Umberto Eco egy eddig kiadatlan szövegben elárulta, hogyan született A rózsa neve

Umberto Eco egy eddig kiadatlan szövegben elárulta, hogyan született A rózsa neve

A napokban megjelent nyomtatásban az író-polihisztor egyik amerikai előadássorozata, melyben végre részletesen mesélt a középkorban játszódó híres regény keletkezéséről. 

ki | 2023. november 02. |
umberto eco
A rózsa neve
Ford. Barna Imre, Európa, 2023, 764 oldal 
-Umberto Eco A rózsa neve

Umberto Eco (1932-2016) olasz író, középkorkutató, szemiotikaprofesszor tudományos pályafutása során több amerikai egyetemen is tanított. 2008-ban Atlantában az Emory Egyetemen tartott egy előadássorozatot, melynek szövegeit most először adták ki szerkesztve, olaszra fordítva, ebből a La Repubblica közölt egy részletet. A milánói La nave di Teseo kiadónál megjelent kötet címe Confessione di un giovane romanziere (a.m. Egy fiatal regényíró vallomásai). A cím arra utal, hogy bár A rózsa neve megjelenésekor 48 éves volt, regényíróként Eco kezdőnek tartotta magát.

Az író emlékei szerint 1978-ban egy kis kiadónál dolgozó barátja arról beszélt neki, hogy kifejezetten nem írókat, hanem politikusokat, szociológusokat, orvosokat kér meg arra, hogy írjanak egy-egy detektívtörténetet.

Eco azt felelte, őt nem érdekli a kreatív írás, és hogy biztos benne, abszolút alkalmatlan arra, hogy jó párbeszédeket írjon.

Majd, maga sem tudta miért, közölte, hogy ha valamilyen véletlen folytán mégis detektívtörténetet írna, abból egy 500 oldalas kötet lenne és egy középkori kolostorban játszódna. Barátnője udvariasan hárított, mondván, nem érdekli egy ötlettelen tucatkönyv.

Amint Eco hazaért, átkutatta az egyik fiókját, és talált egy több éves jegyzetet, melyre néhány szerzetes nevét írta fel. Az író szerint ez azt mutatta, hogy valahol tudat alatt már korábban elkezdett dolgozni benne a regény, csak ezt sokáig nem ismerte fel. A jegyzet írásakor azt gondolta, „érdekes lenne megmérgezni egy szerzetest, miközben egy titokzatos könyvet olvas”, de akkor nem jutott ennél tovább. Ezután a felismerés után kezdte el írni
A rózsa nevét. Az előadáson párhuzamként felidézte a francia romantikus költő, Lamartine esetét, aki számtalanszor állította, hogy az egyik legjobb verse mágikus körülmények között született: egy este az erdőben sétált és az ihlet mintha villámcsapásként érte volna. Csakhogy a költő halála után megtalálták a vers számtalan, az évek során többször is átírt változatát.

Opera készül A rózsa nevéből
Opera készül A rózsa nevéből
Tovább olvasok

Miután megjelent a regény, sokszor kérdezték Umberto Ecótól, miért döntött az írás mellett, amire általában a pillanatnyi hangulata szerint válaszolt, de utólag ezeket mind hamis indoknak érezte. Végül arra jutott, hogy az egyetlen őszinte válasz az: azért, mert élete egy bizonyos pontján úgy érezte, hogy ezt akarja tenni. Amikor interjúkban arról faggatták, hogyan írja a regényeit, rendre azt válaszolta, „balról jobbra”, ám később rájött, hogy ez néhány országban zavart okozhat.

Az író emlékei szerint a kritikusok újabb és újabb elméletekkel álltak elő arról, hogyan is született A rózsa neve. Eleinte csodaszámba menő inspirációt emlegettek, majd amikor nagy siker lett, valamiféle titkos receptet. Később azzal is meggyanúsították, hogy számítógépes programok segítségével írta a regényt, elfeledkezve arról, hogy a könyv írása idején még csak nagyon egyszerű, legfeljebb rövid levelek írására alkalmas szövegszerkesztők léteztek.

A regényt azért tudta mindössze két év alatt megírni, mert egyáltalán nem kellett külön kutatómunkát végeznie a középkorról,

hiszen a szakdolgozatától kezdve folyamatosan a témával foglalkozott. Közel harminc évnyi tudományos munka állt mögötte, „csak ki kellett választanom, amire szükségem volt”, állította Eco. A későbbi regényeit ezzel szemben négy-nyolc évig is eltartott befejezni.

S hogy mi történt azalatt, míg egy regény megszületett? Dokumentumok után kutatott, különböző helyeket látogatott meg, térképeket rajzolt és épületek alaprajzait vázolta fel. Eco néha a szereplői arcát is megrajzolta,
A rózsa neve esetében például az összes szerzetesét (a 2023-mas magyar kiadásban először szerepelnek a szerző rajzai is – a szerk.).

A felkészülés mindig olyan volt számára, mintha egy elvarázsolt kastélyban élne, elmenekülve a valóság elől. Ilyenkor sem a családja, sem a barátai nem tudták, mit csinál. „Úgy teszek, mintha valami mást csinálnék, de valójában állandóan ötleteket, képeket, szavakat keresek a történetemhez” – mondta az előadáson. Tehát például ha egy középkori történeten dolgozott, és meglátott közben az utcán egy piros sportkocsit, akkor az a szín később valószínűleg felbukkant a szövegben, például egy miniatúra leírásakor.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Terjed a neten Umberto Eco könyvtárának fotója - pedig az nem is az övé volt

Richard Macksey amerikai professzor gyűjteményébe mintegy 51 ezer kötet tartozott.

...
Hírek

Ha betartod Umberto Eco szabályait, máris jobban megy majd az írás

Umberto Eco játékos formában fogalmazta meg, mire kell nagyon odafigyelnie annak, aki az írással szeretne foglalkozni.

...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

A rózsa neve írójának gigantikus könyvtára volt, ő azonban pontosan tudta, mit hol kell keresni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

Hírek
...
Gyerekirodalom

Majdnem egymillió brit gyereknek nincs saját könyve

...
Szórakozás

Matt Smithszel érkezik Bunny Munro a képernyőre

...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

...
Gyerekirodalom

Kütyüzés helyett barátokat szerez és saját fantáziájában merül el egy képregény hőse

...
Gyerekirodalom

Hatvanéves a svédek kedvenc csínytevője, Juharfalvi Emil

...
Gyerekirodalom

Magyarországon lehet ketchupot tenni a pizzára! - Külföldön élő magyar gyerekek történetei

...
Gyerekirodalom

Egy éjjelente megelevenedő játékmackó titkos világba kalauzolja kis gazdáját

...
Gyerekirodalom

Az Agymanók és Albert Barille nyomdokain – a lélek megértésében segít Barcs Kriszta könyve

Természetesen olvasok
...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Zöld

Mesebeli olvasókabint építettek a Bakonyban a MOME diákjai

...
Zöld

Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában

...
Zöld

Darwin beteg gyomra is kellett, hogy a világ megismerhesse az evolúció elméletét

...
Zöld

Először sikerült lefilmezni a rákcsapdákat fosztogató delfineket Ausztráliában

...
Zöld

Susan Sontag, Dian Fossey és a holnap ára [Könyvesblokk]

...
Zöld

Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

...
Zöld

Újra elindították a SpaceX űrrakétáját, de ez a teszt sem sikerült