10+1 magyar irodalmi újdonság a könyvhétről

Szeptember 2-án kezdődik a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyet idén a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén tartanak. A rendezvényen rengeteg könyvújdonságot lehet majd beszerezni és hosszú idő után újra lehet dedikáltatni is. Most 10+1 új magyar irodalmi megjelenést ajánlunk. 

fk | 2021. augusztus 31. |

Vámos Miklós: Igen

Vámos Miklós
Igen
Athenaeum, 2021, 205 oldal
Vámos Miklós: Igen

„Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet.” – írja Vámos Miklós új könyvének fülszövegében. Az Igen az írónak erről a három fő tevékenységről, az életről, az olvasásról és az írásról mesél, a tőle megszokott komoly-komolytalansággal. Az új könyvbe ITT tudok beleolvasni.

Vámos Miklóssal legutóbb a Dunapest megjelenésekor interjúztunk.

Hazai Attila: Szex a nappaliban

Hazai Attila
Szex a nappaliban
Magvető, 2021, 232 oldal
Hazai Attila: Szex a nappaliban

A Hazai Attila-életműsorozat záró darabja a Szex a nappaliban című kötet, amely harminc rövidebb írást tartalmaz. A 2012-ben elhunyt író könyve „a szerzőtől megszokott írói szabadsággal és eredeti nézőpontból mutat be olyan mindennapos történéseket, mint egy bevásárlás vagy egy vonatút”. A novellák az abszurd és a paródia határán egyensúlyoznak, de számot vetnek az élet értelmetlenségével is.

Papp-Zakor Ilka: Majd ha fagy

Papp-Zakor Ilka
Majd ha fagy
Kalligram, 2021, 288 oldal
Papp-Zakor Ilka: Majd ha fagy

Négy nézőpont találkozik és fűződik egy történetté Papp-Zakor Ilka első regényében, amelyből sugárzik az antropológiai derű. A Majd ha fagy főhőse Anita, őt és a körülötte lévő embereket ismerjük meg, azokkal a döntési helyzetekkel együtt, amelyekben élnek. „Paleolit szarkazmus, egyedfejlődési krimi. Fiatal felnőttek a kihalás szélén.”

Nagy Hajnal Csilla: Hét

Nagy Hajnal Csilla
Hét
Scolar, 2021, 184 oldal
Nagy Hajnal Csilla: Hét

Egy hét, hét ember – Nagy Hajnal Csilla regényében olyan életeket látunk, amelyek összefonódnak ugyan, de a kapcsolódások a szereplők között mégsem igazán jönnek létre.  A rutinjaikhoz rögeszmésen ragaszkodó, szokásaikba kapaszkodó antihősök banalitásukban is szürreális vagy épp egészen szokatlan események láncolatát idézik elő. És így vagy úgy mindannyiukban megfogalmazódik a vágy: "Bárcsak mondhatnék magának valamit, amivel közelebb kerülnék magamhoz".

Háy János: Mamikám

Háy János
Mamikám
Európa, 2021, 195 oldal
Háy János: Mamikám

Háy János új regénye egy mélyszegénységben élő, nehézsorsú cigány nő történetét meséli el. A Mamikám roncsolt nyelven, belülről tárja fel, milyen a peremen felnőni, ahol az alkoholizmus, a munkanélküliség és a családon belüli erőszak mindennapos. A könyv arról is szól, mennyire nehéz kitörési pontot találni, ha az embernek előítéletekkel is meg kell küzdenie, és ha nincs mintája arra, hogyan is lehetne másképp élni. Kritikánk ITT.

Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

Kőhalmi Zoltán
Az utolsó 450 év
Helikon, 2021, 276 oldal
Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

Kőhalmi Zoltán második regénye (az elsőről ITT írtunk) ezúttal nem skandináv krimi, hanem rendhagyó sci-fi, mely nemcsak a jövőbe, az emberiség utolsó 450 évébe kalauzolja el az olvasót, de olykor a múltba is. (Miközben egy macimézes flakon és a hozzá tartozó kupak lebomlik.) A téma, hogy miként fulladunk bele a saját magunk teremtette szeméthalomba.

Dunajcsik Mátyás: Víziváros

Dunajcsik Mátyás
Víziváros
Jelenkor, 2021, 252 oldal
Dunajcsik Mátyás: Víziváros

„Még a hidak is csak annyi terhet képesek egyszerre elviselni, mint a történet, ami létrehozta őket." Dunajcsik Mátyás első regénye, a Víziváros egyszerre urbanisztikai love story, rendhagyó családtörténet és szédítő utazás a mai, egykor volt és sohasem létezett Budapesten. Egy fékezhetetlen intellektusú, gördeszkás bölcsész és egy rejtélyes, véletlenül idevetődött francia lány a 2010-es évek vibráló, zsúfolt Budapestjén váratlanul egymásba szeret - de hogy közös történetük tündérmese vagy bűnregény lesz-e végül, azt már nem ők döntik el, hanem a város és a folyó szeszélyes istenei.

Simon Márton: Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni

Simon Márton
Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni
Jelenkor, 2021, 84 oldal
Simon Márton: Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni

Simon Márton negyedik és valószínűleg eddigi legszemélyesebb kötete az Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni. A költő interjúnkban ezt mondta a kötetről:

„Nem hiszek a nyugodt költőkben. Iszonyú parának tartom a beérkezett szerzőket. Ehhez képest a mostani anyagban van talán a legegységesebb narratíva, amit valaha igyekeztem megírni. Ezek a versek befejezetlen, befejezhetetlen történetek változó élességgel megrajzolt, véletlenszerűen kiragadott pillanatai. A legszélesebb lehetséges stílusbeli spektrumon mozogva, végletek között imbolyogva folyamatosan, tudatosan. Egyszerre engedni a szöveget megengedhetetlenül közel, és tartani el messzire, de a nagyobb egészről nem árulni el semmit.”

Láng Orsolya: Személyes okok

Láng Orsolya
Személyes okok
Prae, 2021
Láng Orsolya: Személyes okok

„Láng Orsolya verseiben beszélgetés van” – írta Fehér Renátó a Személyes okok fülszövegében. –„Nem kell hallgatóznunk, a személyes okok ránk céloznak. De végül megosztható-e az együttlét? A szeretetünk, a két törött felünk, a pontos tévedések, a lábon kihordott meghittség, a szénfekete bírvágy, a csontfehér gyász? Képes-e legalább a költészet visszanyerni belőlük valamit? Talán igen.”

Saly Noémi: Ha túléljük ezt a marhaságot

Saly Noémi
Ha túléljük ezt a marhaságot
Ab Ovo, 2021, 217 oldal
Saly Noémi: Ha túléljük ezt a marhaságot

Régi kéziratokból, soha meg nem jelent írásokból  válogatta össze új kötetét Saly Noémi. A Ha túléljük ezt a marhaságot történetek, esszék, személyes szövegek gyűjteménye. „Kicsik, prózák. Azt mesélem bennük, ami körülvett, amit megéltem és túléltem. Nevetni sokat lehet rajtuk, ez az egy biztos.”

Ne uszítsatok levelezésre! - Faludy György hagyatékából

Faludy György
Ne uszítsatok levelezésre!
Európa, 2021, 608 oldal
Faludy György: Ne uszítsatok levelezésre!

Faludy György eddig feldolgozatlan levelezéséből válogat a Ne uszítsatok levelezésre! című kötet. A kézirattárakból és magántulajdonból összegyűjtött levelek nagyobb része Faludy írása, de bekerültek hozzá írott levelek is. Az írásokból kirajzolódik a költő irodalmi és baráti kapcsolatrendszere. „A Faludy-levelek terjedelme és témája rendkívül változatos, ám egyvalami közös bennük: az írójuk mesélő- és anekdotázókedve. Történetek és panaszok sorjáznak családtagokról, kortárs írókról, emigránsokról és politikusokról.”

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezekkel az újdonságokkal készülnek a kiadók a Könyvhétre

Szeptember 2-án megnyitja kapuit a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyre idén is rengeteg új könyvvel készülnek a kiadók.

...
Hírek

Őszre halasztották a Könyvhetet

...
Nagy

Ilyenek voltak a könyvhetek – Tömeg, vörös csillag, könyvhegyek

Elkezdődött az idei Ünnepi Könyvhét. A járványhelyzetre való tekintettel idén ugyan nagyrészt online tartják a programokat, de a Fortepan gyűjteményének segítségével felidézzük, milyen is volt a rendezvény régen, a napokon át „csupakönyv” tereken. 

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

Polc

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

Szerzőink

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

...
Sándor Anna

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen.