A sokkot nem lehet megúszni - #olvassnádast

A sokkot nem lehet megúszni - #olvassnádast

Elindult az #olvassnádast közös olvasás Ott Anna és a Jelenkor Kiadó Instagram-csatornáján. Tizenöt héten át százoldalas egységekben dolgozzák fel a tizenöt éve megjelent Párhuzamos történeteket. Az online olvasókör vendége Bagi Zsolt filozófiatörténész, esztéta, irodalmár volt, akivel az alábbi három fejezetről beszélgettek: Ilona rizses csirkéje, Egy vadonatúj civilizáció, Másként nem tombolhatott (korábbi vendégek: Sárközy BenceValuska László,  Szolláth Dávid, Babarczy Eszter, Bazsányi Sándor).

Ott Anna | 2020. augusztus 04. |
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

„Nádas Pétert olvasni mindig élmény, de nem tagadom, az olvasás során gyakran kihívásokkal szembesültem, épp ezért nekem fontos volt, hogy legyen segítségem, akivel meg lehet beszélni az olvasottakat, akinek fel lehet tenni a kérdéseimet. Ebből az élményből indultam ki akkor, amikor elhatároztam, hogy az idén 15 éves Párhuzamos történeteket szeretném másokkal együtt olvasni, egy olvasókört indítani júniusban. 100 oldalanként haladunk majd hetente, minden héten online beszéljük meg, mi történt az elolvasott 100 oldalban, kinek mit adott, kiben milyen kérdés merült fel, kinek melyik volt a kedvenc mondata, ki milyen nehézségbe ütközött.” - Ott Anna

jelenkor (@jelenkor) által megosztott bejegyzés,

  • A Párhuzamos történetek olvasása mindenkinek egy sokk, amit nem lehet megúszni, mert szánt szándékkal provokálja a magyar közbeszédet és az irodalmi nyelvet. 
  • Az embernek nemcsak túltennie kell magát ezeken a témákon és nyelven, hanem túl kell dolgoznia rajta magát. 
  • Az Ilona rizses csirkéje című fejezet egy megkerülhetetlen origója az egész műnek, Bagi Zsolt számára a legfontosabb az Egy vadonatúj civilizáció című fejezet.
  • Nádas Péter a Hazatérés című esszéjében ír arról az írói technikáról, amivel nagyon pontosan elválasztja a szereplőit a saját életétől. Nádas metódusokat használ arra, hogy eljusson valamiféle igazságig. Attól nem lesz valami igaz, ha Nádas a saját életét írja meg, akkor lesz igaz, ha valamiféle rendszerszerű változásokon írja át a saját életét. 
  • A szexuális aktus leírásában és a testműködés leírásában mindenki magára ismer, azonban ennek leírására nincs meg a magyar irodalmi nyelv. Nádas a férfi nemi szervet végig fasznak nevezi. Bár használjuk ezt a szót, de nem az irodalmi nyelv része. Arra kényszerít ez a regény, hogy a fasz szót elkezdjük használni egy intellektuális környezetben is, ahol eddig nem használtuk. 
  • Mészöly Miklós megteremtette a leíró nyelv potens formáját, de megállt a deréknál. Nádas úgy döntött, hogy ő nem áll meg a deréknál, mert azon túl is van ember.
  • Madzar Alajos a nyakas, kérlelhetetlen modernizmusával egy alteregója Nádas Péternek.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

"Az első olvasás folyamatos meghökkenés" - #olvassnádast

A Margitsziget, A másik part, Saját létéről értesül és az Azok ketten című fejezetekről beszélgetett Bazsányi Sándor és Ott Anna. Itt az #olvassnádast 5. része. 

...
Nagy

“Mi mind testek vagyunk” - #olvassnádast

Elindult az #olvassnádast közös olvasás Ott Anna és a Jelenkor Kiadó Instagram-csatornáján. Tizenöt héten át százoldalas egységekben dolgozzák fel a tizenöt éve megjelent Párhuzamos történeteket. Az online olvasókör vendége Babarczy Eszter művészetfilozófus, eszmetörténész volt, akivel Az ész csöndes érvei című fejezetről beszélgettek.

...
Hírek

"A nagy műveket néhányszor abba kell hagyni" - #olvassnádast

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Nem vagyunk mi állatok, pedig mi vagyunk a medvék

...
Kritika

Munkásosztály nélkül melodrámázik a Vidéki ballada az Amerikai Álomért

...
Nagy

Sophia Loren miatt fogunk emlékezni a legújabb Előttem az életre

A hét könyve
Kritika
Atwoodnál a lányok barátságból teszik pokollá egymás életét
...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Kepes András lemondta könyvbemutatóját a PIM-ben

...
Hírek

Ian McKellen a Meseország-könyvről posztolt

...
Hírek

Udvaros Dorottya és Kovács Patrícia is felolvas a Meseország mindenkié kötetből

...
Hírek

Demeter Szilárdtól elhatárolódnak a PIM munkatársai

...
Hírek

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

...
Hírek

Rúzsa Magdi a mesekönyv mellett szakácskönyvet is ír

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás