Chimamanda Ngozi Adichie visszautasítja a plágiumvádakat

Chimamanda Ngozi Adichie irodalmi ügynöksége visszautasította azokat a szerintük megtévesztő állításokat, melyek szerint a nigériai származású szerző koppintotta volna Az aranyló fél napkorong című regényét.

.konyves. | 2020. március 19. |

(Forrás)

A nigériai-walesi író, Anne Giwa-Amu egy szombaton feltöltött YouTube-videóban azt állította, hogy Chimamanda Ngozi Adichie Az aranyló fél napkorong című műve a saját debütáló regényét, az 1996-ban megjelent Sade-et plagizálta. Giwa-Amu szerint Adichie "újraírta" az ő regényét, hozzátéve azt is, hogy szerinte senkinek sem szabadna profitálnia abból, hogy ellopja egy másik ember munkáját. Feltöltött egy dokumentumot is a honlapjára, amelyben a két regény közötti hasonlóságokat sorolja fel.

"Adichie egy tucat különböző társadalmi státuszú, és különböző hőfokon radikális szereplő sorsán keresztül villantja fel a háborús mindennapokat, ám mindig az ember kerül előtérbe, a háború pedig másodlagos marad" - írtuk annak idején Az aranyló fél napkorongról, amely a hét könyve is volt nálunk. Anne Giwa-Amu regénye ugyancsak a biafrai háború idején játszódik, azt viszont Adichie ügynöksége a leghatározottabban tagadta, hogy irodalmi lopás történt volna. Szerintük sem Adichie, sem pedig a kiadója még csak nem is hallott Giwa-Amu regényéről, míg csak 2016-ban először fel nem hozta a plágium vádját, és jogi útra nem terelte az ügyet. Akkor egy független szakértő áttanulmányozta mindkét regényt, és arra jutott, hogy semmi alapja nincs Giwa-Amu állításainak, és nem ajánlotta, hogy perre kerüljön a sor. Az 1996-os regény szerzője viszont ragaszkodott ehhez, a bíróság viszont tavaly februárban nem neki ítélt igazat. Az ítélet már csak azért is rosszul érinthette Anne Giwa-Amut, mivel a bíróság arra kötelezte, hogy az okozott kellemetlenségekért több mint 14 ezer fontot fizessen Adichie-nek és a kiadójának, emellett neki kellett állnia a jogi költségeket is.

Adichie ügynöksége az állításokat ismét hamisnak és becsületsértőnek nevezte, és további jogi lépeket helyezett kilátásba. Hozzátette azt is, hogy Giwa-Amu eddig még nem fizette ki a bíróság által nekik megítélt összeget.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Mese az országról, amit távolról figyelt a világ

...
Hírek

Chimamanda Ngozi Adichie: Nevezzétek a hazugságot hazugságnak!

...
Hírek

A nigériai Chimamanda Ngozi Adichie lett a legjobbak legjobbja

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből