Ha betartod Umberto Eco szabályait, máris jobban megy majd az írás

Umberto Eco játékos formában fogalmazta meg, mire kell nagyon odafigyelnie annak, aki az írással szeretne foglalkozni.

fk | 2021. június 22. |

Umberto Eco hatalmas tudású ember volt, egyes kritikusok szerint már-már túl nagy tudású. Pasolini például egyszer azt mondta, Eco mindent tudott, amit csak tudni lehet, és a leglazább stílusban tolta mindezt az ember arcába. (Itt megmutattuk, milyen hihetetlenül nagy könyvtára volt, és mennyire gyorsan találta meg benne a keresett könyveket.) 2016-os halálakor a La Repubblica azt írta, Umberto Ecóval az az ember távozott, aki „mindent tudott”

Ecónak, aki íróként, filozófusként, irodalomkritikusként és egyetemi professzorként is kiemelkedő életutat járt be, megvoltak a maga szabályai arról, hogyan kell írni. Gio Clarival fordító pedig a napokban angolra fordította azt a 40 szabályt (pontosabban inkább 36-ot, mivel 4 csak az olaszul értők és alkotók számára fontos), melyeket az író lefektetett. Eco annak idején a következőket fűzte az általa közreadott szabályokhoz: „Találtam egy sor útmutatást az interneten arról, hogyan kell jól írni. Néhány változtatással átveszem őket, mert úgy gondolom, hogy hasznosak lehetnek az írók számára, különösen azok számára, akik kreatív írás órákra járnak."

A szabályok között jó pár hasznos technikai tanács van. Például: kerüljük az alliterációkat; ne használjunk mozaikszavakat és a rövidítéseket; sose feledjük, hogy a zárójelek megszakítják a szöveg áramlását; figyeljük arra, mennyi idézőjelet használunk; sose általánosítsunk, ne ismételjük magunkat és soha ne írjunk egyszavas mondatokat. De Eco szerint figyelnünk kell arra is, hogy a mondataink logikailag megfelelően kapcsolódjanak, kerüljük a hosszú, terjengős mondatokat, és jól gondoljuk át, mikor nyitunk új bekezdést vagy, hogy mennyi felkiáltójelet használunk. Eco szabályainak teljes listáját ITT találjátok!

Umberto Eco, A rózsa neve szerzője 2016-ban, 84 évesen hunyt el. Ebben az összeállításban megmutattuk az Eco-életmű kapudrogjait.

(Forrás)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

A rózsa neve írójának gigantikus könyvtára volt, ő azonban pontosan tudta, mit hol kell keresni.

...
Nagy

Umberto Eco - Az utolsó ember, aki mindent tudott

...
Hírek

Umberto Eco végrendeletében kérte, hogy ne rendezzenek róla konferenciákat

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!