Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

Húszéves lett az Agave (interjúnkat itt olvashatod), ennek örömére a kiadó felkérte a követőit, hogy mondják el, hogy melyik könyvüket szerették az elmúlt két évtizedben. A felhíváshoz hírességek is csatlakoztak, köztük Csányi Vilmos etológus, Szabados Ági műsorvezető vagy Doszpot Péter politikus, volt rendőr. Olvasd el, ők mit olvastak!

Könyves Magazin | 2023. március 29. |

Csányi Vilmos (Kim Stanley Robinson: A jövő minisztériuma)

KIM STANLEY ROBINSON
A Jövő Minisztériuma
Ford. Farkas Veronika, Agave, 2022, 640 oldal
-

Kim Stanley Robinson kitűnő sci-fi író, a Mars meghódításáról alkotott trilógiája nagy népszerűségnek örvend. A magyarul is megjelent A Jövő minisztériuma zseniális kísérlet a következő ötven év történéseinek jóslására. Sokat beszélünk közelgő katasztrófákról, az emberiség lehetséges pusztulásáról, keveset a rossz vég elkerülésének lehetőségeiről. Robinson izgalmas könyvében ezt teszi: olyan módszereket kínál, amelyek segítségével a kapitalista viszonyok között is lehetséges lesz például a szén és olajmezők termelésének leállítása, a migráció beillesztése a különböző kultúrákba vagy éppen a tömeges légi turizmus megszelídítése. Javaslatai vitathatók, de nagyon elgondolkodtatók és egy izgalmas történet köntösében jelennek meg. Mindenkinek ajánlom.

A Jövő Minisztériuma menti meg a klímakatasztrófától a Földet
A Jövő Minisztériuma menti meg a klímakatasztrófától a Földet

Magyarul is megjelent az elmúlt évek egyik legfontosabb regénye, Kim Stanley Robinson A Jövő Minisztériuma című cli-fije. A közeljövőben játszódó anti-disztópia tudósokat és politikusokat inspirál, Barack Obama is a kedvencei közé választotta, Robinson pedig előadóként vett részt az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján. 

Tovább olvasok

Tóth Edu (Veres Attila: Éjféli iskolák)

Veres Attila
Éjféli iskolák
Agave, 2021, 320 oldal
-

Félek az agyondicsért könyvektől, mindig pórul járok velük. Épp ezért halogattam jó ideig Veres Attila Éjféli iskolák című könyvének elolvasását. Mivel ez most az Agave 20. születésnapja alkalmából írt könyvajánló, gondolom sejtitek, mi a véleményem erről a műről. Pozitívumként a meglepő és elegáns fordulatokat, a váratlan megoldásokat, a mesteri fokozásokat tudnám említeni, valamint azt, hogy amikor valamelyik Veres Attila-szereplő súrol egy fadeszkát, hallom a hangját, érzem a szagát, ha lefekszik a hóba, fázni kezdek. A negatívum az Éjféli iskolákkal kapcsolatban pedig az, hogy még az olyan olvasók (például én) is hájpolják, akik nem szeretik, ha hájpolnak nekik egy könyvet.

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket
Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

Tovább olvasok

Csepelyi Adrienn (Veres Attila: A valóság helyreállítása)

VERES ATTILA
A valóság helyreállítása
Agave, 2022, 405 oldal
-

Lenyűgöz Veres Attila világa, és nem csupán azért, mert rendkívüli leleményességgel alakítja a történeteit, hanem, mert prózája a horror műfaji kereteit megújítva a szépirodalom határait feszegeti – vagy már át is törte azokat. Az A valóság helyreállítása című kötetének egyik központi kérdése az emberi önrendelkezés, az, hogy ki érhet a testünkhöz, ki mondhatja meg, miként kell élnünk, kinek tartozunk engedelmességgel – ha egyáltalán.  Attila brutálisan nehéz történeteit olyan fokú érzékenységgel írja le, hogy a jelenlegi magyar közbeszédet tekintve tulajdonképpen nem a témái számítanak a legutópisztikusabbnak, hanem ez az odafigyelés és empátia.

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre
Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

A nemzetközileg elismert horror és weird író Verest továbbra sem szelidítheti meg semmilyen elvárás, meglepő és kidolgozott fordulatokkal építkező novellái magyar valóságok során át vezetnek az emberi lét széthasadásaiba, majd azokon túl egy új létezésbe. A valóság helyreállítása a hét könyve.

Tovább olvasok

Szabados Ági (Gabrielle Zevin: Világépítők)

GABRIELLE ZEVIN
Világépítők
Ford.: Varga Krisztina, Magnólia, 2022, 511 oldal
-

Az abszolút kedvenc Agave/Magnólia könyvem a Világépítők. Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy a kiadó megszerezte a jogot, hogy ezt a világsikert itthon is lehetőségünk legyen elolvasni. A Nincs időm olvasni kihívásban együtt olvastuk több ezer emberrel es tapasztalataim szerint a nagy többség (velem együtt) imádta Sam es Sadie nem mindennapi felnövéstörténetét. Bár első hallásra azt gondoltam, nem fog érdekelni két videojátékfejlesztő élete, de szó szerint nem tudtam letenni a regényt. Nagyon hálás vagyok a szerzőnek, hogy beleshettem a videojátékok érdekes és színes világába. Szerettem, hogy a regény árnyaltan mutatja be egy barátság történetét. Vajon hol húzódik a határ szerelem, barátság es gyümölcsöző munkakapcsolat közt? Melyik az értékesebb? Mit áldozol fel egyikert vagy másikert? Izgalmas utazás, ajánlom mindenkinek!

Regényt és videójátékot írni szinte ugyanaz
Regényt és videójátékot írni szinte ugyanaz

Világépítők olyan zsenikről szól, akik a videójátékok hőskorában lettek a szcéna szupersztárjai játéktervezőként. Zevin fő tétele az, hogy a számítógépes játékok és a regényírás alkotói folyamata egy tőről fakad, előbbihez pedig talán még több empátia szükséges a tervező részéről.

Tovább olvasok

Doszpot Péter (J. D. Barker: A negyedik majom)

J.D. Barker
A negyedik majom
Ford. Bosnyák Edit, Agave, 2022, 405 oldal
-

A Négy Majom-trilógia valami teljesen új vonulat a krimin belül. Itt nem azt kell találgatni, hogy ki az elkövető, hanem, hogy miért teszi, amit tesz, mi vezérli a tetteit, ami egy nyomozásban is mindig a legizgalmasabb kérdés. Itt ráadásul a nyomozati munka is úgy épül fel, ahogy a valóságban; alighanem a szerző nagy hangsúlyt fektetett a hitelességre, ami igaz mind a nyomozati szervek, mind az elkövető működésére. Én szerencsére nem próbálom egy krimi olvasása közben megfejteni a nagy titkokat, ki tudom kapcsolni magam, de itt J. D. Barker, és ez a folyamatosan pergő cselekmény egyébként sem hagyja, hogy az ember túlgondolkodja a dolgot, és szerintem éppen ettől olyan zseniális. Teljesen elsodornak az események, a szó jó értelmében. Szerintem erről kéne szóljon a jó krimi.

Ingyen olvashatod a magyar krimi legjobbjait a Krimiszemle antológiájában
Ingyen olvashatod a magyar krimi legjobbjait a Krimiszemle antológiájában

A kötetben olyan szerzők írásait olvashatjuk, mint Baráth Katalin, Szécsi Noémi, Cserháti Éva, Kondor Vilmos, Csabai László, Kolozsi László, Deczki Sarolta, Kálai Sándor, Varga Bálint és még sokan mások.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Beleolvasó

A Jövő Minisztériumában a tömeggyilkos hőhullám csak a kezdet

Kim Stanley Robinson, a science fiction egyik legnagyobb ma élő óriása a klímaváltozás olyan vízióját mutatja be ebben a regényben, amilyet eddig elképzelni sem tudtunk. Olvass bele!

...
Hírek

Veres Attilát a horrorirodalom legrangosabb díjára jelölték

A Horror Writers Association (HWA) magyar idő szerint péntek reggel jelentette be a horrorirodalom legrangosabb elismerése, a Bram Stoker-díj jelöltjeit, melynek legjobb novellásköteteket tömörítő ötös listáján Veres Attila is szerepel a tavaly ősszel a Valancourt Books gondozásában megjelent The Black Maybe című gyűjteménnyel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Kritika

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

A dán Tove Ditlevsen vallomásos műveiben szinte élve boncolja önmagát, küzdelmeit és sokszor ellentmondásos érzelmeit. A memoárirodalom hagyományait követő, egyszerre nyers és költői, letaglózóan őszinte regényekből (Gyerekkor, Ifjúkor, Függés) összeálló Koppenhága-trilógia a hét könyve. 

Szerzőink

...
K. Varga Bence

K. Varga Bence: A hagyományos módszer

...
sa

Őt csak a halál nyugdíjazhatta: 5 kedvenc adaptáció, a csodálatos Donald Sutherlandtől

...
hhz

Lehet, hogy politikailag elfogult a New York Times bestseller listája ?

Polc

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...
A hét könyve
Kritika
Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél
...
Beleolvasó

A kis olasz faluban Jézus veszi el a tinilány barátait, nem a drogok – Olvass bele Claudia Durastanti regényébe!

Az Ismerős idegenek helyszíne egy olasz falucska, ahol annyira kiszámítható az élet, hogy még a menstruációt várni is izgalmasabb. Részlet a könyvből.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kicsoda Agatha Christie főfelügyelője, akiről két sorozat is készül?

A kevésbé ismert nyomozó, Battle csupán Agatha Christie öt regényében szerepelt. De mit lehet tudni róla?

...
Szórakozás

Őt csak a halál nyugdíjazhatta: 5 kedvenc adaptáció, a csodálatos Donald Sutherlandtől

Csütörtök este érkezett a hír, hogy 88 évesen elhunyt Donald Sutherland. Öt olyan nagyszerű filmjével emlékezünk rá, amelynek alapja irodalmi mű volt.

...
Szórakozás

5 tény, amit ne felejts el, miközben a Sárkányok házát nézed

Több mint másfél éve jártunk utoljára Westeroson, ennyi idő alatt pedig megfakulhatnak az emlékek a fontos részletekről.

...

Kik voltak azok a nők, akik 150 éve alakítják a fővárost? – Budapesti nők [Podcast]

...

Bugyiszabályok: a szexuális nevelés sokkal többről szól, mint a szex

...

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]