A Zsivago doktor női főhőse egy plágiumvita tárgya lett

Két író találkozik ezen a héten a londoni legfelsőbb bíróságon egy plágiumvita miatt, amely a Zsivágó doktor női hőséhez, Lara karakteréhez kapcsolódik.

fk | 2022. július 05. |
Anna Pasternak
Lara - Zsivago doktor eltitkolt szerelme
Ford.: Nagy Mónika Zsuzsanna, Noran Libro, 2017
Anna Pasternak: Lara könyv

Anna Paszternak, a Zsivago doktor szerzőjének unokahúga 2017-ben kiadott egy könyvet Lara – Zsivago doktor eltitkolt szerelme címmel, amely szerint a regénybeli szerelmi háromszög Borisz Paszternak saját élményein alapult. A könyv szerzője azt állította, hogy az író már nős volt, amikor találkozott a nála húsz évvel fiatalabb Olga Ivinszkajával, akivel szeretők lettek. A férfi nem akarta elhagyni a feleségét, róla mintázta azonban Lara karakterét híres regényében. Az újságíró unokahúg alapos kutatással és a még élő rokonokkal készített interjúk alapján rekonstruálta a szerelmi történetet könyvében.

Lara Prescott
Titkos útjaink
Ford.: Dobos Lídia, Alexandra, 2020, 397 oldal
Lara Prescott: Titkos útjaink könyv

A jelenleg zajló plágiumvita is ehhez az eltitkolt viszonyhoz kapcsolódik. Anna Paszternak azt állítja, hogy a Lara karaktere mögött megbújó valós eseményeket – amelyeket ő tárt fel – engedély nélkül használták fel egy amerikai történelmi regényben.  A könyv, amelyről szó van, 2019-ben jelent meg a Penguin Random House-nál The Secrets We Kept (magyarul: Titkos útjaink) címmel és arról mesél, miként csempészték be Paszternak regényének példányait a Szovjetunióba, miután ott betiltották azokat. A családot már az is feldühítette, hogy  a szerző, Lara Prescott a regényében részletesen leír szexjeleneteket, amelyek az író és szeretője, Olga Ivinszkaja között zajlottak. A vita azonban nem emiatt alakult ki, hanem azért, mert Anna Paszternak állítása szerint az ő könyvének felfedezéseit használta fel a szerző, amikor erről a viszonyról írt regényében.

Anna Paszternak szerint Prescott neki korábban már beismerte, hogy felhasználta az ő könyvét Olga és Borisz szerelmi viszonyának rekonstruálásához. Az ügy ugyanakkor azért nem egyértelmű, mert egy történelmi regényről van szó, nem pedig egy nonfictionről, így kérdéses, hogy plágiumnak tekinthető-e, ha beépítette az író egy másik szerző kutatásának eredményeit fikciós munkájába. Prescott egyébként azt állítja, a vádak alaptalanok, a regény saját, eredeti munkája, amelyhez ő maga is éveken át végzett kutatásokat. Az ügyben kiadója is kiállt mellette.

Forrás: The Guardian

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elsőként a CIA adatta ki oroszul a Doktor Zsivágót

...
Hírek

Chimamanda Ngozi Adichie visszautasítja a plágiumvádakat

Chimamanda Ngozi Adichie irodalmi ügynöksége visszautasította azokat a szerintük megtévesztő állításokat, melyek szerint a nigériai származású szerző koppintotta volna Az aranyló fél napkorong című regényét.

...
Hírek

Hackeléssel és plágiummal vádolják a Manson-könyv szerzőjét

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Természetesen olvasok
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Zöld

A vízhiány és egy különleges arab öntözőrendszer ihlette regény nyert rangos díjat

...
Zöld

Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a modern kutyafajták agya nagyobb, mint ősi társaiké

...
Zöld

A Budapestre látogató Jane Goodall üzent a magyaroknak

...
Zöld

Szent-Györgyit a nyilasok nem tudták elfogni, ezért minden fórumon hazudtak róla

...
Zöld

Őskori nő DNS-ét vonták ki egy húszezer éves csontékszerből

...
Zöld

Az Amazonasban le akarják állítani az erdőirtást, hat új rezervátumot kapnak az őslakosok

...
Zöld

Peter Wohlleben: Sok fa jelentősen csökkenthetné a magyar városok hőmérsékletét is