„Rákországban” kezelik Paul Austert

Paul Auster amerikai írót rákkal kezelik New Yorkban, amit felesége, Siri Hustvedt jelentett be.

Simon Eszter | 2023. március 21. |

Siri Hustvedt egy időre eltűnt a közösségi média oldalairól, a napokban viszont közzétett egy bejegyzést, amelyben Auster betegségéről írt. A New York trilógia szerzőjét a Sloan Kettering Rákklinikán kezelik, amit a szerző csak „Cancerland”-nek, azaz Rákországnak hív.

„Sokan átlépték a határaikat, vagy azért mert maguk is betegek, vagy azért mert szerettek valakit, egy szülőt, gyereket, házastársat, barátot, aki rákos. A rákbetegség mindenkinél más. Minden emberi test ugyanolyan, mégsincs két egyforma. Vannak, akik túlélik, mások meghalnak. Ezt mindenki tudja, de ha a közelében vagyunk, megváltozik a mindennapi valóság. (…) Szerintem szörnyű lenne egyedül lenni Rákországban. (…) Aki közel van, szinte ugyanúgy érzi a kezeléseket, mintha őt kezelnék, az embernek távolságot kell tartania, hogy valódi segítséget nyújtson. A túl sok empátia hasznavehetetlenné teheti az embert! Természetesen ezen a kötélen nem mindig könnyű járni, de erről szól az igaz szerelem” – írja Hustvedt a bejegyzésben, ám több információt nem osztott meg Auster betegségével kapcsolatban. 

Hustvedt bejelentése feltehetően sokakat megráz majd, ráadásul épp csak elültek az Auster és Lydia Davis fiával kapcsolatos hírek, miszerint az írók fia, Daniel Auster meghalt. Daniel Austert korábban gyilkosság, gondatlanságból elkövetett emberölés és kiskorú veszélyeztetése miatt állították bíróság elé. A vád szerint a férfinak köze volt tízhónapos lánya, Ruby 2021 novemberi halálához, amit heroin- és fentaniltúladagolás okozott.

Paul Auster és Siri Hustvedt 1982-ben házasodtak össze, mindketten elnyerték a Princess of Asturias Award for Literature, azaz az Asztúria hercegnője díjat, amelyet gyakran a spanyol Nobel-díjként emlegetnek. A díjazottak között van egyébként Woody Allen és Bob Dylan is. A kitüntetést bárki elnyerheti, aki maradandót alkotott a természet- és bölcsészettudományok, közügyek vagy a sport területén. Auster több mint 30 könyvet írt, amelyeket több mint 40 nyelvre fordítottak le. Az 1982-ben megjelent A magány feltalálása című kötete a szerző első írásainak egyike, amelyet az Auster-életmű egyik kulcsdarabjaként tartanak számon, és nemrég magyarul is megjelent.

Forrás: 24 Hours, Sportfinding, Barrons

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kötelező olvasmányok helyett Paul Austert és Margaret Atwoodot olvasnak a brit gyerekek

Hogyan lehet kötelezők nélkül irodalmat tanítani? Utánajártunk, mit olvasnak a brit iskolások.

...
Hírek

Paul Auster fia is meghalt, miután a csecsemő lánya halála miatt megvádolták

A 44 éves Daniel Austert eszméletlenül találták meg egy brooklyni metróállomáson, de már nem tudták megmenteni az életét.

...
Hírek

Trump győzelme miatt vállal nagyobb közéleti szerepet Paul Auster

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.

Olvass!
...
Beleolvasó

Hodorkovszkij: Navalnijnak az volt a bűne, hogy rámutatott a putyini korrupcióra

Hodorkovszkij páratlan éleslátással leplezi le a putyini maffia-klán vágyait és erkölcstelenségeit, és bemutatja a nyugati közönség számára, hogy miért muszáj szembeszállni a Kremllel. Olvass bele!

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait

Gyakran vágyunk arra, hogy a kulisszák mögé nézhessünk, hogy titkokat tudhassunk meg és mindezt észrevétlenül. Erre kínál lehetőséget Kiss Henrietta első könyve, az Egy kozmetikus tükre, mely a szépségipar személyességén keresztül mutatja be a hölgyeket. Olvass bele! (x)

...
Beleolvasó

A parancsokat kételyek nélkül végrehajtó tömeggyilkos fejlődéstörténete

Az Auschwitz parancsnoka voltam egyedülálló betekintést enged az áldozatos hazafi, a szerető családapa, a pedáns tisztviselő és hatékony mészáros élettörténetébe. Olvass bele a világtörténelem tán legnagyobb gyilkosa, Rudolf Höss visszaemlékezéseibe.

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

Hírek
...
Hírek

Richard Osman új nyomozópárost küld a gyilkosok után

...
Szórakozás

Rákay Philip: Petőfi a maga korában szintén megosztó ember volt

...
Hírek

Navalnij a börtönből: A napom nagy részét könyvvel a kezemben töltöm

...
Szórakozás

A sógun ajtót nyitott egy olyan Japánra, amiről a Nyugatnak nem sok fogalma volt

...
Gyerekirodalom

Első világháborús harctéren rajzolt mesekönyvet kislányának egy magyar katona

...
Alkotótárs

Negyedik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Panodyssey

Locker Dávid: A stroboszkópos buli

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait