Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

December 1-jén szerte a világon, így Magyarországon is megjelenik Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt, amely a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetben az egyházfő Austen Ivereigh újságíró kérdései nyomán a jelenlegi legégetőbb problémákról mondja el a véleményét, például a klímaváltozásról, a menekültválságról, a #metoo-ról, a BLM-mozgalomról, vagy a társadalmi megosztottságról, közben pedig azt is kifejti, szerinte min kéne változtatnunk a pandémia után ahhoz, hogy az emberiség fenntarthatóbb, méltóbb életet élhessen. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

Forgách Kinga | 2020. november 24. |

Ferenc pápa szerint most a próbatétel időszakát éljük: a koronavírus-járvány és a vele járó válság azt jelzi számunkra, hogy meg kell állnunk és számot kell vetnünk önmagunkkal. Ezzel a gondolattal nyit új könyve, az Álmodjunk együtt, amely a pandémia árnyékában járja körbe, hol tart jelenleg a világ, mik azok a problémák, amikkel szembe kell néznünk, és mi a kiút a válságból. A kötet valószínűleg az év egyik legfontosabb megjelenése abból a szempontból, hogy nincs még egy olyan kötet, ami ennyi rálátással és ilyen összetetten mutatná be a 2020-ban kicsúcsosodó társadalmi, gazdasági és politikai folyamatokat.

Ferenc Pápa
Álmodjunk együtt
Ford.: Simonyi Ágnes, 21. Század, 2020, 240 oldal
Ferenc pápa: Álmodjunk együtt

Az egyházfő szerint a krízisben nemcsak az egyének, de egész népességek is megmérettetnek. Most nyilvánvalóvá válik, mi nyom többet a latba a világ számára: hogy emberéleteket mentsünk, vagy hogy mozgásban tartsuk a pénzügyi rendszert. Úgy véli, ez a válság lehetőséget ad arra, hogy változtassunk, hogy jobban jöjjünk ki ebből a helyzetből, mint ahogy belementünk. 

És hogy felvegyük a kesztyűt az egyéb láthatatlan vírusokkal, a világ azon rejtett pandémiáival, mint az éhezés, a fegyverkezés és a klímaváltozás.

Az Álmodjunk együtt egy merész víziót vázol fel, amelynek központi gondolata, hogy a modern kornak, amely oly nagy elszántsággal vívta ki az egyenlőséget és szabadságot, most ugyanazzal a hévvel és kitartással a testvériségre kell összpontosítania. Ferenc pápa arra buzdít az elmélkedései során, hogy emelkedjünk felül a mély társadalmi megosztottságon, és alakítsunk ki együtt egy élhetőbb világot. Azt is elmondja, ő ezt hogyan képzeli el, és szerinte milyen módokon lehetne javítani a helyzeten. A kötetben rengeteg aktuális történésről és folyamatról fejti ki a véleményét, ír az egészségügyi dolgozók áldozatvállalásáról, a nők helyzetéről, a rohingyák üldöztetéséről, a Black Lives Matter-mozgalomról, a populizmus térnyeréséről és az individualizmus következményeiről is. Közben szép lassan kirajzolja egy teljesen új társadalmi berendezkedés képét is, amelynek lényege az lenne, hogy legyőzzük a közömbösség vírusát és megtanulunk szolidárisnak lenni a periférián lévőkkel. 

A pápa szerint a koronavírus a mi Noé-pillanatunk, és apró, pozitív cselekedetekre van szükség, hogy megmentsük az emberiséget a bolygó és önmaga elpusztításától.

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A két pápa - Könyves magazin

Forrás: Mozinet A vatikáni ügyek mindig is sok embert érdekeltek, már csak azért is, mert számos olyan dolog történik arrafelé a falak közt, amelyekre nincsen rálátásunk. Erre érzett rá nagyon jól Fernando Meirelles, aki A két pápa című filmjében az utóbbi évek egyik legizgalmasabb egyházi eseményét dolgozta fel: azt az időszakot, amikor XVI.

Ferenc pápa a könyvet Austen Ivereigh író, újságíró kezdeményezésére és vele közösen írta meg. Ivereigh korábban már írt két biográfiát az egyházfőről, áprilisban pedig a pandémiáról készített egy fontos interjút vele, amelyet meglehetősen sokan olvastak. Ennek hatására született meg az ötlet, hogy a járvány jó alkalom lehetne egy könyv írásához is. Ivereigh ezt tegnap délután mondta el a kötet nemzetközi bemutatóján, amelyet – ha a járvány nem szólt volna közbe – Rómában tartottak volna. A szerző elmondta, szerinte nagyon fontos, hogy egy ilyen krízis idején a világ hallja Ferenc pápa gondolatait. Véleménye szerint ez a kötet nagyon sok olyan területet érint, amit korábban senki nem mondott ki. Mint mondta, a könyv három módon is kivételes:

ez az első könyv, amit egy pápa egy válságra reagálva írt;

egyszerre két nyelven (angolul és spanyolul) íródott, és ez az első kötet, amelyben egy regnáló pápa direkt módon szól az olvasókhoz.

Ivereigh a könyv sajtóbemutatóján abba is beavatta az újságírókat, hogyan dolgozott együtt a pápával. Kevés személyes találkozással, de sok-sok dialógussal hidalták át a távolságot. Ő kérdéseket küldött, az egyházfő pedig felvette a válaszait, ezt újabb kérdések, majd egy szerkesztési, tisztázási folyamat követett. Elmondása szerint az Álmodjunk együtt teljes egészében Ferenc pápa könyve, ő csak a narratívát, a struktúrát adta hozzá, így egy egészen bensőséges könyv született, amely spirituális útmutatást adhat mindazoknak, akiknek szüksége van rá. „A válságra adott válaszaként Ferenc nem egyszerűen diagnózist és recepteket kínált. Őt magát az átalakulás folyamata, annak dinamikája érdekelte – hogy miként megy végbe a történelmi változás, és ellenállunk-e ennek a folyamatnak, vagy élünk vele.”

Ferenc pápa: „Az irgalmasság a mi Istenünk személyi igazolványa" - Könyves magazin

Ferenc pápa tavaly márciusban az egyik prédikációjában rendkívüli szentévet hirdetett: az irgalmasság évét. 2016 küldetése tehát a szegények, a peremre szorultak és a szenvedők felkarolása lett. Andrea Tornielli úgy döntött, személyes beszélgetéssorozatot kezdeményez az egyházfővel, melyben rákérdez, mit is kell pontosan értenünk az irgalmasság fogalmán és miért tartja ezt a legfontosabb, legégetőbb kérdésnek.

Ferenc pápa könyve három részből áll, ezeknek a címe: Ideje a látásnak, Ideje a választásnak és Ideje a cselekvésnek. Az egyházfő nagyon sokrétűen fejti ki ebben a hármas egységben, hogy mi is pontosan jelenleg a helyzet, mi a tétje a mostani választásainknak, és mit kell tennünk. Közben rengeteg személyes élménnyel, történettel, tapasztalattal színesíti és támasztja alá mondandóját (elárulja például, hogy az ő életében mi volt az eddigi három „covid-válság”). 

Az Álmodjunk együtt összességében arra fut ki, hogy

a pandémia után nem állíthatjuk vissza a gazdasági-társadalmi struktúrát, változtatnunk kell a világ működésmódján,

hogy a méltó körülmények mindenki számára megadassanak és eközben megóvjuk és helyreállítsuk a természetet: „Hosszú ideig hittük, hogy egészségesek lehetünk egy beteg világban. A válság azonban világossá tette, mennyire fontos, hogy egy egészséges világért dolgozzunk.”

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nem könnyű, ha egyszerre két pápa él a Vatikánban

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A két pápa

...
Nagy

Ferenc pápa: „Az irgalmasság a mi Istenünk személyi igazolványa”

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

...
Hírek

5 szuper darab, amiben csak egy színészre kell koncentrálni

...
Nagy

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2021-ben

...
Nagy

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

J. D. Vance életrajza 2016-ban, Trump megválasztását követően robbant be a sikerlistákra. A saját családjának történetén keresztül mutatja be az amerikai fehér munkás középosztály széthullásának szociokulturális hátterét, és ezzel kvázi a Trump-jelenség megértésének egyik kézikönyve lett.

Szerzőink

...
vl

Mészöly Miklós egyszerűen volt. Vagyis Van.

...
Forgách Kinga

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

...
Ruff Orsolya

Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias

A hét könyve
Kritika
Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias
...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

„Valahányszor visszautasították egy novellámat, önvigasztalásul írtam egy mesét” – jegyezte fel egyszer Mészöly Miklós, akinek a kényszerű szilencium éveiben gyakran a gyerekirodalom volt az egyetlen írói menekülőút. Így aztán írt mesét, bábjátékot, ifjúsági regényt, számolatlanul. Szolláth Dávid új monográfiája és az Arcanum adatbázisa segítségével annak jártunk utána, milyen erők vezették gyerekirodalmi pályára a száz éve született Mészöly Miklóst, és mit gondolt vajon a meséről és a bábról.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony