5 klasszikus regényesítés, ami megjelent magyarul is

5 klasszikus regényesítés, ami megjelent magyarul is

Rámozdult-e E.T. Elliott anyukájára? Hány éves volt valójában Sarah Connor? Melyik elismert írót kérték fel, hogy két fantasztikus univerzum filmjéhez is írjon regényesítést? Quentin Tarantino saját regényesítése a hét könyve lett nálunk, és podcastben is beszélgettünk róla, ennek apropóján pedig összegyűjtöttünk öt klasszikus regényesítést, ami a maga nemében különleges - és magyarul is megjelent.

sa | 2022. február 01. |

Talán nem vagyok egyedül a magyar olvasók között azzal az élménnyel, hogy a Csillagok háborúját és A nyolcadik utas a halált évekkel korábban olvastam, mint hogy meg tudtam volna nézni. A streaming, a torrent és a végtelen csatorna korszaka előtt a vasfüggöny, az életkor, a közeli videótéka kínálata vagy a kamionos szomszéd hangalámondásos kalózkópiái határozták meg, hogy hozzáférünk-e egy filmhez vagy sem. Ez viszont csupán a keleti verzió. Mielőtt berobbant a videókorszak, ha a tévé vagy egy közeli újrajátszó mozi nem tűzte műsorra, az egyszeri nyugati nézőnek sem volt túl sok lehetősége ismét elmerülni egy kifutott film világában, ami tetszett neki - vagy éppen bepótolni, ha nem látta. Ezt a piaci rést találták meg a regényesítések.

A Volt egyszer egy Hollywood kapcsán Quentin Tarantino is mesélt arról, hogy a hetvenes években falta azokat a regényeket, amiket gyakran elismert írók írtak meg a filmek forgatókönyvéből. Varró Attilával, a Tarantino-könyv magyar kiadásának szaklektorával pedig podcastben beszélgettünk többek között arról, hogy egyáltalán mik a regényesítések, hogyan jelentek meg itthon, és hogy vajon Tarantino könyve valójában regényesítés-e.

Az alábbiakban öt olyan regényesítést ajánlunk, amiket emlegetünk a podcastben, vagy valami más miatt különlegesek, például a legjobbak közt tartják számon - ráadásul magyarul is megjelentek.

 

Alan Dean Foster: A ​nyolcadik utas: a Halál

Alan Dean Foster
A nyolcadik utas: a Halál
Ford. F. Nagy Piroska, Kozmosz, 1987, 260 oldal
-

Ridley Scott nagy sikerű, 1979-es filmje új akcióhőst és feminista ikont adott a világnak a Ripleyt alakító Sigourney Weaver személyében, a savas vérű idegen pedig a sci-fi felejthetetlen szörnyetegévé vált. A regényesítés Alan Dean Foster munkája, aki a hetvenes évek végére elismert fantasztikus szerzőnek számított. A nyolcadik utas a halál után megírta a többi Alien-filmet is, de A nyolcadik utas: a Halál a Goodreads legjobb regényesítések listáján az első helyen áll (a folytatás regényesítése pedig a harmadik a listán). Magyarul először a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban jelent meg F. Nagy Piroska fordításában 1987-ben.

 

George Lucas: Csillagok ​háborúja

GEORGE LUCAS
Csillagok háborúja
Ford.: Gömöri Péter, Kozmosz, 1980, 238 oldal
-

Alan Dean Fostert kérte fel Lucas is arra, hogy írja meg a Csillagok háborúja regényesítését, de Foster neve nem jelent meg a címlapon. Ahogy a nemzetközi Star Wars-napon megjelent könyvajánlóban is írtuk, “itthon a filmet 1979-ben mutatták be, majd a regény is megjelent 1980-ban a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban. Azóta persze angolul és magyarul is többször megjelent frissítve/szerkesztve, hogy minden elemében passzoljon a fejlődő sagához.”

 

Steven Spielberg: Harmadik ​típusú találkozások

Steven Spielberg
Harmadik típusú találkozások
Ford. Képes Anna, Kozmosz, 1981, 162 oldal
-

Ha van valami közös Tarantinóban és Spielbergben azon kívül, hogy mekkora hatással voltak a hollywoodi filmgyártásra, az az, hogy eddig mindketten egy könyvet írtak. És mindketten a saját filmjükből. Igaz, Tarantinónak ez sikerült egyedül, Spielbergnek viszont Leslie Wallerrel közösen. 

A cápa sikere szélesre tárta az amerikai filmgyártás kapuit Spielberg előtt, így leforgathatta a saját első, sokak szerint unalmas, sokak szerint viszont lenyűgöző ufós filmjét, a Harmadik típusú találkozásokat. Bár azt többen feszegették, hogy a regényesítésben mekkora valós szerepe volt, egy 1977-es interjúban megesküdött, hogy ez nem egy szellemíró munkája, hanem az övé. Legalábbis részben. Maga a könyv sok kiegészítő információt tartalmaz, például az 1970-es évek összeesküvés-elméleteiről, a szöveg viszont a Litreactor szerint egy kissé erőtlen, inkább forgatókönyvként olvastatja magát, mint regényként. Magyarul 1981-ben jelent meg Képes Anna fordításában a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban.

 

Randall Frakes: A ​terminátor

Randall Frakes, Bill Wisher
A terminátor
Lap-ics, 1992, 302 oldal
-

A Goodread listáján az előkelő második helyet szerezte meg a nyolcvanas évek csúcsdisztópiája, az 1984-es Terminator regényesítése. A könyvet Randall Frakes és Bill Wisher írta a rendező James Cameron és Gale Anne Hurd forgatókönyvéből. A regény bizonyos pontokon eltért a filmtől, például kiderült belőle, hogy Sarah Connor mindössze 19 éves, ami csak az eredeti scriptben szerepelt - Linda Hamilton (egy másik ikonikus női akcióhős) egyébként 28 évesen játszotta el a karaktert. A könyvet magyarul a Lap-Ics adta ki 1992-ben, a fordító nevét sajnos nem találjuk.

 

William Kotzwinkle: E. ​T., a földönkívüli kalandjai a Földön

William Kotzwinkle
E.T. A földönkívüli kalandjai a Földön
Ford. Szentmihályi Szabó Péter, Kozmosz, 1983, 214 oldal
-

Egy újabb Spielberg a listán, ismét földönkívüliekkel, de már családbarátabb verzióban. William Kotzwinkle viszont nem óvatoskodott a plusz részletekkel, sőt, a Fandom újságírója egyenesen bizarrnak nevezi minden idők legcukibb (vagy leggiccsesebb - ízlés kérdése) családi sci-fijének regényesítését, és pontokba is szedte a kedvenc könyves részleteit:

  • a főhős Elliott anyja szexuálisan frusztrált,
  • az űrbotanikus E.T. beszélget a paradicsomokkal,
  • az M&M az élet értelme,
  • E.T. szerint a kulcsok fogak,
  • E.T. vonzódni kezd Elliott anyjához és szexelne is vele (szerencsére nem teszi!)

Ami még a Fandom gyűjtéséből kiderül, hogy a regény váltogatja a nézőpontokat, így E.T. gondolatait is megismerhetjük. Ennek kapcsán a Goodreads egyik kommentelője azt írta: “Mary (az anya) és E.T. belső monológjait kissé illetlennek találtam. Mondhatni, összetörte a gyerekkorom ártatlanságát.”

E.T. kalandjai magyarul a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban jelentek meg Szentmihályi Szabó Péter fordításában 1983-ban.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

Varró Attilával, a Volt egyszer egy Hollywood szaklektorával beszélgettünk Tarantinóról, az íróról, a könyv és a film kapcsolatáról, az 50-60-as évek Hollywoodjáról, és arról is, milyen kihívásokkal szembesül a szaklektor, ha a kaszkadőrők főnökéről van szó?

...
Kritika

Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez

Nem is Tarantino lenne, ha nem csavart volna ezen is egyet: a Volt egyszer egy Hollywood csak hellyel-közzel kapcsolódik a filmhez, ehelyett önálló műként mesél egy hollywoodi korszakváltásról. Lendületes, menő, agresszív, stílusos és lírai egyszerre, ez a hét könyve.

...
Hírek

Tarantino ezért nem támogatja anyagilag az anyját

Quentin Tarantino egy podcast-beszélgetésen árulta el, hogy soha egyetlen pennyvel sem támogatta az anyját – mindennek egy gyerekkori fogadalomhoz és a forgatókönyvíráshoz is köze van.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.