Egy fejtetűfésűn fedezték fel a legrégebbi olvasható szöveget

Egy fejtetűfésűn fedezték fel a legrégebbi olvasható szöveget

Az elefántcsont fésűn felfedezett mondat így hangzik: "Ez a fésű gyökerestül kiirtja a tetveket a hajból és a szakállból." Az eszközt i.e. 1700 körül készítettek és rajta feltehetőleg a legősibb, alfabetikus ábécével írt - eddig megismert - mondat olvasható.

ld | 2022. november 09. |

Az elefántcsontból készült fésű luxustárgynak számíthatott a maga nemében és kettős feladatot látott el: tizennégy foggal a tetvek (és tojásaik), hat nagyobb foggal a hajgubancok ellen lehetett vele felvenni a harcot.

Az írás nagyjából 5200 évvel ezelőtt alakult ki Egyiptomban és Mezopotámiában. Ezek a korai írásrendszerek általában nem betűírások voltak, hanem szóírások, szótagírások. Ez azt jelenti, hogy minden szóhoz vagy szótaghoz külön szimbólum tartozott. Ezzel szemben a betűírások, vagyis az alfabetikus írások, a hangokhoz társítanak karakterek, így jönnek létre az ábécék. Az ilyen írásrendszerek nagyjából 3800-4300 évvel ezelőtt alakultak ki.

A leletet 2016-ban találták Izraelben. Yosef Garfinkel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régésze szerint körülbelül 1700 éves lehet. A szöveg 17 betűből áll és egy ősi kánaáni nyelven írták. "A felirat nagyon is emberi" - mondta Yosef Garfinkel professzor, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régésze a Guardian tudósítása szerint. "A fésűn az a kívánság szerepel, hogy pusztítsa el a tetveket. Manapság már mindezekre spray-k, gyógyszerek és mérgek állnak rendelkezésünkre. Régen nem voltak ilyenek".

A 3,5 cm x 2,5 cm méretű fésűt 2017-ben fedezték fel a dél-közép-izraeli lelőhelyen, de a felületén lévő sekély véseteket csak tavaly decemberben.

A jelek elemzése megerősítette, hogy az írás kánaáni írás, a legkorábbi ábécé, amelyet körülbelül 3800 évvel ezelőtt találtak ki.

 A fésű kopott és elvesztette fogait, de a megmaradt csonkok azt mutatják, hogy egykor az egyik oldalán hat, egymástól széles távolságra lévő fogat viselt a hajcsomók eltávolítására, a másik oldalán pedig 14, egymástól keskeny távolságra lévő fogat a tetvek és peték eltávolítására. A fésű rendeltetésére további bizonyítékot szolgáltatott, amikor a kutatók mikroszkóp alatt megvizsgálták, és azonosították a fejtetvek kemény külső hártyáit. Az ősi fésűket fából, csontból és elefántcsontból készítették, de az utóbbiak drága, importált luxuscikkek lehettek. Kánaánban abban az időben nem voltak elefántok.

A világ első írásrendszerei i. e. 3200 körül Mezopotámiában és Egyiptomban keletkeztek, de ezek nem voltak alfabetikusak. Több száz különböző jelet használtak a szavak vagy szótagok ábrázolásához, és mint ilyenek, évekig tartott elsajátítani őket - mondta Christopher Rollston, az amerikai George Washington Egyetem északnyugati szemita nyelvek professzora.

A legkorábbi ábécét i. e. 1800 körül találták ki a szemita nyelvet beszélő emberek, akik ismerték az egyiptomi írásrendszert - mondta Rollston. A kánaáni vagy korai ábécé néven ismert rendszert több száz éven át használták és a föníciaiak egységesítették az ókori Libanonban. Ez lett az ógörög, a latin és a legtöbb mai európai modern nyelv alapja.

"Az a tény, hogy ez a felirat a hétköznapi életről szól, különösen lenyűgöző" - nyilatkozta Rollston a Guardiannek. "Az emberi történelem során a tetvek örökös problémát jelentettek.

Ez a felirat szépen felfedi, hogy még a híres és gazdag embereket sem kerülték el ezek a problémák."

Forrás: Guardian/24.hu

Fotó: Dafna Gazit, Izraeli Régiségügyi Hatóság

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az olvasás forradalma megelőzte a könyv forradalmát - ilyen volt az út a tekercsektől a képernyőig

Nagyszabású könyv jelent meg nemrég magyarul is Papirusz címmel a könyvek történetéről. Irene Vallejo többszörösen díjnyertes műve barangolásra hív a szavakat téren és időn átmentő lenyűgöző találmány, a könyv világába. Bemutatja, hogyan készített könyvet az ember füstből, kőből, agyagból, nádból, selyemből, bőrből és fából, míg végül eljutott e-könyvolvasójáig. Ehhez kapcsolódóan összegyűjtöttünk még néhány alapművet az olvasás és a könyv történetéről.

...
Beleolvasó

Marcus Antonius kétszázezer ajándékkönyvvel udvarolt Kleopátrának

Irene Vallejo többszörösen díjnyertes műve barangolásra hív a a könyv világába: bemutatja, hogyan készített könyvet az ember füstből, kőből, agyagból, nádból, selyemből, bőrből és fából, míg végül eljutott e-könyvolvasójáig.

...
Nagy

Catullus nem ír arról, hogyan aprítsd kockára a hagymát

A világ első nyomtatott szakácskönyveként számontartott kötet most először jelent meg magyarul, és fordítója, Darida Benedek is azt mondja, a korabeli fine dining képe körvonalazódik a receptekből. De milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a fordítás során, mi az a tanács, amelyet szerinte semmiképpen ne fogadjuk meg a Platina-kötetből, és mit főzött meg ő maga a receptek közül? Interjú.

Hírek
...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé és Borda Réka a Panodyssey új magyar nagykövetei

...
Hírek

Ősi, akkád nyelven hallgatható meg a Gilgames-eposz

...
Hírek

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

...
Beleolvasó

Emerenc ajtaja mögött egy magára maradt nő tragikus sorsa sejlik fel

...
Hírek

Annie Ernaux kivizsgálást követel a bántalmazott francia diáklányok ügyében

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

Lenyűgözte a tengerészeket a kenu, amit Óceánia két kis szigeténél láttak

...
Zöld

Elhunyt Clause Lorius francia kutató, a klímaváltozás egyik első felfedezője

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Zöld

A szelíd kis faliméhek lettek idén az Év Beporzói 

...
Zöld

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

...
Zöld

A szenvedélyes szeretet apa és fia között nem segít elmondani az igazat a bolygónkról

...
Zöld

Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA

...
Zöld

Új irodalmi és környezetvédelmi online folyóirat indult a Balatonnál

...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad