Hírek

Atwood, Gaiman és Gurnah is ott lesz egy ukrán könyvfesztiválon

Lviv BookForum a Hay fesztivál partnereként élő és online programokkal is jelentkezik majd október 6. és 9. között.

sa | 2022. szeptember 14. |

Lviv BookForum Ukrajna legnagyobb könyvfesztiválja, aminek 15 programját a Hay fesztivál digitális partnerként ingyenesen közvetíti az egész világon. A közvetítésekhez ukrán és angol felirat is lesz élőben, a spanyolt pedig utólag illesztik a videókra.

A résztvevők között olyan világsztár írók szerepelnek, mint Margaret Atwood, Elif Shafak, Yuval Noah Harari, Neil Gaiman, a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah.

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történelmének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. A szigetet 1974-ben szállták meg a törökök, a hadsereg több tízezer embert űzött el az otthonából, sokakat pedig megöltek, megkínoztak, megerőszakoltak. Ciprus ezt követően kettészakadt, azóta is az úgynevezett Zöld vonal választja el a sziget lakóit. Elif Shafak regényében egy török és egy görög fiatal szeret egymásba ebben a megosztó és tragikus történelmi időben, a múlt terheit azonban később nemcsak nekik kell cipelniük, hanem a gyereküknek is. Az eltűnt fák szigete a hét könyve.

Nyitókép: Wikidata/ Zeynel Abidin - Dogan Kitap

Tovább olvasok

Rajtuk kívül a fesztivál vendége lesz Henry Marsh brit orvos, aki az idegsebészeti fejlesztések úttörője volt Ukrajnában, és életéről népszerű memoárt is megjelentetett Kezemben az életed (Park, 2016) címmel. És szintén megjelenik Philippe Sands brit-francia jogász, a University College London Nemzetközi Bíróságok és Törvényszékek Központjának igazgatója, akitől szintén olvashatsz magyarul is (Kelet-nyugati utca - A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről, Park, 2020), új könyvének magyar bemutatója pedig szeptember 22-én lesz.

Neil Gaiman azt nyilatkozta, hogy a mostani időkben egy ilyen fesztivál “az ellenállás bátor cselekedete, és lehetőséget ad a hozzám hasonló íróknak, hogy szolidarítsanak az ukrajnai írókkal és olvasókkal”.

Neil Gaiman elegáns osztással reagált A hatalom gyűrűit kritizáló Elon Muskra
Tovább olvasok

Marsh, aki már 30 éve dolgozik együtt ukrán idegsebészekkel, azt mondta, hogy az esemény “csodálatos kifejezése annak a ténynek, hogy Ukrajna valóban Európa része, történelmileg és kulturálisan”.

Arról mi is írtunk, hogy az orosz invázió hatására hogyan került tavasszal összeomlásközeli állapotba az ukrán könyvszakma egyik pillanatról a másikra. 81 ukrán kiadó vett részt abban az online felmérésben, amelyet március végén-április elején készítettek, és azt kutatta, hogyan hatott a háború az ukrán könyvpiacra, hogyan alkalmazkodtak a piaci szereplők a háborús viszonyokhoz. Az eredményekről itt olvashatsz:

Így hatott a háború az ukrán kiadói és könyvpiacra
Így hatott a háború az ukrán kiadói és könyvpiacra
Tovább olvasok

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Úgy használják kódnak az ukránok a magyart, ahogy az amerikaiak a navahót a világháborúban

Magyarul beszélő katonák továbbítják az ukrán csapatok között az információkat Ukrajnában, így titkosítják az oroszok elől a kommunikációjukat. Nem ez az első eset, hogy egy ritka nyelvet titkos fegyverként használnak háborúban: az amerikaiak második világháborús győzelméhez a navahó indiánok “kódnyelve” járult hozzá, a magyarok és a magyar nyelv pedig az amerikai polgárháborúban is hasznosnak bizonyult. Könyvek hírek mellé.

...
Hírek

Újabb díjat kapott az ukrán Szerhij Zsadan

Szerhij Zsadan kapja az idei Hannah Arendt-díjat, aki a zsűri indoklása szerint folytatja, egyúttal forradalmasítja a közép-európai irodalmi hagyományt. 

...
Kritika

Az ukránokat megölhetik, de nem kényszeríthetik arra, hogy olyat írjanak le, amit nem akarnak

A háború első napján kezdte írni Szergej Geraszimov Harkivi napló című könyvét, ami rekordsebességgel jelent meg a nemzetközi könyvpiacon, így Magyarországon is a Helikon Kiadónál Bartók Imre fordításában. Ez a hét könyve.

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

Olvass!
...
Beleolvasó

Lugosi Béla története visszafelé halad az időben a végzetes fordulatig

Lugosi Béláról, aki az egyik legismertebb magyar a világon, mi, magyarok többnyire csak közhelyeket tudunk, pedig az életéből több film vagy regény is kitelne. Gyurkovics Tamás most megírta az egyiket. Olvass bele az Akcentusba!

...
Beleolvasó

Mészöly Miklós alakját ritka pillanatokat rögzítő fotók és emlékek idézik meg

Mészöly Miklós életéről és személyiségről mesél Szávai Géza legújabb kötete, Az élet és Mészöly Miklós, amelyben fényképek és személyes emlékek révén ismerhetjük meg közelebbről az írót. A könyv a tavaly megjelent Az életed, Polcz Alaine párja. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Nagy

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

Joanna Williams, a Nők vs. feminizmus című könyv szerzője is sztárvendége volt az idei Brain Barnak. Szubjektív beszámoló a feminizmus és a #metoo kritikájáról, az abból levonható tanulságokról és arról, vajon elérhető-e egy bizonyos szint, amikor azt mondhatjuk: nincs már szükség feminizmusra?

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

Polc

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

...

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...