Háy János: Kirándulás

Háy János: Kirándulás

Néhány perc túl kevés egy vallomáshoz, végtelennek tűnik, ha a gyermekeinkre leselkedő veszéllyel futunk versenyt, pont elég egy életre szóló találkozáshoz vagy, hogy konfliktussá változtassa az egész nap feszültségét.

Az idén 10 éves OTP Mobil pontosan tudja, hogy milyen fontos lehet akár egyetlen perc is, ezért fejlesztéseivel próbál időt spórolni Neked. A Könyves Magazinnal együttműködésében Boldizsár Ildikó, Dragomán György, Halász Rita, Háy János és Simon Márton állítják meg az időt, hogy mi olvasók egy pillanatra újra értékeljük a fontos perceket az életünkből.

Nem csinálunk valamit, kérdezte a férfi. Tavasz van, hétágra süt a nap és ez rendkívül alkalmas egy könnyed kirándulásra.

Ezt nem mondta, de ezek az információk bújtak meg a kérés mögött, s hogy talán lesz egy alkalmas perc, amikor.

A nő, amúgy a férfi felesége, mondta, hogy persze, s hogy milyen jó volna például a Vadálló-kövek felé venni az útjukat, mert valahogy az kimaradt az eddigi életükből. Vajon mért nem mentek? Talán mert mindig elakadtak a Rám-szakadéknál. Ez most olyan helyzet lesz, gondolta a nő, amikor lesz rá alkalom, hogy elmondja.

A férfi szendvicset csinált, mint mindig, közben ott volt a fejében a tegnapi jelenet, hogy vagy felvállalsz, vagy vége az egésznek, mert én már eldöntöttem, hogy veled. Otthon is mondtad? Tulajdonképpen igen. Nem kérdezett vissza, hogy mit jelent a tulajdonképpen, azt hitte, az igen, pedig ez legtöbbször és ezesetben is nem volt, a nő nem akart kockáztatni addig, amíg nem lehet biztos a jövőben.

Ma lesz egy alkalmas pillanat, és akkor talán lehet, ha nem is fájdalommentesen, de csillapított fájdalommal elmondani, hogy akkor itt a vége a Vadálló-köveknél a házasságuknak. 

Mehetünk, mondta, kész a szendvicsek. Olyan volt ez a mondat, mintha már közelebb kerültek volna a tervezett elmondáshoz, végigszaladt rajta valami feszültség. A nő nézett rá, nagyon mélyen, a férfi úgy érezte, hogy tudja, milyen mondatokra kell számítania. A nő is ezt látta a férfiben, hogy talán sejti, hogy elment arra a vizsgálatra és megvan az eredmény és ez az eredmény az élete szempontjából nem túl bíztató.

Pilisszentlászlónál tették le a kocsit. Minden olyan volt, mint máskor. Az erdő mit sem változott azóta, hogy erdőben voltak.

Nem mondták a fák, a füvek, a bogarak, hogy én már nem az vagyok, aki valaha itt volt. 

Csak ők voltak ugyanazok. Évek óta ugyanabban a cipőben és ruhában kirándulnak, tulajdonképpen minden kialakult már úgy, hogy véglegesre. 

Elérték a célhelyet. Szép volt. Igaz, nem a Tordai-hasadék, de azért Trianon után is maradt valami nekünk, nem? Ezt a férfi mondta és nevetett. Nézte a nőt, szépnek látta, épp olyannak, mint amikor megismerkedtek. Ketten voltak, nem is lehetett érteni, mért nincsenek ott más túrázók. Elővették a szendvicset. Nagyon finom lett, mondta a nő. A férfi boldog volt, hogy sikerült megint olyan szendvicset csinálni, mint mindig. Finomat. Az a fontos, mindig ezt mondta, mikor meg lettek a szendvicsek dicsérve, hogy mindenből pont annyi legyen, amennyi kell. Meg én, mondta a nő, pont ennyihez vagyok hozzászokva. Vajas volt a szájuk. Megcsókolták egymást. A két vaj, ami a szendvicsek kenésekor külön lett véve, most újra találkozott. Nem, most nem mondhatom el. Ezt gondolták mindketten, majd holnap. A férfi, meg hogy talán nem is kell, mert ő szereti ezt a nőt. De mit mond akkor a másiknak hétfőn? El kell mondani, gondolta végül és megint megcsókolta a nőt, kicsit hátradöntötte a köveken. Meglátnak, mondta a nő és nevetett. A férfi arrébb húzta a növények közé. Ott hulltak le róluk a súlyok és így szinte súlytalanul voltak együtt. Majd holnap, gondolták, mert házasok voltak már ezer éve és együtt tudtak gondolkodni.

A perc olyan, hogy már bennünk van, akkor is, ha nem akarunk elmenni arra a vizsgálatra,

akkor is, ha nem akarjuk még bevallani, hogy vétkeztünk az ellen, akit amúgy a legjobban szerettünk éveken át. Bennünk van, csak nem tudjuk, mikor jön el.

 Majd holnap. Vajon ki kezdi el?10 éves OTP Mobil Kft, a SimplePay, a SimpleBusiness és a Simple alkalmazás fejlesztője és üzemeltetője!

A SimplePay online fizetési rendszer és SimpleBusiness applikáció mellett, a megújult Simple alkalmazás is segít, hogy a hosszas ügyintézés helyett arra fordíthasd a fontos perceket, ami igazán számít.

Telepítsd Android vagy iOS rendszerű készülékedre, és használd ki az új Simple alkalmazás előnyeit!