Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

Évtizedek óta nem változott a kötelező olvasmányok listája, sok generáció olvassa ugyanazt - mondja Vinczellér Katalin középiskolai tanár, akivel podcastünkben a kötelezőket övező felfokozott érzelmekről, a gyerekeknél megfigyelhető olvasói elakadásokról és az új típusú érettségiről is beszélgettünk.

Ruff Orsolya | 2022. október 28. |

A kötelező olvasmányokról mindenkinek van véleménye, vagy azért, mert nagyon szerette az iskolában feladott könyveket, vagy azért, mert tiszta szívből utálta azokat, és soha nem birkózott meg az elolvasásukkal. Vinczellér Katalin középiskolai tanárral beszélgettünk például arról, mi lehet az oka annak, hogy a kötelezők témája ellentétes és gyakran önmaguknak is ellentmondó érzelmeket vált ki az emberekből. Egyáltalán mekkora szabadsága van a tanárnak, mekkora teret kapnak (kaphatnak) az órákon a kortárs művek, és miért elégedetlenkednek a szülők, ha a pedagógus egy alternatív olvasmányt tanítana? A kötelezők esetében tulajdonképpen milyen elvárásoknak akarunk megfelelni? Milyen elakadásokat tapasztal a tanár a gyerekeknél,  és mi lehet az oka annak, hogy sokan felső tagozatban veszítik el az érdeklődésüket az olvasás iránt? És milyen változásokra lehet számítani az új típusú érettségi bevezetésével? A beszélgetés során szóba került, hogy miben segíthet a mitológiai történetek beemelése, ahogy az is, hogy Szapphó és Szabó Magda között miért nincs olyan női szerző, akinek a műveit tanítanák az iskolákban? Közben kiderül az is, hogy melyik klasszikusra rezonálnak nagyon jól a középiskolások, és melyik az a mű, amelyik rendszerint kifog rajtuk.

A podcastet Spotifyon és PodBeanen is megtalálod.

A kötelező olvasmányokról mi is sokat írtunk az elmúlt években. Szerkesztőségi podcastben vallottunk színt arról, milyen élményeket őrzünk az iskolai olvasásról, kétrészes cikkben mutattuk be, kik azok a női szerzők és hősök, akiknek helyük lenne a kötelezők között (ITT és ITT), és javasoltunk alternatívákat is az iskolában tanított olvasmányokra. Írtunk a középszintű magyarérettségi módosításáról, és bemutattuk azt is, hogy bizony már hatvan éve ugyanarról vitatkozunk. Ott Anna podcastsorozatban beszélt kortárs írókkal a kötelező olvasmányokról, mi pedig az Újraolvassuk a kötelezőket rovatban poroltuk le az iskolai olvasmányokat:

Elővettük minden idők legnépszerűbb kötelező olvasmányát

Újraolvastuk a Csukás-regényt, amely újonnan került a NAT-ba

NEMECSEK az nem kisbetű

A Légy jó mindhaláligot a tanároknak kellene kötelezően elolvasniuk

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

Ha sikerre vágysz, élj a kormányod erkölcse szerint – üzeni Stendhal a Vörös és feketében

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyolcvanéves visszalépést jelent az érettségi átalakítása a Magyartanárok Egyesülete szerint

Hibás és káros lépés az érettségi feladatok átalakítása a Magyartanárok Egyesülete szerint. A szervezet állásfoglalást tett közzé arról, szerintük mi a gond a változtatásokkal

...
Podcast

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

A kötelező olvasmányokról mindenkinek van élménye és véleménye. Még akkor is, ha valaki történetesen nem olvasta el őket. A Könyves Magazin szerkesztőségi podcastjében most személyes élményeinken keresztül fedjük fel, nekünk milyen élményeink, emlékeink kötődnek a kötelező olvasmányokhoz – beszélünk kudarcokról, nagy felfedezésekről, irodalmi becsípődésekről. Ez a Kötelezők szubjektív.

...
Nagy

Kötelező olvasmányok: legalább 60 éve ugyanarról vitatkozunk

Évtizedek óta ugyanazok az érvek és ellenérvek (és gyakran címek) pörögnek, és bár a politikai rendszerek változhatnak, a szándék, hogy a gyerekek kötelezően olvassanak el bizonyos könyveket, egészen biztosan változatlan. Az Arcanum adatbázisában kutattunk.

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében

...
Podcast

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

2003-ban jelent meg angolul A Da Vinci-kód, a kötet sikerére pedig jellemző, hogy abban az évben az eladásokat tekintve csak egy másik giga-bestseller, a Harry Potter és a Főnix Rendje tudta túlszárnyalni. De mit tudott és mit tud a regény most? Podcastben kibeszéltük.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát