5 könyv a karanténban töltött évünkről

Egy éve már, hogy az életünk maga lett a valóra vált disztópia. A koronavírus-járvány sok változást hozott magával ebben az időszakban, a karanténban töltött hónapok pedig az irodalomra is hatással voltak. Az első hullám alatt kevés új könyv jelent meg, a járványokról szóló történetek viszont a toplisták élére ugrottak. Camus 1947-es A pestise bestseller lett több országban (mi is újraolvastuk), de a Szerelem kolera idején és A londoni pestis eladásai is jól pörögtek (a pandémiákról szóló könyves gyűjtésünket ITT találjátok). Az év második felében valamelyest magára talált a könyvpiac, és sorra jöttek ki a járványra reagáló aktuális kötetek is, például Ferenc pápa könyve, vagy Ulickaja Csak egy pestise. Most öt olyan kötetet ajánlunk, amely a covid nélkül nem született volna meg.

Forgách Kinga | 2021. március 17. |

A teremtés koronája - Karanténantológia

Szerk.: Cserna-Szabó András
A teremtés koronája - Karanténantológia
Helikon, 2020
Cserna-Szabó András: A teremtés koronája - Karanténantológia

Eredetileg Korona Expressz volt a munkacíme az első magyar karanténantológiának, amelyet Cserna-Szabó András szerkesztett. A kötet a koronavírus okozta válsághelyzetre reagált, az írók, akik velünk együtt szintén karanténba kerültek, megírták a saját történeteiket, ahogy annak idején Boccaccio a pestisjárvány alatt. A teremtés koronájában novellákat, tárcákat, naplót és sci-fit is olvashatunk, csupa olyan írást, amely a koronavírus hatására, a karantén alatt született. Van, akinek a száz évvel ezelőtti spanyolnátha jutott eszébe, másnak egy disztópia a korona harmadik vagy negyedik hullámáról (most kifejezetten aktuális), és persze volt olyan író is, aki már az apokalipszis mikéntjén tűnődött. Ezekből állt össze ez az izgalmas karanténantológia, amelyben többek közt olyan kortárs szerzők szövegeit olvashatjuk, mint Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Háy János, Molnár T. Eszter, Szvoren Edina vagy Zoltán Gábor.

Háy János: Ne haragudj, véletlen volt

Háy János
Ne haragudj, véletlen volt
Európa, 2020, 228 oldal
Háy János: Ne haragudj, véletlen volt

Háy Jánosnak tavaly két könyve is megjelent, amelyek bizonyos szempontból kapcsolódnak egymáshoz, mégis teljesen különbözőek. A tavasszal kiadott Ne haragudj, véletlen volt a karantén élethelyzetre adott válasz volt, szuperszemélyes szöveg, ami Háy belső karanténját mutatta meg. A naplóbejegyzések elsősorban nem a körülöttünk lévő új élethelyzetre reflektáltak, hanem arra, mi történik az emberrel, ha tényleg magára kell zárnia a világot, és ott marad az emlékeivel, a gyászával, az érzéseivel, miközben folyamatos harcban áll a felejtéssel. A kötetet a Margón mutatták be, Háy akkor elmondta, hogy szeret naplót olvasni, de nem szeret naplót írni. Éppen ezért tudta, hogy nem akarja dokumentálni az életét, de a naplót mint játékteret izgalmasnak tartotta, azt a lehetőséget, hogy eljátsszon a dokumentálási elvárással.A beszélgetést ITT tudjátok visszahallgatni. 

Zadie Smith: Sugallatok

Zadie Smith
Sugallatok
Ford.: M. Nagy Miklós, Helikon, 2020, 108 oldal
Zadie Smith: Sugallatok

Bár a tavaszi karanténidőszak az emberek többségének nem volt túl termékeny, Zadie Smith nem állt meg, inkább írt egy egész esszékötetet, amely izgalmas dokumentuma lett a 2020-as évnek. A Sugallatok szövegeiben nemcsak a pandémiára és a lezárásokra, hanem a politikai fordulatokra, George Floyd halálára és a nők helyzetére is reflektált. A kötet naplószerű esszékből áll, a hangvétele nagyon személyes, olyan gondolatok és érzések felmutatása történik meg, amelyek valószínűleg sokunkban megfogalmazódtak az elmúlt egy évben. „Leginkább tehát egy elmélkedő kötetről van szó, amelyben Zadie Smith önmagával beszélgetett el, a saját érzéseit elemezte. Ahogyan olvassuk a történeteit, mégis úgy érezzük, hogy ez rólunk is szól: mivel a történelemben először egy kollektív, globális trauma részesei vagyunk, természetes, hogy bevillannak a saját élményeink és tapasztalataink a szövegekkel való találkozás közben” – írtuk róla.

Benedek Ágota: Rumbarumbamm

Benedek Ágota
Rumbarumbamm
Libri, 2020, 354 oldal
Benedek Ágota: Rumbarumbamm

Benedek Ágota a tavaszi karanténidőszakban pszichológusa javaslatára kezdte el kiírni magából, hogy mik azok a dolgok, amik belülről feszítik. A feljegyzéseket blogján osztotta meg, és olyan nagy sikerük volt, hogy később könyvformában is megjelent a „kibaszott karanténnapló”. A Rumbarumbarumm egy szélsőséges élethelyzetre adott, szókimondó reakció. Megjelenésekor Benedek Ágota ezt mondta interjúnkban: „A bezártság csak enyhén szorongatott, inkább annak a bizonytalansága, hogy mi lesz mindennel. Annak, hogy elkezdjek valami extra személyeset írni, jót tett ez az időszak. Valami gomolygott bennem, gondoltam rá, hogy megszólalhatnék ezen a hangon, csak az nem körvonalazódott, hogy milyen formában. Kínálta magát az üresjárat is, utálok nem dolgozni. A karantén kezdetekor mindenki ijedten visszahúzódott, hirtelen elillantak a beígért munkalehetőségek, úgyhogy legyártottam magamnak egy újat.”

Dekameron-projekt

Dekameron-projekt - 29 új novella a járvány idejéből
Athenaeum, 2021, 320 oldal
Dekameron-projekt

Többek közt Margaret Atwood és David Mitchell is részt vett a New York Times Dekameron-projektjében, amelynek célkitűzése az volt, hogy Boccaccio nyomán szülessenek új történetek. A Dekameron történetei a pestisjárvány idején játszódnak, a szereplők a betegség elől menekülnek egy itáliai kastélyba, ahol aztán történetek mesélésével szórakoztatják egymást. A kultikus kötet ihlette a koronavírus-járványra formált Dekameron-projektet, amelyre olyan írókat kértek fel, mint  Margaret Atwood, David Mitchell, Téa Obreht, Karen Russell, Tommy Orange, Yiyun Li, és mások. A kötetbe, amely hamarosan magyarul is megjelenik, ITT tudtok beleolvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Itt a karantén szakácskönyv karácsonyi folytatása!

A tavaszi Karantén Kantin Szakácskönyv után itt a folytatás, amely ezúttal kimondottan ünnepi, karácsonyi recepteket tartalmaz. A befolyt pénzből élelmiszercsomagokat juttatnak el a kórházi dolgozóknak.

...
Kritika

Zadie Smith a karantén alatt a szenvedésről, a nők helyzetéről és a rasszizmusról elmélkedett

Bár a tavaszi karanténidőszak az emberek többségének nem volt túl termékeny, Zadie Smith nem állt meg, inkább írt egy egész esszékötetet, ami aztán 2020 egyik legaktuálisabb könyve lett. A Sugallatok a hét könyve. 

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát
...
Szórakozás

Lady Gaga golyóval tesz pontot a Gucci család botrányos történetének a végére

„Amit meg kell értenie a Guccikkal kapcsolatban, hogy teljesen őrültek, hihetetlenül manipulatívak és nem túl okosak. Muszáj, hogy ők irányítsanak, de amint megszerzik, amit akarnak, tönkre is teszik! Pusztító fajták, ez ilyen egyszerű!”, sommázza a véleményét Paolo Gucci neje, Jenny Garwood a Sara Gay Forden által írt A Gucci-ház című könyvben, amely Ridley Scott filmjét ihlette. Jenny ebben a három mondatban tulajdonképpen nagyszerűen össze is foglalja Scott produkciójának lényegét.

Polc

Bartók Imre szürreális szövegtripre viszi a gyanútlan olvasót

...

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

...

A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre

...

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

...
...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

...

A hospice a halál előtti életről szól

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.