcában
Cerkabella, 2021, 271 oldal
-

Egy máltai vakáció sok mindenről szólhat: tengerről, barátokról, egzotikus helyszínekről. Ám Orsi ennél sokkal többet talál a szigeten: egy réges-régi lemezbolt olyan titkokat rejt, amelyekről azt hitte, csak a máltai lovagrend legendáiban léteznek. Vagy még ott sem. Múltak és jövők kapuján nem is olyan egyszerű átkelni. 

Farkas Róbert: Elugrottam  a Plútóra, holnap jövök!

Farkas Róbert
Elugrottam  a Plútóra,  holnap jövök!
Kolibri, 2021, 116 oldal
-

Az Eszes Róka...-sorozat után Farkas Róbert maradt az űrtematikánál, de korosztályt váltott, és új meseregénye már a kiskamaszoknak mesél. A kötet hőse a 11 éves Tomi, aki a bolygókereső program segítségével kódolt jelzést fog az űrből. Ki vagy mi küldhette az üzenetet? A kérdésre csak Doki, a fiú őrülten zseniális nagybátyja adhat választ. Így hát Tomi az éjszaka közepén biciklire pattan, és - egy pimasz potyautassal a fedélzeten - kezdetét veszi élete legizgalmasabb és legveszélyesebb kalandja. Az utazók a Naprendszer egy távoli pontjára tartanak, de mielőtt a professzor összetákolt űrhajójával elérnék úti céljukat, a Marson és a Jupiter egyik holdján is akad pár megoldandó feladat.

Jean-Claude Mourlevat: Putifár tanár úr visszavág

Jean-Claude Mourlevat
Putifár tanár úr visszavág
Ford.: László Kinga, Vivandra, 2021, 200 oldal
-

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat új könyvében Putifár tanár úr alig várja, hogy végre nyugdíjazzák. A jól megérdemelt pihenés helyett azonban mesteri tervet eszel ki, és úgy határoz, hogy most végre bosszút áll mindazokért a gonosz csínyekért és alattomos húzásokért, melyeket az évek alatt elszenvedett. A bosszú hidegen tálalva a legjobb, és Putifár valódi ínyencségekkel áll elő - egykori tanítványai pedig nem is sejtik, mit forral a régi alsós tanítójuk. A meseregényt Rofusz Kinga illusztrálta. Interjúnkat a szerzővel ITT olvashatjátok.

Lőrinc László: 25 szelfi  a felvilágosodás korából

Lőrinc László
25 szelfi  a felvilágosodás korából
Kolibri, 2021, 160 oldal
-

Miről folytatott kommentháborút Kazinczy és Batsányi, hogyan működött Kempelen Farkas sakkautomatája, milyen praktikákkal védekeztek elődeink a pestis ellen, miért kell Beethoven egyik művét szemüvegben előadni, milyen lelkiállapotban írta Kölcsey a Himnuszt, kik ültek a szabadkőművesek titkos páholyaiban, elmesélhető-e vajon II. Rákóczi Ferenc és II. József élete képregényben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ Lőrinc László 25 szelfi-sorozatának harmadik kötete, amely ezúttal a felvilágosodás korába vezet. ITT tudtok beleolvasni. A könyvet Rátkai Kornél illusztrálta.

Zalka Csenge Virág: A varjúherceg

Zalka Csenge Virág
A varjúherceg
Móra, 2021, 197 oldal
-

Klasszikus  népmesék ismeretlen változatait gyűjtötte ezúttal össze Zalka Csenge Virág, a kötet így egyszerre kínálja az otthonosság és a felfedezés örömét. A sóról szóló magyar népmesét mindenki ismeri, de ebben a kötetben nem a legkisebb kitálylány, hanem a török padisah legkisebb fia lesz a kulcsszereplő, emellett izgalmas verzióban csodálkozhatunk rá Hamupipóke vagy a három kismalac meséjére is. A könyvet Herbszt László illusztrálta.

Hírlevél feliratkozás