Roald Dahl antiszemitizmusát már színházban is feszegetik

Roald Dahl antiszemitizmusát már színházban is feszegetik

A híres-hírhedt gyerekkönyvszerző Roald Dahlt az amerikai John Lithgow alakítja a Royal Court színház darabjában.

sa | 2024. március 07. |

Miután a gyerekkönyveiből rendszeresen készültek színdarabok, musicalek és filmek, végül Roald Dahl magánélete is sorra kerül: a Giant (Óriás) című darabban az író antiszemitizmusával is foglalkozni fognak. A londoni Royal Court színházban ősszel bemutatandó produkcióban Dahlt John Lithgow alakítja, akit a hazai nézők olyan filmekből ismerhetnek, mint a Káin ébredése, a Csillagok között és egy kis szerepben meglepett minket a Megfojtott virágokban is.

Roald Dahl vállalhatatlan kijelentések

A Giant 1983-ban játszódik, nem sokkal Dahl Boszorkányok című regénye megjelenése előtt, amikor a médiában kifejtett antiszemita nézetei miatt kritizálták. A New Statesmannek adott interjújában ugyanis Dahl így nyilatkozott:

„Van egy olyan vonás a zsidó jellemben, amely valóban ellenszenvet vált ki... Még egy olyan görény, mint Hitler, sem ok nélkül szállt rájuk.”

2020-ban a Dahl család és a Roald Dahl Story Company bocsánatot kért az ilyen kijelentések által okozott „tartós és érthető sérelemért”.

Fekete humor és egy karizmatikus ikon

A Dahlról szóló darabot Mark Rosenblatt írta, és egy délután játszódik a Dahl család otthonában. A reklámanyag szerint „egy ördögien karizmatikus ikon bonyolult portréja rajzolódik ki benne” és „fekete humorral vizsgálja a különbséget megfontolt vélemény és veszélyes retorika között”. 

A Giant Rosenblatt debütáló darabja, a szerző korábban rendezőként már bizonyított, például Ganef című többszörösen díjazott rövidfilmjében az öröklött trauma hatásait vizsgálja, a cselekményt a családja holokauszttörténetei ihlették.

Utólag belenyúltak Roald Dahl szövegeibe

Dahl legutóbb 2023-ban került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy a legsikeresebb történeteinek új, a brit Puffin Booksnál megjelent kiadásaiban több száz változtatást hajtottak végre, hogy eltávolítsák a szövegekből a problémásnak ítélt tartalmakat – például a boszorkányok ortodox zsidó nőket megidéző ábrázolását.

Az átszerkesztés nemzetközi szinten is nagy felháborodást keltett, Salman Rushdie abszurdnak nevezte, Dahl amerikai kiadója pedig azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államokban nem terveznek hasonló módosításokat.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük, miket szerkesztettek át Dahl szövegeiben:

Rasszista és szexista? Az átírások több kérdést vetnek fel, mint amennyit meg akarnak oldani
Rasszista és szexista? Az átírások több kérdést vetnek fel, mint amennyit meg akarnak oldani

Agatha Christie, Roald Dahl, Ian Fleming könyvei is a fókuszba kerültek, mikor kiderült, hogy új kiadásaikban módosítják a problémásnak ítélt tartalmaikat. Az átszerkesztés számos szakmai kérdést felvet, ezért magyar kiadókat és műfordítót is megkerestünk, hogy körüljárjuk a jelenséget.

Tovább olvasok

(Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Roald Dahl műveinek megváltoztatása ellen emelte fel a szavát Wes Anderson

A rendező pár napja egy sajtótájékoztatón azt fogalmazta meg, hogy szerinte nem lenne szabad utólag módosítani a sértőnek ítélt kifejezéseket Dahl műveiben.

...
Hírek

Roald Dahl netflixes pénzéből rasszizmusellenes alapítványokat támogatnak

Dahl még életében elismerte, hogy antiszemita, a család 2020-ban bocsánatot kért.

...
Hírek

Amerikában nem tervezik a Roald Dahl-szövegek megváltoztatását

Világszerte elég nagy felhördülést keltett, amikor pár napja híre ment, hogy a brit Puffin Books átír bizonyos kifejezéseket Roald Dahl klasszikusaiban. Most megszólaltak az amerikai, a francia és a holland kiadók is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!

Természetesen olvasok
...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Zöld

Tudod már, mit csinálsz 10 év múlva? Olvass bele a jövőkutató könyvébe, amiről Litkai Gergely beszélget!

...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

...
Zöld

4 kérdés az AI használatáról, amit minden írónak meg kéne válaszolnia

...
Zöld

Hogyan befolyásolják a titkok az egészségünket és a kapcsolatainkat? Olvass bele!

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

...
Zöld

4 hasznos kötet, ha te is kidobnád a szemetest [Litkai Gergely könyvajánlója]

Jó szívvel ajánljuk
Zöld
Így élhetjük túl a technológiát az MI egyik vezető fejlesztője szerint
...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.