Így hatott a háború az ukrán kiadói és könyvpiacra

Így hatott a háború az ukrán kiadói és könyvpiacra

ro | 2022. május 30. |

81 ukrán kiadó vett részt abban az online felmérésben, amelyet március végén-április elején készítettek, és azt kutatta, hogyan hatott a háború az ukrán könyvpiacra, hogyan alkalmazkodtak a piaci szereplők a háborús viszonyokhoz. Kiderült, hogy a válaszadók 10 százaléka kénytelen volt felfüggeszteni tevékenységét, a szűk többség (51%) ugyanakkor folytatta a munkát, de kénytelen volt módosítani a működési modelljén - így például csökkentenie kellett a munkaidőt. A megkérdezettek között akadt olyan (Creative Women Publishing), amelynek képviselője azt mondta, hogy a háború ellenére folytatják megkezdett projektjeiket, és bár a munkatársaik földrajzilag szétszóródtak - volt, aki Ukrajnában maradt, más külföldre távozott -, tartják egymással a kapcsolatot.

Sok kiadó munkatársai a háború kitörése óta távmunkában dolgoznak. A Nash Format nevű kiadó alkalmazottai például Ukrajna különböző részeiből és külföldről folytatják a munkát, szabadúszó kollégáik, így a fordítók, nagy része pedig szintén tovább dolgozik. Ez a kiadó amúgy most kimondottan azokra a címekre fókuszál, amelyek különösen érdekesek lehetnek a háború alatt és az azt követő időszakban, a kiadók pedig általánosságban úgy nyilatkoztak, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt helyeznek az e-könyvek kiadására.

A Meridian Czernowitz nevű kulturális fesztivál képviselője azt mondta, hogy keresik azokat a lehetőségeket, melyekkel

pénzügyileg segíthetik az írókat.

Így például német nyelvű olvasóközönség számára szerveznek online felolvasásokat, ezenkívül megállapodást kötöttek a bécsi iparművészeti egyetemmel, hogy a jövőben a szerzőikkel nyilvános előadásokat és irodalmi esteket rendeznek. A hevesen támadott Harkivban működő Ranok Kiadó pedig megállapodott egy lengyel nyomdával, és az ott nyomtatott ukrán nyelvű könyveket ingyen juttatják majd el az országban élő ukrán menekült gyerekeknek. A kiadó hasonló megállapodásra készül Csehországban is. A felmérésből kiderül, hogy az ukrán városokban működő könyvesboltok egy része továbbra is nyitva tart - a Staryi Lev nevű hálózat könyvesboltja Lvivben még működik, Kijevben, Odesszában és Dnyipróban ugyanakkor már bezártak.

A kiadók 55 százaléka nem költözött a háború miatt, egy részük országon belül volt kénytelen máshová áttenni a működését (36 százalék részben, 7 százalék pedig teljes egészében), 2 százalék külföldre távozott. A háború első hónapjaiban érthető módon

drámaian visszaesett az értékesítés,

erről a kiadók 95 százaléka számolt be. A megkérdezettek 17 százaléka ugyanakkor továbbra is teljes bért fizet az alkalmazottainak, 55 százalék kénytelen volt visszavágni a fizetéseket, 28 százalék pedig képtelen fizetést folyósítani.

Az ukrán kiadók 24,6 százaléka dolgozik együtt külföldi partnerekkel, 51 százalék tervezi ezt, 24,4 százalék ugyanakkor azt mondja, nem tudja, hogyan léphetne ki a nemzetközi piacra. A kiadók egy része a közösségi médiafelületeken buzdítja arra a külföldi szerzőit, hogy támogassák Ukrajnát, és akadt olyan szerző is - az amerikai Ryan Holiday -, aki 15 ezer dollár adományt ajánlott fel az országnak.

A háborúban az ukrajnai kiadók több munkatársa eltűnt vagy meghalt.

A Bukrek kiadó képviselője azt mondta, hogy sok szerzőjükről, akik jelenleg Mariupolban tartózkodnak, semmilyen információval nem rendelkeznek. Március eleje óta nem tudtak kapcsolatba lépni velük, és nincsenek fent az evakuációs listán sem. Az ukrán kiadói szakmának több oszlopos tagja életét vesztette már a bombázásokban vagy ellentámadásokban, és olyan szerzők haltak már meg, mint Dmitri Jevdokimov vagy Jurij Ruf.

Az ukrán kiadók nagy része úgy vélte, a világnak továbbra is bojkottálnia kellene az orosz vállalkozásokat, meg kellene tiltani számukra a nyilvános rendezvényeken való részvételt, és meg kellene tiltania az orosz könyvek külföldi jogainak az értékesítését is.

Forrás: Publishers Weekly

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ukrajna lerohanásának egyik első irodalmi lenyomata a Harkivi napló

Harkiv ostromáról számol be Szergej Geraszimov író könyve, a Harkivi napló, amely a Könyvhétre magyarul is megjelenik Bartók Imre fordításában.

...
Hírek

Ukrajnában harcol a mexikói képregényes szuperhőse

Héctor Rodríguez legújabb képregényében az ostromlott Mariupolba küldi szuperhősét.

...
Nagy

Vonnák Diána: Ukrajnát ne az orosz agresszor nézőpontjából, hanem saját jogán értsük meg

Ukrajna történetét szovjet és orosz nézőpontból ismerjük, vagyis az agresszoréból. 2014 óta fontos változások történtek Ukrajnában, amit három hete megtámadott Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az Ukrajna-szakértőt kérdeztük.

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?