10 könyv arról, hogyan működik a társadalom járvány idején

10 könyv arról, hogyan működik a társadalom járvány idején

Katasztrófák idején nem könnyű reálisan felmérni, milyen döntéseket szükséges meghozni, hiszen senki sem tudja pontosan, mi fog történni. Az élet ilyenkor sokkal kiszámíthatatlanabbnak, bizonytalanabbnak tűnik, mint máskor, a hétköznapok folytonossága megtörik. Kapaszkodót jelenthetnek viszont azok a könyvek, amik hasonló témát dolgoznak fel, mint amin keresztülmegyünk. Egyrészt, mert rámutatnak arra, hogy az emberiség a történelem folyamán már sok hasonló helyzettel sikeresen megküzdött, másrészt pedig, mert olyan hősöket mutatnak nekünk, akik tudják, mit kell tenni.

Könyves Magazin | 2020. március 11. |

Giovanni Boccaccio: Dekameron

Giovanni Boccaccio
Decameron
Fordította: Révay József, Európa Könyvkiadó, 2009, 172 oldal
Dekameron

A sokak által ismert klasszikusban, a Dekameronban a Fekete Halál a tizennegyedik századi Firenzében szedi áldozatait. Boccaccio úgy festi le a szörnyű kórt, mintha csak a szerelemről mesélne, bár a szerelmesnek csókot adni sokkal kifizetődőbb, mint a halálnak.

Daniel Defoe: A londoni pestis 

Daniel Defoe
A londoni pestis
Fodította: Vámosi Pál, Európa, 1978, 290 oldal
Defoe

A londoni pestis épp azt adja, amit a címében ígér: pestist Londonban, méghozzá 1772-ben. A várost bubópestis tizedeli, a járvány pedig minden időben érvényes kérdéseket vet fel. Ha pestis támadja a városod, akkor megkímélve magad a fájdalomtól és a betegség horrorjától, elmenekülsz előle, vagy maradsz, és segítesz másokon? (Esetleg meghalsz.) Defoe munkája számos pestisregényt inspirált, a legfontosabb ezek közül Albert Camus 1947-es könyve.

Albert Camus: A pestis

Albert Camus
A pestis
Fordította: Vargyas Zoltán, Jelenkor, 2019, 375 oldal
Camus

„Április 16-ának reggelén Bernard Rieux doktor kilépett rendelőjéből, s a lépcsőforduló közepén döglött patkányba botlott.” Ezzel a mondattal indul Albert Camus egyik legismertebb művének krónikája, amely egy fiktív pestisjárvány kialakulását és lefolyását mutatja meg az algériai Oran városában. A pestist a koronavírus miatt renegetegen veszik meg, mi már újra is olvastuk. 

Hermann Hesse: Narziss és Goldmund

Hermann Hesse
Narziss és Goldmund
Fordította: Gáli József, Helikon KIadó, 2014, 408 oldal
hesse

Herman Hesse fogja a címszereplőit, az aszkéta paptanárt, Narziss-t, és a művészi ideált hajszoló Goldmundot, és megmeríti őket a pestissel sújtott középkori Németország szörnyűségeiben. De mi van akkor, ha valaki azt hiszi, pestises vagy, de te tudod, hogy téved?

José Saramago: Vakság

José Saramago
Vakság
Fordította: Pál Ferenc, Európa Könyvkiadó, 2014, 385 oldal
saramago

A legjobb módszer a társadalom törékenységének bizonyítására az ebola. Vagy ahogy a Nobel-díjas Jose Saramago képzelte 1997-ben, a Vakság. Ha tudni akarod, hogy milyen, amikor egy modern nagyvárosban üt be a krach, akkor megtaláltad a neked való regényt.

Mary Shelley: Az utolsó ember

Mary Shelley
Az utolsó ember
Fordította: Gálvölgyi Judit, Metropolis Media, 2008, 592 oldal
Shelley

Mary Shelley úttörőnek számító 19 századi sci-fi antiutópiájában, Az utolsó emberben a nemzetközi felelősséget kérdőjelezte meg. Arra volt kíváncsi, vajon Európa és Amerika felelős-e az ebola terjedéséért. Nem biztos, hogy akarjuk hallani a válaszait.

Jack London: A skarlát 

Jack London
Ádám előtt/ A skarlát
Fordította: Szász Imre, Varga Csaba Béla, Kossuth KIadó, 2016, 
skarlát

Jack London 1912-es regénye szintén a jövő emberét dobja áldozatul a szörnyű kórnak. 60 évig pusztított a Vörös Halál A skarlátban (The Scarlet Plague), és mire a történet 2073-ban elkezdődik, csak egy kérdés marad: mit örököljenek tovább a kultúránkból azok, akik túlélték a borzalmakat.

John Le Carré: Az elszánt diplomata

John le Carré
Az elszánt diplomata
Fordította: Odze György, Saxum Kiadó, 2002, 384 oldal
lecarré

Az elszánt diplomata című John le Carré-regényben egy nemzetközi összeesküvést sejtenek a világméretű AIDS-járvány mögött. Hogy kinek áll ez érdekében? A kérdés inkább az, kinek nem.

Dan Brown: Inferno

Dan Brown
Inferno
Fordította: Bori Erzsébet, Gabo Kiadó, 2013, 656 oldal
inferno

Dan Brown regényében Robert Langdon egy vírus kiszabadulását igyekszik megakadályozni. A szimbólumkutató ebben a sztoriban éppen Olaszországba, Firenzébe érkezik, ahol az életére törnek, a rejtélyek sorát azonban végül Dante Isteni színjátékának segítségével oldja meg.

Margaret Atwood: Maddaddam-trilógia

Margaret Atwood
Maddaddam
Fordította: Csonka Ágnes, Jelenkor Kiadó, 2019, 604 oldal
maddaddam

Margaret Atwood nagyszabású, háromrészes disztópiájában levezette, hogyan fog kihalni az emberiség, ráadásul mindezt úgy tette, hogy csupa olyan jelenségből, technológiából és ötletből indult ki, amely már létezik vagy fejlesztés alatt áll (vagy már megvan rá az elméleti lehetőség). A klímaváltozás mellett a könyvekben hangsúlyos téma az új vírusok és baktériumok megjelenése okozta veszély. Igaz, ezek a trilógia világában nem feltétlen maguktól terjednek hipersebességgel. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elhalasztják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált

A kormány ma döntött arról, hogy határozatlan ideig tilos lesz Magyarországon 100 fő feletti beltéri rendezvényt tartani. 

...
Kritika

Ha járvány van, a betegséget mindenki a szívében hordja

Albert Camus A pestis című regényéből Olaszországban triplájára emelkedtek az eladások, Franciaországban egy hét alatt több, mint 1600 fogyott. A koronavírus miatt újraolvastuk.

...
Hírek

Sorra mondják le a könyvvásárokat a koronavírus miatt

A koronavírus nem kímélte a könyvpiacot sem, és főleg a fesztivál- és vásárszezonban elég sok bizonytalanságot okoz. A nagy könyves rendezvények közül Párizs, Lipcse és London is a lemondás mellett döntött, a bolognai gyerekkönyvvásárt pedig májusra tették át.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.