Ray Bradbury és az utolsó nagy világjárvány

Ray Bradbury és az utolsó nagy világjárvány

A világ bő egy éve ül a koronavírus-járvány miatti karanténban, és az elmúlt egy évben rengeteget beszéltünk és írtunk arról, hogyan dolgozta fel az emberiség a nagy járványokat - a legfrissebbek közül a Dekameron-projekt című könyvet lehetne kiemelni, ami most épp a hét könyve nálunk. Legutóbb bő száz éve söpört végig egy nagyszabású járvány a világon, ez volt az 1918-as spanyolnátha, amelyet Sam Weller, Ray Bradbury életrajzírója az íróval folytatott beszélgetései alapján idézett most fel.

ro | 2021. április 20. |

Ray Bradbury 1920-ban született, amikor nagyjából már lecsengett a spanyolnátha-járvány, ugyanakkor az ő családja sem úszta meg veszteségek nélkül, hiszen két rokona is meghalt a betegségben.

Az író a 2000-es évek elején mesélt Wellernek a járványról, és teljesen le volt döbbenve azon, hogy az 1918-as tragédia mennyire kikopott a kulturális emlékezetből. Bár az 1918-as járvány világszerte legalább 50 millió áldozatot követelt, a 2000-es évek elején már senkit sem foglalkoztatott a spanyolnátha, ami Weller szerint olyan, mintha száz év múlva már senki egy szót sem ejtene a koronavírus-járványról, és annak összes hozadékáról, a közösségi távolságtartástól kezdve a túlcsorduló kórházakon át a gazdasági nehézségekig. Szerinte ha Bradbury ma élne, akkor arra intene minket, hogy sose lépjünk túl a Covid-tragédián.

Bradbury többször is elmondta életrajzírójának, hogy annak idején rengeteg család veszítette el a gyerekét a járvány következtében - az író egyik bátyja, egy ikerpár egyik tagja, még a második születésnapja előtt belehalt a spanyolnáthába, akit aztán egy jeltelen sírba temettek, mert a családnak nem volt pénze arra, hogy sírkövet emeljen. Szintén a járvány áldozata lett Bradbury 23 éves nagybátyja, egy tiszt, akit tehetséges költőként is ismertek.

Az író családját a spanyolnátha lecsengése után is több tragédia sújtotta: Elizabeth nevű lánytestvére például nem volt még egyéves, amikor 1928-ban tüdőgyulladásban meghalt. Weller szerint Bradburyt időnként az a kritika érte, hogy műveiben túlságosan szentimentális és nosztalgikus - életrajzírója viszont úgy véli, hogy Bradburynél a nosztalgia nem holmi hasztalan epekedés volt a múlt után, sokkal inkább a gyász és ezzel együtt az emlékezés egy formája is.

Forrás: Los Angeles Review of Books

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bradbury disztópiájában érzéki gyönyört okoz a könyvek elégetése

...
Hírek

Bradburyről nevezték el a marsjáró leszállóhelyét

...
Hírek

451: internetes hibakód lehetne Ray Bradbury-ből

...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Ruff Orsolya

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

...
Laborczi Dóra

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Polc

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...

Izlandon derül ki, hogy vannak életek, amikhez nincs bátorságunk

...

A nők a saját életük feletti ellenőrzés visszaszerzésére vágynak

...

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

A festményeket vastag porréteg fedte, de kiderült, hogy az életmű krémje lapul a Czene család padlásán. Portrénk egy festőről, akit sosem ismert el a kritika, ám akinek képei ma is egyre magasabb áron kelnek el.

...
Nagy

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

Stanley Tucci olyan filmekben szerepelt, mint Az ördög Pradát visel, a Spotlight – Egy nyomozás részletei vagy a Julie és JuliaKét nő, egy recept, legutóbb – egészen pontosan szeptember elején – viszont a CNN-en futó utazós gasztronómiai műsorával (Stanley Tucci: Searching for Italy) nyert Emmyt. Nagyjából ekkor jelent meg magyarul Életem az ételeken át című gasztróba mártott önéletrajza, ami az ősz egyik legkellemesebb meglepetésének bizonyult.

...
Nagy

Ady Endre ma is mindennapi beszédtéma Nagyváradon

A PIM januárban megnyitotta az Ady Endre Emlékmúzeumot a költő egykori budapesti lakásában, ahol beszélgetéssorozat indult Ady életéről. A legutóbbi eseményen az író köré épült nagyváradi kultusz került fókuszba, ami máig rendkívül élő, és mindennapi beszédtéma a városban.

A hét könyve
Kritika
Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

Olvass!
...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Beleolvasó

Szaddám főzni akart a katonáira, úgyhogy azt is meg kellett enniük, amit odaégetett

Mit evett Pol Pot, miközben kétmillió kambodzsai éhen halt? Idi Amin valóban fogyasztott emberhúst? És miért volt Fidel Castro egy bizonyos tehén megszállotja? Olvass bele Witold Szabłowski könyvébe!

...
Beleolvasó

A sztálini Szovjetuniójában egy ártatlan balerinából is könnyen a rendszer ellensége válhatott

Akár egy balerinát is "társadalmilag veszélyes" elemnek nyilváníthattak a sztálini Szovjetunióban, és ha ez bekövetkezett, útja a Gulagig vezetett. Nyina Anyiszimova karaktertáncossal ez történt. Letartóztatásának, raboskodásának és meglepő szabadulásának történetét írta meg Christina Ezrahi könyvében. Olvass bele!