Guterres: A világban több mint 50 millió városi embert érint a háborús erőszak

Guterres: A világban több mint 50 millió városi embert érint a háborús erőszak

A sűrűn lakott városokban sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy megölik vagy megsebesítik a lakókat - jelentette ki António Guterres, az ENSZ főtitkára helyi idő szerint kedden New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén, amelynek témája az volt, hogyan lehetne jobban védelmezni a városi környezetben élő civileket fegyveres konfliktusok idején. Könyvek hírek mellé.

sa | 2022. január 26. |

Guterres elmondta, a világban több mint 50 millió embert érint városokban a háborús erőszak, Afganisztántól Líbiáig, Szíriáig, Jemenig, írja az MTI. Guterres szólt arról, hogy a konfliktusok során egyes esetekben a civileket összetéveszthetik harcosokkal és megtámadhatják őket. Más esetekben - mondta - a fegyveresek robbanófegyvereket használnak zsúfolt területeken, nem törődve azzal, hogy ezzel sok embernek okoznak életre szóló fogyatékosságot vagy súlyos lelki megrázkódtatásokat.

Friss példaként Guterres felidézte, hogy az Izrael és a palesztin Hamász fegyveresei közötti tavalyi gázai harcokban több tucat iskola és egészségügyi intézmény sérült meg, és közel 800 ezer ember maradt vezetékes víz nélkül. Afganisztánban tavaly májusban a főváros, Kabul egyik középiskolája előtt elkövetett merényletben 90 diák, főként lányok haltak meg, és további 240 ember megsebesült - tette hozzá.

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)
Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

A papírhiány és a járvány miatt a Könyvhét és a Könyvfesztivál dátumának tologatása sem könnyíti meg idén a kiadók dolgát a megjelenések tervezésében. Mostanra viszont már körvonalazódik 2022 első félévének kínálata, ezekből válogattunk a teljesség igénye nélkül - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk (pénteken érkezik a második adag). Ajánlatunkban találsz tudománykommunikációs, történelmi, pszichológiai, oknyomozó, politikai témájú köteteket is - több közülük pedig már előrendelhető!

Tovább olvasok

A főtitkár hangoztatta: a civileket érő kockázat megnő azzal is, hogy a harcosok sokszor közéjük költöznek, katonai létesítményeket és felszereléseket helyeznek el polgári létesítmények közelében.

Szólt arról is, hogy a városi területeken zajló konfliktus messze túlmutat a civilekre gyakorolt közvetlen hatáson. Szerinte a városi háborúk a civileket az ostromok és blokádok kockázatának is kiteszik, amelyek éhezéshez vezetnek. 

Emberek millióit kényszerítik távozásra otthonukból, hozzájárulva ahhoz, hogy hatalmas mértékűvé nő a menekültek és a belső menekültek száma, több millió tonna törmelék keletkezik, ami hatással van a környezetre és az emberek egészségére.

Négy évvel ezelőtt az iraki Moszulban a lakások 80 százaléka megsemmisült, még mindig mintegy 300 ezer ember kényszerül lakóhelyétől távol élni - mondta.

Guterres sürgette a harcoló feleket, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, amely tiltja a civilek vagy a polgári létesítmények elleni rajtaütéseket, valamint a válogatás nélküli támadásokat és a civilek emberi pajzsként való felhasználását.

Mahamadu Bawumia ghánai alelnök arról beszélt, hogy Afrikában számos konfliktus továbbra is kihat a civilekre, gyakran azt eredményezi, hogy a polgári lakosságot bűnbaknak tekintik, és ennek jegyében emberi pajzsként használják őket - hangoztatta.

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)
Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

papírhiány és a járvány miatt a Könyvhét és a Könyvfesztivál dátumának tologatása sem könnyíti meg idén a kiadók dolgát a megjelenések tervezésében. Mostanra viszont már körvonalazódik 2022 első félévének kínálata, ezekből válogattunk a teljesség igénye nélkül - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk (az első adagot itt találod). Ajánlatunkban találsz tudománykommunikációs, történelmi, pszichológiai, oknyomozó, politikai témájú köteteket is.

Tovább olvasok

Ukrajna helyettes nagykövete, Jurij Vitrenko azt mondta a tanácsnak, az orosz agresszió 2014-ben, amely a Krím félsziget annektálását eredményezte, az ukrán és az orosz erők között vérontáshoz vezetett, továbbá ahhoz, hogy az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok folyamatosan támadják a konfliktusövezetekben lévő ukrán városok lakónegyedeit.

Vitrenko elmondta, hogy Ukrajnának nem áll szándékában semmilyen katonai akciót végrehajtani szuverén területének megszállt részein, sem az orosz határ mentén. "Nem látunk alternatívát a nemzetközi fegyveres konfliktus politikai és diplomáciai megoldására, és továbbra is minden járható utat meg fogunk keresni ezek megteremtésére". Szerinte a kiindulópontként Oroszországnak fokozatosan csökkentenie kellene a feszültséget Ukrajna határain, ki kell vonnia erőit a térségből és a Krímből.

A témában az alábbi köteteket ajánljuk:

Richard Sakwa: Háború a határon - Ukrajna üllő és kalapács között

Richard Sakwa
Háború a határon - Ukrajna üllő és kalapács között
Ford. Turi Márton, Európa, 2016, 446 oldal
-

Sokkolta a világot, mennyire törékeny az egész térség békéje, amikor 2014 augusztusában Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok geopolitikai vetélkedése újból fegyveres szembenálláshoz vezetett, a Kelet és Nyugat közötti új frontvonal pedig a megosztott Ukrajnában húzódott. Richard Sakwa, a Kenti Egyetem professzora figyelmen kívül hagyta a minden oldalon bőségesen áradó propagandisztikus szólamokat, mert szerinte az ukrajnai háborút valójában egyszerre két, külön-külön is mélyülő válság idézte elő. Az egyik krízisért jobbára a Nyugat okolható, mert egyre jobban ki akarta szorítani Oroszországot Európából, a másikat viszont az Ukrajna saját állami berendezkedése körüli ellentétek magyarázzák. Az egymást erősítő nacionalista előítéletek és a paranoiával határos bizalmatlanság elegye már hosszú ideje fenyegetett robbanással, amely végül ahogy a szerző állítja elsősorban a nyugati hatalmak felelőtlensége miatt következett be. 

 

Nikolaos van Dam: Szíria - Egy nemzet romokban - A szíriai polgárháború indítékai és története

Nikolaos van Dam
Szíria - Egy nemzet romokban - A szíriai polgárháború indítékai és története
Ford. Szántó András, Atlantic Press, 2018, 234 oldal
-

A Keleti-pályaudvar aluljárójában 2015-ben összezsúfolódott menekültek nagy része Szíriából érkezett. A szíriai háború alaposan átrendezte a nagyhatalmi befolyási övezeteket és a hatalmi viszonyokat az egész közel-keleti térségben. A szerző részrehajlás nélkül mutatja be azokat a történelmi eseményeket, törzsi, vallási és politikai szakadékokat, amelyeknek szerepe volt a nemrég még virágzó ország lerombolásában, nemzetként való felbomlásában. Elemzése messze túlmutat az Európában rutinosan ismételgetett felfogáson, miszerint a közel-keleti háborúkat vagy az olajra szomjas amerikaiak beavatkozása, vagy a siíta és szunnita muzulmánok torzsalkodása okozza. Szíria a példa rá, hogy a képlet sokkal bonyolultabb. És Szíria a figyelmeztetés arra, hogy a következő évtizedekben ez a térség újabb és újabb, most már nyilvánvalóan globális következményekkel járó konfliktusok válsággócává válhat. 

 

Meredith Tax: Magányos háború - Kurd nők az Iszlám Állam ellen

Meredith Tax
Magányos háború - Kurd nők az Iszlám Állam ellen
Cser, 2021, 352 oldal
-

Az Iszlám Állam sokáig legyőzhetetlennek tűnt, de a háború sújtotta Szíria északi részén a kurd közösség jelentős győzelmet aratott felette, a női milíciák pedig különösen fontos szerepet játszottak az Irakban ostromolt civilek tízezreinek megmentésében. Kik ezek a rozsavai forradalmár nők, és milyen tanulságokat hordoz a történetük? Miben különböznek az iraki kurdoktól, hogyan harcolnak az Iszlám Állam ellen, és hogyan viszonyul mindehhez Törökország? A szerző a kurd feminista gerillák egy csoportjának életét nyomon követve megpróbál választ adni ezekre a kérdésekre. A könyv magyar kiadásához a megrázó események helyszínét szintén megjárt Jászberényi Sándor írt előszót.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Mathias Énard: Mintha sírkövet faragtam volna a porig rombolt Szíriának

...
Hírek

Szótárt készítettek a németek a szíriai menekültgyerekeknek

...
Hírek

Szíriai menekülteknek gyűjt pénzt Patrick Ness

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.