Dragomán György Máglyáját ajánlja az Európai Unió Tanácsa nyári olvasmánynak

Dragomán György Máglyáját ajánlja az Európai Unió Tanácsa nyári olvasmánynak

Idén nyáron a Tanács Könyvtára az új és feltörekvő európai irodalmi tehetségekre szeretne hangsúlyt helyezni a Readers of Europe (Európa olvasói) című kezdeményezés harmadik részében. A brüsszeli állandó EU-képviseletek által ajánlott könyveken keresztül Európa néhány „izgalmas, új tehetségét” mutatják be. Magyarország állandó képviselete Dragomán György Máglya című könyvét ajánlotta.

ld | 2022. augusztus 08. |
Dragomán György
Máglya
Magvető, 2020, 443 oldal
-

 

„Komor, szívszorító és varázslatos”

A közlemény szerint ez a „finom, mesteri mű” egy nagymama-unoka kötődéstörténete köré fűzve meséli el, mit is jelent valójában a szabadság. A posztkommunista ex-szovjet államban élő tizenhárom éves Emmát egy árvaházból viszi el a nagymama, akivel soha korábban nem találkozott. Nagyanyja egy helyi boszorkány, akinek otthonát halott férje szellemével osztja meg. A háború után Emma új közössége a bajok olvasztótégelye. Tagjai állandó félelemben élnek a besúgóktól és a titkosrendőrségtől. „A Szovjetunió hosszú árnyékában forradalom követi a forradalmat.

Dragomán finoman mutatja be, hogy a szabadságért harcolók milyen könnyen egymás ellen fordulhatnak, ha céljukat elérik.

(...) A politikai felfordulás közepette egy fiatal lány felnőtté válásának történetét láthatjuk: Emma azért küzd, hogy beilleszkedjen az iskola népszerű lányai közé. Keveset beszél és a szerettei hiányától szorongva igyekszik megbirkózni azzal, hogy mit gondolnak róla az emberek. Azzal, hogy ki ő és mi lehetne belőle. Bár a könyv középpontjában a mágia áll, a varázslat szó soha nem hangzik el. Pedig nagyon is jelen van a mindennapi élet szinte minden területén. Emma megtanulja a nagymamája módszereit. (...) Az aprólékos tempójú és nagyon érdekes stílusban, hosszú, töretlen szövegtömbökben megírt könyv szinte belső monológ egy tizenéves lány gondolatairól. Komor, szívszorító és varázslatos, amilyennek minden jó mágikus történetnek lennie kell” - olvasható az ajánlásban.

Dragomán György (1973) Erdélyben született, tizenöt éves korában költözött Magyarországra. Első regényét, A fehér királyt több mint harminc nyelvre fordították le, és elnyerte a Márai Sándor- és a Jan Michaelski-díjat. Dragomán Budapesten él feleségével és két gyermekével - emelik ki a szervezők.

 

Európa bővelkedik izgalmas szerzőkben

A 2022-es évet az ifjúság európai évének nyilvánították. A Tanács könyvtára ezért úgy döntött, hogy a Readers of Europe (Európa olvasói) elnevezésű éves kezdeményezését a fiataloknak szenteli, és ezzel az új és feltörekvő európai irodalmi tehetségekre helyezi a hangsúlyt.

Az Európai Unió állandó képviseleteit kérte fel, hogy a kampány keretében ajánljanak országukból könyveket nyárra. Az idei kampány témája a „Fedezz fel valami újat", amelynek lényege, hogy minden állandó képviselet kiválaszt egy könyvet az országából egy olyan szerzőtől, aki az elmúlt öt évben jelentette meg első művét. A nyár folyamán a Tanács könyvtárának blogján népszerűsítjük ezeket a kiválasztott könyveket.

Európa bővelkedik izgalmas fiatal szerzőkben – írják közleményükben a szervezők. „Olyan regényeket, amelyek szúrós kérdéseket tesznek fel az emberiségről. Történetek, amelyek izgalmasak és gyönyörűek, megragadóak és felkavaróak. Történetek, amelyek minden könyvtárban helyet érdemelnek.”

Érdemes szétnézni más országok ajánlásai között is, a többi képviselet nyári javaslatait ezen a linken érhetitek el.

A spanyol képviselet például Irene Sola Énekelek, s táncot jár a hegy című könyvét ajánlotta, amely 2020-ban elnyerte az Európai Unió Irodalmi díját, tavaly volt nálunk a hét könyve, majd a 2021-es év könyve lett. Interjúnk a szerzővel itt olvasható, a könyvbe pedig itt olvashatsz bele

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dragomán György: A valódi emlékekben az ízek és illatok is kulcsfontosságúak

A 24.hu Filéző című gasztropodcastjének vendége volt Dragomán György író, aki facebook-posztjaival és a Főzőskönyvvel is bizonyította, milyen elkötelezett rajongója a konyhaművészetnek. A beszélgetés során szóba került vágy és emlékezés szerepe az evésben, a szakácskönyvek olvasgatása és az inspiráló irodalmi ételleírások is. Pár érdekes gondolatot szemlézünk.

...
Hírek

Megjelent görögül Dragomán Máglyája

Dragomán György a Facebookon adta hírül, hogy már görögül is olvasható a Máglya című regénye.

...
Hírek

Íme, Dragomán György tuti receptje, hogyan olvassunk többet és rendszeresen

A húsz pontból álló lista csupa gyakorlatias ötletből áll.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Az olasz kulturális miniszter nem adja vissza a Diszkoszvetőt a müncheni antik múzeumnak

...
Podcast

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic kisprózái egyfajta tranzitállapotot tükröznek, amely lehet földrajzi vagy érzelmi akár, írásai pedig minden benne szereplőt állandó önvizsgálatra kényszerítenek – írtuk a Margó Könyvek sorozatban megjelent Szíves fogadtatás című novelláskötetről. A könyvet az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Zöld

Mesebeli olvasókabint építettek a Bakonyban a MOME diákjai

...
Zöld

Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában

...
Zöld

Darwin beteg gyomra is kellett, hogy a világ megismerhesse az evolúció elméletét

...
Zöld

Először sikerült lefilmezni a rákcsapdákat fosztogató delfineket Ausztráliában

...
Zöld

Susan Sontag, Dian Fossey és a holnap ára [Könyvesblokk]

...
Zöld

Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának