„Rákországban” kezelik Paul Austert

Paul Auster amerikai írót rákkal kezelik New Yorkban, amit felesége, Siri Hustvedt jelentett be.

Simon Eszter | 2023. március 21. |

Siri Hustvedt egy időre eltűnt a közösségi média oldalairól, a napokban viszont közzétett egy bejegyzést, amelyben Auster betegségéről írt. A New York trilógia szerzőjét a Sloan Kettering Rákklinikán kezelik, amit a szerző csak „Cancerland”-nek, azaz Rákországnak hív.

„Sokan átlépték a határaikat, vagy azért mert maguk is betegek, vagy azért mert szerettek valakit, egy szülőt, gyereket, házastársat, barátot, aki rákos. A rákbetegség mindenkinél más. Minden emberi test ugyanolyan, mégsincs két egyforma. Vannak, akik túlélik, mások meghalnak. Ezt mindenki tudja, de ha a közelében vagyunk, megváltozik a mindennapi valóság. (…) Szerintem szörnyű lenne egyedül lenni Rákországban. (…) Aki közel van, szinte ugyanúgy érzi a kezeléseket, mintha őt kezelnék, az embernek távolságot kell tartania, hogy valódi segítséget nyújtson. A túl sok empátia hasznavehetetlenné teheti az embert! Természetesen ezen a kötélen nem mindig könnyű járni, de erről szól az igaz szerelem” – írja Hustvedt a bejegyzésben, ám több információt nem osztott meg Auster betegségével kapcsolatban. 

Hustvedt bejelentése feltehetően sokakat megráz majd, ráadásul épp csak elültek az Auster és Lydia Davis fiával kapcsolatos hírek, miszerint az írók fia, Daniel Auster meghalt. Daniel Austert korábban gyilkosság, gondatlanságból elkövetett emberölés és kiskorú veszélyeztetése miatt állították bíróság elé. A vád szerint a férfinak köze volt tízhónapos lánya, Ruby 2021 novemberi halálához, amit heroin- és fentaniltúladagolás okozott.

Paul Auster és Siri Hustvedt 1982-ben házasodtak össze, mindketten elnyerték a Princess of Asturias Award for Literature, azaz az Asztúria hercegnője díjat, amelyet gyakran a spanyol Nobel-díjként emlegetnek. A díjazottak között van egyébként Woody Allen és Bob Dylan is. A kitüntetést bárki elnyerheti, aki maradandót alkotott a természet- és bölcsészettudományok, közügyek vagy a sport területén. Auster több mint 30 könyvet írt, amelyeket több mint 40 nyelvre fordítottak le. Az 1982-ben megjelent A magány feltalálása című kötete a szerző első írásainak egyike, amelyet az Auster-életmű egyik kulcsdarabjaként tartanak számon, és nemrég magyarul is megjelent.

Forrás: 24 Hours, Sportfinding, Barrons

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kötelező olvasmányok helyett Paul Austert és Margaret Atwoodot olvasnak a brit gyerekek

Hogyan lehet kötelezők nélkül irodalmat tanítani? Utánajártunk, mit olvasnak a brit iskolások.

...
Hírek

Paul Auster fia is meghalt, miután a csecsemő lánya halála miatt megvádolták

A 44 éves Daniel Austert eszméletlenül találták meg egy brooklyni metróállomáson, de már nem tudták megmenteni az életét.

...
Hírek

Trump győzelme miatt vállal nagyobb közéleti szerepet Paul Auster

Olvass!
...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: A rovarirtón és a Technokol Rapidon túl (Hogyan gyűjt információkat a prózaíró?)

"Elbeszélőnk áprilisban magokat vet a kertben, de milyen zöldségeket lehet elvetni áprilisban? Például mángoldot, azt mindig vadászni kellett a vásárcsarnokban. Lássuk a mángold típusait: a Lucullus fehér szárú, a Rhubarb Chard piros. Grüner Schnitt, ez nagyon jól hangzik, valamire egyszer még jó lesz." Kiss Tibor Noé esszésorozatának második részében a regényírás egyik legalapvetőbb feladatát mutatja be: az információgyűjtéssel és a kutatómunkával kapcsolatos tapasztalatairól mesél.

Hírek
...
Hírek

Darvasi László kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

...
Nagy

Az utolsó rózsa és a megvakult angyalok – Nyolc izgalmas könyvheti verskötetet ajánlunk

...
Gyerekirodalom

Távozik a Móra Kiadó főszerkesztője

...
Beleolvasó

A nagyszerűséget ragadja meg a mongolok uralta Kínában a lány, akinek a semmilétet jósolták

...
Hírek

Annie Ernaux életébe „bombaként” csapódott az irodalmi Nobel-díj

...
Hírek

Joanne Harris: A nők elleni erőszak megelőzésében segít, ha a fiúk lányokról is olvasnak

...
Hírek

Takács Zsuzsa és Takáts József kapta idén a Szinva Irodalmi Díjat

...
Panodyssey

Milyen történeteket mesél egy város vagy egy falu? Írd meg a Panodyssey pályázatára!

...
Szórakozás

Mi köze az Utódlásnak egy Pulitzer-díjas amerikai költőhöz?