Antonio Banderas és a villamosok is díjat nyertek a 100 szóban Budapest pályázatán

Antonio Banderas és a villamosok is díjat nyertek a 100 szóban Budapest pályázatán

A Magyarországon nyolcadik alkalommal meghirdetett 100 szóban Budapest történetíró pályázat lényege az egyszerűség: a résztvevőknek maximum száz szóban kellett megfogalmazniuk gondolataikat, érzéseiket, benyomásaikat Budapestről. A pályázat idei huszonhárom legjobb történetét és a hozzájuk készült illusztrációkat november 25-től bárki megnézheti a Városháza parkban. Itt elolvashatod az első két helyezett pályaművet is!

sa | 2021. november 23. |

A szervezők, a Mindspace tagjai a chilei Plagio csapatától vették át a történetíró pályázat ötletét. Idén a korábbi tizenkettő helyett huszonhárom illusztráció készült a legjobb történetekhez, kortárs magyar grafikusok közreműködésével. 

A beérkezett pályázatok közül a zsűri – Varró Dániel költő, műfordító, Janecskó Kata újságíró, a 2020-as 100 szóban Budapest pályázat első helyezettje, Szemes Botond irodalmár, kultúratudós és Szemes Máté szövegíró, kommunikációs tanácsadó – Fazekas Viktor Telezöld című művét találta a legjobbnak. A második helyen Homan Bence Antonio Banderas, a harmadik helyen pedig Deák Dániel Őszi szélben, Budapesten című verse végzett. A 18 év alatti kategória győztese Barabás Mikolt lett, A polgárpukkasztó lufi című írásával.

 1. helyezett: Fazekas Viktor - Telezöld

Senki nem tudja, hogy pontosan hogyan, de egyszer csak a város összes piros lámpája zöldre váltott. Mégis, csodával határos módon senkinek nem esett baja. A körúti taxisok sosem látott előzékenységgel engedték a zebrára lelépni a kisnyugdíjasokat, miközben azok zergefürgeséggel szökkentek a túloldalra. Mivel a villamosvezetőknek nem kellett a fékbe taposni, a forgóban kapaszkodás nélküli emberek sem döccentek egymásnak. Még a Margit-sziget sorompói is dicsőn a magasba emelkedtek, ám sem a kíváncsi turistákat szállító busz, sem a kacagó apukák által hajtott nyikorgó bringóhintók nem ütköztek össze a kocogó emberekkel. A folyton rohanó város egy röpke pillanatra célba ért.

   A huszonhárom legjobb pályaműhöz Biacsics Renáta/ Renya, Hitka Viktória, Zsuffa Zsanna, Moroncsik Ádám, Pernyész Dóra, Bíró Anna, Szabó Imola Julianna, Láng Anna, Holbis Emőke, Zengővári Judit, Cseszneg Gyöngyi, Thury Lili, Lobot Balázs, Stocker Alíz, Orosz Annabella, Herbszt László, Rumi Zsófi, Háznagy Gáspár, Radványi Maja, Jásdi Juli, Szigeti Árpád, Neszmélyi Réka és Édes Piroska készített illusztrációkat, melyek november 25-től december 13-ig láthatóak Budapesten a Városháza parkban.

   2. helyezett: Homan Bence - Antonio Banderas

   Egyszer Antonio Banderas elsétált előttem a Nyugatinál. Nem ő volt az.

   A szervezők – a Mindspace tagjai – különösen örülnek annak, hogy a száz legjobb pályamű POKET kiskönyv formájában is megjelent, amely már kapható az automatákban. 

   A 100 szóban Budapest pályázat a Mindspace, Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand közös projektjeként, utóbbiak támogatásával valósul meg.

   (Kiemelt kép: Zengővári Judit)

   Kapcsolódó cikkek
   ...
   Hírek

   A Hosszúlépés könyvben folytatja budapesti sétáit

   A hosszúlépés.járunk? csapata nyolc éve szervez városi sétákat, hamarosan pedig könyvük jelenik meg, amely négy sétaútvonal segítségével mesél Budapestről.

   ...
   Hírek

   Patti Smith Pilinszkyt és Adyt szavalt Budapesten

   Szerda este Budapesten, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adott koncertet Patti Smith, aki magyar verseket is szavalt.

   ...
   Hírek

   Ők a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál díjazottjai!

   Kihirdették a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál pályázati törzsanyagának nyerteseit. Október 20-án kiderül az is, kik lesznek az évfordulós irodalmi pályázat díjzatottjai.

   KÖNYVES ADVENT
   ...
   Könyves Advent

   Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

   ...
   Könyves Advent

   A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

   ...
   Könyves Advent

   Archetipikus szereplők, modern családi dinamikák és identitáskeresés Tasnádi István Héraklész regényében

   Hírek
   ...
   Írd meg Európát!

   Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

   ...
   Kritika

   Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

   ...
   Hírek

   Csányi Vilmos: A vírus jó példa arra, milyenek a hiedelmek

   ...
   Hírek

   Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

   ...
   Hírek

   Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

   ...
   Nagy

   Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]

   ...
   Hírek

   Lomb Kató játéknak, megfejtendő keresztrejtvénynek tekintette a nyelvet

   ...
   Gyerekirodalom

   Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

   ...
   Hírek

   A Tandori Dezső és Ágnes hagyaték az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára került

   A hét könyve
   Kritika
   Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
   ...
   Szórakozás

   Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

   „Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

   Olvass!
   ...
   Beleolvasó

   Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

   Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

   ...
   Beleolvasó

   Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

   A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

   ...
   Beleolvasó

   Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

   A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

   ...
   Beleolvasó

   Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

   Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

   ...
   Beleolvasó

   Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

   A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

   ...
   Beleolvasó

   Marianne Fillenzt barátja, Karl Popper is arra biztatta, hogy válassza a kutatást

   A Tények és tanúk-sorozat új kötetében Marianne Fillenznek, az idegrendszer híres kutatójának memoárját olvashatjuk, valamint baráti levelezését Karl R. Popper filozófussal. Olvass bele!

   ...

   Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

   ...

   Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

   ...

   Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

   ...

   A hospice a halál előtti életről szól

   ...
   Szórakozás

   Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

   Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

   Szerzőink

   ...
   Forgách Kinga

   „Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

   ...
   Babarczy Eszter

   Babarczy Eszter: Egy hűtőberendezés (150.000 Ft)

   ...
   Ruff Orsolya

   „Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”