Az Erő legyen ma veled - és ezek a könyvek!

Az Erő legyen ma veled - és ezek a könyvek!

Május negyedike a hivatalos nemzetközi Star Wars-nap. A dátum a filmekből szállóigévé váló áldás angol eredetijéből ered. A “May the Force be with you!” eleje kiejtés szerint május 4-nek is érthető. Ennek alkalmából ajánlunk három könyvet a mai napra.

Sándor Anna |

Brian Jay Jones: George Lucas – Galaxisokon innen és túl

Brian Jay Jones
George Lucas – Galaxisokon innen és túl
Ford.: Varró Attila, Bookline Könyvek, 2017, 619 oldal
-

Van egy anekdota arról, hogy George Lucas a Csillagok háborúja első, nyers vágatát, amin még nem voltak vizuális trükkök, sem hangeffektek, a haverjainak vetítette le. Nem akármilyen haverok voltak ezek, hanem Scorsese, Spielberg, Milius, De Palma és Coppola, azaz az ifjú titán rendezőgeneráció, akik a hetvenes években felrázták és megreformálták az addigra bemerevedő hollywoodi filmet. Szóval Lucas levetítette a kópiát, és többiek teljesen kiakadtak. De Palma állítólag az arcába üvöltött, hogy ez egy “nézhetetlen inkoherens hülyeség”, Coppola csak aggódva rázta a fejét, hogy amilyen ígéretesen indult Lucas, most itt a vége a karrierjének. Az egyetlen, aki felismerte az anyag értékét Steven Spielberg volt. És Spielbergnek igaza lett, hiszen a Csillagok háborúja-univerzum nemcsak elképzelhetetlen anyagi siker lett, hanem a popkultúrára is fundamentálisan hatott. 

Brian Jay Jones életrajzi könyvéből kiderül, hogy a kísérleti filmesek felé kacsintó, kreatív rendezői indulást követően hogy lett Lucasból a messzi-messzi Galaxis filmes, illetve könyvekre, videójátékokra is kiterjedő, óriási merchandise birodalomának atyaúristene. A könyvet a Kirkus könyvkritikai magazin 2016 legjobb könyvei közé választotta, és ahogy kritikánkban is kiemeltük, külön erénye az, hogy nemcsak egy különleges életutat mutatbe, de “a mögötte meghúzódó korszakokat is: a nagy stúdiófilmek alkonyát, a televízió térhódítását, a független filmek virág-, majd a filmstúdiók új aranykorát, amelyet már a Lucas-féle úttörő filmeseknek köszönhetünk. Az már csak hab a tortán, hogy az újkori hollywoodi trendek kőbe vésője egyben a stúdiórendszer legnagyobb renitensének bizonyult.” 

George Lucas: Csillagok háborúja

George lucas
Csillagok háborúja
Ford.: Gömöri Péter, Kozmosz Könyvek, 1980, 238 oldal
-

Az első Csillagok háborúja-regény George Lucas nevével került forgalomba, de valójában Alan Dean Foster szellemírói munkája, ami a később Új remény alcímen futó, 1977-es első film eseményeit foglalta prózába. Itthon a filmet 1979-ben mutatták be, majd a regény is megjelent 1980-ban a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban. Azóta persze angolul és magyarul is többször megjelent frissítve/szerkesztve, hogy minden elemében passzoljon a fejlődő sagához.

Ebbe az ajánlóba viszont ez az igazi, antikváriumokban fellelhető retró könyvecske került, leginkább azért, mert ez fejezi ki legjobban a kort és a hangulatot, amikor az Erő a vasfüggöny mögé is elért végre. E sorok írójaként ehhez a kiadáshoz már csak azért is kötődöm, mert szigorú szülők gyerekeként késő kamaszkoromig nem láthattam a filmet, viszont amikor úgy 12-13 évesen megtaláltam ezt a kiadást a gyerekkönyvtárban, kikölcsönöztem, sutyiban elolvastam - és persze, imádtam.

Star Wars - Fejvadász kódex

Daniel Wallace, Ryder Windham, Jason Fry
Star Wars - Fejvadász kódex
Ford.: Habony Gábor, Kolibri, 2016, 160 oldal
-

Miután George Lucas 2012-ben tokkal-vonóval eladta a Lucasfilmet (és vele a Star Wars összes jogait) a Disneynek, a cég megpróbálta befejezni a tulajdonképpen a Skywalker család történetét mesélő filmsorozatot - elég megosztó fogadtatással. Közben elkezdték bővíteni is az univerzumot, sokkal átütőbb sikerrel.

A fejvadász Boba Fett mellékszereplő létére évtizedek óta az SW-univerzum egyik legnépszerűbb karaktere, valóságos kultusz alakult ki körülötte. Ezt meglovagolva került képernyőre a The Mandalorian című sorozat, ami amolyan űrwesternként egy magányos mandalori harcos kalandjait követi, akit megbíznak azzal, hogy találjon meg egy ötvenéves személyt. A célpontról kiderül, hogy gyerek, és ahhoz a fajhoz tartozik, amihez a legendás Yoda mester is. Baby Yodaként elhíresült figura pedig egy pillanat alatt a 2019-es év mémáradatának egyik főszereplője lett.

A Boba Fettel és most a sorozattal szupernépszerűvé vált fejvadászok világába kalauzol a Star Wars Fejvadász kódex. A kötet úgy tesz, mintha Boba Fett szerkesztette volna össze a fejvadász céh kézikönyvéből és a Halálőrség toborzóanyagából - az illúzió kedvéért még Boba Fett jegyzeteit is olvashatjuk a margón.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lenyúlták a magyar Csillagok háborúja-borítót, vagy sem?

...
Beleolvasó

Őket a Csillagok háborúja kovácsolta össze az úttörőmozgalom helyett

...
Nagy

Fogva tartanak a Csillagok háborúja képsorai

Hírek
...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Nagy

Bodor Ádám: A szöveg szabad préda

...
Nagy

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.