A sokkot nem lehet megúszni - #olvassnádast

A sokkot nem lehet megúszni - #olvassnádast

Elindult az #olvassnádast közös olvasás Ott Anna és a Jelenkor Kiadó Instagram-csatornáján. Tizenöt héten át százoldalas egységekben dolgozzák fel a tizenöt éve megjelent Párhuzamos történeteket. Az online olvasókör vendége Bagi Zsolt filozófiatörténész, esztéta, irodalmár volt, akivel az alábbi három fejezetről beszélgettek: Ilona rizses csirkéje, Egy vadonatúj civilizáció, Másként nem tombolhatott (korábbi vendégek: Sárközy BenceValuska László,  Szolláth Dávid, Babarczy Eszter, Bazsányi Sándor).

Ott Anna | 2020. augusztus 04. |
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

„Nádas Pétert olvasni mindig élmény, de nem tagadom, az olvasás során gyakran kihívásokkal szembesültem, épp ezért nekem fontos volt, hogy legyen segítségem, akivel meg lehet beszélni az olvasottakat, akinek fel lehet tenni a kérdéseimet. Ebből az élményből indultam ki akkor, amikor elhatároztam, hogy az idén 15 éves Párhuzamos történeteket szeretném másokkal együtt olvasni, egy olvasókört indítani júniusban. 100 oldalanként haladunk majd hetente, minden héten online beszéljük meg, mi történt az elolvasott 100 oldalban, kinek mit adott, kiben milyen kérdés merült fel, kinek melyik volt a kedvenc mondata, ki milyen nehézségbe ütközött.” - Ott Anna

jelenkor (@jelenkor) által megosztott bejegyzés,

  • A Párhuzamos történetek olvasása mindenkinek egy sokk, amit nem lehet megúszni, mert szánt szándékkal provokálja a magyar közbeszédet és az irodalmi nyelvet. 
  • Az embernek nemcsak túltennie kell magát ezeken a témákon és nyelven, hanem túl kell dolgoznia rajta magát. 
  • Az Ilona rizses csirkéje című fejezet egy megkerülhetetlen origója az egész műnek, Bagi Zsolt számára a legfontosabb az Egy vadonatúj civilizáció című fejezet.
  • Nádas Péter a Hazatérés című esszéjében ír arról az írói technikáról, amivel nagyon pontosan elválasztja a szereplőit a saját életétől. Nádas metódusokat használ arra, hogy eljusson valamiféle igazságig. Attól nem lesz valami igaz, ha Nádas a saját életét írja meg, akkor lesz igaz, ha valamiféle rendszerszerű változásokon írja át a saját életét. 
  • A szexuális aktus leírásában és a testműködés leírásában mindenki magára ismer, azonban ennek leírására nincs meg a magyar irodalmi nyelv. Nádas a férfi nemi szervet végig fasznak nevezi. Bár használjuk ezt a szót, de nem az irodalmi nyelv része. Arra kényszerít ez a regény, hogy a fasz szót elkezdjük használni egy intellektuális környezetben is, ahol eddig nem használtuk. 
  • Mészöly Miklós megteremtette a leíró nyelv potens formáját, de megállt a deréknál. Nádas úgy döntött, hogy ő nem áll meg a deréknál, mert azon túl is van ember.
  • Madzar Alajos a nyakas, kérlelhetetlen modernizmusával egy alteregója Nádas Péternek.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

"Az első olvasás folyamatos meghökkenés" - #olvassnádast

A Margitsziget, A másik part, Saját létéről értesül és az Azok ketten című fejezetekről beszélgetett Bazsányi Sándor és Ott Anna. Itt az #olvassnádast 5. része. 

...
Nagy

“Mi mind testek vagyunk” - #olvassnádast

Elindult az #olvassnádast közös olvasás Ott Anna és a Jelenkor Kiadó Instagram-csatornáján. Tizenöt héten át százoldalas egységekben dolgozzák fel a tizenöt éve megjelent Párhuzamos történeteket. Az online olvasókör vendége Babarczy Eszter művészetfilozófus, eszmetörténész volt, akivel Az ész csöndes érvei című fejezetről beszélgettek.

...
Hírek

"A nagy műveket néhányszor abba kell hagyni" - #olvassnádast

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

...
Panodyssey

Kupihár Rebeka: versek a “gyermekvédelmi” népszavazás idejéről [Panodyssey]

...
Hírek

Visky András és Tompa Andrea is ott lesz a zalai Margófeszten

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!