Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Hogyan bukkant fel Sir Arthur Conan Doyle hat nappal a halála után? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai imperialista gőg Mexikóban? És miként lettek hősökből elítélt bűnözők a brit hajó túlélői, amit spanyol kincsek felkutatására indítottak útnak?

Válogass további könyvajánlóinkból is 2024-re: magyar prózát, világirodalmat, költészetet, gyerekkönyveket, tudományos tényirodalmat.

sa | 2024. február 21. |

Sofi Oksanen: Ugyanaz a folyó – Putyin háborúja a nők ellen

Hogyan ismétli meg Oroszország Ukrajnában régi módszereit, amelyeket Nagy Katalin 1783-ban a Krímben, majd később a Szovjetunió és Sztálin egyre szélesebb körben és egyre véresebben hajtott végre. Oroszország soha nem vizsgálta felül imperialista múltját. Ehelyett a Kreml az ellenségképek megteremtésére összpontosít, hogy igazolja a háborúban alkalmazott szexuális erőszakot és azt, hogy dehumanizálja az emberi jogok megsértésének áldozatait. Putyin Oroszországában a nemek közötti egyenlőség mozgalma hanyatlóban van. Elhallgattatják a nőket, fegyverként használják a nemi erőszakot, és a médiában megalázzák az áldozatokat, további nemi erőszakkal fenyegetve őket. A mű Sofi Oksanen egy, a Svéd Akadémián tartott konferenciabeszéde alapján készült. (Scolar)

A Scolarnál érkeznek még Equipo Plantel Milyen a diktatúra? és Milyen a demokrácia? című kötetei is.

Joe Sacco: Frontvonalban

A világ legkiválóbb képregényes riportere első alkalommal jelentkezik újságírói munkáinak gyűjteményével, benne az Irakban szolgáló amerikai hadseregről szóló, az Egyesült Államokban soha meg nem jelent cikkekkel. Az elmúlt évtizedben Joe Sacco – akit Christopher Hitchens korunk „erkölcsi rajzmesterének” nevezett – egyre inkább a rövid, rajzos újságírás felé fordult, hogy a világban dúló háborúk helyszíneiről tudósítson. Az itt első alkalommal összegyűjtött, fekete humorral fűszerezett riportjai is igazolják, hogy Sacco napjaink egyik legjelentősebb haditudósítója.

Az Akik nem kellenek című írásában a Málta szigetén partot érő afrikai menekültek sorsát követi nyomon; a Csecsen háború, csecsen nők a kaukázusi özvegyek vég nélküli megpróbáltatásait mutatja be; a Kusinagár pedig India érinthetetlenjeinek életébe enged betekintést, akik „utolsó erejükkel kapaszkodnak ebbe a világba.” További munkái gázai csempészalagutakba, Milan Kovačević boszniai hadúr hágai perébe, valamint a közelmúlt amerikai történelmének legsötétebb fejezetébe, Abu Ghraibba szólítják Saccót. Egy amerikai katonákkal közös küldetésen pedig – az Egyesült Államokban soha nem publikált cikkekben – szembesül az iraki háború nyomorúságával és abszurditásával. (Cser)

Morcsányi Elza: Végig az Andrássy úton - A sugárút legendás történetei 

Morcsányi Elza
Végig az Andrássy úton - A sugárút legendás történetei 
Athenaeum, 2024, 160 oldal
-

A jövő útja, a város reménysége, a világörökség sugárútja - ezekkel a magasztos jelzőkkel illették egykor az Andrássy utat, fővárosunk legfontosabb látnivalóinak egyikét. Morcsányi Elza sétavezető, podcast-műsorvezető nemcsak az épületekről mesél szakavatottan, hanem a díszes paloták egykori lakóinak életét övező legendákat, titkokat, szóbeszédeket is megosztja élménydús, szórakoztató sétája során, amelyet friss képanyag és archív felvételek tesznek színesebbé.

A sugárút története nem indult egyszerűen, és sok kitartás, elszántság, áldozat kellett, mire a Terézváros külvárosi részein, krumpliföldek, gyümölcsösök és földszintes nyaralók helyén kiépült az elegáns főútvonal. A Terézváros, azon belül a Király utca a mai napig megőrizte ,,a régi Pest" hangulatát egy-két emeletes házaival, keskeny nyomvonalával. Ami most nosztalgikusnak hat, az a század második felére elviselhetetlenül zsúfolt, büdös és piszkos lett. Ennek hátterében a lakosság egyre növekvő száma, a központi tervezési elképzelés nélkül kitüremkedő házak és a közegészségügyi előírások – pontosabban azok betartásának – teljes hiánya állt.

Sokáig ez volt az egyetlen útvonal, ha a fáradt polgár a pesti porból kikívánkozott a zöldbe, a Városerdőbe, a mai Városligetbe. Andrássy Gyula miniszterelnök városrendezési tervei között kiemelt szerepet kapott egy reprezentatív, illusztris európai nagyvároshoz méltó, egyenes díszút kiépítése. Amikor azonban 1869-ben Andrássy előterjesztette az elképzelését, éles viták robbantak ki, és forrongó indulatok lobbantak fel a képviselőházban. Végül 1870-re sikerült csak elfogadtatni a költségvetést, és ekkor indulhatott meg a kivitelezés előkészítése.

Michael Scott-Baumann: Izrael és Palesztina legrövidebb története

Az Izrael és Palesztina között zajló küzdelem a történelem egyik legkeményebb konfliktusa, amelynek mélyreható globális következményei vannak. Ebben a könyvben Michael Scott-Baumann, a Közel-Kelet szakértője tömören leírja a konfliktus eredetét, és bemutatja a polgárháborútól napjainkig tartó fejlődését. Minden fejezet világos magyarázatot ad a politikáról, és olyan palesztinok és izraeliek személyes vallomásával zárul, akiknek az életére hatással volt a vita.

Az egymással versengő értelmezések bemutatása mellett Scott-Baumann megvizsgálja a legfontosabb fordulópontokat, köztük a britek korai szerepét, Izrael állam 1948-as megalakulását, az 1967-es hatnapos háborút és a Trump-kormányzat 2020-as, „az évszázad megállapodásaként” beharangozott béketervét. Megrajzolja mind a palesztin területek feletti izraeli ellenőrzés jellegét, mind a palesztin ellenállást. A kötetben találsz idővonalat, szójegyzéket és elemzést is arról, hogy a béke helyreállítására tett erőfeszítések miért vallottak folyamatosan kudarcot, és mi kell a sikerhez. (Athenaeum)

Mihail Zigar: Háború és bűnhődés

Amikor két éve megkezdődött az Ukrajna elleni totális háború, Mihail Zigar, a neves független orosz újságíró petíciót indított ellene, amelyet először több száz, a kultúrában, illetve az újságírásban aktív ismerőse, majd több ezren írtak alá. Ez vezetett ahhoz, hogy Oroszországban új törvényt hoztak a háború kritikájának kriminalizálásáról. Zigar elmenekült Oroszországból, majd interjút készített Zelenszkij elnökkel, és számos fontos szereplővel – a politikusoktól az oligarchákig – kapcsolatban állt. Putyin hangulatának és viselkedésének szakértőjeként éveken át tanulmányozta a Kreml Ukrajnával kapcsolatos tervét, és a könyvben világos, időrendi sorrendben elmagyarázza, hogyan jutottunk idáig. Az újságíró korábbi könyve Putyin metamorfózisáról szólt (olvass bele), néhány napja pedig Alekszej Navalnij halálára is reagált(Athenaeum)

Francis Fukuyama: A liberalizmus vesszőfutása

Francis Fukuyama
A liberalizmus vesszőfutása
Ford. Bojtár Péter, Európa, 2024, 264 oldal
-

A liberalizmus válságban van. De mikor és miért vált szitokszóvá, némely esetben egyenesen az illiberalizmust állítva követendő példának a kormányzatok elé? A történelem vége és az utolsó ember című bestseller írója, Francis Fukuyama új könyvében a klasszikus liberalizmus korszakáig tekint vissza, hogy rámutasson: az eszmerendszer sokszor a saját alapelveinek sem tudott kellő mértékben megfelelni, a liberális demokráciákban is sok embertől megtagadták a törvény előtti egyenlőséget. Ugyanakkor maguk az alapelvek ma is kikezdhetetlenek.

Van-e életképes alternatívája a jobb- vagy a baloldalnak a liberalizmussal szemben? – teszi fel a kérdést Fukuyama, majd vizsgálódásai végén a klasszikus liberalizmusba vetett hit újjáépítéséhez szükséges, átfogó elveket vázolja fel. Ezek alapján a liberalizmus nem fog idejétmúlt vagy „elavult doktrínának” tűnni, hanem olyan eszmének, amely képes válaszokat adni a kor kihívásaira. Fordító Bojtár Péter. (Európa)

Upor László: Majdnem lehetetlen – Az SZFE autonómiaharcának története (Magyar Narancs Könyvek)

A magyar kormány 2020 tavaszán nekifogott a teljes felsőoktatás gyökeres, politikai célzatú átalakításának. A súlyos autonómiamegvonással járó „modellváltás” ellen a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) közössége határozottan tiltakozott.

Upor László, az események idején rektori kinevezés előtt álló egyetemi oktató a tiltakozásból lett mozgalom tragikus, és talán katartikus történetét meséli el. Személyes nézőpontból eleveníti meg az eseményeket még akkor is, mikor kordokumentumokat vonultat fel. Szenvedélyes és bensőséges hangon rajzolja meg a hősies egyetemi polgárok portréit, a mozgalmárokét, akik eleven alakokként állnak előttünk. De kíméletlenül jellemzi a hatalom ágenseit is bepillantást engedve a politikai szereplőkkel folytatott, abszurd novellákba illő tárgyalásokba, és érzékletesen mutatja be a hallgatók további sorsát és az universitas eszméjének pusztulását – majd újjászületését. (Tea)

Dan Schreiber: Eszement elméletek

Dan Schreiber
Eszement elméletek
Fordította Lázár Júlia, Corvina, 2024, 304 oldal
-

Furcsaságok és meghökkentő tébolyok világába vezet ez a szellemes könyv: Sir Arthur Conan Doyle megjelent a Royal Albert Hallban – hat nappal a halála után. Ringo Starr ördögűzésnek köszönheti különleges technikáját. Sylvester Stallone édesanyja ismert fenékjós volt. Tizennégy évvel a halála után John Lennon megszólalt egy épp felvett lemezen. A Titanic katasztrófáját 1898-ban már megírták. Az irodai növények képesek kinyomozni, ki a gyilkos. A meghökkentő, hihetetlennek tűnő eseményekről nem egyszer kiderül, hogy nem a képzelet szüleményei, igenis megtörténtek a valóságban, vagy legalábbis van némi valóságalapjuk.

Bolgár Dániel: Miért a zsidók? A zsidó siker és kudarc feltalálása Magyarországon

Bolgár Dániel
Miért a zsidók? A zsidó siker és kudarc feltalálása Magyarországon
Corvina, 2024, 608 oldal
-

Bolgár Dániel történész amellett érvel nagy anyagot feldolgozva, egyszerű szavakkal és merész humorral, hogy mindenki azt kapta, amit nem érdemelt. A teljesítmények elbírálását ugyanis elfogulttá tette az az ősrégi fantázia, hogy a zsidók esze éles, ám testük csúnya, karjuk gyenge, jellemük megbízhatatlan, és épp ennek az ellenkezője a keresztényeké, ami miatt a szellemi versengésekben felül-, a testiekben alulértékelték a zsidókat. A valóságos zsidó, e mindannyiunkhoz igen hasonló, meglehetősen szürke alak életét eluralta a képzeletbeli zsidó vérbő figurája. Az egyenlőtlenségek hátterében az erősebb fél önmegvetése, a gyengébb fél felsőbbrendű képességeibe vetett rögeszmés hite állt.

Lisa Hannett: Viking nők

Hogyan éltek, szerettek és haltak ezek a nők? Milyen valós élettörténeteket találunk a sagákban szereplő neveken túl? Lisa Hannett kanadai-ausztrál író és akadémikus a kötetben feleségekről, anyákról, lányokról, rabszolgákról, özvegyekről és látókról mesél, akik hajóznak, letelepednek, szenvednek, túlélnek – és boldogulnak – egy olyan társadalomban, ami nagyrészt a férfiakat szolgálta és nekik állított emléket. (Corvina)

A Corvinánál érkezik még a közgazdász Thomas Pikettytől Az egyenlőség rövid története, illetve Anabel Hernández mexikói újságíró riportkötete a drogbizniszben érdekelt maffiavezérek női társairól, azaz anyákról, feleségekről és szeretőkről (munkacíme: Emma és a drogfeleségek). Megjelenik még Bácsatyai Dániel történész könyve a 10. századi magyar vezetőről, Bulcsú harkáról.

David Grann: The Wager

1742. január 28-án Brazília partjainál egy rozoga, összeeszkábált hajó sodródott partra, rajta harminc, már alig élő emberrel. A férfiak a Wager túlélői voltak, egy brit hajóé, amely titkos küldetésre indulva hagyta el 1740-ben Angliát. Miközben a Wager egy spanyol kincsekkel teli gályát üldözött, Patagónia partjainál egy elhagyatott szigeten hajótörést szenvedett. A túlélők hónapok nélkülözését követően építették meg a gyenge vízi járművet, majd több mint száz napig hajóztak. Mikor sikerült kikötniük, hősként ünnepelték őket.

Csakhogy fél évvel később egy még ócskább hajó kötött ki Chilében, amin csak három túlélő volt, és ők egy egészen más eseményekről számoltak be: a Brazíliában partra szállt harminc tengerész nem hős volt, hanem lázadó. Mivel kölcsönösen repkedtek az árulásról, gyilkosságokról és zsarnokságról szóló vádak, a Haditengerészet hadbíróságot hívott össze, ahol kirajzolódott az anarchiába süllyedt hajótöröttek valós története. Az oszázsok elleni gyilkosságsorozatról szóló Megfojtott virágok szerzőjének következő könyve. (Trubadúr)

Edward Showcross: The Last Emperor of Mexico 

Az 1860-as években III. Napóleon, aki az amerikai imperializmus térnyerését akarta megfékezni, rábeszélt egy fiatal osztrák főherceget és egy belga hercegnőt, hogy hagyják el Európát, és legyenek Mexikó császára és császárnéja. Ők és kíséretük a terror uralta Mexikóba érkeztek, ahol a forradalmi lelkesedést a francia csapatok alig tudták elfojtani. Amikor az Egyesült Államok, amely immár túl volt saját polgárháborúján, a lázadók segítségére sietett, hogy visszaszorítsák Maximilian császári katonáit, a francia hadsereg visszavonult, magára hagyva a fiatal párt. A rezsim szétesett. Maximiliánt kivégzőosztag végezte ki, Carlota pedig egy belga kastélyba zárkózva fokozatosan megőrült. Az alapos kutatásokon nyugvó, érzékletesen megírt kötet legalább annyira szól a mexikói császár drámai történetéről, mint az európai önhittségről, a forradalmi hevülettel ütköző imperialista törekvésekről, valamint az Újvilág és az Óvilág szakításáról. (Helikon)

A Helikonnál érkezik még Romsics Ignác új kötete is a történetírás történetéről és a hozzá kapcsolódó történeti gondolkodás fejlődéséről, Hérodotosztól Harariig.

Hatos Pál: Hideg polgárháború

A Modern magyar történelem-sorozat új kötete arról szól, hogy a történelmi Magyarország széthullása nem Trianonnal kezdődött meg, hanem az azt megelőző évek társadalmi széthullási folyamatának eredménye. Ezt nevezi a szerző „hideg polgárháborúnak”. (Jaffa)

Takács Tibor: Támadnak az ügynökakták

Szintén a fenti sorozatban megjelenő kötet arról, hogy miközben az ügynökakták hozzáférhetők bárki számára, és kutathatók milyen szempontok merülnek fel a megismeréssel kapcsolatban, és milyen tapasztalatok születtek eddig. (Jaffa)

Simonovics Ildikó: 100 év, 100 kép – Magyar menyasszonyok

A Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony kiállításának ötletgazdája és főkurátora a divattörténész és muzeológus szerző. Ő hozta létre a szintén Magyar Menyasszony névre hallgató Facebook-csoportot is, az ide beérkezett, 1880-2023 közötti időszakból való családi, esküvői képek és történetek közül kiválogatott százból született meg a könyv.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Alig győzöl majd válogatni a világirodalmi kötetek között 2024 tavaszán

Sodró, titkokkal terhelt szerelmi történetek, generációk életét összekuszáló traumák, az idegenség és rokonság kérdései a világ minden tájáról. Ismert írók és most debütáló szerzők hamarosan megjelenő regényei közül válogattunk. 

...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Természetesen olvasok
...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

...
Zöld

Karikó Katalin eldöntötte, mihez kezd a Nobel-díj mellé kapott pénzzel

...
Zöld

Megrendezik az első szépségversenyt az AI-modelleknek, vajon Bíró Ada indul?

...
Zöld

Diétázol? Ebben a 3 ételben rejtőzhet cukor, pedig nem is számítasz rá

...
Zöld

Hogyan segíthet a nőknek egy endometriózisról szóló képregény?

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Zöld

Bíró Ada a köztévé új bemondója, csak épp nem ember

...
Zöld

Tudod már, mit csinálsz 10 év múlva? Olvass bele a jövőkutató könyvébe, amiről Litkai Gergely beszélget!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.

...
Nagy

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

Bartha Dorka kötete a Balaton-part eltűnőben lévő épített örökségét és múlhatatlanságát mutatja meg. A történész-újságíró szerzővel egy nyikorgós Csepel bringáról, fotózásról, történetek utáni kutatásról, illetve a déli part felfedezetlen értékeiről beszélgettünk.

...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

A Nobel-díjas Ernest Hemingwaynek Papa volt a beceneve. De vajon hogy osztotta be az idejét, ha az írás és az apai teendők között kellett választania?

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.