Teremtsd meg a saját Budapest-élményedet!

Teremtsd meg a saját Budapest-élményedet!

Koniorczyk Borbála és Merker Dávid Hosszúlépés Budapesten - Séták, titkok, történetek című kötetükkel inspirálják az olvasókat, hogy mindenki találja meg a saját városélményét. A négy sétaútvonal valamelyikét végigjárva lebilincselően izgalmas karaktereken keresztül ismerhetünk meg egy-egy városrészt. A könyv célja, hogy elindítson, hogy aztán elvesszünk a fővárosban, olyan helyekre bukkanva, amelyekről talán nem is tudtuk, hogy léteznek. A könyvbemutató apropóján minket is sétára hívtak és bejárhattuk velük Budapest történelemmel átitatott városrészeit.

Fotók: Bankó Gábor

Simon Eszter |
Koniorczyk Borbála, Merker Dávid
Hosszúlépés Budapesten - Séták, titkok, történetek
21. Század, 2021, 256 oldal
-

A szerzőpárost nemcsak az írás, a közös életük és a kislányuk köti össze, hanem a Hosszúlépés.járunk? is, hiszen nyolc éve szerveznek tematikus sétákat Budapesten. Szenvedélyük a város, az urbanisztika, és mindenkit arra buzdítanak, hogy fedezzék fel a várost. Sétánk során a szerzőpáros elmesélte, hogy a kötet valójában a koronavírusnak köszönhetően született meg, ugyanis a pandémia rákényszerítette őket arra, hogy megálljanak. Koniorczyk Borbála és Merker Dávid azonban pihenés közben sem vesztegették az időt, így született meg a Hosszúlépés Budapesten - Séták, titkok, történetek, amelyben négy sétaútvonalon keresztül mutatják be a várost egészen új perspektívából.

-

Az útvonalak között találhatunk rövidebbet, hosszabbat is, az első egy nap alatt kényelmesen bejárható, és a budapesti zsidóság emlékeit tárja elénk, miközben rejtett zsinagógákra és gettónyomokra bukkanhatunk. A második hosszabb, kétnapos kirándulás, amely a budai hegyekbe kalauzol és a Bauhaus építészet mellett Nagy Imre egykori házát is megcsodálhatjuk. A harmadik útvonal a város nevezetes tereit és szobrait hozza közelebb az olvasóhoz, a negyedik séta közben pedig a Horthy-korszak jellegzetességei is megelevenednek előttünk. Miközben bejárjuk Budapest utcáit, a kötetből olyan emberek története rajzolódik ki, akiknek köszönhetően azonnal megkedvelünk egy-egy városrészt.

Ilyen egy sétával egybekötött könyvbemutató

Hideg napsütéses délutánon találkoztunk a Szabadság téren, ahol a szerzők nemcsak remek történetekkel, hanem meleg teával és szendvicsekkel is vártak bennünket. Koniorczyk Borbála és Merker Dávid amellett, hogy felolvastak egy-egy részletet a könyvből, izgalmas történetekkel tették színessé a sétát. Kiderült, hogy a Szabadság térnek nincs sok köze a szabadsághoz, sőt, sétánk közben is arra lettünk figyelmesek, hogy rendőrök őrzik a tér szélén álló Szovjet emlékművet. Az elmúlt évtizedekben számtalan szobrot állítottak már a Szabadság téren, ám a szoborcsoportok a múltjuk miatt mindig rendkívül terheltek voltak. Trianon után Magyar Fájdalom szobrokat emeltek, a Horthy-korszakban Irredenta szoborcsopotok épültek a tér közepére, amelyeket később leromboltak, majd a tér egy másik pontján építették újjá. Ma a Szovjet emlékművet láthatjuk a Szabadság tér északi oldalán, amelynek alapanyagául azok a mészkőtömbök szolgálnak, amelyekből eredetileg a Deák téren álló Luther Márton szobor készült volna. A szobrot a mai napig számtalan atrocitás éri, amit a szerzők azzal magyaráztak, hogy a szovjetek bevonulását egészen másképpen értelmezzük a mai napig. Vannak olyan családok, amik felszabadulásként, mások megszállásként élték meg. 

-

Sétánkat tovább folytatva a Dessewffy utcába érkeztünk, ahol egy romos, omladozó kapualj mögött egy rejtett zsinagógára bukkantunk. Az épület belső udvarából nyíló ortodox zsinagóga a mai napig működik. Megtudtuk, hogy az épület eredetileg istálló volt egészen 1870-ig, amikor az Első Budapesti Közszolga Önsegítő Egyesület tagjai megvásárolták az épületet, majd az egykori vörös sapkások szinte pillanatok alatt zsinagógává alakították. Ekkoriban a jellegzetes vörös sapkát viselő fiatal zsidó fiúkkal a város számos pontján összefuthatott a korabeli sétáló, ugyanis biciklis futárként cikáztak a városban - ezek a hordárok ortodoxok voltak. Az épület belső udvarán állva, semmi jele annak, hogy az ajtón belépve majd egy imahelyen találjuk magunkat. Az egykori istálló tökéletes helyet biztosított a kültéri imákhoz is, amelyet az épület belső udvarán tartottak, de közösségi térként is használták a zsinagógát. A szerzők azt is elmesélték, hogy zsinagóga bárhol épülhet, ahol van egy tóratekercs és tíz férfi, akik felavatják a helyet, ezért lehetséges, hogy Budapest tele van rejtett zsinagógákkal.

-

A séta következő állomása a ma Újszínházként működő, egykori Parisiana Orfeum volt. A polgárosodás, ha nem is egyformán, de minden társadalmi réteget érintett. Budapest az 1900-as évek elején elkezdett pezsegni és szerencsére akadtak olyanok, akik küldetésüknek érezték, hogy felrázzák a fővárost. Ilyen volt Friedmann Adolf is, aki Amerikát és Párizst bejárva visszatért Budapestre, és megálmodta a Parisiana Orfeumot. A mulató eleinte a Városligetben kapott helyett és Ősbudavár néven híresült el, azonban az épület fa szerkezete miatt igencsak tűzveszélyes volt. Egy rossz helyre dobott cigarettacsikk könnyedén felégethette volna az épületet, ezért lebontották, és Friedmann a mai Paulay Ede utcába költöztette. Az új mulató a ma Újszínházként működő szecessziós épületben talált új otthonra. Ha feltekintünk a színház homlokzatára, mindössze három apró ablakot láthatunk, ennek pedig egészen egyszerű magyarázata van. Az épület megalkotója, a zsidó származású Lajta Béla tisztában volt vele, hogy a helyet éjszakai használatra kell terveznie, nem volt szükség sok természetes fényre, ezért nem került több ablak az épületre. A mulatót titokzatos távol-keleti figurák díszítették, csillogó márvány és aranyborítás tette még vonzóbbá a pesti éjszakai élet számára. 

-

A hideg elől az Írók boltjába

A séta során a szerzők szenvedélyesen meséltek volna naphosszat a város legendáiról, a hideg elől azonban az Andrássy úti Írók boltjába menekültünk, ahol a 21. Század Kiadót képviselve Finy Petra beszélgetett a szerzőpárossal. Először arról kérdezte őket, hogyan kell használni a könyvet. Mivel nem kis méretű kötetről van szó, az írók azt javasolták, érdemes a hideg téli napokon először a fotelből, képzeletben végigjárni az útvonalakat, majd a jobb idő közeledtével sétálva is felfedezni azokat. Azt is hangsúlyozták, hogy olvasóként ne vegyük komolyan a könyvet. Ez elsőre talán furcsán hangozhat, ám ahogy tovább meséltek, rájöhettünk, 

ez a könyv valóban arról szól, hogy mindenki a saját Budapestjét fedezze fel.

A kötetet mintegy támpontként érdemes használni, és a szerzők arra bátorítanak bennünket, hogy mindenki önmaga találjon rá a saját városélményére. 

-

Finy Petra ezután arra kérte a szerzőket, hogy meséljenek el egy-egy kedvenc részletet a könyvből. A spoilert elkerülve annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a kötetben olyan érdekességekről is olvashatunk, mint hogy hogyan vált híressé Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrus című festménye, vagy milyen titkos barátság fűzte Jászai Marit a világszerte ismert Littmann Pepihez. A kötetben szó esik a romkocsmákról, és arról, hogy vajon milyen történelmi és társadalmi emlékek miatt vonzódunk ma is a retró tárgyakhoz. A könyv tele van látványos képekkel, az útvonalak pedig, még ha nem is pontosan járjuk végig őket, egészen biztosan megmutatják Budapest egy eddig rejtett arcát.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Hosszúlépés könyvben folytatja budapesti sétáit

A hosszúlépés.járunk? csapata nyolc éve szervez városi sétákat, hamarosan pedig könyvük jelenik meg, amely négy sétaútvonal segítségével mesél Budapestről.

...
Hírek

Antonio Banderas és a villamosok is díjat nyertek a 100 szóban Budapest pályázatán

Most elolvashatod az első két helyezett pályaművet is!

...
Hírek

Patti Smith Pilinszkyt és Adyt szavalt Budapesten

Szerda este Budapesten, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adott koncertet Patti Smith, aki magyar verseket is szavalt.

2021 legjobb könyvei
...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 20-11.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 30-21.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.

...
Szórakozás

Nosztalgiázós lett a Harry Potter-különkiadás, de sok kulisszatitkot megtudunk belőle

„Titokzatos dolog az idő” – mondja Albus Dumbledore a Harry Potter és az azkabani fogolyban. A Visszatérés Roxfortba, amely az első Harry Potter-film bemutatásának huszadik évfordulójára készült, valódi időutazás, megható találkozásokkal és izgalmas kulissszatitkokkal. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.

Hírek
...
Hírek

Ők kapják 2022-ben a Baumgarten-emlékdíjat

...
Hírek

Ezek a 2022-es Könyvfesztivál és Könyvhét időpontjai

...
Szórakozás

Megérkezett a Csongor és Tünde alapján készülő animációs film előzetese

...
Hírek

Szabó Magda találta ki Omikront

...
Hírek

Bookline: ez volt a 100 legnépszerűbb könyv 2021-ben

...
Hírek

Angolul is megjelent Borbély Szilárd posztumusz kötete

...
Hírek

Ezért ér egymilliárd forintot a Pókember egyetlen oldala

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

...
Hírek

Nagyot nőttek a könyveladások, mégis kevesebbet olvasnak az emberek Amerikában

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

Veres Attila: A célom az volt, hogy a novellák a saját jogukon működjenek angol nyelven

2022-ben jelenik meg Veres Attila angol nyelvű debütáló kötete,  a The Black Maybe a Valancourt Booksnál. Az Éjféli iskolák és az Odakint sötétebb írója ezzel az első magyar SFF szerző lesz, aki teljes kötettel jelenik meg Amerikában. Interjú. 

...
Nagy

Joós Andrea: Akkor vagyok jó tanár, ha önazonos vagyok emberként

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea tanár, tudománykommunikációs szakember volt, most pontokba szedtük, mi mindenről volt szó a beszélgetésben, amit természetesen meg is hallgathatsz.

...
Nagy

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a kilencedik része.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

...
Szeder Kata

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

...
Sándor Anna

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái