Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

Húszéves lett az Agave (interjúnkat itt olvashatod), ennek örömére a kiadó felkérte a követőit, hogy mondják el, hogy melyik könyvüket szerették az elmúlt két évtizedben. A felhíváshoz hírességek is csatlakoztak, köztük Csányi Vilmos etológus, Szabados Ági műsorvezető vagy Doszpot Péter politikus, volt rendőr. Olvasd el, ők mit olvastak!

Könyves Magazin | 2023. március 29. |

Csányi Vilmos (Kim Stanley Robinson: A jövő minisztériuma)

KIM STANLEY ROBINSON
A Jövő Minisztériuma
Ford. Farkas Veronika, Agave, 2022, 640 oldal
-

Kim Stanley Robinson kitűnő sci-fi író, a Mars meghódításáról alkotott trilógiája nagy népszerűségnek örvend. A magyarul is megjelent A Jövő minisztériuma zseniális kísérlet a következő ötven év történéseinek jóslására. Sokat beszélünk közelgő katasztrófákról, az emberiség lehetséges pusztulásáról, keveset a rossz vég elkerülésének lehetőségeiről. Robinson izgalmas könyvében ezt teszi: olyan módszereket kínál, amelyek segítségével a kapitalista viszonyok között is lehetséges lesz például a szén és olajmezők termelésének leállítása, a migráció beillesztése a különböző kultúrákba vagy éppen a tömeges légi turizmus megszelídítése. Javaslatai vitathatók, de nagyon elgondolkodtatók és egy izgalmas történet köntösében jelennek meg. Mindenkinek ajánlom.

A Jövő Minisztériuma menti meg a klímakatasztrófától a Földet
A Jövő Minisztériuma menti meg a klímakatasztrófától a Földet
Tovább olvasok

Tóth Edu (Veres Attila: Éjféli iskolák)

Veres Attila
Éjféli iskolák
Agave, 2021, 320 oldal
-

Félek az agyondicsért könyvektől, mindig pórul járok velük. Épp ezért halogattam jó ideig Veres Attila Éjféli iskolák című könyvének elolvasását. Mivel ez most az Agave 20. születésnapja alkalmából írt könyvajánló, gondolom sejtitek, mi a véleményem erről a műről. Pozitívumként a meglepő és elegáns fordulatokat, a váratlan megoldásokat, a mesteri fokozásokat tudnám említeni, valamint azt, hogy amikor valamelyik Veres Attila-szereplő súrol egy fadeszkát, hallom a hangját, érzem a szagát, ha lefekszik a hóba, fázni kezdek. A negatívum az Éjféli iskolákkal kapcsolatban pedig az, hogy még az olyan olvasók (például én) is hájpolják, akik nem szeretik, ha hájpolnak nekik egy könyvet.

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket
Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

Sűrű az ősz a hazai spekulatív irodalom egyik legfontosabb alkotójának életében. Hamarosan bemutatják a mozikban Átjáróházat, ami az ő forgatókönyvéből készült, megjelent A valóság helyreállítása című, novelláskötetnek álcázott hibrid regénye az Agavénál (ez a hét könyve is volt nálunk, itt beleolvashatsz), a The Black Maybe pedig az amerikai Valancourt Booksnál (januárban kérdeztük a kötetről). Veres Attilával beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Csepelyi Adrienn (Veres Attila: A valóság helyreállítása)

VERES ATTILA
A valóság helyreállítása
Agave, 2022, 405 oldal
-

Lenyűgöz Veres Attila világa, és nem csupán azért, mert rendkívüli leleményességgel alakítja a történeteit, hanem, mert prózája a horror műfaji kereteit megújítva a szépirodalom határait feszegeti – vagy már át is törte azokat. Az A valóság helyreállítása című kötetének egyik központi kérdése az emberi önrendelkezés, az, hogy ki érhet a testünkhöz, ki mondhatja meg, miként kell élnünk, kinek tartozunk engedelmességgel – ha egyáltalán.  Attila brutálisan nehéz történeteit olyan fokú érzékenységgel írja le, hogy a jelenlegi magyar közbeszédet tekintve tulajdonképpen nem a témái számítanak a legutópisztikusabbnak, hanem ez az odafigyelés és empátia.

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre
Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

Veres Attila az Éjféli iskolák után öt évvel érkezett új kötettel, A valóság helyreállítása az ősz egyik nagyon várt magyar megjelenése és az év egyik legerősebb koncepciója – a spekulatív fronton mindenképp –, tartalmi és formanyelvi szempontból is. A mostanra nemzetközileg elismert, Zsoldos Péter-díjas horror és weird író Verest továbbra sem szelidítheti meg semmilyen elvárás, meglepő és kidolgozott fordulatokkal építkező novellái magyar valóságok során át vezetnek az emberi lét széthasadásaiba, majd azokon túl egy új létezésbe. A valóság helyreállítása a hét könyve.

A kötetbe itt beleolvashattok, Veres Attilával pedig október 15-én találkozhattok a Margón

Tovább olvasok

Szabados Ági (Gabrielle Zevin: Világépítők)

GABRIELLE ZEVIN
Világépítők
Ford.: Varga Krisztina, Magnólia, 2022, 511 oldal
-

Az abszolút kedvenc Agave/Magnólia könyvem a Világépítők. Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy a kiadó megszerezte a jogot, hogy ezt a világsikert itthon is lehetőségünk legyen elolvasni. A Nincs időm olvasni kihívásban együtt olvastuk több ezer emberrel es tapasztalataim szerint a nagy többség (velem együtt) imádta Sam es Sadie nem mindennapi felnövéstörténetét. Bár első hallásra azt gondoltam, nem fog érdekelni két videojátékfejlesztő élete, de szó szerint nem tudtam letenni a regényt. Nagyon hálás vagyok a szerzőnek, hogy beleshettem a videojátékok érdekes és színes világába. Szerettem, hogy a regény árnyaltan mutatja be egy barátság történetét. Vajon hol húzódik a határ szerelem, barátság es gyümölcsöző munkakapcsolat közt? Melyik az értékesebb? Mit áldozol fel egyikert vagy másikert? Izgalmas utazás, ajánlom mindenkinek!

Regényt és videójátékot írni szinte ugyanaz
Regényt és videójátékot írni szinte ugyanaz

Miközben Gabrielle Zevin előző bestsellerének, az Egy könyvmoly regényes életének filmes adaptációja már forog, új regénye, a Világépítők megnyerte a Goodreads 2022-es közönségszavazását, a Goodreads Choice Awardsot fikció kategóriában. Az olvasás szerelmesei helyett itt a gamereké a főszerep: a Világépítők olyan zsenikről szól, akik a videójátékok hőskorában lettek a szcéna szupersztárjai játéktervezőként. Zevin fő tétele az, hogy a számítógépes játékok és a regényírás alkotói folyamata egy tőről fakad, előbbihez pedig talán még több empátia szükséges a tervező részéről, hiszen a leendő játékost is el kell képzelnie, ahogy barangol a világában. A regény a közel tíz év elteltével megújult Magnólia Kiadó gondozásában jelent meg.

Tovább olvasok

Doszpot Péter (J. D. Barker: A negyedik majom)

J.D. Barker
A negyedik majom
Ford. Bosnyák Edit, Agave, 2022, 405 oldal
-

A Négy Majom-trilógia valami teljesen új vonulat a krimin belül. Itt nem azt kell találgatni, hogy ki az elkövető, hanem, hogy miért teszi, amit tesz, mi vezérli a tetteit, ami egy nyomozásban is mindig a legizgalmasabb kérdés. Itt ráadásul a nyomozati munka is úgy épül fel, ahogy a valóságban; alighanem a szerző nagy hangsúlyt fektetett a hitelességre, ami igaz mind a nyomozati szervek, mind az elkövető működésére. Én szerencsére nem próbálom egy krimi olvasása közben megfejteni a nagy titkokat, ki tudom kapcsolni magam, de itt J. D. Barker, és ez a folyamatosan pergő cselekmény egyébként sem hagyja, hogy az ember túlgondolkodja a dolgot, és szerintem éppen ettől olyan zseniális. Teljesen elsodornak az események, a szó jó értelmében. Szerintem erről kéne szóljon a jó krimi.

Ingyen olvashatod a magyar krimi legjobbjait a Krimiszemle antológiájában
Ingyen olvashatod a magyar krimi legjobbjait a Krimiszemle antológiájában
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Beleolvasó

A Jövő Minisztériumában a tömeggyilkos hőhullám csak a kezdet

Kim Stanley Robinson, a science fiction egyik legnagyobb ma élő óriása a klímaváltozás olyan vízióját mutatja be ebben a regényben, amilyet eddig elképzelni sem tudtunk. Olvass bele!

...
Hírek

Veres Attilát a horrorirodalom legrangosabb díjára jelölték

A Horror Writers Association (HWA) magyar idő szerint péntek reggel jelentette be a horrorirodalom legrangosabb elismerése, a Bram Stoker-díj jelöltjeit, melynek legjobb novellásköteteket tömörítő ötös listáján Veres Attila is szerepel a tavaly ősszel a Valancourt Books gondozásában megjelent The Black Maybe című gyűjteménnyel.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit