A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

A podcastben Rusvai Mónikával beszélgetünk a Mitágó-erdő című fantasyről. Szóba kerülnek az ősidőkben gyökerező erdők, újjászülető harcos hercegnők, apák és fiúk, az elme történetteremtő képessége, Freud és Jung, Tolkien, növényhorror és növényvakság, valamint az ember és a nem emberi világ szoros kapcsolata is.

Robert Holdstock Mitágó-erdő című regénye 1984-ben jelent meg, World Fantasy-díjat kapott, és azóta a zsáner klasszikusai közé tartozik. Hogy miért van ott nagyon is megérdemelt helyen, és miért érdemes elolvasni bárkinek? A podcastben erről beszélgetünk Rusvai Mónika íróval, irodalmárral.

Rusvai Mónika olyan regények szerzője, mint a Tündöklő vagy a tavaly megjelent Kígyók országa, ami Zsoldos Péter-díjat kapott, irodalmárként pedig Robert Holdstock munkásságával, azon belül is a Mitágó-ciklussal foglalkozik.

Miről szól a Mitágó-erdő?

„Az Anglia egyik utolsó ősi vadonjaként ismert Ryhope-erdő rejtélye felemésztette George Huxley életét. Halála után két felnőtt fia nemcsak a rengeteg szélén álló Tölgylakot örökli tőle, hanem megszállottságát is: amikor megsejtik, hogy a kihaltnak hitt állatok és ősi mítoszok hősei által benépesített erdő miféle titkot rejt, nem tudnak ellenállni a kísértésnek. Egymás után maguk is bemerészkednek a fák közé, és amit odabenn találnak, az furcsább és veszélyesebb, mint valaha is gondolták volna” – olvashatod a fülszövegen, a podcastben pedig alaposan megbeszéljük az erdő és a szereplők kapcsolatát, a mitágók természetét, a jungi és freudi elméletek hatását, és egyáltalán, hogy miben volt annyira forradalmi Holdstock, és hányféle módon aktuális most, sőt, akár még aktuálisabb is, mint negyven éve.

A kötet magyarul jelentős késéssel, csak 2013-ban jelent meg a Gabo Kiadó jóvoltából, Varró Attila fordításában – itt bele is olvashatsz. A sorozat második része, a Lavondyss még elérhető magyarul, ezek önállóan is olvasható regények, de érdemes a Mitágó-erdővel kezdeni. 

Ebből a sűrű, sötét erdőből csak hetekkel később bukkan fel a hajód - Olvass bele a Mitágó-erdőbe!
Ebből a sűrű, sötét erdőből csak hetekkel később bukkan fel a hajód - Olvass bele a Mitágó-erdőbe!

Robert Holdstock World Fantasy-díjas regényét a huszadik század legfontosabb fantasyjei között tartják számon. A Mitágó-erdő idén 40 éve jelent meg, hamarosan podcastban beszélgetünk róla. Addig olvass bele!

Tovább olvasok

A podcastet meghallgathatod itt, Spotifyon és PodBeanen is.

Nyitókép fotó: Kleinheincz Csilla