Ezek voltak 2022 kedvencei a Bookline-on

Ezek voltak 2022 kedvencei a Bookline-on

2022-ben bestsellerei leginkább önismereti könyvek, krimik, romantikus regények, szépirodalmi alkotások és gyerekkönyvek voltak. A legnagyobb változást a pszichológiai tematikájú művek előretörése jelentette, az elmúlt évekhez képest tovább erősödött a pozíciójuk, szinte egész évben uralták a sikerlistákat.

Könyves Magazin | 2023. január 16. |

Nem kevesebb mint tizenhat önismereti alkotás található 2022 ötven legsikeresebb alkotása között. A második legnépszerűbb kategória a szórakoztató irodalom kilenc kötettel, a harmadik helyen pedig a szépirodalom áll, hét ilyen alkotás található a legkeresettebbek között. De sokan kerestek gyerekkönyveket, életmóddal és gyermekneveléssel kapcsolatos írásokat, ismeretterjesztő köteteket.

A Bookline kimutatása szerint egy szépirodalmi mű, Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című regénye lett a tavalyi év legnépszerűbb könyve. A zoológus végzettségű szerző debütáló írása 2018-ban jelent meg az USA-ban, 2019-ben első lett a New York Times Bestseller listáján, hazai megjelenése óta pedig már a magyar olvasók kedvence is. A titokzatos lápi lány történetét azóta már több mint 12 millió példányban értékesítették világszerte, nyáron láthattuk a könyvből készült filmet is.

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!
Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!
Tovább olvasok

A legkeresettebb könyvek listáján Dr. Máté Gábor legújabb írása lett a második, a Normális vagy a betegségek valódi okait mutatja be, miközben éles kritikákat fogalmaz meg világunkról. Máté Gábor további négy alkotása - A test lázadása, A család ereje, Szétszórt elmék, A sóvárgás démona - is sokak kedvence lett.

Dr. Máté Gábor: Gyerekként azt tanultam meg, hogy akkor vagyok értékes ember, ha valami jót nyújtok a világnak

Dr. Máté Gábor, a magyar származású kanadai orvos múlt héten Magyarországra érkezett, hogy bemutassa új könyvét, amiben rávilágít, hogy a test és a lélek elválaszthatatlan, a betegségek kialakulásában pedig sokkal nagyobb szerepet játszik a gyerekkori trauma, mint egy rossz gén. A Normális vagy - Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban című könyve az eddigi legátfogóbb kötete, ami arra keresi a választ, hogy miért nézzük tétlenül, ahogy pusztítjuk egymást és legfőképpen önmagunkat. Az amerikai társadalom fele szed napi rendszerességgel valamilyen gyógyszert, Európában a lakosság harminc százalékának magas a vérnyomása, a kamaszok között pedig egyre több a lelkibeteg. Azt gondoljuk, hogy mindez normális? A világhírű orvos ezekre próbál válaszolni a kötetben fiával, Máté Dániellel, a bemutatón pedig azt is elmesélte, hogy miért azonosította magát a könyvvel, és mire tanította az írás.

Tovább olvasok

A népszerű klinikai szakpszichológus, író Orvos Tóth Noémi is két könyvét is sokan olvasták. Harmadik helyen végzett a Szabad akarat, az ötödik helyen pedig az Örökölt sors című műve. Utóbbi az elmúlt évek egyik legtöbbet eladott műve, a Bookline havonta megjelenő sikerlistáin is több mint három évig szerepelt.

Orvos-Tóth Noémi: Amíg örökölt sorsunkkal nem nézünk szembe, szabad akaratunk sem lesz [PODCAST]
Orvos-Tóth Noémi: Amíg örökölt sorsunkkal nem nézünk szembe, szabad akaratunk sem lesz [PODCAST]

A 2022 őszi Margó fesztiválon saját történeteink megkerülhetetlenségéről, szorongásainkról és örökölt sorsunk meghaladásának lehetőségeiről is beszélgettünk Orvos-Tóth Noémivel Szabad akarat című könyve apropóján. Ha lemaradtál az eseményről, most meghallgathatod.

Tovább olvasok

Az önismereti könyvek táborát erősíti Edith Eva Eger A döntés című sikerkönyve, amelyben a magyar származású holokauszttúlélő, pszichológus saját történetét vetette papírra. Írásában útmutatót ad olvasóinak azzal a céllal, hogy „mindannyiunknak segítsen kiszabadulni saját elménk börtönéből.”

A pszichológiai írásokat a sikerlistán Náray Tamás Anyám szerint című regénye követi, ezzel a regény 2022 legkeresettebb magyar nyelven írt szépirodalmi műve lett. A Spanyolországban élő író, divattervező, festőművész személyes hangvételű, szókimondó kötetében családi történeteket tár az olvasók elé. 

A Bookline jelentése a karaácsonyi időszakra is külön kitér: a 2022-es év utolsó Bookline sikerlistájának első helyét ezúttal Dr. Máté Gábor Normális vagy című kötete szerezte meg, a második helyen az Ahol a folyami rákok énekelnek, a harmadikon pedig Dragomán György Adjuk meg a módját! című irodalmi főzőskönyv áll, amely így a hónap legnépszerűbb gasztronómiai írása lett.

Dragomán György szerint írni olyan, mint száznapos tojást készíteni
Dragomán György szerint írni olyan, mint száznapos tojást készíteni

Nem talált valaki véletlenül egy mangóvágót az előtérben? – ezzel a közszolgálatinak is beillő kérdéssel indult kedden este Dragomán György Adjuk meg a módját! című új irodalmi szakácskönyvének a bemutatója az Átriumban, ahol Mautner Zsófia kérdezte az írót ízlelésről, evésről, írásról, extra és extrém konyhai eszközökről. (Az első kötetről, a Főzőskönyvről ITT podcasteltünk a szerzővel, ITT pedig tíz receptet ajánlottunk belőle.)

Fotó: Posztós János

Tovább olvasok

A legkeresettebb szórakoztató mű Robert Galbraith A Koromfekete szív című krimije lett, az életrajzi írások közül pedig Matthew Perry Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című visszaemlékezése érdekelt a legtöbbeket. Előbbi a Cormoran Strike-sorozat része, a népszerű szériát jegyző szerző neve mögött maga J. K. Rowling áll, utóbbiban pedig a Jóbarátok Chandlere ír függőségéről, betegségeiről és magányáról, bőségesen szólva sokunk kedvelt sorozatáról, a Jóbarátokról is.

Mégis megjelent Moldova György utolsó könyve
Mégis megjelent Moldova György utolsó könyve
Tovább olvasok

Kedvelt alkotás lett a tavaly elhunyt Kossuth-díjas író Moldova György Ha meghalsz, veled mehetek? című műve, amely a szerző utolsó kéziratából készült. Műfajában kiemelkedő alkotás még a decemberi sikerlistáról az Olvasd a játékot! című kötet, amely a labdarúgás taktikai oldalát mutatja be. Nem meglepő módon felkerült a legkedveltebb könyvek listájára Dragomán György Adjuk meg a módját! című, a gasztronómia és az irodalom határmezsgyéjén egyensúlyozó alkotása, és több önéletrajzi alkotást is szívesen forgattunk, így Michelle Obama vagy Laár András visszaemlékezései is vásárlásra késztették az olvasás szerelmeseit. Az év utolsó hónapjában a pszichológiai írásokat és a szórakoztató alkotásokat keresték a legtöbben.

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része
Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A kötet összegzés, melyben a festő, az abszurd költő, a humorista, a buddhista tanító, az asztrológus és a zenész egyszerre van jelen, és így összetett lenyomata Laár András gazdag életművének. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

A 2022-es Bookline nyomtatott Top 50 lista

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

1

Delia Owens

Ahol a folyami rákok énekelnek

Libri Könyvkiadó

2

Dr. Máté Gábor, Máté Dániel

Normális vagy

Open Books

3

Orvos-Tóth Noémi

Szabad akarat

Jelenkor Kiadó

4

Dr. Máté Gábor

A test lázadása

Open Books

5

Orvos-Tóth Noémi

Örökölt sors

Jelenkor Kiadó

6

Edith Eva Eger

A döntés

Open Books

7

Náray Tamás

Anyám szerint

Libri Könyvkiadó

8

Wim Hof

A Wim Hof-módszer

Jaffa Kiadó

9

Valérie Perrin

Másodvirágzás

Európa Könyvkiadó

10

Colleen Hoover

Velünk véget ér

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

11

Edith Eva Eger

Az ajándék

Open Books

12

Fábián Janka

A szabadság szerelmesei

Libri Könyvkiadó

13

Dr. Máté Gábor, Dr. Gordon Neufeld

A család ereje

Open Books

14

Karády Anna

A füredi gyermek

Álomgyár Kiadó

15

Dr. Máté Gábor

Szétszórt elmék

Open Books

16

Nádas Péter

Rémtörténetek

Jelenkor Kiadó

17

Disney: Adventi mesekalendárium 2022

KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT

18

Joanna Faber, Julie King

Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje - kisgyerekes szülőknek

Reneszánsz Könyvkiadó

19

Dr. Csernus Imre

Én és te

Jaffa Kiadó

20

Dr. Máté Gábor

A sóvárgás démona

Open Books

21

Agatha Christie

Karácsonyi krimik

Helikon Kiadó

22

Szentesi Éva

Merkúr a retrográdban

Libri Könyvkiadó

23

Emily Nagoski

Úgy, ahogy vagy

Libri Könyvkiadó

24

Borsa Brown

Az Arab királysága

Álomgyár Kiadó

25

Lakatos Péter

Életmentő izom

Jaffa Kiadó

26

Barcs Kriszta

Így működik a lelked

Kulcslyuk Kiadó

27

Vágyi Petra

Sémáink fogságában

Kulcslyuk Kiadó

28

Jean Raspail

Szentek Tábora

Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.

29

Karády Anna

A füredi lány

Álomgyár Kiadó

30

Almási Kitti

A Te döntésed

Kulcslyuk Kiadó

31

Shunmyo Masuno

ZEN - Az egyszerű élet művészete

21. Század Kiadó

32

Szujó Zoltán

Öveket bekapcsolni!

KreaSport Kft.

33

Kertész Balázs

Közgazdaságtan lelkes amatőröknek

Libri Könyvkiadó

34

Bartos Erika

Bogyó és Babóca - Hónapok meséi

Citera Kft.

35

Fábián Janka

Árvízi napló

Libri Könyvkiadó

36

Vekerdy Tamás

Érzelmi biztonság 

Kulcslyuk Kiadó

37

Benedek Elek

Gyémánt mesekönyv

Scolar Kiadó

38

Guillaume Musso

A brooklyni lány

Park Kiadó

39

Colleen Hoover

Ugly Love - Csúf szerelem

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

40

Bánki György

A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról

Ab Ovo

41

Tim Marshall

A földrajz hatalma

Park Kiadó

42

Berg Judit

Maszat karácsonya

Pagony Kiadó Kft.

43

Dragomán György

Adjuk meg a módját!

Magvető Könyvkiadó

44

Bajzáth Mária

Kerek élet fája

Lampion Könyvek

45

Richard Osman

A csütörtöki nyomozóklub

Agave Könyvek

46

Lukács Liza

Ne cipeld tovább!

Kulcslyuk Kiadó

47

Jane Nelsen

Pozitív fegyelmezés

Reneszánsz Könyvkiadó

48

Lukács Liza

Hogyan szeretsz?

Kulcslyuk Kiadó

49

Vekerdy Tamás

Jól szeretni 

Kulcslyuk Kiadó

50

Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

Érzelemszabályozás a gyakorlatban

Kulcslyuk KiadóA Bookline  decemberi nyomtatott Top 50 listája:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Dr. Máté Gábor, Máté Dániel

Normális vagy

Open Books

0

91

2

Delia Owens

Ahol a folyami rákok énekelnek - puha kötés

Libri Könyvkiadó

3

58

3

Dragomán György

Adjuk meg a módját!

Magvető Könyvkiadó

új

26

4

Moldova György

Ha elhagysz, veled mehetek?

Kocsis Kiadó

új

30

5

Orvos-Tóth Noémi

Szabad akarat

Jelenkor Kiadó

11

392

6

Orvos-Tóth Noémi

Örökölt sors

Jelenkor Kiadó

9

67

7

Robert Galbraith

A Koromfekete szív

Gabo Kiadó

új

28

8

Fábián Janka

A szabadság szerelmesei

Libri Könyvkiadó

-6

56

9

Dr. Máté Gábor

A test lázadása

Open Books

-5

234

10

Lakatos Péter

Életmentő izom

Jaffa Kiadó

-4

58

11

Jeff Kinney

Egy ropi naplója 17. - Kibörul a bili

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

új

27

12

Náray Tamás

Anyám szerint

Libri Könyvkiadó

16

210

13

Dr. Csernus Imre

Én és te

Jaffa Kiadó

-10

52

14

Agatha Christie

Karácsonyi krimik

Helikon Kiadó

-7

51

15

Váncsa István

Évszakok ízei

Open Books

új

26

16

Nyáry Krisztián

Így szerettek ők 3.

Corvina Kiadó

-8

47

17

Valérie Perrin

Másodvirágzás

Európa Könyvkiadó

1

184

18

Matthew Perry

Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

új

24

19

Sarah Ferguson yorki hercegné

A szív iránytűje

MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ KFT

24

35

20

Visky András

Kitelepítés - puha kötés

Jelenkor Kiadó

új

23

21

Szabó Christophe, Soós Márk, Szabó "Peet" Péter

Olvasd a játékot!

G-ADAM STÚDIÓ KFT

34

41

22

Agatha Christie - 12 új Miss Marple-sztori

Helikon Kiadó

-2

66

23

Edith Eva Eger

A döntés

Open Books

19

695

24

Borbás Marcsi

Édes békeidők II.

StratComm Kft.

új

30

25

Schäffer Erzsébet

Indián nyár

Central Könyvek

új

26

26

Wim Hof

A Wim Hof-módszer

Jaffa Kiadó

31

50

27

Laár András

Laáramlás

Helikon Kiadó

új

26

28

Colleen Hoover

Velünk véget ér

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

18

195

29

Leslie L. Lawrence

Bolondok kolostora

I.P.C. Könyvek Kft.

-17

49

30

Robert T. Kiyosaki

Gazdag papa, szegény papa

BAGOLYVÁR TRADE KFT

új

12

31

Vavyan Fable

Az élet ócska örömei

Fabyen Kiadó

-22

42

32

Tim Marshall

A földrajz hatalma

Park Kiadó

új

21

33

Richard Osman

A csütörtöki nyomozóklub

Agave Könyvek

új

29

34

Nádas Péter

Rémtörténetek

Jelenkor Kiadó

24

56

35

Dr. Máté Gábor, Dr. Gordon Neufeld

A család ereje

Open Books

-9

212

36

Lakatos Péter

Kortalanul!

Jaffa Kiadó

új

19

37

Dr. Máté Gábor

Szétszórt elmék

Open Books

-8

204

38

Kocsis Noémi

Bakancslista - Magyarország

Scolar Kiadó

új

24

39

Kordos Szabolcs

Egy város titkai

21. Század Kiadó

14

50

40

Richard Osman

Az eltévedt golyó

Agave Könyvek

-26

37

41

Robert C. Castel

Függőleges koporsó

Könyv Népe Kiadó Kft.

új

19

42

Kollár Betti

Kosársuli

Magnólia

-9

45

43

Colleen Hoover

Verity

Könyvmolyképző Kiadó Kft.

1

59

44

Bono

Surrender

Open Books

új

15

45

Fábián Janka

Az Anna-bál szerelmesei

Libri Könyvkiadó

új

22

46

Delia Owens

Ahol a folyami rákok énekelnek - kemény kötés

Libri Könyvkiadó

új

18

47

Benedek Ágota

Állva maszturbálok

Libri Könyvkiadó

7

78

48

Guy Debord

A spektákulum társadalma

Open Books

új

12

49

David Koenig

Mindörökké Columbo

Helikon Kiadó

új

24

50

Michelle Obama

Belső fényünk

HVG Könyvek kiadó

új

13
A Bookline december e-könyv Top 10 listája:

Pozíció

Szerző

Cím

Kiadó

Változás

...napja a listán

1

Dr. Máté Gábor - Máté Dániel

Normális vagy - Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban

Open Books

1

58

2

Jussi Adler-Olsen

Nátrium-klorid

Animus Kiadó

10

38

3

Benedek Ágota

Állva maszturbálok

Libri Kiadó

2

45

4

Jonas Jonasson

A próféta és a hülye

Athenaeum

új

26

5

Delia Owens

Ahol a folyami rákok énekelnek

Libri Kiadó

1

149

6

Valérie Perrin

Másodvirágzás

Európa Könyvkiadó

új

24

7

Dr. Máté Gábor

A test lázadása - Ismerd meg a stresszbetegségeket

Open Books

3

181

8

Guillaume Musso

A szajnai ismeretlen

Park Kiadó

1

55

9

Emily Nagoski - Amelia Nagoski

Érzelmi kiégés

Libri Kiadó

új

28

10

Orvos-Tóth Noémi

Örökölt sors

Jelenkor

új

27

Borítóképünkön: jelenet az Ahol a folyami rákok énekelnek című regény alapján készült filmből.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bookline top50: dr. Máté Gábor népszerűsége az év végén is töretlen

Az év végi sikerlista a téli időszak kedvenceit mutatja meg, a fordulatos bűnügyi történeteket, a romantikus könyvek legjavát, gyerekkönyveket, valamint pszichológiai írásokat.

...
Hírek

Bookline top50: Dr. Máté Gábor könyve volt a legnépszerűbb októberben

Bár épphogy csak ősz lett, a Bookline októberi sikerlistája már a karácsonyra készülődik, és az év végi ünnep legnépszerűbb tematikáit sorakoztatja fel: előretörtek az önismereti könyvek és a szépirodalmi alkotások, és egyre több gyerekkönyv is szerepel az összesítésben.

...
Hírek

Bookline top50: Szeptemberben egy gazdasággal foglalkozó könyv volt a legolvasottabb

Az év utolsó három hónapjában egyre több új könyv jelenik meg. A szeptember a sikerkönyvek tekintetében némi eklektikát mutat. Még velünk vannak a nyár kedvencei – a romantikus történetek –, de már megjelennek a hidegebb időszak kedvelt olvasmányai is: az önismereti könyvek, a szépirodalmi alkotások és érzékelhető a gyerekirodalom térnyerése is.

Hírek
...
Hírek

Jesmyn Ward sok év után új regénnyel jelentkezik

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

Olvass!
...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!

Természetesen olvasok
...
Zöld

Ennyire csapadékos januárunk 1915-ben volt utoljára

...
Zöld

A tudomány fejlődésében kulcsfontosságú, hogy hajlandók legyünk elképzelni az elképzelhetetlent

...
Zöld

Sárba ragadtak a rendőrök, akiket a falurombolás és a bánya ellen tüntetők miatt vezényeltek ki (videó)

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Kiderült, hogy ezért okoz függőséget a csokoládé, de van kiút

...
Zöld

Az anyák magyar megmentője szobrot kapott a londoni Queen Mary Egyetemen

...
Zöld

A mesterséges intelligencia egy nap az elektromossággal felérő változást idéz majd elő

...
Zöld

A barkóscinege rabolta el a szavazók szívét, de már megvan 2023 kétéltűje, lepkéje és vadvirága is

...
Zöld

Tulajdonképpen az élesztők háziasítottak bennünket, és ez csak a kezdet, ha a gombák szemszögéből nézzük a világot