Hackeléssel és plágiummal vádolják a Manson-könyv szerzőjét

Hackeléssel és plágiummal vádolják a Manson-könyv szerzőjét

.konyvesblog. | 2017. december 01. |

(Kép forrása)

Csúnya szakítási ügy állhat A lányok című regény szerzőjének háta mögött - egykori barátja, Chaz Reetz-Laiolo ugyanis azzal vádolja Emma Cline-t, hogy kémprogrammal hozzáfért a dokumentumaihoz és a levelezéséhez, és az így szerzett anyagokat felhasználta a Charles Mansonról és követőiről írt regényéhez. Cline hevesen tagadta és nevetségesnek nevezte a vádakat, és azt állította, hogy a férfi csak féltékeny a sikereire. A vádaskodás nem állt meg az üzengetéseknél, már mindketten perelik is egymást.

A regény idén magyarul is megjelent a Libri gondozásában, nálunk a hét könyve volt, akkor ezt írtuk róla:

"A lányok egy kamasz szemszögéből mutatja be, hogy egy érzelmileg kiüresedett közegből érkező és a szeretetre és elfogadásra mindennél jobban vágyó gyerek milyen könnyen és zökkenőmentesen tud egy akár tökéletlenül is működő és csak a szavak szintjén egalitárius közösséghez csapódni, és egy nála karizmatikusabb személy befolyása alá kerülni. Útja kiszámíthatatlan, a végcélt pedig nem a saját akarata, hanem kizárólag mások és a véletlenek határozzák meg."

A lányok Emma Cline első regénye, Amerikában nagy visszhangot keltett, és tizenkét hétig szerepelt a New York Times bestseller-listáján. Chaz Reetz-Laiolo most az állítja, hogy Cline annak idején úgy adta el neki a számítógépét, hogy arra egy kémprogramot telepített, ezek után pedig hozzáfért a személyes dokumentumaihoz, és anyagokat lopott a készülő forgatókönyveiből, melyeket aztán felhasznált A lányok írásakor. A kémprogram telepítését Cline nem is tagadja, ő viszont azt állítja, hogy azt csak a férfi állítólagos hűtlensége miatt használta, és nem volt hozzáférése a szoftverhez. Cline szerint volt barátja folyamatosan zaklatja és fenyegeti, és az állítólagos hackelés meg lopás vádjával akar milliókat kicsikarni tőle. Az írónő azt szeretné, ha a bíróság kimondaná, hogy nem sértett szerzői jogot, emellett legalább 75 ezer dollár kártérítésre tart igényt. Reetz-Laiolo ezzel szemben azt akarja, hogy a Penguin Random House azonnal állítsa le a könyv kiadását; természetesen kártérítést is követel, ennek összege ugyanakkor egyelőre nem ismert.

Forrás: Guardian