Dragomán György
TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Dragomán György

Az ELTE Bölcsészettudományi Karára járt angol és filozófia szakra, tagja volt az Eötvös József Collegiumnak és a Láthatatlan Collegiumnak. Angolból diplomázott, majd doktori képzésen vett részt. Írni 13 évesen kezdett, első regénye az egyetemi évek alatt született, majd A pusztítás könyve címmel 2002-ben jelent meg.

ÉLETÚT

1973-ban született Marosvásárhelyen, ahonnan szüleivel 1988-ban költözött Szombathelyre. Az ottani Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Szabó T. Anna költővel, akivel írásokban (versekben, novellákban) udvaroltak egymásnak. 22 évesen házasodott, Szabó T. Annával két gyerekük született, Gábor és Pál.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karára járt angol és filozófia szakra, tagja volt az Eötvös József Collegiumnak és a Láthatatlan Collegiumnak. Angolból diplomázott, majd doktori képzésen vett részt. Írni 13 évesen kezdett, első regénye az egyetemi évek alatt született, majd A pusztítás könyve címmel 2002-ben jelent meg. Második regénye, a 2005-ös megjelenésű A fehér király nemzetközi siker lett, több mint harminc nyelven jelent meg, a Jonathan Pryce és Agyness Deyn főszereplésével készült filmadaptációját 2016-ban mutatták be.

Írt drámákat (Nihil, Kalucsni), készített műfordításokat (pl. Irvine Welsh: Trainspotting; Samuel Beckett: Watt; Szép napok), írásait rendszeresen közlik hazai és külföldi lapok. 

Munkásságát számos elismeréssel díjazták, többek között: 2007-ben József Attila-díjat kapott, 2017-ben tagjává választotta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia; 2022. januártól a Berlini Művészeti Akadémia tagja.

Szenvedélyesen szeret főzni.

KÖNYVEI

A pusztítás könyve (2002)

Dragomán György
A pusztítás könyve
Magvető, 2020, 397 oldal
-

"A pusztítás könyve szigorú következetességgel megírt mű, egy meglepően kiforrott tehetségű, fiatal prózaíró első regénye" - Závada Pál ezekkel a szavakkal ajánlotta az olvasók figyelmébe Dragomán György 2002-ben megjelent könyvét, mely a következő évben elnyerte a legjobb első prózakötetért járó Bródy Sándor-díjat. Krimiként is olvasható regény arról, hogyan válhat az egyéni tragédia történelmi végzetté. Főhősét, a 26 éves Fábiánt egy titokzatos, kelet-európai táborba küldik, ahol találkozik a Kormányzóval.

A fehér király (2005)

Dragomán György
A fehér király
Magvető, 2023, 256 oldal
-

A regény egy kelet-európai fiktív diktatúrában játszódik az 1980-as években, főszereplője egy tizenéves fiú. A könyv a diktatúra mindennapjait mutatja be, az iskolai és családon belüli erőszakot, a felnőttek és a gyerekek kegyetlenkedéseit, a családok kiszolgáltatottságát. A címben szereplő fehér király egy sakkfigurára utal, ami konkrétan és szimbolikusan is megjelenik a könyvben. A fehér király a nyolcvanas évek diktatúráinak gyerek áldozatairól emlékezik meg.

Máglya (2014)

Dragomán György
Máglya
Magvető, 2023, 443 oldal
-

Családtörténet és történelmi tabló arról, mi történik, miután megdöntötték  diktatúrát. A kamasz Emma a szülei elvesztése után a nagymamájához kerül, aki szinte mágikusan éli a hétköznapjait, mindenre vannak rituáléi. Miközben a lány a gyásszal, az első szerelemmel, az iskolával küzd, a felnőtteket az előző rendszer öröksége állítja kihívások elé.

Oroszlánkórus (2015)

Dragomán György
Oroszlánkórus
Magvető, 2021, 247 oldal
-

A szerző első novelláskötete, aminek visszatérő motívuma, hogy az elbeszélések szereplői számára a zene jelent kapaszkodót, segítséget megküzdeni az életük nehézségeivel, fájdalmaival. Az Oroszlánkórus a bátorság könyve. Történeteit a ritmus élteti, az elbeszélések szereplői zenével győzik le a félelmet és a gyászt, megtanulnak erőt venni a szerelem és a sóvárgás fájdalmán. Minden mondatban ott lüktet a zene, szól a dzsessz, a latin ballada, a kőkemény hevimetál vagy a bécsi újévi koncert keringője, dübörög a manele és a koreai csajpop, kihangosodik a szívverés vagy a futó lábak dobogása.

Rendszerújra (2018)

Dragomán György
Rendszerújra
Magvető, 2021, 257 oldal
-

Dragomán második novelláskötete, amiben 15 év elbeszéléseiből válogatott. A címbe idézett rendszerek sokfélék vannak köztük politikaiak, természetiek és technikaiak is - a tét mindig a szabadság. Rendszerek és kitörési pontok fűzik össze kötetté Dragomán György tizenöt év terméséből válogatott novelláit. Feltételezett vagy valóságosnak tűnő rendszerek: nyitottak és zártak, politikaiak, természetiek vagy technikaiak. És a kitörési pontok, a szabadulás lehetőségei. Múlt, jelen, jövő.

Főzőskönyv (2020)

Főzőskönyv - Írások főzésről és evésről
Dragomán György
Magvető, 2023, 423 oldal
-

A főzést szenvedélyesen szerető és gyakorló Dragomán első szakácskönyve, ami persze több, mint receptgyűjtemény. A kötetben a szerző az egész napos étkezési alkalmainkra ad tanácsot, mesél érdekességet. Szó esik lactobacilusokról, karamellválozatokról és extra konyhai eszközökről is. persze, mivel ez egy irodalmi szakácskönyv, találunk benne regényrészleteket, novellákat és családi anekdotákat is.

Adjuk meg a módját! Írások főzésről és evésről (2022)

DRAGOMÁN GYÖRGY
Adjuk meg a módját!
Magvető, 2022, 422 oldal
-

A Főzőskönyv folytatása még több recepttel és ismerettel. A szerző mesél arról, milyen volt elkezdeni főzni az Eötvös Collegium konyháján, beavat gasztrotörténeti titkokba és érdekességekbe, és persze most sem maradnak el a szépirodalmi és családi történetek sem.

A szerző könyvei
Kapcsolódó cikkek
...
Percek az életünkből

Dragomán György: Tizenkét lélegzet

Ha csak úgy lélegzel, hogy nem figyelsz oda rá különösebben, akkor olyan tizenkét lélegzet egy perc, nem mindenkinél, de te az én lányom vagy és annyira hasonlítasz arra a húszévesre, aki én voltam, hogy ebben sem lehetsz nagyon más

...
Nagy

Dragomán-lexikon ‒ 50 szócikk Annától a zakuszkáig

Ez a félszáz mozaikdarab segít tájékozódni az életmű útvesztőjébe tévedőknek, és megmutatja a jellegzetes prózavilág ízeit és számos tónusát. Dragománológiai szószedettel köszöntjük ötvenedik születésnapján Dragomán Györgyöt.

...
Nagy

Dragomán György szerint írni olyan, mint száznapos tojást készíteni

Nem talált valaki véletlenül egy mangóvágót az előtérben? – ezzel a közszolgálatinak is beillő kérdéssel indult kedden este Dragomán György Adjuk meg a módját! című új irodalmi szakácskönyvének a bemutatója az Átriumban, ahol Mautner Zsófia kérdezte az írót ízlelésről, evésről, írásról, extra és extrém konyhai eszközökről.

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

Kinek mit jelent a karácsony? Ajándékot, vallási ünnepet, családi együttlétet - és persze ízeket. A karácsonyi menühöz és karácsonyi ajándéknak is ajánlunk könyveket.

...
Nagy

Dragomán György tanácsai leendő olvasóknak

Dragomán György Facebook-posztban tett közzé húsz gondolatot arról, hogyan neveljünk olvasó embereket. A szerző már korábban is osztott már meg hasonló gondolatokat, nem csak az olvasóvá nevelésről, de arról is, magunkat hogyan szoktathatjuk rá az olvasásra – tanácsai mindig megszívlelendőek lehetnek. 

...
Hírek

Dragomán György Máglyáját ajánlja az Európai Unió Tanácsa nyári olvasmánynak

Ezen a nyáron az Európai Unió Tanácsa Dragomán György Máglya című regényét ajánlja olvasásra, a Readers of Europe program keretében.

...
Hírek

Dragomán György hivatalosan is McCarthy-fordító lett

...
Hírek

Dragomán György: A valódi emlékekben az ízek és illatok is kulcsfontosságúak

A 24.hu Filéző című gasztropodcastjének vendége volt Dragomán György író, aki facebook-posztjaival és a Főzőskönyvvel is bizonyította, milyen elkötelezett rajongója a konyhaművészetnek. A beszélgetés során szóba került vágy és emlékezés szerepe az evésben, a szakácskönyvek olvasgatása és az inspiráló irodalmi ételleírások is. Pár érdekes gondolatot szemlézünk.

...
Hírek

Megjelent görögül Dragomán Máglyája

Dragomán György a Facebookon adta hírül, hogy már görögül is olvasható a Máglya című regénye.

...
Hírek

Dragomán tiltólistán, nem kerülhetett adásba

Egy korábbi interjúját idézte fel legutóbbi Facebook-bejegyzésében Dragomán György: a beszélgetés sosem kerülhetett adásba, mert, mint kiderült, az író tiltólistán volt.

...
Hírek

Dragomán a Berlini Művészeti Akadémia tagja lett

Harminc új taggal bővült a Berlini Művészeti Akadémia, és köztük van Dragomán György is, akit az irodalmi szekció tagjának választottak.

...
Hírek

Íme, Dragomán György tuti receptje, hogyan olvassunk többet és rendszeresen

A húsz pontból álló lista csupa gyakorlatias ötletből áll.

...
Hírek

Dragomán György 2040-ből egy klímakempingből üzent

A Volvo és az október 14-17. között a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár játékra hívott olvasókat, hogy vállaljanak szerepet a fesztivál irodalmat népszerűsítő kisfilmjében, amelyben Dragomán György erre az alkalomra írt disztópiáját a Radnóti Miklós Színház színésznője, Sodró Eliza olvassa fel.

...
Hírek

Dragománnal kezdik a tanévet a kisiskolások

A héten elindult az iskola, Dragomán György pedig egy fotót tett közzé ebből az alkalomból, amelyet pár éve kapott egy tanítónőtől.

...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

A címben megfogalmazott kérdés az, amelyre a világ összes könyves szakembere, szerzője és kiadója hiába próbálja megtalálni a választ. Még nehezebb helyzet, ha egy olyan kis nyelven íródott könyv sikerének a kulcsát keressük, mint a magyar. Kertész Imre, Nádas Péter, Konrád György, Krasznahorkai László, Esterházy Péter könyvei hosszú évek óta nagy elismertségnek örvendenek, sőt az utóbbi tíz évben több más magyar szerzőre is felfigyeltek külföldön. – Megnéztük, kik azok a magyar kortárs írók, akik a legnagyobb sikereket érték el az utóbbi tíz évben külföldön.

...
Hírek

Dragomán György Máglya című regényéről írt a New York Times

Méltató kritikát kapott Dragomán György Máglyája a New York Timesban. A regényről, amely Ottile Mulzet fordításában jelent meg angolul, Rebecca Makkai írt.

...
Hírek

Színdarab lesz a Máglyából

...
Hírek

Hallgasd meg a Máglyát!

...
Hírek

Ősszel jön a Máglya - Mutatunk egy részletet Dragomán György várva várt új könyvéből!

...
Általános cikkek

A fehér király tizennyolc nyelven

...
Hírek

Dragomán magyar paprikával készült A fehér király premierjére

...
Hírek

Itt A fehér király beharangozója

...
Nagy

2018 legemlékezetesebb interjúi – 2. rész

...
Nagy

Így nevelnek ők - 10 apatörténet