Szótárt készítettek a németek a szíriai menekültgyerekeknek

.konyvesblog. | 2015. november 10. |

szotar1.JPGDas  Willkommens-ABC, azaz Üdvözlő-abc a címe annak az ingyenesen letölthető német nyelvű szótárnak, mely Anna Karina Birkenstock illusztrátor kezdeményezésére jött létre. Az elektronikus szótárt kimondottan azzal a céllal állították össze, hogy segítsék az országba érkező szíriai menekültek és gyerekeik nyelvi tájékozódását. Közülük sokan rendelkeznek okostelefonnal, így az alkotók abban bíznak, hogy minél többen letöltik majd az ingyenes szótárt.

"Ahol a nyelv megtorpan, ott a képek határokat léphetnek át. Ám, ha különböző kultúrák találkoznak, a képeknek is meglehetnek a maguk határai, hiszen hogyan magyarázzuk el egy olyan embernek, hogy mi a hóember, aki nem ismeri a havat?" - vélekedett előszavában Anna Karina Birkenstock. Gyerekkönyvek szerzőjeként ő maga tisztában van azzal, hogy a könyv csupán eszköz, a legfontosabb közvetítő pedig az ember, aki szavak, képek, gesztusok összességével segíthet a gyerekeknek a világ felfedezésében. Szerinte ugyanez érvényes az általa kezdeményezett szótár esetében is, amely csak akkor tudja elérni célját, ha az emberek nyitottan állnak egymás kultúrájához.

szotar2.JPG

A kiadvány összesen 150 alapszót tartalmaz, Birkenstock felhívására pedig összesen 25 illusztrátor vett részt a munkálatokban. A kötet ingyenesen letölthető innen.

Forrás: GalleyCat