Ha betartod Umberto Eco szabályait, máris jobban megy majd az írás

Umberto Eco játékos formában fogalmazta meg, mire kell nagyon odafigyelnie annak, aki az írással szeretne foglalkozni.

fk | 2021. június 22. |

Umberto Eco hatalmas tudású ember volt, egyes kritikusok szerint már-már túl nagy tudású. Pasolini például egyszer azt mondta, Eco mindent tudott, amit csak tudni lehet, és a leglazább stílusban tolta mindezt az ember arcába. (Itt megmutattuk, milyen hihetetlenül nagy könyvtára volt, és mennyire gyorsan találta meg benne a keresett könyveket.) 2016-os halálakor a La Repubblica azt írta, Umberto Ecóval az az ember távozott, aki „mindent tudott”

Ecónak, aki íróként, filozófusként, irodalomkritikusként és egyetemi professzorként is kiemelkedő életutat járt be, megvoltak a maga szabályai arról, hogyan kell írni. Gio Clarival fordító pedig a napokban angolra fordította azt a 40 szabályt (pontosabban inkább 36-ot, mivel 4 csak az olaszul értők és alkotók számára fontos), melyeket az író lefektetett. Eco annak idején a következőket fűzte az általa közreadott szabályokhoz: „Találtam egy sor útmutatást az interneten arról, hogyan kell jól írni. Néhány változtatással átveszem őket, mert úgy gondolom, hogy hasznosak lehetnek az írók számára, különösen azok számára, akik kreatív írás órákra járnak."

A szabályok között jó pár hasznos technikai tanács van. Például: kerüljük az alliterációkat; ne használjunk mozaikszavakat és a rövidítéseket; sose feledjük, hogy a zárójelek megszakítják a szöveg áramlását; figyeljük arra, mennyi idézőjelet használunk; sose általánosítsunk, ne ismételjük magunkat és soha ne írjunk egyszavas mondatokat. De Eco szerint figyelnünk kell arra is, hogy a mondataink logikailag megfelelően kapcsolódjanak, kerüljük a hosszú, terjengős mondatokat, és jól gondoljuk át, mikor nyitunk új bekezdést vagy, hogy mennyi felkiáltójelet használunk. Eco szabályainak teljes listáját ITT találjátok!

Umberto Eco, A rózsa neve szerzője 2016-ban, 84 évesen hunyt el. Ebben az összeállításban megmutattuk az Eco-életmű kapudrogjait.

(Forrás)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

A rózsa neve írójának gigantikus könyvtára volt, ő azonban pontosan tudta, mit hol kell keresni.

...
Nagy

Umberto Eco - Az utolsó ember, aki mindent tudott

...
Hírek

Umberto Eco végrendeletében kérte, hogy ne rendezzenek róla konferenciákat

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

...
Szórakozás

Ezeket az új adaptációkat nézd májusban a Disney+-on!

A Disney+ április végi és májusi premierjei között négy könyvadaptációt is találsz. 

A hét könyve
Kritika
Szerelmekben és idegen városokban keresi az otthont az emigrációt választó magyar
...
Nagy

Láng Zsolt: Akkor beszélünk véletlenről, ha az elkerülhetetlent akarjuk megfogalmazni

A nagysikerű Bolyai után öt évvel megjelent Láng Zsolt legújabb regénye, Az emberek meséje. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel méhekről, véletlenről, apa-fiú kapcsolatokról.

Olvass!
...
Beleolvasó

Te is keresed a helyed? ‒ Olvass bele Tallér Edina párkapcsolati road movie-jába!

A Jóemberek gazdag iróniával, a főváros és vidék között tévelygő szereplők életén keresztül festi meg Magyarországot. Van esély a hazatalálásra? Működhet úgy egy párkapcsolat, ha senki sem tudja, hol a helye? Olvasd el a Prae gondozásában megjelent regény egy részletét!

...
Beleolvasó

Háy János új regényének 8 milliárd ember a szereplője – Olvass bele!

Háy János új regényének szereplői közt találsz két töritanárt, három színésznőt, három magyartanárnőt, két pszichológust, egy sátoraljaújhelyi könyvtárost és magát az elbeszélőt is, meg persze egy csomó aranyos kis háziállatot. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Náray Tamás új Barbara-regényében az élet mindig igent mond a folytatásra – Olvass bele!

Náray Tamás lenyűgöző, korszakokon és országokon átívelő családregénye a záróakkordjaihoz ér. Olvass bele!