Bradburyről nevezték el a marsjáró leszállóhelyét

.konyvesblog. | 2012. augusztus 24. |

Ray Bradburyről kapta a nevét a Curiosity nevű marsjáró leszállóhelye – jelentette be az Egyesült Államok űrkutatási hivatala (NASA), a hír pedig a marsjáró Twitter-oldalán is megjelent.

A Curiosity (minden infó róla) augusztus 6-án landolt a Marson, az első kísérleti útját pedig augusztus 22-én tette meg a vörös bolygó felszínén; Ray Bradbury egyébként pontosan ezen a napon lett volna 92 éves.

A júniusban elhunyt írónak 1950-ben megjelent Marsbéli krónikák című kötete sokat hivatkozott alapmű, melynek egyik fő témája, hogyan kolonizálta az emberiség a Marsot, és hogyan fogadták a hódítást a „bennszülöttek”.

Bár újraértelmezte és megújította a műfajt, tévedés és leegyszerűsítés is kizárólag sci-fiként definiálni, hiszen Bradbury az emberi drámákhoz gyakran csak ürügyként alkalmazta a műfajt (nem is szereti, ha sci-fi írónak nevezik, a Marsbéli krónikákat egyébként fantasyként határozta meg).

Korábban szó volt arról is, hogy internetes hibakódot neveznének el Bradburyről: Tim Bray szoftverfejlesztő korábban ugyanis azt javasolta, hogy – a Fahrenheit 451 után – 451-es hibakód jelenjen meg azokon az oldalakon, amelyek valamilyen jogi ok miatt nem elérhetők.