Elhunyt Paul Auster

Elhunyt Paul Auster

Paul Auster a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja volt. Több mint 30 könyvet írt, műveit több mint 40 nyelvre fordították le, köztük a legtöbbet magyarra is. 77 évesen hunyt el tüdőrákban.

sa | 2024. május 01. |

Paul Auster amerikai író és költő helyi idő szerint kedd este halt meg brooklyni otthonában, szerettei körében. A hírről a család egyik barátja, Jacki Lyden értesítette a sajtót. Auster tüdőrákkal küzdött, és a betegség okozta szövődményekbe halt bele.

Paul Austert Európában jobban elismerték, mint az USA-ban

Lengyel zsidó emigráns családban született 1947-ben. Anglisztikát és összehasonlító irodalomtudományt tanult a Columbia Egyetemen, majd 1971 és 1975 között Párizsban élt, ez idő alatt francia költők verseit is átültette angolra. 

Akkori párja Lydia Davis író volt, akivel az egyetemen ismerkedtek meg. Miután visszatértek az Egyesült Államokba, összeházasodtak, majd 1977-ben megszületett fiuk, Daniel. A pár végül nem sokkal később elvált.

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

Először jelenik meg magyarul Paul Auster életművének kulcsdarabja. A magány feltalálása egy aparegény, amelyben az elbeszélő felidézi az emlékeit az apjáról, aztán az apává válás kihívásaról és mélységeiról olvashatunk.

Tovább olvasok

Íróként A magány feltalálása című, önéletrajzi elemekkel tarkított regényével futott be 1982-ben, leghíresebb művei közé tartozik a New York trilógia.

Utolsó, Baumgartner című könyvét már a rákkal vívott harc közepette fejezte be. A könyv 32. lett a 2023-as év végi listánkon, és azt írtuk róla, amikor a hét könyve volt nálunk: „A Baumgartner az öregedés, az emlékezés, a nosztalgia és a gyász regénye, melyben egy élete vége felé járó író idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus és sokszor fájdalmas számvetést.” A regény születéséről a Guardiennek adott interjújában úgy fogalmazott:

 „megjelent előttem ez az idősebb férfi, aki a házában ülve az ablakon át nézi, ahogy a vörösbegyek kukacokat húznak ki a földből”. 

Auster forgatókönyvíróként is dolgozott, ő jegyezte például a Wayne Wang rendezte Füst című film forgatókönyvét is.

Érdekes módon Austert Európában jobban ismerték, mint szülőhazájában, az Egyesült Államokban. A New York Magazin 2007-ben azt írta: 

„Errefelé pusztán bestsellerszerző, viszont Auster Párizsban rocksztár.”

Spanyolországban 2006-ban megkapta az Asztúria-Hercege irodalmi díjat, 1993-ban pedig a Prix Médicis Étranger-t a Leviatánért. Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres kitüntetést is kapott.

Tragédiák árnyékában

Auster 1981-ben ismerkedett meg Siri Hustvedt íróval, és a következő évben összeházasodtak. 1987-ben született egy lányuk, Sophie, aki énekes és színész lett.

Az elmúlt években viszont tragédiák sora árnykolta be Auster életét. 2022-ben drogmérgezésben meghalt Auster tízhónapos unokája, majd hetekkel később kábítószer-túladagolásban a fia, Daniel is.

2023 márciusában Hustvedt nyilvánosságra hozta, hogy Austert rákkal küzd. Úgy fogalmazott, Auster „Rákországban” kezelik. Auster később elmondta, hogy az orvosok először tüdőgyulladásra gyanakodtak, majd a covid hosszútávú hatására, végül rákot diagnosztizáltak nála. „Azóta a kezelés könyörtelen, és tényleg nem dolgoztam” – mondta. A kezelése „csodákat és nagy nehézségeket” is hozott.

(MTI, Guardian)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Paul Auster: Valószínűleg a Baumgartner az utolsó könyvem

Az író a Guardiannek beszélt arról, hogyan született meg új regénye, de szóba került súlyos rákbetegsége is.

...
Hírek

Paul Auster legújabb regényében egy özvegy férfi küzd a gyásszal, az emlékekkel és a magánnyal

Az amerikai megjelenéssel egy időben, kedden kerül a boltokba Paul Auster legújabb, Baumgartner című regénye Pék Zoltán fordításában. A kötet igazi irodalmi szenzáció, hiszen az írónak legutóbb hat éve jelent meg könyve.

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

Először jelenik meg magyarul Paul Auster életművének kulcsdarabja. A magány feltalálása egy aparegény, amelyben az elbeszélő felidézi az emlékeit az apjáról, aztán az apává válás kihívásaról és mélységeiról olvashatunk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.