Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Női írók és főhősök, akiknek ott lenne a helyük a kötelezők közt (1. rész)

Ha egy gyerek ma Magyarországon a kötelező olvasmányokon nő fel, akkor szinte csak olyan könyvet fog a kezébe venni, amelyeknek a szerzői férfiak, és amelyekben a főszereplők is fiúk. De milyen női szerepmintákat láthatnak ma a lányok, ha a kötelezőkben alig találkoznak nőkkel? Milyen reményekkel, lehetőségekkel indulhat el az írói pályán később egy nő, ha azt tanulja meg az iskolában, hogy az írók alatt csak férfiakat értünk és az irodalomban az ágensek csak fiúk lehetnek? Ezekről a kérdésekről pár hete Bán Zsófiával beszélgettünk, aki éppen erről a Hézagról mesélt, illetve arról, miért káros a minta, az előkép hiánya, és miért lenne szükség rendszerszintű változtatásra. Mivel szeptemberben a kötelező olvasmányokkal foglalkozunk, most olyan történeteket szeretnénk ajánlani, amelyeknek a szerzői és/vagy főszereplői lányok, és amelyeknek a kötelezők közt lenne a helye. Elsőként az általános iskolások számára gyűjtöttünk össze könyveket.

Forgách Kinga | 2020. szeptember 29. |

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Astrid Lindgren
Harisnyás Pippi
Ford.: Tótfalusi István, Móra, 2020, 118 oldal
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi

Harisnyás Pippi, minden idők legnépszerűbb lázadója éppen az idén ünnepelte 75. születésnapját. Az évforduló arra is alkalmat adhat, hogy újra a gyerekek kezébe adjuk Astrid Lindgren fantáziadús történetét, amelyet annak idején sokan még a Pöttyös könyvek sorozatban ismerhettek meg. A gyerekirodalom egyik legvagányabbja, Harisnyás Pippilotta Citadella Intarzia Majolika Ingaóra generációknak szolgált példaképül, és az egyik első az olyan lány főhős volt, aki magabiztos, okos és mindig tele van jobbnál jobb ötletekkel. Pippi születésének évfordulóján ezt írtuk: „Messze megelőzte korát, és már akkor fittyet hányt a társadalmi elvárásokra, amikor a lázadó lányok toposza még sehol sem volt a mainstream gyerekirodalomban. Egy önazonos, a saját képességeiben okkal bízó gyerek, aki unalmas iskolai magolás helyett a világ legjobb kalandjaiba ugrik fejest.” 

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Frances Hodgson Burnett
A titkos kert
Ford.: Kopácsy Margit, Manó Könyvek, 2020, 320 oldal
F. H. Burnett: A titkos kert

Frances Hodgson Burnett kultregénye, A titkos kert 1911-ben jelent meg és azóta generációk nőttek fel rajta. A híres gyerekkönyv kalandos, fordulatos, és megvannak benne azok az elemek, amelyektől egy történet mostanában is sikeres, például a titkok és a varázslatosság. Szóval, ha az a cél, hogy a gyerekekkel megismertessük az olvasás varázsát, ez a történet különösen alkalmas rá. A történet két elhanyagolt, magányos gyerekről szól, akik együtt fedezik fel, hogy mit jelentenek a valódi csodák. Burnett igazi úttörőnek számított, amikor Mary Lennox személyében olyan lány főhőst álmodott meg, aki bátor, akaratos és nem fél szembemenni a felnőttek utasításaival, ha tudja, hogy igaza van. A könyvből az idén film is készült.

Roald Dahl: Matilda

Roald Dahl
Matilda
Ford.: Totth Benedek, Kolibri, 2016, 296 oldal
Roald Dahl: Matilda

Roald Dahl Matildája szintén nagyon inspiráló főszereplő, tipikusan az a karakter, aki sokak számára különcnek tűnhet, de valójában sokkal inkább különleges. A szülei nem igazán tudnak rajta kiigazodni, főleg azt nem értik, hogy mit szeret annyira a könyvekben és a tanulásban. Az iskolában sem egyszerű az élete, sokszor magányosnak érzi magát, az igazgatót pedig igazi szörnyetegnek tartja. Közben azonban olyan képességek birtokában van, mint senki más. A Matilda Roald Dahl egyik leghíresebb könyve, amelyből világszerte 17 millió példányt adtak el. A könyv címszereplője az elmúlt években igazi szépirodalmi ikon lett, az okos, talpraesett gyerek, aki nemcsak a maga igazáért állt ki, de darabokra törte az összes klisét azzal kapcsolatban, hogyan is kellene ábrázolni a lányszereplőket az ifjúsági és gyerekirodalomban.

Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami

Janikovszky Éva
Velem mindig történik valami
Móra, 2015, 32 oldal
Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami

„Amikor apukám azt mondja, hogy gyere csak ide, kisfiam, beszélni akarok veled, akkor már biztos, hogy baj van. Mert ha nincs baj, akkor nem mondja, hogy beszéni akar velem, hanem mindjárt beszél…” Janikovszky Éva könyvei is megérdemelnék, hogy többet foglalkozzunk velük az iskolában, mert nemcsak humorosak, hanem tele vannak olyan problémákkal, amiket minden gyerek (és szülő) jól ismer. A Velem mindig történik valami a szerző egyik legviccesebb könyve, ami ráadásul szuperül tematizálja, hogy mi is történik, amikor egy gyerek iskolás lesz.

Fehér Klára: Mi, szemüvegesek

Fehér Klára
Mi, szemüvegesek
Ciceró, 2006, 234 oldal
Fehér Klára: Mi, szemüvegesek - Hetedhét tengeren

Az iskolás életnek vannak nehézségei, az egyik például kirekesztés és a bullying. Egy osztályközösségbe beilleszkedni nem mindig könnyű, apró dolgok – például egy szemüveg – is elég lehet ahhoz, hogy egy gyereket kiközösítsenek az osztálytársai. Erről szól Fehér Klára regénye, a Mi, szemüvegesek, amelynek főszereplője Kerekes Évi, a mintatanuló, aki a legalacsonyabb az osztályban és így a csúfolódások céltáblája. A mindennapokkal való megküzdésben a képzeletbeli barátai segítenek neki, Világoskék Testvér, Fagylaltos és Oroszlán. Egy nap új osztálytárs érkezik az iskolába, Szabó Zsuzsi, aki hatalmas szemüveget visel, és emiatt rögtön a gúnyolódások céltáblája lesz. Évi hamarosan döntési helyzetbe kényszerül, hogy beáll-e ő is azok közé, akik másokat bántanak. A Mi, szemüvegesek elfogadásra és befogadásra tanít, és minderről lány főszereplők szemüvegén keresztül mesél.

P. L. Travers: A csudálatos Mary

P. L. Travers
A csudálatos Mary
Ford.: Benedek Marcell, Ciceró, 2010, 160 oldal
Pamela Lyndon Travers: A csudálatos Mary

Mary Poppinst talán senkinek nem kell bemutatni, az egyik legvarázslatosabb, mégis leggyakorlatiasabb női karakter az ifjúsági irodalomban. Nála lenyűgözőbb dadája nem is lehetne senkinek: tud repülni, beszél az állatok nyelvén és káprázatos tudás birtokában van, ugyanakkor szigorú és következetes is. A csudálatos Mary története 1934-ben jelent meg, és már akkor óriási sikere volt, így több folytatást is kapott. A könyvből több film, színdarab és hangoskönyv is készült.

Gergely Márta: Szöszi

Gergely Márta
Szöszi
Könyvmolyképző, 2006, 240 oldal
Gergely Márta: Szöszi

Gergely Márta 1958-ban megjelent könyvének főhőse a tizennégy éves Varga Elvira, azaz Szöszi. A kiskamasz lánynak sok mindennel meg kell küzdenie, főleg a családi helyzete zűrös, de ennek persze más területeken is megvannak a következményei. Az iskolában rosszul teljesít, semmihez sincs kedve, gyakran durcás és dacos, ami nem is csoda, mert sok igazságtalanságnak esik áldozatul. Senki sem figyel rá igazán a felnőttek közül, bár ő csak arra vágyna, hogy végre szeresse valaki. Miközben Szöszi önmagával és a környezetével küszködik, kitör az 1956-os forradalom. Gergely Márta könyve visszavisz az 50-es évekbe, megmutatja, milyen lehetett akkor gyereknek lenni, és közben mesél a kamaszkorról, a barátságról, a szerelemről és a felnőtté válásról is.

Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

Kertész Erzsébet
Gyönyörű nyár
Móra, 2006, 172 oldal
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár

A Gyönyőrű lány egy fantasztikus ifjúsági regény, amelyben hatodikos lányok hosszú vakációjának történetét ismerhetjük meg. A Rozgonyi Cicelle Leánygimnázium diákjai két hónapra elutaznak a Mátrába egy nyári táborba, ahol szép szövetség születik közöttük, annak ellenére, hogy korábban sokkal inkább a féltékenység és a rivalizálás határozta meg a közös mindennapjaikat. Kertész Erzsébet 1934-ben megjelent könyve nagyon kedves és aranyos, és egy olyan internet előtti világba röpítheti vissza a mai gyerekeket, amit ők ma már másképp nem tudnak megismerni, csak könyvekből.

Lucy Maud Montgomery: Anne otthonra talál

Lucy Maud Montgomery
Anne otthonra talál
Ford.: Szűr-Szabó Katalin, Könyvmolyképző, 2011, 330 oldal
Lucy Maud Montgomery: Anne otthonra talál

Lucy Maud Montgomery klasszikusának főhőse a hatalmas képzelőerővel megáldott árva kislány, Anne (szigorúan e-vel!).  Az Anne otthonra talál főhőse egy olyan eszes, szókimondó és tehetséges személyiség, akit csak csodálni lehet. Anne-t egy nap elhozzák az árvaházból, mondván, hogy egy család örökbe fogja fogadni őt. Amikor azonban megérkezik Avonlea-be, kiderül, hogy tévedés történt: Matthew és Marilla egy fiút szeretett volna. Anne összeomlik a csalódástól, ugyanakkor mindent elkövet, hogy rábeszélje a testvérpárt, fogadják be őt. A vöröshajú lány annyira szeretnivaló és annyira eredeti egyéniség, hogy végül lehetetlen visszaküldeni őt, a kalandok azonban csak ezután kezdődnek. L. M. Montgomery regénysorozata messze megelőzte a korát, ha meg szeretnénk tudni, milyen a századfordulón lánynak lenni, majd nővé válni, Anne inspiráló történeténél alig találni jobbat. A könyvből több szuper adaptáció készült, nemrég a Netflix készített belőle sorozatot.

Marjane Satrapi: Persepolis

Marjane Satrapi
Persepolis
Ford.: Rády Krisztina, Libri, 2019, 352 oldal
Marjane Satrapi: Persepolis

Az utóbbi idők egyik legsikerebb képregénye a Persepolis, amelynek a teljes kiadása tavaly jelent meg a Libri gondozásában. Marjane Satrapi kultikus története a tízéves Mardzsi szemszögéből meséli el, mit él át, amikor a nőket kendőviselésre kötelezik, bezárják a kétnyelvű „világi iskolákat", majd Irak ledobja az első bombát Teheránra. A szabadelvű családban nevelkedő kislány próféta akar lenni, tüntetésekre jár, és hősnek tekinti börtönviselt bácsikáját. A szülők látják, hogy ebben a nyomasztó légkörben az ő szabad szellemű lányuk nem tud kiteljesedni, ezért Ausztriába küldik tanulni, ott azonban beilleszkedési nehézségei támadnak, így végül visszatér Iránba. Bár a Persepolis nehéz témákat boncolgat, ezeket nagyon találóan, sokszor humorral meséli el. Satrapi saját gyerekkorából táplálkozó története ráadásul sok szempontból nagyon tanulságos. 2007-ben elkészült a filmváltozata is, ami még abban az évben elnyerte a zsűri különdíját Cannes-ban.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra

Gimnazista koromban nagy hatással volt rám, hogy az irodalomórán gyakran olvastunk a kötelezőkhöz kapcsolódó kortárs szövegeket, parafrázisokat. A módszert követve ebben az összeállításban tíz olyan mai könyvet ajánlok, ami felkeltheti az érdeklődést a kötelezők iránt, vagy csak egyszerűen jó kiegészítő olvasmány. 

...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

Elindult a tanév, visszatérnek a kötelező olvasmányok. A tudás átadása vagy az olvasás megszerettetése a cél? Az biztos, hogy az olvasóvá válás, az irodalomhoz való viszonyunk az érettségiig eldől. Mi a viszonyunk a kötelezőkhöz? 

...
Nagy

Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. A jómódú családból származó Erzsébet és az indiai Yesudian történetét Kertész Edina írta meg. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

A titokzatos gombáktól a krillekig [Könyvesblokk]

Szeptemberi Könyvesblokkunkban ezúttal a gyerekeknek (és szüleiknek) kedvezünk: válogatásunkban ismeretterjesztő kötetet, akciódús meseregényt és zseblámpás könyvet ajánlunk.

...
Gyerekirodalom

Réz András regényében egy ördögi figura mozgatja a háttérből a szálakat

A Lukrécia papucsai című ifjúsági regényben épp a legjobbak buknak meg természettudományból, a pótvizsgára készülő csapat ráadásul furcsábbnál furcsább kalandokba keveredik. És ezekben valahogy mindig a helyettesítő tanár keze van. Olvass bele!