Az Erő legyen ma veled - és ezek a könyvek!

Az Erő legyen ma veled - és ezek a könyvek!

Május negyedike a hivatalos nemzetközi Star Wars-nap. A dátum a filmekből szállóigévé váló áldás angol eredetijéből ered. A “May the Force be with you!” eleje kiejtés szerint május 4-nek is érthető. Ennek alkalmából ajánlunk három könyvet a mai napra.

Sándor Anna |

Brian Jay Jones: George Lucas – Galaxisokon innen és túl

Brian Jay Jones
George Lucas – Galaxisokon innen és túl
Ford.: Varró Attila, Bookline Könyvek, 2017, 619 oldal
-

Van egy anekdota arról, hogy George Lucas a Csillagok háborúja első, nyers vágatát, amin még nem voltak vizuális trükkök, sem hangeffektek, a haverjainak vetítette le. Nem akármilyen haverok voltak ezek, hanem Scorsese, Spielberg, Milius, De Palma és Coppola, azaz az ifjú titán rendezőgeneráció, akik a hetvenes években felrázták és megreformálták az addigra bemerevedő hollywoodi filmet. Szóval Lucas levetítette a kópiát, és többiek teljesen kiakadtak. De Palma állítólag az arcába üvöltött, hogy ez egy “nézhetetlen inkoherens hülyeség”, Coppola csak aggódva rázta a fejét, hogy amilyen ígéretesen indult Lucas, most itt a vége a karrierjének. Az egyetlen, aki felismerte az anyag értékét Steven Spielberg volt. És Spielbergnek igaza lett, hiszen a Csillagok háborúja-univerzum nemcsak elképzelhetetlen anyagi siker lett, hanem a popkultúrára is fundamentálisan hatott. 

Brian Jay Jones életrajzi könyvéből kiderül, hogy a kísérleti filmesek felé kacsintó, kreatív rendezői indulást követően hogy lett Lucasból a messzi-messzi Galaxis filmes, illetve könyvekre, videójátékokra is kiterjedő, óriási merchandise birodalomának atyaúristene. A könyvet a Kirkus könyvkritikai magazin 2016 legjobb könyvei közé választotta, és ahogy kritikánkban is kiemeltük, külön erénye az, hogy nemcsak egy különleges életutat mutatbe, de “a mögötte meghúzódó korszakokat is: a nagy stúdiófilmek alkonyát, a televízió térhódítását, a független filmek virág-, majd a filmstúdiók új aranykorát, amelyet már a Lucas-féle úttörő filmeseknek köszönhetünk. Az már csak hab a tortán, hogy az újkori hollywoodi trendek kőbe vésője egyben a stúdiórendszer legnagyobb renitensének bizonyult.” 

George Lucas: Csillagok háborúja

George lucas
Csillagok háborúja
Ford.: Gömöri Péter, Kozmosz Könyvek, 1980, 238 oldal
-

Az első Csillagok háborúja-regény George Lucas nevével került forgalomba, de valójában Alan Dean Foster szellemírói munkája, ami a később Új remény alcímen futó, 1977-es első film eseményeit foglalta prózába. Itthon a filmet 1979-ben mutatták be, majd a regény is megjelent 1980-ban a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban. Azóta persze angolul és magyarul is többször megjelent frissítve/szerkesztve, hogy minden elemében passzoljon a fejlődő sagához.

Ebbe az ajánlóba viszont ez az igazi, antikváriumokban fellelhető retró könyvecske került, leginkább azért, mert ez fejezi ki legjobban a kort és a hangulatot, amikor az Erő a vasfüggöny mögé is elért végre. E sorok írójaként ehhez a kiadáshoz már csak azért is kötődöm, mert szigorú szülők gyerekeként késő kamaszkoromig nem láthattam a filmet, viszont amikor úgy 12-13 évesen megtaláltam ezt a kiadást a gyerekkönyvtárban, kikölcsönöztem, sutyiban elolvastam - és persze, imádtam.

Star Wars - Fejvadász kódex

Daniel Wallace, Ryder Windham, Jason Fry
Star Wars - Fejvadász kódex
Ford.: Habony Gábor, Kolibri, 2016, 160 oldal
-

Miután George Lucas 2012-ben tokkal-vonóval eladta a Lucasfilmet (és vele a Star Wars összes jogait) a Disneynek, a cég megpróbálta befejezni a tulajdonképpen a Skywalker család történetét mesélő filmsorozatot - elég megosztó fogadtatással. Közben elkezdték bővíteni is az univerzumot, sokkal átütőbb sikerrel.

A fejvadász Boba Fett mellékszereplő létére évtizedek óta az SW-univerzum egyik legnépszerűbb karaktere, valóságos kultusz alakult ki körülötte. Ezt meglovagolva került képernyőre a The Mandalorian című sorozat, ami amolyan űrwesternként egy magányos mandalori harcos kalandjait követi, akit megbíznak azzal, hogy találjon meg egy ötvenéves személyt. A célpontról kiderül, hogy gyerek, és ahhoz a fajhoz tartozik, amihez a legendás Yoda mester is. Baby Yodaként elhíresült figura pedig egy pillanat alatt a 2019-es év mémáradatának egyik főszereplője lett.

A Boba Fettel és most a sorozattal szupernépszerűvé vált fejvadászok világába kalauzol a Star Wars Fejvadász kódex. A kötet úgy tesz, mintha Boba Fett szerkesztette volna össze a fejvadász céh kézikönyvéből és a Halálőrség toborzóanyagából - az illúzió kedvéért még Boba Fett jegyzeteit is olvashatjuk a margón.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lenyúlták a magyar Csillagok háborúja-borítót, vagy sem?

...
Beleolvasó

Őket a Csillagok háborúja kovácsolta össze az úttörőmozgalom helyett

...
Nagy

Fogva tartanak a Csillagok háborúja képsorai

Hírek
...
Nagy

Puskás Panni: Az irodalom kerüli az aktuálpolitikát, de ez engem nem érdekel

...
Nagy

3 írás Böszörményi Gyulától, amit online is olvashatsz

...
Zöld

Szavazz az év madarára!

...
Hírek

Oslóban épül egy könyvtár, amelynek még senki nem olvashatja a könyveit

...
Szórakozás

Nemes Nagy Ágnest és Esterházy Pétert is megidézik Szigligeten

...
Hírek

Meghalt Böszörményi Gyula

...
Könyvtavasz

A sárkányok titkát kutatja Mirkó, amikor egy térképpel megszökik otthonról

...
Hírek

Augusztusban Zalában, a Rájátszással folytatódik a Margó fesztiválsorozata

...
Beleolvasó

Kérjük, töröljék gyermekeiket

...
Hírek

Dakota Johnson eléggé kiborult A szürke ötven árnyalata forgatásán

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Zöld

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

A kiégés társadalma és A föld dicsérete  szerzője első magyarországi látogatásán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom és a digitalizáció hatására az ember egyre inkább önmagába zárul, a Másik eltűnése miatt pedig az emberiség kollektív nárcisztikus depresszióban szenved.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

A nyár egyik legforróbb napján utazós, nyaralós, csobbanós gyerekkönyveket kutattunk fel a friss megjelenések közül. Az összeállításban a kicsiktől haladunk a nagyobbak felé.

...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...

Zalka Csenge Virág: A kacsalábon forgó palota egzotikum a külföldi közönségnek

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Még több olvasnivaló
...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve.