Ray Bradbury és az utolsó nagy világjárvány

Ray Bradbury és az utolsó nagy világjárvány

A világ bő egy éve ül a koronavírus-járvány miatti karanténban, és az elmúlt egy évben rengeteget beszéltünk és írtunk arról, hogyan dolgozta fel az emberiség a nagy járványokat - a legfrissebbek közül a Dekameron-projekt című könyvet lehetne kiemelni, ami most épp a hét könyve nálunk. Legutóbb bő száz éve söpört végig egy nagyszabású járvány a világon, ez volt az 1918-as spanyolnátha, amelyet Sam Weller, Ray Bradbury életrajzírója az íróval folytatott beszélgetései alapján idézett most fel.

ro | 2021. április 20. |

Ray Bradbury 1920-ban született, amikor nagyjából már lecsengett a spanyolnátha-járvány, ugyanakkor az ő családja sem úszta meg veszteségek nélkül, hiszen két rokona is meghalt a betegségben.

Az író a 2000-es évek elején mesélt Wellernek a járványról, és teljesen le volt döbbenve azon, hogy az 1918-as tragédia mennyire kikopott a kulturális emlékezetből. Bár az 1918-as járvány világszerte legalább 50 millió áldozatot követelt, a 2000-es évek elején már senkit sem foglalkoztatott a spanyolnátha, ami Weller szerint olyan, mintha száz év múlva már senki egy szót sem ejtene a koronavírus-járványról, és annak összes hozadékáról, a közösségi távolságtartástól kezdve a túlcsorduló kórházakon át a gazdasági nehézségekig. Szerinte ha Bradbury ma élne, akkor arra intene minket, hogy sose lépjünk túl a Covid-tragédián.

Bradbury többször is elmondta életrajzírójának, hogy annak idején rengeteg család veszítette el a gyerekét a járvány következtében - az író egyik bátyja, egy ikerpár egyik tagja, még a második születésnapja előtt belehalt a spanyolnáthába, akit aztán egy jeltelen sírba temettek, mert a családnak nem volt pénze arra, hogy sírkövet emeljen. Szintén a járvány áldozata lett Bradbury 23 éves nagybátyja, egy tiszt, akit tehetséges költőként is ismertek.

Az író családját a spanyolnátha lecsengése után is több tragédia sújtotta: Elizabeth nevű lánytestvére például nem volt még egyéves, amikor 1928-ban tüdőgyulladásban meghalt. Weller szerint Bradburyt időnként az a kritika érte, hogy műveiben túlságosan szentimentális és nosztalgikus - életrajzírója viszont úgy véli, hogy Bradburynél a nosztalgia nem holmi hasztalan epekedés volt a múlt után, sokkal inkább a gyász és ezzel együtt az emlékezés egy formája is.

Forrás: Los Angeles Review of Books

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bradbury disztópiájában érzéki gyönyört okoz a könyvek elégetése

...
Hírek

Bradburyről nevezték el a marsjáró leszállóhelyét

...
Hírek

451: internetes hibakód lehetne Ray Bradbury-ből

...
Podcast

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]

Coco Chanel életéről, karrierjéről, örökségéről beszélget Szeder Kata és Valuska László.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Závada Péter egy kastélyban keresi a választ hatalom és művészet viszonyára

...
Valuska László

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

...
Jakobovits Kitti

Könyvek arról, hogy miért fontosak nekünk a könyvek

Polc

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

...

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

...

Gyönyörű regény a lányról, akinek két anyja volt

...

A banalitások és az apokalipszis közé sodort minket a koronavírus-járvány

...
Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál. 

A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Mit szólna gyerekkori önmagunk, ha látná, milyen felnőttek lettünk?

Székely Szabolcs verseskötete, A beszélgetés története a felnőttkor dilemmáiról, meghasonlásairól mesél, és közben leszámol jó néhány illúzióval is. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nyolcvanéves nyomozók fejtik meg a nyugdíjasotthon gyilkossági ügyét

Az utóbbi idők egyik legnagyobb krimi szenzációja Richard Osman könyve, A csütörtöki nyomozóklub. A regény csak Angliában több mint egymillió példányban kelt el, Steven Spielberg pedig már le is csapott a filmjogokra. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Agatha Christie előtt tiszteleg debütáló krimijében Pavesi

Minden bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul: kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal. Olvassatok bele Alex Pavesi új regényébe!

...
Beleolvasó

A partizánnők története gyökerestől megváltoztatja a holokausztról alkotott képet

Lengyel női ellenállók történetét meséli el Judy Batalion elképesztő könyve, amely teljesen új szemszögből mutatja be a holokauszt történetének egyik kevésbé ismert részét. Kik voltak a partizánnők? Miért felejtettük el őket? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ki írja majd meg a nagy járványverset?

Vida Kamilla első kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány friss és izgalmas, ráadásul a versektől nem idegen az önirónia. Olvassátok el a Nagy járványverset a közetből!

...
Beleolvasó

Yasmina Reza felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon

Yasmina Reza Renaudot-díjas regénye, a Babilon arról szól, mi történik, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét. Mutatunk egy részt belőle!