Ray Bradbury és az utolsó nagy világjárvány

Ray Bradbury és az utolsó nagy világjárvány

A világ bő egy éve ül a koronavírus-járvány miatti karanténban, és az elmúlt egy évben rengeteget beszéltünk és írtunk arról, hogyan dolgozta fel az emberiség a nagy járványokat - a legfrissebbek közül a Dekameron-projekt című könyvet lehetne kiemelni, ami most épp a hét könyve nálunk. Legutóbb bő száz éve söpört végig egy nagyszabású járvány a világon, ez volt az 1918-as spanyolnátha, amelyet Sam Weller, Ray Bradbury életrajzírója az íróval folytatott beszélgetései alapján idézett most fel.

ro | 2021. április 20. |

Ray Bradbury 1920-ban született, amikor nagyjából már lecsengett a spanyolnátha-járvány, ugyanakkor az ő családja sem úszta meg veszteségek nélkül, hiszen két rokona is meghalt a betegségben.

Az író a 2000-es évek elején mesélt Wellernek a járványról, és teljesen le volt döbbenve azon, hogy az 1918-as tragédia mennyire kikopott a kulturális emlékezetből. Bár az 1918-as járvány világszerte legalább 50 millió áldozatot követelt, a 2000-es évek elején már senkit sem foglalkoztatott a spanyolnátha, ami Weller szerint olyan, mintha száz év múlva már senki egy szót sem ejtene a koronavírus-járványról, és annak összes hozadékáról, a közösségi távolságtartástól kezdve a túlcsorduló kórházakon át a gazdasági nehézségekig. Szerinte ha Bradbury ma élne, akkor arra intene minket, hogy sose lépjünk túl a Covid-tragédián.

Bradbury többször is elmondta életrajzírójának, hogy annak idején rengeteg család veszítette el a gyerekét a járvány következtében - az író egyik bátyja, egy ikerpár egyik tagja, még a második születésnapja előtt belehalt a spanyolnáthába, akit aztán egy jeltelen sírba temettek, mert a családnak nem volt pénze arra, hogy sírkövet emeljen. Szintén a járvány áldozata lett Bradbury 23 éves nagybátyja, egy tiszt, akit tehetséges költőként is ismertek.

Az író családját a spanyolnátha lecsengése után is több tragédia sújtotta: Elizabeth nevű lánytestvére például nem volt még egyéves, amikor 1928-ban tüdőgyulladásban meghalt. Weller szerint Bradburyt időnként az a kritika érte, hogy műveiben túlságosan szentimentális és nosztalgikus - életrajzírója viszont úgy véli, hogy Bradburynél a nosztalgia nem holmi hasztalan epekedés volt a múlt után, sokkal inkább a gyász és ezzel együtt az emlékezés egy formája is.

Forrás: Los Angeles Review of Books

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bradbury disztópiájában érzéki gyönyört okoz a könyvek elégetése

...
Hírek

Bradburyről nevezték el a marsjáró leszállóhelyét

...
Hírek

451: internetes hibakód lehetne Ray Bradbury-ből

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Polc

A fiatalság nem elég a boldogsághoz, a szégyennel és a dühvel meg kell küzdeni

...

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

...

Marina Abramović átment a falon, mi pedig beleshetünk a fal mögé

...

Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!