Antonio Banderas és a villamosok is díjat nyertek a 100 szóban Budapest pályázatán

Antonio Banderas és a villamosok is díjat nyertek a 100 szóban Budapest pályázatán

A Magyarországon nyolcadik alkalommal meghirdetett 100 szóban Budapest történetíró pályázat lényege az egyszerűség: a résztvevőknek maximum száz szóban kellett megfogalmazniuk gondolataikat, érzéseiket, benyomásaikat Budapestről. A pályázat idei huszonhárom legjobb történetét és a hozzájuk készült illusztrációkat november 25-től bárki megnézheti a Városháza parkban. Itt elolvashatod az első két helyezett pályaművet is!

sa | 2021. november 23. |

A szervezők, a Mindspace tagjai a chilei Plagio csapatától vették át a történetíró pályázat ötletét. Idén a korábbi tizenkettő helyett huszonhárom illusztráció készült a legjobb történetekhez, kortárs magyar grafikusok közreműködésével. 

A beérkezett pályázatok közül a zsűri – Varró Dániel költő, műfordító, Janecskó Kata újságíró, a 2020-as 100 szóban Budapest pályázat első helyezettje, Szemes Botond irodalmár, kultúratudós és Szemes Máté szövegíró, kommunikációs tanácsadó – Fazekas Viktor Telezöld című művét találta a legjobbnak. A második helyen Homan Bence Antonio Banderas, a harmadik helyen pedig Deák Dániel Őszi szélben, Budapesten című verse végzett. A 18 év alatti kategória győztese Barabás Mikolt lett, A polgárpukkasztó lufi című írásával.

 1. helyezett: Fazekas Viktor - Telezöld

Senki nem tudja, hogy pontosan hogyan, de egyszer csak a város összes piros lámpája zöldre váltott. Mégis, csodával határos módon senkinek nem esett baja. A körúti taxisok sosem látott előzékenységgel engedték a zebrára lelépni a kisnyugdíjasokat, miközben azok zergefürgeséggel szökkentek a túloldalra. Mivel a villamosvezetőknek nem kellett a fékbe taposni, a forgóban kapaszkodás nélküli emberek sem döccentek egymásnak. Még a Margit-sziget sorompói is dicsőn a magasba emelkedtek, ám sem a kíváncsi turistákat szállító busz, sem a kacagó apukák által hajtott nyikorgó bringóhintók nem ütköztek össze a kocogó emberekkel. A folyton rohanó város egy röpke pillanatra célba ért.

   A huszonhárom legjobb pályaműhöz Biacsics Renáta/ Renya, Hitka Viktória, Zsuffa Zsanna, Moroncsik Ádám, Pernyész Dóra, Bíró Anna, Szabó Imola Julianna, Láng Anna, Holbis Emőke, Zengővári Judit, Cseszneg Gyöngyi, Thury Lili, Lobot Balázs, Stocker Alíz, Orosz Annabella, Herbszt László, Rumi Zsófi, Háznagy Gáspár, Radványi Maja, Jásdi Juli, Szigeti Árpád, Neszmélyi Réka és Édes Piroska készített illusztrációkat, melyek november 25-től december 13-ig láthatóak Budapesten a Városháza parkban.

   2. helyezett: Homan Bence - Antonio Banderas

   Egyszer Antonio Banderas elsétált előttem a Nyugatinál. Nem ő volt az.

   A szervezők – a Mindspace tagjai – különösen örülnek annak, hogy a száz legjobb pályamű POKET kiskönyv formájában is megjelent, amely már kapható az automatákban. 

   A 100 szóban Budapest pályázat a Mindspace, Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand közös projektjeként, utóbbiak támogatásával valósul meg.

   (Kiemelt kép: Zengővári Judit)

   Kapcsolódó cikkek
   ...
   Hírek

   A Hosszúlépés könyvben folytatja budapesti sétáit

   A hosszúlépés.járunk? csapata nyolc éve szervez városi sétákat, hamarosan pedig könyvük jelenik meg, amely négy sétaútvonal segítségével mesél Budapestről.

   ...
   Hírek

   Patti Smith Pilinszkyt és Adyt szavalt Budapesten

   Szerda este Budapesten, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adott koncertet Patti Smith, aki magyar verseket is szavalt.

   ...
   Hírek

   Ők a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál díjazottjai!

   Kihirdették a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál pályázati törzsanyagának nyerteseit. Október 20-án kiderül az is, kik lesznek az évfordulós irodalmi pályázat díjzatottjai.

   Hírek
   ...
   Zöld

   Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

   ...
   Panodyssey

   Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

   ...
   Alkotótárs

   Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

   ...
   Hírek

   Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

   ...
   Hírek

   Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

   ...
   Nagy

   Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

   ...
   Hírek

   A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

   ...
   Szórakozás

   Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

   ...
   Nagy

   Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

   A hét könyve
   Kritika
   Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
   ...
   Nagy

   „Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

   A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

   Olvass!
   ...
   Beleolvasó

   Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

   A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

   ...
   Beleolvasó

   Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

   Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

   ...
   Beleolvasó

   Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

   A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

   ...

   A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

   ...

   Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

   ...

   Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

   ...

   Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

   ...
   Nagy

   Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

   Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

   Szerzőink

   ...
   Vass Norbert

   „Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

   ...
   vl

   Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

   ...
   Sándor Anna

   Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban