Arra kényszerít minket, hogy éljen tovább bennünk a szöveg #olvassnádast

Arra kényszerít minket, hogy éljen tovább bennünk a szöveg #olvassnádast

Hetek óta tart az #olvassnádast közös olvasás Ott Anna és a Jelenkor Kiadó Instagram-csatornáján. Tizenöt héten át százoldalas egységekben dolgozzák fel a tizenöt éve megjelent Párhuzamos történeteket. Az online olvasókör vendége legutóbb Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó egykori igazgatója volt. Az alábbi három fejezetről beszélgettek: Ez a verőfényes nyári délután, Egymástól alig arasznyira, A boldogság fűszere. (Korábbi vendégek: Sárközy BenceValuska László,  Szolláth Dávid, Babarczy EszterBazsányi Sándor, Bagi ZsoltKárolyi CsabaLáng Zsolt, Darabos EnikőForgách András, Melhardt Gergő, Christina Viragh

Ott Anna | 2020. szeptember 21. |
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

„Nádas Pétert olvasni mindig élmény, de nem tagadom, az olvasás során gyakran kihívásokkal szembesültem, épp ezért nekem fontos volt, hogy legyen segítségem, akivel meg lehet beszélni az olvasottakat, akinek fel lehet tenni a kérdéseimet. Ebből az élményből indultam ki akkor, amikor elhatároztam, hogy az idén 15 éves Párhuzamos történeteket szeretném másokkal együtt olvasni, egy olvasókört indítani júniusban. 100 oldalanként haladunk majd hetente, minden héten online beszéljük meg, mi történt az elolvasott 100 oldalban, kinek mit adott, kiben milyen kérdés merült fel, kinek melyik volt a kedvenc mondata, ki milyen nehézségbe ütközött.” - Ott Anna

jelenkor (@jelenkor) által megosztott bejegyzés,

  • Csordás Gábor Nádas Péter köteteinek szerkesztője is. A huszonnyolc évnyi közös munkában már megvannak a bevett szabályok, Csordás tudja, hogy mit javíthat és mit nem, mit javasolhat és mit nem fogad el Nádas. Vannak szerzők, akik nem engednek javítani a szövegükben - általában a kisebb tehetségű szerzők ezek -, Nádas Péter ezzel szemben örül, ha észrevesz valamit szövegében a szerkesztő. 
  • Nádas az Évkönyv szerkesztése során felhívta Csordás figyelmét arra, hogy különösen ügyeljen arra, hogy ha valaki kék szemű a könyv elején, nehogy barna szemű legyen a végére. Ettől tartott legjobban a szerző.
  • Amikor Csordás megkapta először a Párhuzamos történetek kéziratát, akkor a margitszigeti jeleneteknél kiverte a víz. Kemény dió volt elolvasni ezt a regényt, mert nagyon sok olyan megoldás van benne, amit korábban még nem lehetett olvasni. 
  • Kristófot apja elhurcolása után egy rózsadombi intézetbe küldik, ahol elveszik a nevét. A valóságban ifjabb Rajk László járt ugyanígy, amikor az apját kivégezték, anyját pedig börtönbe zárták. 
  • Az Ez a verőfényes nyári délután című fejezet az árvaságról szól. Akinek nincs meg a felnőtt mellett élés biztonsága, annak az élet állandó mozgásban van, nem találja benne a fix pontot, a biztonságot. Az intézetben ráadásul elvették Kristóf nevét és felmerül benne még az is, hogy nem cserélték-e el az intézetben. Így a legalapvetőbb énbiztonsága veszik el, inog meg. 
  • Fontos írói megoldása Nádasnak, hogy a narrátor elbeszéléseiből úgy csúszunk át a szereplő belső világába, hogy észre sem vesszük. Ennek az a következménye, hogy állandóan benne vagyunk a jelenetben mi magunk is. 
  • Az Egymástól alig arasznyira című fejezetben Klára és Kristóf percenként gondol mást a szerelemről, arról, hogy egyáltalán kibe szerelmesek, szerelmesek-e egyáltalán, vagy inkább utálják egymást. Csordás szerint a szerelem valójában ilyen, mint ahogy Nádas ábrázolja. Hiszen minél hevesebben ragaszkodunk valakihez, annál nagyobb az ellenállás bennünk, hogy feladjuk magunkat, ráadásul, ha feladnánk magunkat, akkor többé nem lennénk érdekesek a másik számára. A két ember közti erős vonzalom mindig egy nehéz ping-pong játszma, mert a mozgásban mindig benne van az ellenmozgás is. 
  • Van egy általános módszere Nádas Péternek, miszerint csak egy köztes részt ad meg, a végpontokat, így arra kényszerít minket, hogy mi alkossuk meg azt a valóságot, aminek ő csak a határait vagy a lehetőségét adja meg. Arra kényszerít minket, hogy legyen probléma számunkra, találjuk, egészítsük ki mi, gondolkozzunk, éljen tovább bennünk a szöveg. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ebben a regényben az időről van szó #olvassnádast

Ebben a regényben az időről van szó, hogy miként múlik az idő, mégis hogy van egyidejűség közben. Hiszen ha visszaemlékezünk valamire, elmesélünk egy történetet az mind egy időben történik és megszűnik a historikus idő értelmezése - véli Christina Viragh, a Párhuzamos történetek fordítója. Folytatódik az #olvassnádast Ott Annával. 

...
Hírek

Forgách András: Nádasnál nem fogy el az anyag, mert rengeteg dolgot el tud titkolni - #olvassnádast Ott Annával

Forgách András az első pillanattól mindent értett a Párhuzamos történetekben, természetes közege volt. Ott Anna kérdezte.

...
Nagy

A Világló részletek fontos mankó a Párhuzamos történetek olvasásakor - #olvassnádast 11. rész Melhardt Gergővel

Hetek óta tart az #olvassnádast közös olvasás Ott Anna és a Jelenkor Kiadó Instagram-csatornáján. Tizenöt héten át százoldalas egységekben dolgozzák fel a tizenöt éve megjelent Párhuzamos történeteket. Az online olvasókör vendége Melhardt Gergő kritikus volt, akivel az alábbi három fejezetről beszélgettek: Ez a riadt kielégülés, Hans von Wolkenstein, Jártam már ebben a házban. (Korábbi vendégek: Sárközy BenceValuska László,  Szolláth Dávid, Babarczy EszterBazsányi Sándor, Bagi ZsoltKárolyi CsabaLáng Zsolt, Darabos Enikő, Forgách András).

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

Szerzőink

...
sa

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

...
Sándor Anna

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

...
ki

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Hírek
...
Hírek

Demeter Szilárd a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

...
Hírek

A Harry Potter korrektúrapéldánya csaknem 5 millió forintot ért egy aukción

...
Podcast

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...
Nagy

Fullasztó füstszag, távoli sikolyok – Hegedűs Zsófia és Plangár Zsanett befejezése a Völgyhídhoz

...
Hírek

Margaret Atwood 35 szerzőtárssal írt közös karanténregényt

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

...
Hírek

Soros-szótár és Badacsony-album is van a 2023-as Magyar Könyvtervezés díj shortlistjén

...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

Olvass!
...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!