Percek az életünkből

Percek az életünkből: Boldizsár Ildikó, Simon Márton, Háy János, Dragomán György és Halász Rita novellái

Augusztusban Percek az életünkből mottóval közöltünk novellákat az OTP Mobillal együttműködésben. Hiszen van, hogy néhány perc túl kevés egy vallomáshoz, végtelennek tűnik, ha a gyermekeinkre leselkedő veszéllyel futunk versenyt, máskor pont elég egy életre szóló találkozáshoz, vagy, hogy konfliktussá változtassa az egész nap feszültségét. Elbeszéléseikben Boldizsár Ildikó, Dragomán György, Halász Rita, Háy János és Simon Márton állítják meg az időt, hogy mi olvasók egy pillanatra újra értékeljük a fontos perceket az életünkből.

Könyves Magazin | 2024. január 02. |

Boldizsár Ildikó Véegyenlőesperté című történetének elbeszélője hiába éltanuló, fizikából csak a legegyszerűbb képletekkel boldogul, az összetett feladatokat képtelen megoldani, inkább elképzeli a példákban szereplő állatokat és járműveket. Sosem lesz rá szüksége, gondolja, ám felnőttként egy vészhelyzetben mégis eszébe jut egy mindenható képlet.

Boldizsár Ildikó: VÉEGYENLŐESPERTÉ
Boldizsár Ildikó: VÉEGYENLŐESPERTÉ
Tovább olvasok

Simon Márton Kalandjaink a szökőkútnál címmel arról írt, hogy egy perc mennyivel több és sűrűbb, mint egy pillanat – mert egy perc az maga a jelen, már nem a múlt és még nem a jövő. Azt hisszük, felkészülhetünk rá, de ha mégsem, annak végtelennek tűnő néma csend lehet a vége.

Simon Márton: Kalandjaink a szökőkútnál
Tovább olvasok

Háy János a Kirándulásban egy házaspár nézőpontjait váltogatja. Mindketten el akarnak mondani valami súlyosat a másiknak, de sem a nőnek, sem a férfinak nincs hozzá bátorsága. Várják azt az állítólagos percet, amikor alkalmas lesz beszélni, remélik, talán a közös kiránduláson eljön ez a pont. 

Háy János: Kirándulás
Háy János: Kirándulás
Tovább olvasok

Dragomán György a Tizenkét lélegzet című írásában az idő eleinte csak vánszorog, aztán váratlanul felgyorsul: az a kínkeserves extra perc, amíg az elbeszélő önmaga nyugtatására azt számolja, hányszor vesz lélegzetet, még véget sem ér, mégis elég arra, hogy egy sorsdöntő találkozást eredményezzen.

Dragomán György: Tizenkét lélegzet
Dragomán György: Tizenkét lélegzet
Tovább olvasok

Halász Rita Problémamentesen elkészíthető, házias étel című novellájában egy átlagos családi konfliktus forrpontjába csöppenünk. Apa koszol, anya főz, hazaérő gyereket számonkér, gyerek pimaszkodik, anya ideges. Tudják azt is, hogy mi kellene ahhoz, hogy ne robbanással érjen véget a helyzet, de vajon lesz-e erejük megtenni?

Halász Rita: Problémamentesen elkészíthető, házias étel
Halász Rita: Problémamentesen elkészíthető, házias étel
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A krimiben és a stand-upban is a tökéletes időzítés a lényeg

Az ausztrál Benjamin Stevensont A családomban mindenki gyilkos című szórakoztató metakrimije kapcsán  kérdeztük stand up és krimi viszonyáról, a családi kötelékekről és arról, lehet-e bizonyos helyzetekben nevetni egy tragédián. 

...
Kritika

Bellatin végstádiumos vámpírja a szépség romjaiba kapaszkodik

A Szépségszalon az elmúlást megelevenítő lírai, sötét és töredezett vanitasregény. Mario Bellatin szövege az odalett fiatalsággal, illetve az örömök elapadásával való számvetést kínál, és egyszersmind megindítóan deformálja a halhatatlanság mítoszát. Ez a hét könyve.

...
Zöld

Így élhetjük túl a technológiát az MI egyik vezető fejlesztője szerint

A Deep Mind társalapítója, Mustafa Suleyman könyvében számba veszi a következő technológiai hullám fő vonásait, drasztikus hatásait az államra és az egyén életére, majd az olvasót konkrét javaslatokkal engedi útjára.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

...
Zöld

Fontosabb, hogy jól aludj, mint hogy mennyit, ha a 30-40-es éveidben jársz