Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán
sa

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért viselkedik a kapitalizmus kannibálként? Miért okozott annyi fejtörést és vitát a nulla? Miért lett a répa narancssárga, és mit mond ez el nekünk az innovációról? Hogyan dolgozik az idegsebész és hogyan állíthatjuk az egészségünk szolgálatába a legfrissebb tudományos eredményeket? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

Válogass további könyvajánlóinkból is 2024-re: magyar prózát, világirodalmat, költészetet, gyerekkönyveket.Tim Marshall: A földrajz jövője – Hogyan változtatja meg világunkat a hatalom és a politika a világűrben?

Tim Marshall
A földrajz jövője – Hogyan változtatja meg világunkat a hatalom és a politika a világűrben?
Ford. Both Előd, Park, 2024, 315 oldal
-

A világűr: az új határvidék, vad és törvények nélküli hely. Már most is központi szerepet tölt be gazdaságunkban, kommunikációnkban, katonai stratégiánkban és földi nemzetközi kapcsolatainkban. Most ez az emberi felfedezések, a kizsákmányolás – és talán a hódítások – legújabb színtere. Felfelé és kifelé tartunk, és magunkkal visszük a hatalmi harcainkat. Kína, az Egyesült Államok és Oroszország jár az élen. A fizikai területektől és a műholdakhoz szükséges erőforrásoktól a fegyverekig és a stratégiai csomópontokig a geopolitika ugyanolyan fontos odafent az égbolton, mint idelent a Földön. Aki kíváncsi arra, hogyan jutottunk idáig és merre tartunk, hogy visszatérünk-e a Holdra vagy milyenek lesznek az űrháborúk, a választ Tim Marshall új könyvében megtalálja.

Peter Wohlleben: Értsük meg a fákat – A szelíd bánásmód megtérül

A fák látszólag némán állnak a kertünkben, a parkban, az erdőben, pedig nem csak egymással kommunikálnak, felénk is jelzéseket küldenek. Ha odafigyelünk. Ha értjük a „nyelvüket”. Bizonyos jelekkel értésünkre adják, milyen állapotban vannak, mire van szükségük. Milyen színűek a levelek? Foltosak-e? Mitől vastagszik meg a törzs egy része palack formájúra? Honnan tudjuk, hogy egy fa „szomjas” vagy „napszúrást” kapott? Aki értelmezni tudja a jeleket, az nemcsak egy számára eddig ismeretlen világba pillanthat be, de az is tudatosul benne, milyen sokat tehet a természet e csodálatos lényeinek egészségéért, a környezet- és természetvédelemért. A szerzővel készült interjúnkat itt találod. (Park)

Charles Seife: Nulla. Egy veszedelmes gondolat története 

Érdekfeszítő és szórakoztató kultúrtörténeti munka a nulla történetéről a nagyközönség számára. A pi története című kötet folytatása. A nulla nem csupán egy a számok sorában. Miként ikertestvére, a végtelen, a nulla is évezredeken át zavarba ejtett és kísértett bennünket nyugtalanítóan paradox tulajdonságaival. Hol hasznos eszközként, hol ártalmas bajkeverőként tekintettek rá; vallási vezetők, filozófusok és tudósok hadakoztak fölötte lényegét és jelentőségét kutatva. Charles Seife nagy sikerű könyve végigvezet bennünket ezen a szövevényes és lenyűgöző történeten, amelynek során a nulla végül nem csupán beépült az európai gondolkodásba, de a matematika egyik legfontosabb eszközévé emelkedve meghatározó és sokrétű szerepet játszott a modern természettudomány forradalmában. És a történet még nem ért véget: a nulla furcsa és kétarcú természete ma a „mindenség elmélete” körül folyó tudományos vitákban mutatkozik meg ismét, és mintha megint ellenünk fordult volna, a modern fizika alapjait látszik fenyegetni. (Typotex)

Peter Sloterdijk: Stressz és szabadság

A népszerű német filozófus és kultúrteoretikus műve Weiss János fordításában és utószavával. Ezzel a kötettel a Typotex új népszerű filozófia sorozatot indít – a Byung-Chul Han sorozathoz kapcsolódva – a társadalomfilozófia kérdései iránt érdeklődőknek. A sorozat szerzői filozófusok, társadalomtudósok, akik szakmájuk elismert képviselői, de valamilyen formában mégis a nagyközönségnek is írnak.

Hogyan egyeztethető össze ma az egyéni szabadság és a közjó? Ennek az akut és aktuális kérdésnek a megvilágítására Peter Sloterdijk a szabadság és a szubjektivitás kialakulását és fejlődését a stressz és szorongás megélésének változataiként leírható mechanizmusokra adott reakcióként vázolja fel, bemutatva a szabadság fogalmának az ókori Görögországtól napjainkig terjedő genealógiáját. A szerző a tőle megszokott izgalmas, szórakoztató és egyben meglepő módon Lukrécia Titus Livius megörökítette történetétől Beckett legkorábbi színdarabjának, az Eleutheriának hőséig rajzol ívet, majd Rousseau álmodozó, magányos sétálójában a minden stressztől mentes, a világ gondjai által nem terhelt modern szubjektumot veszi szemügyre. Sloterdijk értelmezésében a modern filozófia, mindenekelőtt a német idealizmus arra tesz kísérletet, hogy visszaszorítsa Rousseau haszontalan és anarchikus szubjektumát, és lehorgonyozza a világ gondjaiba, abba a feladatba, hogy a világot és önmagát is megteremtse. A modernitás egyik fő feladata az egyének pszichopolitikai nagytestekbe való integrálása. Ez a társadalomnak nevezett nagytest pedig nem más, mint a gondok és szorongások közössége, amelyet a közös stresszt kiváltó problémák hoznak mozgásba és tartanak fenn. Sloterdijk írásában a szabadságot a valószínűtlen számára való rendelkezésre állásként fogalmazza meg – ennek az újfajta meghatározásnak a segítségével pedig újragondolhatjuk a szabadság 21. századi fogalmát. (Typotex)

A Typotexnél jelenik meg Byung-Chul Han Az idő szaga című filozófiai esszéje az elidőzés művészetéről.

Peter Attia, Bill Gifford: Végigélni – A hosszú élet tudományos alapjai

Peter Attia, Bill Gifford
Végigélni - A hosszú élet tudományos alapjai
Ford. Novák Gábor, 21. Század, 2024, 478 oldal
-

Hosszabb élet, jobb életminőség: ehhez segít hozzá Dr. Attia „használati utasítása”, amely a legfrissebb tudományos eredményeket összegzi a táplálkozás, testedzés és alvás, illetve a mentális, valamint érzelmi egészség köréből. A könyvből kiderül, hogy az évi koleszterinteszt nem ad elégséges információt arról, hogy személy szerint milyen infarktuskockázattal nézel szembe. Nem kizárt, hogy máris olyan állapotban van a májad - ez egészen gyakori, mégis az esetek túlnyomó többségében diagnosztizálatlan marad -, ami előre jelzi a majdani öregkori krónikus betegségeidet. Miért a testedzés a leghatásosabb szer, amely hosszú, egészséges életet okoz. Nem lehet csak a testi egészséggel törődni, és a szőnyeg alá söpörni mentális, érzelmi háztartásunkat. Dr Peter Attia az Early Medical alapítója. A Stanford orvosi karán végzett, a Johns Hopkins Kórházban szerzett sebészi képesítést. Onkológiai sebészi tanulmányokat az NIH Országos Rákintézetben folytatott, ahol a melanóma immunalapú kezelésére szakosodott. Az Aging című folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. Népszerű podcastjának címe: The Drive. 

Nagy Boldizsár: Bős–Nagymaros – nemzetközi jog, politika, környezetvédelem. Írások az erőműrendszer történetéről és a jogvitáról 

A nemzetközi jogász szerző képviselte a hágai perben a magyar államot, a kötet az összegyűjtött írásait tartalmazza a bős–nagymarosi erőműről 1988-tól 2022-ig, kiegészítve egy terjedelmes nyitó- és zárófejezettel, melyek összegzik, mi a demokratikus ellenzéket olyannyira megmozgató, ám az ezredforduló után csendesen megfeneklő ügy mai mérlege. (Gondolat)

Ha-Joon Chang: Emészthető közgazdaságtan

Ha-Joon Chang
Emészthető közgazdaságtan
Ford. Ford. Kenyeres Anna, HVG Könyvek, 2024, 264 oldal
-

Miért lett a répa narancssárga, és mit tanít ez nekünk az innovációról? Miként válhat manapság is „banánköztársasággá” egy multinacionális vállalatoknak szabályozás nélkül teret adó ország? Hogyan alapozta meg a rozs (és Bismarck, a szocializmus legnagyobb ellensége) a világ első jóléti államának kialakulását? Évtizedek óta a szabadpiacot tartjuk ideális gazdasági berendezkedésnek – az egysíkúság azonban, ahogy az étkezésben, úgy a gondolkodásban sem egészséges. Mítoszromboló, szellemes és elgondolkodtató könyvében Ha-Joon Chang közgazdász az összetett történelmi, gazdasági és társadalmi folyamatok összefüggéseit úgy elemzi és teszi „fogyaszthatóvá”, hogy a világ minden tájáról származó ételekről szóló történetekkel fűszerezi. A kötetből sokat tanulhatunk globalizációról, éghajlatváltozásról, bevándorlásról, megszorításokról, az automatizáció térnyeréséről, posztindusztriális tudásalapú gazdaságokról, valamint a kapitalizmus és a szabadság összefonódásáról. Ha megismerjük és átlátjuk a világunkat alakító gazdasági történések hátterét, akkor alkalmazkodhatunk a változásokhoz, és jobban felkészülhetünk a jövő kihívásaira. 

Anne Sverdrup-Thygeson: Erdő (munkacím)

A népszerű norvég biológus szerző legújabb könyve az erdőkről. Annak, aki szerette a Terra Insecta és Az élet szövete című könyveket (itt hallgathatsz podcastet róla), nem kell bemutatni Anne Sverdrup-Thygeson közvetlen, vicces, közérthető stílusát. Az Erdők megérteti az olvasójával, hogyan hatottak és hatnak a lombhullató- és túlevelű erdők a történelmünkre, a kultúránkra és a pszichénkre, miért van szükségünk rájuk és kell megőrizzük a biodiverzitásukat az emberiség túlélésének érdekében. (HVG)

Anke Schmidt: Takarítsunk okosabban

Lehet környezettudatosan takarítani? Milyen és mennyi tisztítószerre van tényleg szükségünk? Az influenszer Anke Schmidt, alias @wasteless_hero hasznos tanácsokat és ötleteket ad ahhoz, hogy kevés ráfordítással tiszta, mégis környezetbarát legyen az otthonunk, miközben időt és pénzt takarítunk meg. A könyv környezettudatos tippeket ad a lakás minden helyiségének tisztán tartásához; saját készítésű tisztító- és mosószer-recepteket ajánl; segít megtervezni a hatékony takarítás menetét; letölhető táblázatokat és címkéket tartalmaz. (Cser)

Dimitris Xygalatas: A rítusok ereje

Az antropológus szerző szerint a rituálé az emberi kultúra szövetének egyik legrégebbi szála. Nagy paradoxon rejlik benne: az emberek nagy jelentőséget tulajdonítanak a rítusaiknak, de kevesen tudják megmagyarázni, hogy azok miért olyan fontosak. A látszólag értelmetlen mozzanatokból álló szertartások az összes ismert társadalomban jelen voltak a kézfogástól és a rontásoktól a felvonulásokig. Már mielőtt megtanultunk volna gazdálkodni, óriási kőtemplomokban gyűltünk össze. Xygalatas könyvében az emberi viselkedés eme különös birodalmába vezet, vizsgálódása közben pedig éppúgy támaszkodik a technológiára, mint a különböző tudományágak friss eredményeire. A születésnapi bulik, a koronázások, a csendes imák, a tűzugrás és a beavatási szertartások zavarba ejtő változatosságán keresztül A rítusok ereje feltárja azokat a mély és finom mechanizmusokat, amelyek összekötnek bennünket. (Open Books)

Nancy Fraser: Kannibál kapitalizmus

A tőke jelenleg az élet minden területét kannibalizálja – kiszipolyozza a természet bőségét, az egymásról való gondoskodás képességét, és kizsigereli a politikát. A kötetben a vezető marxista feminista teoretikus, Nancy Fraser feltérképezi a tőke étvágyát, válságpontról válságpontra követve az ökológiai pusztulástól a demokrácia összeomlásáig, az etnikai erőszaktól a gondozási munka leértékeléséig. Ezek a válságpontok mind a Covid-19-ben csúcsosodnak ki, ami alapján azt is elképzelhetjük, mire van szükségünk ahhoz, hogy véget vessük a falánk őrületnek. A szerző ajánlata egy olyan, széleskörű szocialista mozgalom, amely képes felismerni a tőke rablógazdálkodását – és halálra éheztetni azt. (Open Books)

Peter Vajkoczy: Agymunka

A világhírű idegsebész a munkája mindennapjairól mesél, miközben az emberi agyról és az idegtudományról is sokat elárul. Prof. Dr. Vajkóczy Péter idegsebész a berlini Charité igazgatója. A világ minden tájáról érkeznek hozzájuk betegek, csapatával naponta akár öt-hat műtétet is elvégez, amelyek többnyire agyvérzés, agydaganat, bypass és gerincbetegségek miatt szükségesek. Ezek a műtétek fizikailag megterhelőek, gyakran kimerítően hosszúak és rendkívül bonyolultak. És minden mikroszkopikus szinten zajlik: a sebész csak egy akár negyvenszeresre nagyító mikroszkópon keresztül látja, hogy mit csinál, és mindössze néhány századmilliméter átmérőjű szálakkal varr. A kockázat óriási, ha valami rosszul sül el, a betegek csak súlyos fogyatékossággal vagy legrosszabb esetben egyáltalán nem maradnak életben. Könyvében Vajkoczy arról vall, hogyan birkózik meg ő és a csapata ezzel a kihívással és teherrel, hogyan tervezik és hajtják végre a legnehezebb műtéteket, és mi hajtja őt idegsebészként. (Open Books)

Csányi Vilmos: Teremtő képzelet

Mi tesz minket emberré? Csányi Vilmos az elmúlt évtizedekben itthon és világszerte nem csupán azt változtatta meg alapjaiban, ahogyan a kutyákról gondolkodunk, hanem társadalmi kérdésekben is bölcs irányt mutat közös múltunk és jövőnk kérdéseiben. Tudjuk, hogy sok millió évvel ezelőtt megjelentek az első emberi közösségek. De hogyan voltak képesek életben maradni és húst szerezni ezek a sérülékeny és gyenge lények? Az ember titka már akkor is az egységben rejlett: a tagok képesek voltak magas szinten kommunikálni egymással, s így hatékonyan együttműködni. Mindehhez képzeletüket is segítségül hívták, amely elképesztő fejlődésen ment keresztül az emberré válás evolúciós folyamatában. Csányi Vilmos új könyvében a legfrissebb kutatási eredményeket is felhasználva azt vizsgálja, hogyan alakult ki az emberi képzelet és kreativitás, és mi volt a szerepe az ősi közösségek életében, valamint a kultúrák kialakulásában. Ennek kapcsán a tőle megszokott sokrétű és izgalmas szemlélettel reflektál jelenkorunk számos társadalmi-gazdasági problémájára is. A Teremtő képzelet az etológus és a gondolkodó lebilincselő tanítása arról, mi tett minket emberré a történelem hajnalán, és mi tesz azzá ma. (Open Books)