Hírek

Atwood, Gaiman és Gurnah is ott lesz egy ukrán könyvfesztiválon

Lviv BookForum a Hay fesztivál partnereként élő és online programokkal is jelentkezik majd október 6. és 9. között.

sa | 2022. szeptember 14. |

Lviv BookForum Ukrajna legnagyobb könyvfesztiválja, aminek 15 programját a Hay fesztivál digitális partnerként ingyenesen közvetíti az egész világon. A közvetítésekhez ukrán és angol felirat is lesz élőben, a spanyolt pedig utólag illesztik a videókra.

A résztvevők között olyan világsztár írók szerepelnek, mint Margaret Atwood, Elif Shafak, Yuval Noah Harari, Neil Gaiman, a Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah.

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történelmének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. A szigetet 1974-ben szállták meg a törökök, a hadsereg több tízezer embert űzött el az otthonából, sokakat pedig megöltek, megkínoztak, megerőszakoltak. Ciprus ezt követően kettészakadt, azóta is az úgynevezett Zöld vonal választja el a sziget lakóit. Elif Shafak regényében egy török és egy görög fiatal szeret egymásba ebben a megosztó és tragikus történelmi időben, a múlt terheit azonban később nemcsak nekik kell cipelniük, hanem a gyereküknek is. Az eltűnt fák szigete a hét könyve.

Nyitókép: Wikidata/ Zeynel Abidin - Dogan Kitap

Tovább olvasok

Rajtuk kívül a fesztivál vendége lesz Henry Marsh brit orvos, aki az idegsebészeti fejlesztések úttörője volt Ukrajnában, és életéről népszerű memoárt is megjelentetett Kezemben az életed (Park, 2016) címmel. És szintén megjelenik Philippe Sands brit-francia jogász, a University College London Nemzetközi Bíróságok és Törvényszékek Központjának igazgatója, akitől szintén olvashatsz magyarul is (Kelet-nyugati utca - A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről, Park, 2020), új könyvének magyar bemutatója pedig szeptember 22-én lesz.

Neil Gaiman azt nyilatkozta, hogy a mostani időkben egy ilyen fesztivál “az ellenállás bátor cselekedete, és lehetőséget ad a hozzám hasonló íróknak, hogy szolidarítsanak az ukrajnai írókkal és olvasókkal”.

Neil Gaiman elegáns osztással reagált A hatalom gyűrűit kritizáló Elon Muskra
Tovább olvasok

Marsh, aki már 30 éve dolgozik együtt ukrán idegsebészekkel, azt mondta, hogy az esemény “csodálatos kifejezése annak a ténynek, hogy Ukrajna valóban Európa része, történelmileg és kulturálisan”.

Arról mi is írtunk, hogy az orosz invázió hatására hogyan került tavasszal összeomlásközeli állapotba az ukrán könyvszakma egyik pillanatról a másikra. 81 ukrán kiadó vett részt abban az online felmérésben, amelyet március végén-április elején készítettek, és azt kutatta, hogyan hatott a háború az ukrán könyvpiacra, hogyan alkalmazkodtak a piaci szereplők a háborús viszonyokhoz. Az eredményekről itt olvashatsz:

Így hatott a háború az ukrán kiadói és könyvpiacra
Így hatott a háború az ukrán kiadói és könyvpiacra
Tovább olvasok

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Úgy használják kódnak az ukránok a magyart, ahogy az amerikaiak a navahót a világháborúban

Magyarul beszélő katonák továbbítják az ukrán csapatok között az információkat Ukrajnában, így titkosítják az oroszok elől a kommunikációjukat. Nem ez az első eset, hogy egy ritka nyelvet titkos fegyverként használnak háborúban: az amerikaiak második világháborús győzelméhez a navahó indiánok “kódnyelve” járult hozzá, a magyarok és a magyar nyelv pedig az amerikai polgárháborúban is hasznosnak bizonyult. Könyvek hírek mellé.

...
Hírek

Újabb díjat kapott az ukrán Szerhij Zsadan

Szerhij Zsadan kapja az idei Hannah Arendt-díjat, aki a zsűri indoklása szerint folytatja, egyúttal forradalmasítja a közép-európai irodalmi hagyományt. 

...
Kritika

Az ukránokat megölhetik, de nem kényszeríthetik arra, hogy olyat írjanak le, amit nem akarnak

A háború első napján kezdte írni Szergej Geraszimov Harkivi napló című könyvét, ami rekordsebességgel jelent meg a nemzetközi könyvpiacon, így Magyarországon is a Helikon Kiadónál Bartók Imre fordításában. Ez a hét könyve.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

Olvass!
...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikaiak a focit akarták propagandaeszközként használni Afganisztánban, de csúnyán elrontották

Craig Whitlock könyve döbbenetes tényfeltáró munka, új megvilágításba helyezi mindazt, amit eddig az afganisztáni háborúról tudtunk és gondoltunk. Olvass bele!

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...