Neil Gaiman elegáns osztással reagált A hatalom gyűrűit kritizáló Elon Muskra

sa | 2022. szeptember 08. |

Elon Musknak nem tetszik az Amazon gyártásában készült A hatalom gyűrűi sorozat, ennek pedig egyre-másra hangot is ad Twitteren. Írt már például annak kapcsán, hogy sok néző szerint a sorozatban túl sok a színes bőrű karakter - Musk úgy véli, hogy aki szerint az ezt kritizálók rasszisták, az saját magát leplezi le rasszistaként. Majd legutóbb arról értekezett, hogy Tolkien forog a sírjában, mert a sorozatban minden férfi karakter gyáva, seggfej vagy mindkettő, csak Galadriel bátor és okos.

A 24.hu írt róla, hogy Twitteren most nagy sebességgel osztják Gaiman reakcióját minderre. Egy követője kérdezte meg az írótól, hogy mit szól Musk véleményéhez, mire Gaiman a rá jellemző humorral tette helyre a techzseni vállalkozót:

Elon Musk nem kéri ki a tanácsomat, hogyan bukja el a Twitter felvásárlását, és én nem fordulok hozzá filmes, tévés vagy irodalmi kritikáért.

Gaiman válaszának apropója az is, hogy augusztus elején startolt el az ikonikus képregénye, a Sandman feldolgozásának első évada. Az író pedig aktívan közreműködött az adaptációs folyamatban is.

És a történetnek még nincs vége: egy láthatóan csalódott Tolkien-rajongó - teljesen félreértve az író posztját és kihagyva a tények ellenőrzésének lépését (azaz, hogy Gaiman nem vett részt az amazonos projektben) - Gaiman szemére hányta, hogy mennyire elrontotta A hatalom gyűrűi feldolgozását, ami leginkább egy paródiaként értelmezhető, és ezzel ő, mármint Gaiman okozott neki kárt, nem Musk. Gaiman a válaszában bocsánatot kért az illetőtől, és megígérte, hogy soha többé nem készít semmilyen Gyűrűk Ura-adaptációt:

A hatalom gyűrűivel egyébként itt a Könyvesen behatóbban is foglalkozunk, mert a Magyar Tolkien Társasággal közösen ötrészes podcastsorozatot indítottunk. Ebben Tolkien-szakértőkkel beszélgetünk arról, hogy milyen az Amazon műsora tolkienita szemmel, hogy sikerült az adaptáció, és milyen mélységei vannak a cselekménynek a tolkieni mitológiában. Az első részt itt tudod meghallgatni, hamarosan pedig érkezik a második is.Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Így beszélget Neil Gaiman és George R. R. Martin a Sandmanről

A Netflix időről időre összeültet hírességeket, hogy beszélgessenek egy-egy filmről, adaptációról. Most nem mást, mint George R.R. Martint és Neil Gaimant kérték fel, hogy tárgyalják ki a Sandmant.

...
Hírek

Neil Gaiman: Amióta az eszemet tudom, író akartam lenni

Olvasásról, kedvenc könyveiről és szerzőiről, valamint íróvá válásáról is mesélt a Guardiannek Neil Gaiman, többek között a Sandman, a Csillagpor, az Amerikai istenek szerzője.

...
Szórakozás

Hallgasd meg A hatalom gyűrűi zenéjét, és már most Középföldén érezheted magad!

Az albumot megtalálod valamennyi streaming-szolgáltatónál.

A hét könyve
Kritika
Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Szerzőink

...
Gurubi Ágnes

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

...
Könyves Magazin

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

Természetesen olvasok
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Zöld

A vízhiány és egy különleges arab öntözőrendszer ihlette regény nyert rangos díjat

...
Zöld

Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a modern kutyafajták agya nagyobb, mint ősi társaiké

...
Zöld

A Budapestre látogató Jane Goodall üzent a magyaroknak

...
Zöld

Szent-Györgyit a nyilasok nem tudták elfogni, ezért minden fórumon hazudtak róla

...
Zöld

Őskori nő DNS-ét vonták ki egy húszezer éves csontékszerből

...
Zöld

Az Amazonasban le akarják állítani az erdőirtást, hat új rezervátumot kapnak az őslakosok

...
Zöld

Peter Wohlleben: Sok fa jelentősen csökkenthetné a magyar városok hőmérsékletét is

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

...

Az ajtó titkokról, bizalomról és árulásról mesél [A Szabó Magda-titok 4.]