Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

December 1-jén szerte a világon, így Magyarországon is megjelenik Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt, amely a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetben az egyházfő Austen Ivereigh újságíró kérdései nyomán a jelenlegi legégetőbb problémákról mondja el a véleményét, például a klímaváltozásról, a menekültválságról, a #metoo-ról, a BLM-mozgalomról, vagy a társadalmi megosztottságról, közben pedig azt is kifejti, szerinte min kéne változtatnunk a pandémia után ahhoz, hogy az emberiség fenntarthatóbb, méltóbb életet élhessen. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

Forgách Kinga | 2020. november 24. |

Ferenc pápa szerint most a próbatétel időszakát éljük: a koronavírus-járvány és a vele járó válság azt jelzi számunkra, hogy meg kell állnunk és számot kell vetnünk önmagunkkal. Ezzel a gondolattal nyit új könyve, az Álmodjunk együtt, amely a pandémia árnyékában járja körbe, hol tart jelenleg a világ, mik azok a problémák, amikkel szembe kell néznünk, és mi a kiút a válságból. A kötet valószínűleg az év egyik legfontosabb megjelenése abból a szempontból, hogy nincs még egy olyan kötet, ami ennyi rálátással és ilyen összetetten mutatná be a 2020-ban kicsúcsosodó társadalmi, gazdasági és politikai folyamatokat.

Ferenc Pápa
Álmodjunk együtt
Ford.: Simonyi Ágnes, 21. Század, 2020, 240 oldal
Ferenc pápa: Álmodjunk együtt

Az egyházfő szerint a krízisben nemcsak az egyének, de egész népességek is megmérettetnek. Most nyilvánvalóvá válik, mi nyom többet a latba a világ számára: hogy emberéleteket mentsünk, vagy hogy mozgásban tartsuk a pénzügyi rendszert. Úgy véli, ez a válság lehetőséget ad arra, hogy változtassunk, hogy jobban jöjjünk ki ebből a helyzetből, mint ahogy belementünk. 

És hogy felvegyük a kesztyűt az egyéb láthatatlan vírusokkal, a világ azon rejtett pandémiáival, mint az éhezés, a fegyverkezés és a klímaváltozás.

Az Álmodjunk együtt egy merész víziót vázol fel, amelynek központi gondolata, hogy a modern kornak, amely oly nagy elszántsággal vívta ki az egyenlőséget és szabadságot, most ugyanazzal a hévvel és kitartással a testvériségre kell összpontosítania. Ferenc pápa arra buzdít az elmélkedései során, hogy emelkedjünk felül a mély társadalmi megosztottságon, és alakítsunk ki együtt egy élhetőbb világot. Azt is elmondja, ő ezt hogyan képzeli el, és szerinte milyen módokon lehetne javítani a helyzeten. A kötetben rengeteg aktuális történésről és folyamatról fejti ki a véleményét, ír az egészségügyi dolgozók áldozatvállalásáról, a nők helyzetéről, a rohingyák üldöztetéséről, a Black Lives Matter-mozgalomról, a populizmus térnyeréséről és az individualizmus következményeiről is. Közben szép lassan kirajzolja egy teljesen új társadalmi berendezkedés képét is, amelynek lényege az lenne, hogy legyőzzük a közömbösség vírusát és megtanulunk szolidárisnak lenni a periférián lévőkkel. 

A pápa szerint a koronavírus a mi Noé-pillanatunk, és apró, pozitív cselekedetekre van szükség, hogy megmentsük az emberiséget a bolygó és önmaga elpusztításától.

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A két pápa - Könyves magazin

Forrás: Mozinet A vatikáni ügyek mindig is sok embert érdekeltek, már csak azért is, mert számos olyan dolog történik arrafelé a falak közt, amelyekre nincsen rálátásunk. Erre érzett rá nagyon jól Fernando Meirelles, aki A két pápa című filmjében az utóbbi évek egyik legizgalmasabb egyházi eseményét dolgozta fel: azt az időszakot, amikor XVI.

Ferenc pápa a könyvet Austen Ivereigh író, újságíró kezdeményezésére és vele közösen írta meg. Ivereigh korábban már írt két biográfiát az egyházfőről, áprilisban pedig a pandémiáról készített egy fontos interjút vele, amelyet meglehetősen sokan olvastak. Ennek hatására született meg az ötlet, hogy a járvány jó alkalom lehetne egy könyv írásához is. Ivereigh ezt tegnap délután mondta el a kötet nemzetközi bemutatóján, amelyet – ha a járvány nem szólt volna közbe – Rómában tartottak volna. A szerző elmondta, szerinte nagyon fontos, hogy egy ilyen krízis idején a világ hallja Ferenc pápa gondolatait. Véleménye szerint ez a kötet nagyon sok olyan területet érint, amit korábban senki nem mondott ki. Mint mondta, a könyv három módon is kivételes:

ez az első könyv, amit egy pápa egy válságra reagálva írt;

egyszerre két nyelven (angolul és spanyolul) íródott, és ez az első kötet, amelyben egy regnáló pápa direkt módon szól az olvasókhoz.

Ivereigh a könyv sajtóbemutatóján abba is beavatta az újságírókat, hogyan dolgozott együtt a pápával. Kevés személyes találkozással, de sok-sok dialógussal hidalták át a távolságot. Ő kérdéseket küldött, az egyházfő pedig felvette a válaszait, ezt újabb kérdések, majd egy szerkesztési, tisztázási folyamat követett. Elmondása szerint az Álmodjunk együtt teljes egészében Ferenc pápa könyve, ő csak a narratívát, a struktúrát adta hozzá, így egy egészen bensőséges könyv született, amely spirituális útmutatást adhat mindazoknak, akiknek szüksége van rá. „A válságra adott válaszaként Ferenc nem egyszerűen diagnózist és recepteket kínált. Őt magát az átalakulás folyamata, annak dinamikája érdekelte – hogy miként megy végbe a történelmi változás, és ellenállunk-e ennek a folyamatnak, vagy élünk vele.”

Ferenc pápa: „Az irgalmasság a mi Istenünk személyi igazolványa" - Könyves magazin

Ferenc pápa tavaly márciusban az egyik prédikációjában rendkívüli szentévet hirdetett: az irgalmasság évét. 2016 küldetése tehát a szegények, a peremre szorultak és a szenvedők felkarolása lett. Andrea Tornielli úgy döntött, személyes beszélgetéssorozatot kezdeményez az egyházfővel, melyben rákérdez, mit is kell pontosan értenünk az irgalmasság fogalmán és miért tartja ezt a legfontosabb, legégetőbb kérdésnek.

Ferenc pápa könyve három részből áll, ezeknek a címe: Ideje a látásnak, Ideje a választásnak és Ideje a cselekvésnek. Az egyházfő nagyon sokrétűen fejti ki ebben a hármas egységben, hogy mi is pontosan jelenleg a helyzet, mi a tétje a mostani választásainknak, és mit kell tennünk. Közben rengeteg személyes élménnyel, történettel, tapasztalattal színesíti és támasztja alá mondandóját (elárulja például, hogy az ő életében mi volt az eddigi három „covid-válság”). 

Az Álmodjunk együtt összességében arra fut ki, hogy

a pandémia után nem állíthatjuk vissza a gazdasági-társadalmi struktúrát, változtatnunk kell a világ működésmódján,

hogy a méltó körülmények mindenki számára megadassanak és eközben megóvjuk és helyreállítsuk a természetet: „Hosszú ideig hittük, hogy egészségesek lehetünk egy beteg világban. A válság azonban világossá tette, mennyire fontos, hogy egy egészséges világért dolgozzunk.”

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nem könnyű, ha egyszerre két pápa él a Vatikánban

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A két pápa

...
Nagy

Ferenc pápa: „Az irgalmasság a mi Istenünk személyi igazolványa”

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...
Kiss Imola

Rachel Cusk dönti el, mit hagy ki a könyveiből, nem a kiadók

...
Valuska László

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Beleolvasó

Azt ismered, amikor James és Ivy panziót nyitott? Itt a Csengetett, Mylord? folytatása

A világon először magyar nyelven jelenik meg a Csengetett, Mylord? rendezőjének és társszerzőjének könyve. Olvass bele!