Ha betartod Umberto Eco szabályait, máris jobban megy majd az írás

Umberto Eco játékos formában fogalmazta meg, mire kell nagyon odafigyelnie annak, aki az írással szeretne foglalkozni.

fk | 2021. június 22. |

Umberto Eco hatalmas tudású ember volt, egyes kritikusok szerint már-már túl nagy tudású. Pasolini például egyszer azt mondta, Eco mindent tudott, amit csak tudni lehet, és a leglazább stílusban tolta mindezt az ember arcába. (Itt megmutattuk, milyen hihetetlenül nagy könyvtára volt, és mennyire gyorsan találta meg benne a keresett könyveket.) 2016-os halálakor a La Repubblica azt írta, Umberto Ecóval az az ember távozott, aki „mindent tudott”

Ecónak, aki íróként, filozófusként, irodalomkritikusként és egyetemi professzorként is kiemelkedő életutat járt be, megvoltak a maga szabályai arról, hogyan kell írni. Gio Clarival fordító pedig a napokban angolra fordította azt a 40 szabályt (pontosabban inkább 36-ot, mivel 4 csak az olaszul értők és alkotók számára fontos), melyeket az író lefektetett. Eco annak idején a következőket fűzte az általa közreadott szabályokhoz: „Találtam egy sor útmutatást az interneten arról, hogyan kell jól írni. Néhány változtatással átveszem őket, mert úgy gondolom, hogy hasznosak lehetnek az írók számára, különösen azok számára, akik kreatív írás órákra járnak."

A szabályok között jó pár hasznos technikai tanács van. Például: kerüljük az alliterációkat; ne használjunk mozaikszavakat és a rövidítéseket; sose feledjük, hogy a zárójelek megszakítják a szöveg áramlását; figyeljük arra, mennyi idézőjelet használunk; sose általánosítsunk, ne ismételjük magunkat és soha ne írjunk egyszavas mondatokat. De Eco szerint figyelnünk kell arra is, hogy a mondataink logikailag megfelelően kapcsolódjanak, kerüljük a hosszú, terjengős mondatokat, és jól gondoljuk át, mikor nyitunk új bekezdést vagy, hogy mennyi felkiáltójelet használunk. Eco szabályainak teljes listáját ITT találjátok!

Umberto Eco, A rózsa neve szerzője 2016-ban, 84 évesen hunyt el. Ebben az összeállításban megmutattuk az Eco-életmű kapudrogjait.

(Forrás)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

A rózsa neve írójának gigantikus könyvtára volt, ő azonban pontosan tudta, mit hol kell keresni.

...
Nagy

Umberto Eco - Az utolsó ember, aki mindent tudott

...
Hírek

Umberto Eco végrendeletében kérte, hogy ne rendezzenek róla konferenciákat

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Kritika

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

A második világháború végén a nácik legértékesebb foglyai – államfők és katonatisztek, német összeesküvők és családtagjaik – váltak értékes túszokká az olasz Alpokban. Kálváriájuk feszültséggel teli, már-már abszurd túszdrámában csúcsosodott ki a hegyek közt, amelyről két történész írt könyvet.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

A Dominus a Római Birodalom aranykorába vezet, amikor keletről egy új szekta terjed el

Kr. u. 165: a Római Birodalom fejlődése eléri csúcspontját. A Pinarius család műhelye aranyozott szobrokkal és hatalmas, márványból faragott emlékművekkel járul hozzá a város ékesítéséhez. Ez a művészet és a józan ész kora. Csakhogy a történelem nem áll meg. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!