Teremtsd meg a saját Budapest-élményedet!

Teremtsd meg a saját Budapest-élményedet!

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid Hosszúlépés Budapesten - Séták, titkok, történetek című kötetükkel inspirálják az olvasókat, hogy mindenki találja meg a saját városélményét. A négy sétaútvonal valamelyikét végigjárva lebilincselően izgalmas karaktereken keresztül ismerhetünk meg egy-egy városrészt. A könyv célja, hogy elindítson, hogy aztán elvesszünk a fővárosban, olyan helyekre bukkanva, amelyekről talán nem is tudtuk, hogy léteznek. A könyvbemutató apropóján minket is sétára hívtak és bejárhattuk velük Budapest történelemmel átitatott városrészeit.

Fotók: Bankó Gábor

Simon Eszter |
Koniorczyk Borbála, Merker Dávid
Hosszúlépés Budapesten - Séták, titkok, történetek
21. Század, 2021, 256 oldal
-

A szerzőpárost nemcsak az írás, a közös életük és a kislányuk köti össze, hanem a Hosszúlépés.járunk? is, hiszen nyolc éve szerveznek tematikus sétákat Budapesten. Szenvedélyük a város, az urbanisztika, és mindenkit arra buzdítanak, hogy fedezzék fel a várost. Sétánk során a szerzőpáros elmesélte, hogy a kötet valójában a koronavírusnak köszönhetően született meg, ugyanis a pandémia rákényszerítette őket arra, hogy megálljanak. Koniorczyk Borbála és Merker Dávid azonban pihenés közben sem vesztegették az időt, így született meg a Hosszúlépés Budapesten - Séták, titkok, történetek, amelyben négy sétaútvonalon keresztül mutatják be a várost egészen új perspektívából.

-

Az útvonalak között találhatunk rövidebbet, hosszabbat is, az első egy nap alatt kényelmesen bejárható, és a budapesti zsidóság emlékeit tárja elénk, miközben rejtett zsinagógákra és gettónyomokra bukkanhatunk. A második hosszabb, kétnapos kirándulás, amely a budai hegyekbe kalauzol és a Bauhaus építészet mellett Nagy Imre egykori házát is megcsodálhatjuk. A harmadik útvonal a város nevezetes tereit és szobrait hozza közelebb az olvasóhoz, a negyedik séta közben pedig a Horthy-korszak jellegzetességei is megelevenednek előttünk. Miközben bejárjuk Budapest utcáit, a kötetből olyan emberek története rajzolódik ki, akiknek köszönhetően azonnal megkedvelünk egy-egy városrészt.

Ilyen egy sétával egybekötött könyvbemutató

Hideg napsütéses délutánon találkoztunk a Szabadság téren, ahol a szerzők nemcsak remek történetekkel, hanem meleg teával és szendvicsekkel is vártak bennünket. Koniorczyk Borbála és Merker Dávid amellett, hogy felolvastak egy-egy részletet a könyvből, izgalmas történetekkel tették színessé a sétát. Kiderült, hogy a Szabadság térnek nincs sok köze a szabadsághoz, sőt, sétánk közben is arra lettünk figyelmesek, hogy rendőrök őrzik a tér szélén álló Szovjet emlékművet. Az elmúlt évtizedekben számtalan szobrot állítottak már a Szabadság téren, ám a szoborcsoportok a múltjuk miatt mindig rendkívül terheltek voltak. Trianon után Magyar Fájdalom szobrokat emeltek, a Horthy-korszakban Irredenta szoborcsopotok épültek a tér közepére, amelyeket később leromboltak, majd a tér egy másik pontján építették újjá. Ma a Szovjet emlékművet láthatjuk a Szabadság tér északi oldalán, amelynek alapanyagául azok a mészkőtömbök szolgálnak, amelyekből eredetileg a Deák téren álló Luther Márton szobor készült volna. A szobrot a mai napig számtalan atrocitás éri, amit a szerzők azzal magyaráztak, hogy a szovjetek bevonulását egészen másképpen értelmezzük a mai napig. Vannak olyan családok, amik felszabadulásként, mások megszállásként élték meg. 

-

Sétánkat tovább folytatva a Dessewffy utcába érkeztünk, ahol egy romos, omladozó kapualj mögött egy rejtett zsinagógára bukkantunk. Az épület belső udvarából nyíló ortodox zsinagóga a mai napig működik. Megtudtuk, hogy az épület eredetileg istálló volt egészen 1870-ig, amikor az Első Budapesti Közszolga Önsegítő Egyesület tagjai megvásárolták az épületet, majd az egykori vörös sapkások szinte pillanatok alatt zsinagógává alakították. Ekkoriban a jellegzetes vörös sapkát viselő fiatal zsidó fiúkkal a város számos pontján összefuthatott a korabeli sétáló, ugyanis biciklis futárként cikáztak a városban - ezek a hordárok ortodoxok voltak. Az épület belső udvarán állva, semmi jele annak, hogy az ajtón belépve majd egy imahelyen találjuk magunkat. Az egykori istálló tökéletes helyet biztosított a kültéri imákhoz is, amelyet az épület belső udvarán tartottak, de közösségi térként is használták a zsinagógát. A szerzők azt is elmesélték, hogy zsinagóga bárhol épülhet, ahol van egy tóratekercs és tíz férfi, akik felavatják a helyet, ezért lehetséges, hogy Budapest tele van rejtett zsinagógákkal.

-

A séta következő állomása a ma Újszínházként működő, egykori Parisiana Orfeum volt. A polgárosodás, ha nem is egyformán, de minden társadalmi réteget érintett. Budapest az 1900-as évek elején elkezdett pezsegni és szerencsére akadtak olyanok, akik küldetésüknek érezték, hogy felrázzák a fővárost. Ilyen volt Friedmann Adolf is, aki Amerikát és Párizst bejárva visszatért Budapestre, és megálmodta a Parisiana Orfeumot. A mulató eleinte a Városligetben kapott helyett és Ősbudavár néven híresült el, azonban az épület fa szerkezete miatt igencsak tűzveszélyes volt. Egy rossz helyre dobott cigarettacsikk könnyedén felégethette volna az épületet, ezért lebontották, és Friedmann a mai Paulay Ede utcába költöztette. Az új mulató a ma Újszínházként működő szecessziós épületben talált új otthonra. Ha feltekintünk a színház homlokzatára, mindössze három apró ablakot láthatunk, ennek pedig egészen egyszerű magyarázata van. Az épület megalkotója, a zsidó származású Lajta Béla tisztában volt vele, hogy a helyet éjszakai használatra kell terveznie, nem volt szükség sok természetes fényre, ezért nem került több ablak az épületre. A mulatót titokzatos távol-keleti figurák díszítették, csillogó márvány és aranyborítás tette még vonzóbbá a pesti éjszakai élet számára. 

-

A hideg elől az Írók boltjába

A séta során a szerzők szenvedélyesen meséltek volna naphosszat a város legendáiról, a hideg elől azonban az Andrássy úti Írók boltjába menekültünk, ahol a 21. Század Kiadót képviselve Finy Petra beszélgetett a szerzőpárossal. Először arról kérdezte őket, hogyan kell használni a könyvet. Mivel nem kis méretű kötetről van szó, az írók azt javasolták, érdemes a hideg téli napokon először a fotelből, képzeletben végigjárni az útvonalakat, majd a jobb idő közeledtével sétálva is felfedezni azokat. Azt is hangsúlyozták, hogy olvasóként ne vegyük komolyan a könyvet. Ez elsőre talán furcsán hangozhat, ám ahogy tovább meséltek, rájöhettünk, 

ez a könyv valóban arról szól, hogy mindenki a saját Budapestjét fedezze fel.

A kötetet mintegy támpontként érdemes használni, és a szerzők arra bátorítanak bennünket, hogy mindenki önmaga találjon rá a saját városélményére. 

-

Finy Petra ezután arra kérte a szerzőket, hogy meséljenek el egy-egy kedvenc részletet a könyvből. A spoilert elkerülve annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a kötetben olyan érdekességekről is olvashatunk, mint hogy hogyan vált híressé Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrus című festménye, vagy milyen titkos barátság fűzte Jászai Marit a világszerte ismert Littmann Pepihez. A kötetben szó esik a romkocsmákról, és arról, hogy vajon milyen történelmi és társadalmi emlékek miatt vonzódunk ma is a retró tárgyakhoz. A könyv tele van látványos képekkel, az útvonalak pedig, még ha nem is pontosan járjuk végig őket, egészen biztosan megmutatják Budapest egy eddig rejtett arcát.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Hosszúlépés könyvben folytatja budapesti sétáit

A hosszúlépés.járunk? csapata nyolc éve szervez városi sétákat, hamarosan pedig könyvük jelenik meg, amely négy sétaútvonal segítségével mesél Budapestről.

...
Hírek

Antonio Banderas és a villamosok is díjat nyertek a 100 szóban Budapest pályázatán

Most elolvashatod az első két helyezett pályaművet is!

...
Hírek

Patti Smith Pilinszkyt és Adyt szavalt Budapesten

Szerda este Budapesten, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adott koncertet Patti Smith, aki magyar verseket is szavalt.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

...
Gyerekirodalom

A Savanyúleves bástyától a Denevérmúzeumig - Ezekkel a gyerekkönyvekkel fedezd fel a várost!

Milyen titkokat rejt egy város? És hogyan tudjuk mindezeket egy gyerekkel felfedezni? A városlátogatásoknak nem feltétlenül kell nyafogásba fulladniuk, különösen akkor nem, ha egy könyv már jó előre megalapozza az érdekődést. Három olyan sorozatot szedtünk össze, amelyek abban segítenek, hogy egy városba tett kirándulás a gyerekek számára is élvezetes, emlékezetes és játékos legyen.

Hírek
...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Hírek

Könyvesblokk: John le Carré utolsó könyvétől a semmittevés forradalmáig

...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

...
Szórakozás

Jön a Szemtől szemben 2. – könyvben írta meg a legendás film folytatását a rendező

...
Szórakozás

Toldi, a magyar szuperhős - októberben kerül mozikba Jankovics Marcell utolsó alkotása

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

...
Hírek

PEN Translates: Tóth Krisztina Vonalkódja is a kiválasztottak között

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Sándor Anna

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet