10+1 magyar irodalmi újdonság a könyvhétről

Szeptember 2-án kezdődik a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyet idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén tartanak. A rendezvényen rengeteg könyvújdonságot lehet majd beszerezni és hosszú idő után újra lehet dedikáltatni is. Most 10+1 új magyar irodalmi megjelenést ajánlunk. 

fk | 2021. augusztus 31. |

Vámos Miklós: Igen

Vámos Miklós
Igen
Athenaeum, 2021, 205 oldal
Vámos Miklós: Igen

„Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet.” – írja Vámos Miklós új könyvének fülszövegében. Az Igen az írónak erről a három fő tevékenységről, az életről, az olvasásról és az írásról mesél, a tőle megszokott komoly-komolytalansággal. Az új könyvbe ITT tudok beleolvasni.

Vámos Miklóssal legutóbb a Dunapest megjelenésekor interjúztunk.

Hazai Attila: Szex a nappaliban

Hazai Attila
Szex a nappaliban
Magvető, 2021, 232 oldal
Hazai Attila: Szex a nappaliban

A Hazai Attila-életműsorozat záró darabja a Szex a nappaliban című kötet, amely harminc rövidebb írást tartalmaz. A 2012-ben elhunyt író könyve „a szerzőtől megszokott írói szabadsággal és eredeti nézőpontból mutat be olyan mindennapos történéseket, mint egy bevásárlás vagy egy vonatút”. A novellák az abszurd és a paródia határán egyensúlyoznak, de számot vetnek az élet értelmetlenségével is.

Papp-Zakor Ilka: Majd ha fagy

Papp-Zakor Ilka
Majd ha fagy
Kalligram, 2021, 288 oldal
Papp-Zakor Ilka: Majd ha fagy

Négy nézőpont találkozik és fűződik egy történetté Papp-Zakor Ilka első regényében, amelyből sugárzik az antropológiai derű. A Majd ha fagy főhőse Anita, őt és a körülötte lévő embereket ismerjük meg, azokkal a döntési helyzetekkel együtt, amelyekben élnek. „Paleolit szarkazmus, egyedfejlődési krimi. Fiatal felnőttek a kihalás szélén.”

Nagy Hajnal Csilla: Hét

Nagy Hajnal Csilla
Hét
Scolar, 2021, 184 oldal
Nagy Hajnal Csilla: Hét

Egy hét, hét ember – Nagy Hajnal Csilla regényében olyan életeket látunk, amelyek összefonódnak ugyan, de a kapcsolódások a szereplők között mégsem igazán jönnek létre.  A rutinjaikhoz rögeszmésen ragaszkodó, szokásaikba kapaszkodó antihősök banalitásukban is szürreális vagy épp egészen szokatlan események láncolatát idézik elő. És így vagy úgy mindannyiukban megfogalmazódik a vágy: "Bárcsak mondhatnék magának valamit, amivel közelebb kerülnék magamhoz".

Háy János: Mamikám

Háy János
Mamikám
Európa, 2021, 195 oldal
Háy János: Mamikám

Háy János új regénye egy mélyszegénységben élő, nehézsorsú cigány nő történetét meséli el. A Mamikám roncsolt nyelven, belülről tárja fel, milyen a peremen felnőni, ahol az alkoholizmus, a munkanélküliség és a családon belüli erőszak mindennapos. A könyv arról is szól, mennyire nehéz kitörési pontot találni, ha az embernek előítéletekkel is meg kell küzdenie, és ha nincs mintája arra, hogyan is lehetne másképp élni. Kritikánk ITT.

Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

Kőhalmi Zoltán
Az utolsó 450 év
Helikon, 2021, 276 oldal
Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

Kőhalmi Zoltán második regénye (az elsőről ITT írtunk) ezúttal nem skandináv krimi, hanem rendhagyó sci-fi, mely nemcsak a jövőbe, az emberiség utolsó 450 évébe kalauzolja el az olvasót, de olykor a múltba is. (Miközben egy macimézes flakon és a hozzá tartozó kupak lebomlik.) A téma, hogy miként fulladunk bele a saját magunk teremtette szeméthalomba.

Dunajcsik Mátyás: Víziváros

Dunajcsik Mátyás
Víziváros
Jelenkor, 2021, 252 oldal
Dunajcsik Mátyás: Víziváros

„Még a hidak is csak annyi terhet képesek egyszerre elviselni, mint a történet, ami létrehozta őket." Dunajcsik Mátyás első regénye, a Víziváros egyszerre urbanisztikai love story, rendhagyó családtörténet és szédítő utazás a mai, egykor volt és sohasem létezett Budapesten. Egy fékezhetetlen intellektusú, gördeszkás bölcsész és egy rejtélyes, véletlenül idevetődött francia lány a 2010-es évek vibráló, zsúfolt Budapestjén váratlanul egymásba szeret - de hogy közös történetük tündérmese vagy bűnregény lesz-e végül, azt már nem ők döntik el, hanem a város és a folyó szeszélyes istenei.

Simon Márton: Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni

Simon Márton
Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni
Jelenkor, 2021, 84 oldal
Simon Márton: Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni

Simon Márton negyedik és valószínűleg eddigi legszemélyesebb kötete az Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni. A költő interjúnkban ezt mondta a kötetről:

„Nem hiszek a nyugodt költőkben. Iszonyú parának tartom a beérkezett szerzőket. Ehhez képest a mostani anyagban van talán a legegységesebb narratíva, amit valaha igyekeztem megírni. Ezek a versek befejezetlen, befejezhetetlen történetek változó élességgel megrajzolt, véletlenszerűen kiragadott pillanatai. A legszélesebb lehetséges stílusbeli spektrumon mozogva, végletek között imbolyogva folyamatosan, tudatosan. Egyszerre engedni a szöveget megengedhetetlenül közel, és tartani el messzire, de a nagyobb egészről nem árulni el semmit.”

Láng Orsolya: Személyes okok

Láng Orsolya
Személyes okok
Prae, 2021
Láng Orsolya: Személyes okok

„Láng Orsolya verseiben beszélgetés van” – írta Fehér Renátó a Személyes okok fülszövegében. –„Nem kell hallgatóznunk, a személyes okok ránk céloznak. De végül megosztható-e az együttlét? A szeretetünk, a két törött felünk, a pontos tévedések, a lábon kihordott meghittség, a szénfekete bírvágy, a csontfehér gyász? Képes-e legalább a költészet visszanyerni belőlük valamit? Talán igen.”

Saly Noémi: Ha túléljük ezt a marhaságot

Saly Noémi
Ha túléljük ezt a marhaságot
Ab Ovo, 2021, 217 oldal
Saly Noémi: Ha túléljük ezt a marhaságot

Régi kéziratokból, soha meg nem jelent írásokból  válogatta össze új kötetét Saly Noémi. A Ha túléljük ezt a marhaságot történetek, esszék, személyes szövegek gyűjteménye. „Kicsik, prózák. Azt mesélem bennük, ami körülvett, amit megéltem és túléltem. Nevetni sokat lehet rajtuk, ez az egy biztos.”

Ne uszítsatok levelezésre! - Faludy György hagyatékából

Faludy György
Ne uszítsatok levelezésre!
Európa, 2021, 608 oldal
Faludy György: Ne uszítsatok levelezésre!

Faludy György eddig feldolgozatlan levelezéséből válogat a Ne uszítsatok levelezésre! című kötet. A kézirattárakból és magántulajdonból összegyűjtött levelek nagyobb része Faludy írása, de bekerültek hozzá írott levelek is. Az írásokból kirajzolódik a költő irodalmi és baráti kapcsolatrendszere. „A Faludy-levelek terjedelme és témája rendkívül változatos, ám egyvalami közös bennük: az írójuk mesélő- és anekdotázókedve. Történetek és panaszok sorjáznak családtagokról, kortárs írókról, emigránsokról és politikusokról.”

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezekkel az újdonságokkal készülnek a kiadók a Könyvhétre

Szeptember 2-án megnyitja kapuit a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyre idén is rengeteg új könyvvel készülnek a kiadók.

...
Hírek

Őszre halasztották a Könyvhetet

...
Nagy

Ilyenek voltak a könyvhetek – Tömeg, vörös csillag, könyvhegyek

Elkezdődött az idei Ünnepi Könyvhét. A járványhelyzetre való tekintettel idén ugyan nagyrészt online tartják a programokat, de a Fortepan gyűjteményének segítségével felidézzük, milyen is volt a rendezvény régen, a napokon át „csupakönyv” tereken. 

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.