Boldizsár Ildikó: VÉEGYENLŐESPERTÉ

Boldizsár Ildikó: VÉEGYENLŐESPERTÉ

Néhány perc túl kevés egy vallomáshoz, végtelennek tűnik, ha a gyermekeinkre leselkedő veszéllyel futunk versenyt, pont elég egy életre szóló találkozáshoz vagy, hogy konfliktussá változtassa az egész nap feszültségét.

Az idén 10 éves OTP Mobil pontosan tudja, hogy milyen fontos lehet akár egyetlen perc is, ezért fejlesztéseivel próbál időt spórolni Neked. A Könyves Magazinnal együttműködésében Boldizsár Ildikó, Dragomán György, Halász Rita, Háy János és Simon Márton állítják meg az időt, hogy mi olvasók egy pillanatra újra értékeljük a fontos perceket az életünkből.

Ezt az egyet tudta megjegyezni fizikából. Ez viszont elég volt a kegyelemketteshez. Minden másból ötöst kapott, na jó, rajzból néha becsúszott egy hármas is.

Hetedik osztályban adta föl.

A törvényeket bemagolta, és sikerült pont addig emlékezni rájuk, amíg kicsengettek dolgozatírás után. Newton első törvénye, Newton harmadik törvénye, tehetetlenség, hatás-ellenhatás. Arkhimédesz törvénye, Pascal törvénye, „jaj, csak össze ne keverjem”, Nobel-díjas fizikusokhoz imádkozott egész éjszaka. 

A baj mindig akkor következett be, amikor meglátta az időre vonatkozó számítási feladatokat. Elég volt elolvasnia az első három szót, máris kiverte a víz, összeszorult a gyomra, és a beleerőszakolt reggeli megállíthatatlanul elindult kifelé. „Mennyi idő alatt teszi meg a vonat…” 

A sebesség kiszámítása még könnyen ment. Alaposan begyakorolta, mit kell csinálnia, ha azt kérdezik tőle, mennyi a sebessége annak a sólyomnak, aki a két kilométeres utat 180 másodperc alatt teszi meg. Még az is ment, hogy a három hét alatt öt millimétert növő hajnak mennyi a növekedési sebessége. („Uramatyám, ki talál ki ilyen a hülyeségeket?”) Felvéste a papírra: Véegyenlőesperté. Behelyettesítette a számokat, és már meg is volt az eredmény. A három sorból álló feladatoknál azonban esélye sem volt a megoldásra: „Egy autó 20 másodpercig 50 km/h sebességgel halad, majd ráhajtva az autópályára a következő 150 métert 10 másodperc alatt teszi meg. Mekkora az átlagsebessége ez alatt a 30 másodperc alatt?” 

Ez túl bonyolult volt neki. Az pedig végképp betette a kaput, amikor a fizikatanár a megtett útra vagy a megtett úthoz szükséges időre volt kíváncsi. „Mennyi idő alatt futja végig az 500 méteres utat a gepárd, ha 70 km/h az átlagsebessége?” „Az orkán sebessége 40 m/s . Mennyi idő alatt söpör végig egy 480 km-es útszakaszon?” „Az egyik autóversenyző 50 m/s sebességgel vezette az autóját. Mennyi idő alatt tett meg a versenypályán 5 km utat?

Ezekből a feladatokból csak a gepárdot, az orkánt és az autóversenyzőt értette, és ennyi elég is volt ahhoz, hogy megjelenjen előtte a csapkodó villámok között egymással versenyző gepárd és a piros Ferrari képe. Mindig a gepárd győzött. De arról, hogy mennyi volt az átlagsebességük, és mennyi idő alatt tették meg az utat, fogalma sem volt.

A tanárok egy ideig küzdöttek vele. A gimnáziumi felvételivel zsarolták, bukással fenyegették, megszégyenítették az osztály előtt. Az osztályfőnök a szüleit is behívta. Semmi nem használt. Azzal védekezett, hogy ő író akar lenni, semmi szüksége nincs a fizikára. Végül megegyeztek abban, hogy a véegyenlőesperté – a hibátlanul bemagolt törvényekkel – elég lesz a ketteshez. Nyolcadikban is. 

A gimnáziumban is kiharcolta ugyanezt. A véegyenlőesperté olyan volt, mint egy varázsige vagy védelmező mantra. 

„A sebesség – út – idő hármasa legyen veled mindenkor!”

Aztán úgy alakult, hogy húsz év múlva ez a mantra mentette meg a kétéves gyereke életét. Anyja ment a kislányért a bölcsődébe, megbeszélték, hogy a játszótéren találkoznak. Az első tavaszi nap volt, a tél börtönéből kiszabadult gyerekek megvadulva száguldoztak. Épp leszállt a villamosról, amikor megcsörrent a telefonja. Az anyja hívta: „Siess, mert Szofi fölmászott a legmagasabb mászókára, és nem tud lejönni. Ott sír a tetején, képtelenség lehozni.”

Véegyenlőesperté. Téegyenlőespervé. Esegyenlővészerté.

„Mindjárt ott vagyok!” – üvöltötte, és megnézte a telefonján, milyen messze lehet. – „Ne engedjétek, hogy elinduljon lefelé!” 

Tíz kilométer per óra sebességgel tette meg a százhatvanhat méteres utat. 

Egy perc alatt.10 éves OTP Mobil Kft, a SimplePay, a SimpleBusiness és a Simple alkalmazás fejlesztője és üzemeltetője!

A SimplePay online fizetési rendszer és SimpleBusiness applikáció mellett, a megújult Simple alkalmazás is segít, hogy a hosszas ügyintézés helyett arra fordíthasd a fontos perceket, ami igazán számít.

Telepítsd Android vagy iOS rendszerű készülékedre, és használd ki az új Simple alkalmazás előnyeit!