10+1 magyar irodalmi újdonság a könyvhétről

Szeptember 2-án kezdődik a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyet idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén tartanak. A rendezvényen rengeteg könyvújdonságot lehet majd beszerezni és hosszú idő után újra lehet dedikáltatni is. Most 10+1 új magyar irodalmi megjelenést ajánlunk. 

fk | 2021. augusztus 31. |

Vámos Miklós: Igen

Vámos Miklós
Igen
Athenaeum, 2021, 205 oldal
Vámos Miklós: Igen

„Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet.” – írja Vámos Miklós új könyvének fülszövegében. Az Igen az írónak erről a három fő tevékenységről, az életről, az olvasásról és az írásról mesél, a tőle megszokott komoly-komolytalansággal. Az új könyvbe ITT tudok beleolvasni.

Vámos Miklóssal legutóbb a Dunapest megjelenésekor interjúztunk.

Hazai Attila: Szex a nappaliban

Hazai Attila
Szex a nappaliban
Magvető, 2021, 232 oldal
Hazai Attila: Szex a nappaliban

A Hazai Attila-életműsorozat záró darabja a Szex a nappaliban című kötet, amely harminc rövidebb írást tartalmaz. A 2012-ben elhunyt író könyve „a szerzőtől megszokott írói szabadsággal és eredeti nézőpontból mutat be olyan mindennapos történéseket, mint egy bevásárlás vagy egy vonatút”. A novellák az abszurd és a paródia határán egyensúlyoznak, de számot vetnek az élet értelmetlenségével is.

Papp-Zakor Ilka: Majd ha fagy

Papp-Zakor Ilka
Majd ha fagy
Kalligram, 2021, 288 oldal
Papp-Zakor Ilka: Majd ha fagy

Négy nézőpont találkozik és fűződik egy történetté Papp-Zakor Ilka első regényében, amelyből sugárzik az antropológiai derű. A Majd ha fagy főhőse Anita, őt és a körülötte lévő embereket ismerjük meg, azokkal a döntési helyzetekkel együtt, amelyekben élnek. „Paleolit szarkazmus, egyedfejlődési krimi. Fiatal felnőttek a kihalás szélén.”

Nagy Hajnal Csilla: Hét

Nagy Hajnal Csilla
Hét
Scolar, 2021, 184 oldal
Nagy Hajnal Csilla: Hét

Egy hét, hét ember – Nagy Hajnal Csilla regényében olyan életeket látunk, amelyek összefonódnak ugyan, de a kapcsolódások a szereplők között mégsem igazán jönnek létre.  A rutinjaikhoz rögeszmésen ragaszkodó, szokásaikba kapaszkodó antihősök banalitásukban is szürreális vagy épp egészen szokatlan események láncolatát idézik elő. És így vagy úgy mindannyiukban megfogalmazódik a vágy: "Bárcsak mondhatnék magának valamit, amivel közelebb kerülnék magamhoz".

Háy János: Mamikám

Háy János
Mamikám
Európa, 2021, 195 oldal
Háy János: Mamikám

Háy János új regénye egy mélyszegénységben élő, nehézsorsú cigány nő történetét meséli el. A Mamikám roncsolt nyelven, belülről tárja fel, milyen a peremen felnőni, ahol az alkoholizmus, a munkanélküliség és a családon belüli erőszak mindennapos. A könyv arról is szól, mennyire nehéz kitörési pontot találni, ha az embernek előítéletekkel is meg kell küzdenie, és ha nincs mintája arra, hogyan is lehetne másképp élni. Kritikánk ITT.

Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

Kőhalmi Zoltán
Az utolsó 450 év
Helikon, 2021, 276 oldal
Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

Kőhalmi Zoltán második regénye (az elsőről ITT írtunk) ezúttal nem skandináv krimi, hanem rendhagyó sci-fi, mely nemcsak a jövőbe, az emberiség utolsó 450 évébe kalauzolja el az olvasót, de olykor a múltba is. (Miközben egy macimézes flakon és a hozzá tartozó kupak lebomlik.) A téma, hogy miként fulladunk bele a saját magunk teremtette szeméthalomba.

Dunajcsik Mátyás: Víziváros

Dunajcsik Mátyás
Víziváros
Jelenkor, 2021, 252 oldal
Dunajcsik Mátyás: Víziváros

„Még a hidak is csak annyi terhet képesek egyszerre elviselni, mint a történet, ami létrehozta őket." Dunajcsik Mátyás első regénye, a Víziváros egyszerre urbanisztikai love story, rendhagyó családtörténet és szédítő utazás a mai, egykor volt és sohasem létezett Budapesten. Egy fékezhetetlen intellektusú, gördeszkás bölcsész és egy rejtélyes, véletlenül idevetődött francia lány a 2010-es évek vibráló, zsúfolt Budapestjén váratlanul egymásba szeret - de hogy közös történetük tündérmese vagy bűnregény lesz-e végül, azt már nem ők döntik el, hanem a város és a folyó szeszélyes istenei.

Simon Márton: Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni

Simon Márton
Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni
Jelenkor, 2021, 84 oldal
Simon Márton: Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni

Simon Márton negyedik és valószínűleg eddigi legszemélyesebb kötete az Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni. A költő interjúnkban ezt mondta a kötetről:

„Nem hiszek a nyugodt költőkben. Iszonyú parának tartom a beérkezett szerzőket. Ehhez képest a mostani anyagban van talán a legegységesebb narratíva, amit valaha igyekeztem megírni. Ezek a versek befejezetlen, befejezhetetlen történetek változó élességgel megrajzolt, véletlenszerűen kiragadott pillanatai. A legszélesebb lehetséges stílusbeli spektrumon mozogva, végletek között imbolyogva folyamatosan, tudatosan. Egyszerre engedni a szöveget megengedhetetlenül közel, és tartani el messzire, de a nagyobb egészről nem árulni el semmit.”

Láng Orsolya: Személyes okok

Láng Orsolya
Személyes okok
Prae, 2021
Láng Orsolya: Személyes okok

„Láng Orsolya verseiben beszélgetés van” – írta Fehér Renátó a Személyes okok fülszövegében. –„Nem kell hallgatóznunk, a személyes okok ránk céloznak. De végül megosztható-e az együttlét? A szeretetünk, a két törött felünk, a pontos tévedések, a lábon kihordott meghittség, a szénfekete bírvágy, a csontfehér gyász? Képes-e legalább a költészet visszanyerni belőlük valamit? Talán igen.”

Saly Noémi: Ha túléljük ezt a marhaságot

Saly Noémi
Ha túléljük ezt a marhaságot
Ab Ovo, 2021, 217 oldal
Saly Noémi: Ha túléljük ezt a marhaságot

Régi kéziratokból, soha meg nem jelent írásokból  válogatta össze új kötetét Saly Noémi. A Ha túléljük ezt a marhaságot történetek, esszék, személyes szövegek gyűjteménye. „Kicsik, prózák. Azt mesélem bennük, ami körülvett, amit megéltem és túléltem. Nevetni sokat lehet rajtuk, ez az egy biztos.”

Ne uszítsatok levelezésre! - Faludy György hagyatékából

Faludy György
Ne uszítsatok levelezésre!
Európa, 2021, 608 oldal
Faludy György: Ne uszítsatok levelezésre!

Faludy György eddig feldolgozatlan levelezéséből válogat a Ne uszítsatok levelezésre! című kötet. A kézirattárakból és magántulajdonból összegyűjtött levelek nagyobb része Faludy írása, de bekerültek hozzá írott levelek is. Az írásokból kirajzolódik a költő irodalmi és baráti kapcsolatrendszere. „A Faludy-levelek terjedelme és témája rendkívül változatos, ám egyvalami közös bennük: az írójuk mesélő- és anekdotázókedve. Történetek és panaszok sorjáznak családtagokról, kortárs írókról, emigránsokról és politikusokról.”

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezekkel az újdonságokkal készülnek a kiadók a Könyvhétre

Szeptember 2-án megnyitja kapuit a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyre idén is rengeteg új könyvvel készülnek a kiadók.

...
Hírek

Őszre halasztották a Könyvhetet

...
Nagy

Ilyenek voltak a könyvhetek – Tömeg, vörös csillag, könyvhegyek

Elkezdődött az idei Ünnepi Könyvhét. A járványhelyzetre való tekintettel idén ugyan nagyrészt online tartják a programokat, de a Fortepan gyűjteményének segítségével felidézzük, milyen is volt a rendezvény régen, a napokon át „csupakönyv” tereken. 

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...
...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.