5 klasszikus regényesítés, ami megjelent magyarul is

5 klasszikus regényesítés, ami megjelent magyarul is

Rámozdult-e E.T. Elliott anyukájára? Hány éves volt valójában Sarah Connor? Melyik elismert írót kérték fel, hogy két fantasztikus univerzum filmjéhez is írjon regényesítést? Quentin Tarantino saját regényesítése a hét könyve lett nálunk, és podcastben is beszélgettünk róla, ennek apropóján pedig összegyűjtöttünk öt klasszikus regényesítést, ami a maga nemében különleges - és magyarul is megjelent.

sa | 2022. február 01. |

Talán nem vagyok egyedül a magyar olvasók között azzal az élménnyel, hogy a Csillagok háborúját és A nyolcadik utas a halált évekkel korábban olvastam, mint hogy meg tudtam volna nézni. A streaming, a torrent és a végtelen csatorna korszaka előtt a vasfüggöny, az életkor, a közeli videótéka kínálata vagy a kamionos szomszéd hangalámondásos kalózkópiái határozták meg, hogy hozzáférünk-e egy filmhez vagy sem. Ez viszont csupán a keleti verzió. Mielőtt berobbant a videókorszak, ha a tévé vagy egy közeli újrajátszó mozi nem tűzte műsorra, az egyszeri nyugati nézőnek sem volt túl sok lehetősége ismét elmerülni egy kifutott film világában, ami tetszett neki - vagy éppen bepótolni, ha nem látta. Ezt a piaci rést találták meg a regényesítések.

A Volt egyszer egy Hollywood kapcsán Quentin Tarantino is mesélt arról, hogy a hetvenes években falta azokat a regényeket, amiket gyakran elismert írók írtak meg a filmek forgatókönyvéből. Varró Attilával, a Tarantino-könyv magyar kiadásának szaklektorával pedig podcastben beszélgettünk többek között arról, hogy egyáltalán mik a regényesítések, hogyan jelentek meg itthon, és hogy vajon Tarantino könyve valójában regényesítés-e.

Az alábbiakban öt olyan regényesítést ajánlunk, amiket emlegetünk a podcastben, vagy valami más miatt különlegesek, például a legjobbak közt tartják számon - ráadásul magyarul is megjelentek.

 

Alan Dean Foster: A ​nyolcadik utas: a Halál

Alan Dean Foster
A nyolcadik utas: a Halál
Ford. F. Nagy Piroska, Kozmosz, 1987, 260 oldal
-

Ridley Scott nagy sikerű, 1979-es filmje új akcióhőst és feminista ikont adott a világnak a Ripleyt alakító Sigourney Weaver személyében, a savas vérű idegen pedig a sci-fi felejthetetlen szörnyetegévé vált. A regényesítés Alan Dean Foster munkája, aki a hetvenes évek végére elismert fantasztikus szerzőnek számított. A nyolcadik utas a halál után megírta a többi Alien-filmet is, de A nyolcadik utas: a Halál a Goodreads legjobb regényesítések listáján az első helyen áll (a folytatás regényesítése pedig a harmadik a listán). Magyarul először a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban jelent meg F. Nagy Piroska fordításában 1987-ben.

 

George Lucas: Csillagok ​háborúja

GEORGE LUCAS
Csillagok háborúja
Ford.: Gömöri Péter, Kozmosz, 1980, 238 oldal
-

Alan Dean Fostert kérte fel Lucas is arra, hogy írja meg a Csillagok háborúja regényesítését, de Foster neve nem jelent meg a címlapon. Ahogy a nemzetközi Star Wars-napon megjelent könyvajánlóban is írtuk, “itthon a filmet 1979-ben mutatták be, majd a regény is megjelent 1980-ban a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban. Azóta persze angolul és magyarul is többször megjelent frissítve/szerkesztve, hogy minden elemében passzoljon a fejlődő sagához.”

 

Steven Spielberg: Harmadik ​típusú találkozások

Steven Spielberg
Harmadik típusú találkozások
Ford. Képes Anna, Kozmosz, 1981, 162 oldal
-

Ha van valami közös Tarantinóban és Spielbergben azon kívül, hogy mekkora hatással voltak a hollywoodi filmgyártásra, az az, hogy eddig mindketten egy könyvet írtak. És mindketten a saját filmjükből. Igaz, Tarantinónak ez sikerült egyedül, Spielbergnek viszont Leslie Wallerrel közösen. 

A cápa sikere szélesre tárta az amerikai filmgyártás kapuit Spielberg előtt, így leforgathatta a saját első, sokak szerint unalmas, sokak szerint viszont lenyűgöző ufós filmjét, a Harmadik típusú találkozásokat. Bár azt többen feszegették, hogy a regényesítésben mekkora valós szerepe volt, egy 1977-es interjúban megesküdött, hogy ez nem egy szellemíró munkája, hanem az övé. Legalábbis részben. Maga a könyv sok kiegészítő információt tartalmaz, például az 1970-es évek összeesküvés-elméleteiről, a szöveg viszont a Litreactor szerint egy kissé erőtlen, inkább forgatókönyvként olvastatja magát, mint regényként. Magyarul 1981-ben jelent meg Képes Anna fordításában a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban.

 

Randall Frakes: A ​terminátor

Randall Frakes, Bill Wisher
A terminátor
Lap-ics, 1992, 302 oldal
-

A Goodread listáján az előkelő második helyet szerezte meg a nyolcvanas évek csúcsdisztópiája, az 1984-es Terminator regényesítése. A könyvet Randall Frakes és Bill Wisher írta a rendező James Cameron és Gale Anne Hurd forgatókönyvéből. A regény bizonyos pontokon eltért a filmtől, például kiderült belőle, hogy Sarah Connor mindössze 19 éves, ami csak az eredeti scriptben szerepelt - Linda Hamilton (egy másik ikonikus női akcióhős) egyébként 28 évesen játszotta el a karaktert. A könyvet magyarul a Lap-Ics adta ki 1992-ben, a fordító nevét sajnos nem találjuk.

 

William Kotzwinkle: E. ​T., a földönkívüli kalandjai a Földön

William Kotzwinkle
E.T. A földönkívüli kalandjai a Földön
Ford. Szentmihályi Szabó Péter, Kozmosz, 1983, 214 oldal
-

Egy újabb Spielberg a listán, ismét földönkívüliekkel, de már családbarátabb verzióban. William Kotzwinkle viszont nem óvatoskodott a plusz részletekkel, sőt, a Fandom újságírója egyenesen bizarrnak nevezi minden idők legcukibb (vagy leggiccsesebb - ízlés kérdése) családi sci-fijének regényesítését, és pontokba is szedte a kedvenc könyves részleteit:

  • a főhős Elliott anyja szexuálisan frusztrált,
  • az űrbotanikus E.T. beszélget a paradicsomokkal,
  • az M&M az élet értelme,
  • E.T. szerint a kulcsok fogak,
  • E.T. vonzódni kezd Elliott anyjához és szexelne is vele (szerencsére nem teszi!)

Ami még a Fandom gyűjtéséből kiderül, hogy a regény váltogatja a nézőpontokat, így E.T. gondolatait is megismerhetjük. Ennek kapcsán a Goodreads egyik kommentelője azt írta: “Mary (az anya) és E.T. belső monológjait kissé illetlennek találtam. Mondhatni, összetörte a gyerekkorom ártatlanságát.”

E.T. kalandjai magyarul a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban jelentek meg Szentmihályi Szabó Péter fordításában 1983-ban.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

Varró Attilával, a Volt egyszer egy Hollywood szaklektorával beszélgettünk Tarantinóról, az íróról, a könyv és a film kapcsolatáról, az 50-60-as évek Hollywoodjáról, és arról is, milyen kihívásokkal szembesül a szaklektor, ha a kaszkadőrők főnökéről van szó?

...
Kritika

Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez

Nem is Tarantino lenne, ha nem csavart volna ezen is egyet: a Volt egyszer egy Hollywood csak hellyel-közzel kapcsolódik a filmhez, ehelyett önálló műként mesél egy hollywoodi korszakváltásról. Lendületes, menő, agresszív, stílusos és lírai egyszerre, ez a hét könyve.

...
Hírek

Tarantino ezért nem támogatja anyagilag az anyját

Quentin Tarantino egy podcast-beszélgetésen árulta el, hogy soha egyetlen pennyvel sem támogatta az anyját – mindennek egy gyerekkori fogadalomhoz és a forgatókönyvíráshoz is köze van.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal nagy formában van a tárgyalótermi dráma főhőseként

A Donnie Darko sztárja, Jake Gyllenhaal alakítja a Scott Turow regényéből készült Ártatlanságra ítélve című sorozat központi karakterét, aki vádlóból egy gyilkossági ügy vádlottjává válik.

...
Szórakozás

Christian Bale félelmetes volt az Amerikai pszichó forgatásán, amikor szerepben maradt

Christian Bale két kollégája beszélgetett a 2000-ben bemutatott filmről, amiben a szélesebb  közönség is megismerte a színészt.

...
Szórakozás

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Jeff Nichols rendező Danny Lyon fotóriporter híres könyve, a Motorosok alapján készített filmet a '60-as évek bőrdzsekis lázadóiról. Kritika.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Olvass!
...
Beleolvasó

Így ír Nádas Péter nyelvén Szvoren Edina – Olvass bele!

A Kérődző Kronosz pastiche-aiban ismert írók stílusokra ismerhetünk rá újfajta szemszögekből. Hiszen a szövegek egyszerre viselik magukon Szvoren Edina és a kiválasztott szerzők stílusjegyeit.

...
Beleolvasó

Ha nem sikerül örököst szülnie, talán túl sem éli a pokoli házasságot – Olvass bele a Hamnet szerzőjének új regényébe!

Az Egy házassági portré lapjain Maggie O'Farrell ezúttal a reneszánsz Itália sokszínű világát kelti életre. Olvass bele a regénybe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Benedek Miklós mellbevágóan őszinte vallomásába!

Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesélt.

Hírek
...
Hírek

Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese, a Margó-díjas? 

...
Gyerekirodalom

Rókazsolt és Petőfi is az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije által legjobbnak tartott könyvek között

...
Hírek

Sophie Kinsella új kisregényét az agydaganata inspirálta

...
Hírek

Tompa Andrea is az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj 2024-es nyertesei között

...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Szórakozás

Blake Lively és Colleen Hoover azt ígéri, az It Ends With Us-film hű lesz a könyvhöz

Polc

Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben

...

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...
A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex