Arra kényszerít minket, hogy éljen tovább bennünk a szöveg #olvassnádast

Arra kényszerít minket, hogy éljen tovább bennünk a szöveg #olvassnádast

Hetek óta tart az #olvassnádast közös olvasás Ott Anna és a Jelenkor Kiadó Instagram-csatornáján. Tizenöt héten át százoldalas egységekben dolgozzák fel a tizenöt éve megjelent Párhuzamos történeteket. Az online olvasókör vendége legutóbb Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó egykori igazgatója volt. Az alábbi három fejezetről beszélgettek: Ez a verőfényes nyári délután, Egymástól alig arasznyira, A boldogság fűszere. (Korábbi vendégek: Sárközy BenceValuska László,  Szolláth Dávid, Babarczy EszterBazsányi Sándor, Bagi ZsoltKárolyi CsabaLáng Zsolt, Darabos EnikőForgách András, Melhardt Gergő, Christina Viragh

Ott Anna | 2020. szeptember 21. |
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

„Nádas Pétert olvasni mindig élmény, de nem tagadom, az olvasás során gyakran kihívásokkal szembesültem, épp ezért nekem fontos volt, hogy legyen segítségem, akivel meg lehet beszélni az olvasottakat, akinek fel lehet tenni a kérdéseimet. Ebből az élményből indultam ki akkor, amikor elhatároztam, hogy az idén 15 éves Párhuzamos történeteket szeretném másokkal együtt olvasni, egy olvasókört indítani júniusban. 100 oldalanként haladunk majd hetente, minden héten online beszéljük meg, mi történt az elolvasott 100 oldalban, kinek mit adott, kiben milyen kérdés merült fel, kinek melyik volt a kedvenc mondata, ki milyen nehézségbe ütközött.” - Ott Anna

jelenkor (@jelenkor) által megosztott bejegyzés,

  • Csordás Gábor Nádas Péter köteteinek szerkesztője is. A huszonnyolc évnyi közös munkában már megvannak a bevett szabályok, Csordás tudja, hogy mit javíthat és mit nem, mit javasolhat és mit nem fogad el Nádas. Vannak szerzők, akik nem engednek javítani a szövegükben - általában a kisebb tehetségű szerzők ezek -, Nádas Péter ezzel szemben örül, ha észrevesz valamit szövegében a szerkesztő. 
  • Nádas az Évkönyv szerkesztése során felhívta Csordás figyelmét arra, hogy különösen ügyeljen arra, hogy ha valaki kék szemű a könyv elején, nehogy barna szemű legyen a végére. Ettől tartott legjobban a szerző.
  • Amikor Csordás megkapta először a Párhuzamos történetek kéziratát, akkor a margitszigeti jeleneteknél kiverte a víz. Kemény dió volt elolvasni ezt a regényt, mert nagyon sok olyan megoldás van benne, amit korábban még nem lehetett olvasni. 
  • Kristófot apja elhurcolása után egy rózsadombi intézetbe küldik, ahol elveszik a nevét. A valóságban ifjabb Rajk László járt ugyanígy, amikor az apját kivégezték, anyját pedig börtönbe zárták. 
  • Az Ez a verőfényes nyári délután című fejezet az árvaságról szól. Akinek nincs meg a felnőtt mellett élés biztonsága, annak az élet állandó mozgásban van, nem találja benne a fix pontot, a biztonságot. Az intézetben ráadásul elvették Kristóf nevét és felmerül benne még az is, hogy nem cserélték-e el az intézetben. Így a legalapvetőbb énbiztonsága veszik el, inog meg. 
  • Fontos írói megoldása Nádasnak, hogy a narrátor elbeszéléseiből úgy csúszunk át a szereplő belső világába, hogy észre sem vesszük. Ennek az a következménye, hogy állandóan benne vagyunk a jelenetben mi magunk is. 
  • Az Egymástól alig arasznyira című fejezetben Klára és Kristóf percenként gondol mást a szerelemről, arról, hogy egyáltalán kibe szerelmesek, szerelmesek-e egyáltalán, vagy inkább utálják egymást. Csordás szerint a szerelem valójában ilyen, mint ahogy Nádas ábrázolja. Hiszen minél hevesebben ragaszkodunk valakihez, annál nagyobb az ellenállás bennünk, hogy feladjuk magunkat, ráadásul, ha feladnánk magunkat, akkor többé nem lennénk érdekesek a másik számára. A két ember közti erős vonzalom mindig egy nehéz ping-pong játszma, mert a mozgásban mindig benne van az ellenmozgás is. 
  • Van egy általános módszere Nádas Péternek, miszerint csak egy köztes részt ad meg, a végpontokat, így arra kényszerít minket, hogy mi alkossuk meg azt a valóságot, aminek ő csak a határait vagy a lehetőségét adja meg. Arra kényszerít minket, hogy legyen probléma számunkra, találjuk, egészítsük ki mi, gondolkozzunk, éljen tovább bennünk a szöveg. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ebben a regényben az időről van szó #olvassnádast

Ebben a regényben az időről van szó, hogy miként múlik az idő, mégis hogy van egyidejűség közben. Hiszen ha visszaemlékezünk valamire, elmesélünk egy történetet az mind egy időben történik és megszűnik a historikus idő értelmezése - véli Christina Viragh, a Párhuzamos történetek fordítója. Folytatódik az #olvassnádast Ott Annával. 

...
Hírek

Forgách András: Nádasnál nem fogy el az anyag, mert rengeteg dolgot el tud titkolni - #olvassnádast Ott Annával

Forgách András az első pillanattól mindent értett a Párhuzamos történetekben, természetes közege volt. Ott Anna kérdezte.

...
Nagy

A Világló részletek fontos mankó a Párhuzamos történetek olvasásakor - #olvassnádast 11. rész Melhardt Gergővel

Hetek óta tart az #olvassnádast közös olvasás Ott Anna és a Jelenkor Kiadó Instagram-csatornáján. Tizenöt héten át százoldalas egységekben dolgozzák fel a tizenöt éve megjelent Párhuzamos történeteket. Az online olvasókör vendége Melhardt Gergő kritikus volt, akivel az alábbi három fejezetről beszélgettek: Ez a riadt kielégülés, Hans von Wolkenstein, Jártam már ebben a házban. (Korábbi vendégek: Sárközy BenceValuska László,  Szolláth Dávid, Babarczy EszterBazsányi Sándor, Bagi ZsoltKárolyi CsabaLáng Zsolt, Darabos Enikő, Forgách András).

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

...
Nagy

Németh Róbert: Van egy fény, ami sosem alszik ki

"Valójában az élet csak úgy lopja a távolságot előre, mint egy jobbhátvéd bedobáskor, a partvonal mellett, amikor csalna még pár métert" - Németh Róbert és A táguló idő című tárcasorozat új részéből kiderül, milyen félelmetes egy katonai sorozás. Az aláfestő zenét az Editors adja.

Szerzőink

...
Valuska László

Hogyan kokainozik a magyar?

...
Bányász Attila

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Ruff Orsolya

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Hírek
...
Hírek

Dragomán egypercesben írta meg az SZFE körüli helyzetet

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

...
Hírek

Nem jelenhetett meg a Péterfy-Novák Évával készült interjú a 168 órában

...
Hírek

Jövőre két Philip Roth-életrajz jön Amerikában

...
Hírek

A cyberpunktól a Dűnéig - Hétfőtől ismét Világok Találkozása

Olvass!
...
Beleolvasó

A tárgyalóteremben az igazság néha különösen rossz védelem

Graham Moore egy olyan „ki tette?” típusú krimit alkotott, ami mindamellett, hogy fontos témákat boncolgat a törvény, igazságosság, lelkiismeret és rasszizmus tengelyén, veszettül szórakoztató is - írtuk kritikánkban a Bűnösökről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A régi Budaörsöt fedezi fel magának Závada Pál Wandererje

Závada Pál legújabb regényében a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Végre itt a lehetőség, hogy megmentsük Nemecsek Ernőt!

Interaktív könyv készültt Molnár Ferenc kultikus regénye nyomán. A Pál utcai küldetésben az olvasónak minden fordulópontnál lehetősége van dönteni arról, hogy miként folytatódjon a történet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni

Októberben magyarul is megjelenik Woody Allen életrajza, amelyben a rendező családról, forgatásokról, filmekről, barátokról és filmes barátokról mesél. Amerikában a könyv megjelenését kisebb botrány övezte, ti viszont már bele is olvashattok - mutatunk egy részt az Apropó nélkülből!

...
Beleolvasó

Hogyan őrizzük meg humorunkat és ép eszünket vesztegzár idején?

Mihez kezd egy nagymama, ha karanténba kerül? Pataki Éva sok humorral átszőtt regényéből ez is kiderül. Mutatunk egy részt belőle.

...
Beleolvasó

Már megjelenésekor az amerikai kortárs költészet klasszikusaként emlegették

A háború utáni amerikai és egyetemes líra legnagyobb hatású alkotóinak egyikeként tartják számon John Ashberyt, akinek végre magyarul is megjelent az Önarckép konvex tükörben című könyve.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!