Egy fejtetűfésűn fedezték fel a legrégebbi olvasható szöveget

Egy fejtetűfésűn fedezték fel a legrégebbi olvasható szöveget

Az elefántcsont fésűn felfedezett mondat így hangzik: "Ez a fésű gyökerestül kiirtja a tetveket a hajból és a szakállból." Az eszközt i.e. 1700 körül készítettek és rajta feltehetőleg a legősibb, alfabetikus ábécével írt - eddig megismert - mondat olvasható.

ld | 2022. november 09. |

Az elefántcsontból készült fésű luxustárgynak számíthatott a maga nemében és kettős feladatot látott el: tizennégy foggal a tetvek (és tojásaik), hat nagyobb foggal a hajgubancok ellen lehetett vele felvenni a harcot.

Az írás nagyjából 5200 évvel ezelőtt alakult ki Egyiptomban és Mezopotámiában. Ezek a korai írásrendszerek általában nem betűírások voltak, hanem szóírások, szótagírások. Ez azt jelenti, hogy minden szóhoz vagy szótaghoz külön szimbólum tartozott. Ezzel szemben a betűírások, vagyis az alfabetikus írások, a hangokhoz társítanak karakterek, így jönnek létre az ábécék. Az ilyen írásrendszerek nagyjából 3800-4300 évvel ezelőtt alakultak ki.

A leletet 2016-ban találták Izraelben. Yosef Garfinkel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régésze szerint körülbelül 1700 éves lehet. A szöveg 17 betűből áll és egy ősi kánaáni nyelven írták. "A felirat nagyon is emberi" - mondta Yosef Garfinkel professzor, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régésze a Guardian tudósítása szerint. "A fésűn az a kívánság szerepel, hogy pusztítsa el a tetveket. Manapság már mindezekre spray-k, gyógyszerek és mérgek állnak rendelkezésünkre. Régen nem voltak ilyenek".

A 3,5 cm x 2,5 cm méretű fésűt 2017-ben fedezték fel a dél-közép-izraeli lelőhelyen, de a felületén lévő sekély véseteket csak tavaly decemberben.

A jelek elemzése megerősítette, hogy az írás kánaáni írás, a legkorábbi ábécé, amelyet körülbelül 3800 évvel ezelőtt találtak ki.

 A fésű kopott és elvesztette fogait, de a megmaradt csonkok azt mutatják, hogy egykor az egyik oldalán hat, egymástól széles távolságra lévő fogat viselt a hajcsomók eltávolítására, a másik oldalán pedig 14, egymástól keskeny távolságra lévő fogat a tetvek és peték eltávolítására. A fésű rendeltetésére további bizonyítékot szolgáltatott, amikor a kutatók mikroszkóp alatt megvizsgálták, és azonosították a fejtetvek kemény külső hártyáit. Az ősi fésűket fából, csontból és elefántcsontból készítették, de az utóbbiak drága, importált luxuscikkek lehettek. Kánaánban abban az időben nem voltak elefántok.

A világ első írásrendszerei i. e. 3200 körül Mezopotámiában és Egyiptomban keletkeztek, de ezek nem voltak alfabetikusak. Több száz különböző jelet használtak a szavak vagy szótagok ábrázolásához, és mint ilyenek, évekig tartott elsajátítani őket - mondta Christopher Rollston, az amerikai George Washington Egyetem északnyugati szemita nyelvek professzora.

A legkorábbi ábécét i. e. 1800 körül találták ki a szemita nyelvet beszélő emberek, akik ismerték az egyiptomi írásrendszert - mondta Rollston. A kánaáni vagy korai ábécé néven ismert rendszert több száz éven át használták és a föníciaiak egységesítették az ókori Libanonban. Ez lett az ógörög, a latin és a legtöbb mai európai modern nyelv alapja.

"Az a tény, hogy ez a felirat a hétköznapi életről szól, különösen lenyűgöző" - nyilatkozta Rollston a Guardiannek. "Az emberi történelem során a tetvek örökös problémát jelentettek.

Ez a felirat szépen felfedi, hogy még a híres és gazdag embereket sem kerülték el ezek a problémák."

Forrás: Guardian/24.hu

Fotó: Dafna Gazit, Izraeli Régiségügyi Hatóság

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az olvasás forradalma megelőzte a könyv forradalmát - ilyen volt az út a tekercsektől a képernyőig

Nagyszabású könyv jelent meg nemrég magyarul is Papirusz címmel a könyvek történetéről. Irene Vallejo többszörösen díjnyertes műve barangolásra hív a szavakat téren és időn átmentő lenyűgöző találmány, a könyv világába. Bemutatja, hogyan készített könyvet az ember füstből, kőből, agyagból, nádból, selyemből, bőrből és fából, míg végül eljutott e-könyvolvasójáig. Ehhez kapcsolódóan összegyűjtöttünk még néhány alapművet az olvasás és a könyv történetéről.

...
Beleolvasó

Marcus Antonius kétszázezer ajándékkönyvvel udvarolt Kleopátrának

Irene Vallejo többszörösen díjnyertes műve barangolásra hív a a könyv világába: bemutatja, hogyan készített könyvet az ember füstből, kőből, agyagból, nádból, selyemből, bőrből és fából, míg végül eljutott e-könyvolvasójáig.

...
Nagy

Catullus nem ír arról, hogyan aprítsd kockára a hagymát

A világ első nyomtatott szakácskönyveként számontartott kötet most először jelent meg magyarul, és fordítója, Darida Benedek is azt mondja, a korabeli fine dining képe körvonalazódik a receptekből. De milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a fordítás során, mi az a tanács, amelyet szerinte semmiképpen ne fogadjuk meg a Platina-kötetből, és mit főzött meg ő maga a receptek közül? Interjú.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.

Hírek
...
Szórakozás

A Dűne: Prófécia nővérei boszorkányok vagy megmentők? Nézd meg az új előzetest!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

...
Szórakozás

A sógunt 25 kategóriában jelölték Emmy-díjra

...
Hírek

A Trónok harca írója hoppon maradt, vele sem kivételezik a Worldcon

...
Hírek

Grecsó Krisztián eddigi legszemélyesebb könyve ősszel érkezik

...
Nagy

Továbbra sem tudjuk, honnan ered az „OK” szó

Kiemeltek
...
Hírek

Masha Gessent 8 év börtönre ítélte egy orosz bíróság álhírterjesztés miatt

Az író az orosz hadsereg által elkövetett bucsai mészárlásról beszélt egy interjúban, az atrocitásokat a Kreml sosem ismerte el.

...
Podcast

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

Az úrinő a maga idejében igazi fogalom volt. De kitől vagy mitől lett valaki úrinő? Milyen szabályoknak kellett eleget tennie, és milyen életpálya várt rá? Mit engedhetett meg magának, és mi volt az, amire még csak álmában sem gondolhatott? Egyáltalán: a múlt században az egyesített főváros utcáit járva, honnan lehetett tudni, hogy a szembejövő – úrinő? Budapesti nők podcast.

...
Nagy

Rachel Cusk dönti el, mit hagy ki a könyveiből, nem a kiadók

A vendégház című, magyarul 2023-ban megjelent regény angol eredetijének végén szerepelt egy jegyzet Rachel Cusktól, ami a fordításba már nem került bele. De miért? Interjú Tönkő Verával, a Park Kiadó vezetőjével.

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

...
Zöld

Ha gyerekként te gondoskodtál a szülődről, az kisiklatja az életed – Mi a parentifikáció?

...
Zöld

5 módszer + 1 könyv, melyekkel komolyan bocsánatot kérhetsz

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...
Kiss Imola

Rachel Cusk dönti el, mit hagy ki a könyveiből, nem a kiadók

...
Valuska László

A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről