Egy fejtetűfésűn fedezték fel a legrégebbi olvasható szöveget

Egy fejtetűfésűn fedezték fel a legrégebbi olvasható szöveget

Az elefántcsont fésűn felfedezett mondat így hangzik: "Ez a fésű gyökerestül kiirtja a tetveket a hajból és a szakállból." Az eszközt i.e. 1700 körül készítettek és rajta feltehetőleg a legősibb, alfabetikus ábécével írt - eddig megismert - mondat olvasható.

ld | 2022. november 09. |

Az elefántcsontból készült fésű luxustárgynak számíthatott a maga nemében és kettős feladatot látott el: tizennégy foggal a tetvek (és tojásaik), hat nagyobb foggal a hajgubancok ellen lehetett vele felvenni a harcot.

Az írás nagyjából 5200 évvel ezelőtt alakult ki Egyiptomban és Mezopotámiában. Ezek a korai írásrendszerek általában nem betűírások voltak, hanem szóírások, szótagírások. Ez azt jelenti, hogy minden szóhoz vagy szótaghoz külön szimbólum tartozott. Ezzel szemben a betűírások, vagyis az alfabetikus írások, a hangokhoz társítanak karakterek, így jönnek létre az ábécék. Az ilyen írásrendszerek nagyjából 3800-4300 évvel ezelőtt alakultak ki.

A leletet 2016-ban találták Izraelben. Yosef Garfinkel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régésze szerint körülbelül 1700 éves lehet. A szöveg 17 betűből áll és egy ősi kánaáni nyelven írták. "A felirat nagyon is emberi" - mondta Yosef Garfinkel professzor, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régésze a Guardian tudósítása szerint. "A fésűn az a kívánság szerepel, hogy pusztítsa el a tetveket. Manapság már mindezekre spray-k, gyógyszerek és mérgek állnak rendelkezésünkre. Régen nem voltak ilyenek".

A 3,5 cm x 2,5 cm méretű fésűt 2017-ben fedezték fel a dél-közép-izraeli lelőhelyen, de a felületén lévő sekély véseteket csak tavaly decemberben.

A jelek elemzése megerősítette, hogy az írás kánaáni írás, a legkorábbi ábécé, amelyet körülbelül 3800 évvel ezelőtt találtak ki.

 A fésű kopott és elvesztette fogait, de a megmaradt csonkok azt mutatják, hogy egykor az egyik oldalán hat, egymástól széles távolságra lévő fogat viselt a hajcsomók eltávolítására, a másik oldalán pedig 14, egymástól keskeny távolságra lévő fogat a tetvek és peték eltávolítására. A fésű rendeltetésére további bizonyítékot szolgáltatott, amikor a kutatók mikroszkóp alatt megvizsgálták, és azonosították a fejtetvek kemény külső hártyáit. Az ősi fésűket fából, csontból és elefántcsontból készítették, de az utóbbiak drága, importált luxuscikkek lehettek. Kánaánban abban az időben nem voltak elefántok.

A világ első írásrendszerei i. e. 3200 körül Mezopotámiában és Egyiptomban keletkeztek, de ezek nem voltak alfabetikusak. Több száz különböző jelet használtak a szavak vagy szótagok ábrázolásához, és mint ilyenek, évekig tartott elsajátítani őket - mondta Christopher Rollston, az amerikai George Washington Egyetem északnyugati szemita nyelvek professzora.

A legkorábbi ábécét i. e. 1800 körül találták ki a szemita nyelvet beszélő emberek, akik ismerték az egyiptomi írásrendszert - mondta Rollston. A kánaáni vagy korai ábécé néven ismert rendszert több száz éven át használták és a föníciaiak egységesítették az ókori Libanonban. Ez lett az ógörög, a latin és a legtöbb mai európai modern nyelv alapja.

"Az a tény, hogy ez a felirat a hétköznapi életről szól, különösen lenyűgöző" - nyilatkozta Rollston a Guardiannek. "Az emberi történelem során a tetvek örökös problémát jelentettek.

Ez a felirat szépen felfedi, hogy még a híres és gazdag embereket sem kerülték el ezek a problémák."

Forrás: Guardian/24.hu

Fotó: Dafna Gazit, Izraeli Régiségügyi Hatóság

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Az olvasás forradalma megelőzte a könyv forradalmát - ilyen volt az út a tekercsektől a képernyőig

Nagyszabású könyv jelent meg nemrég magyarul is Papirusz címmel a könyvek történetéről. Irene Vallejo többszörösen díjnyertes műve barangolásra hív a szavakat téren és időn átmentő lenyűgöző találmány, a könyv világába. Bemutatja, hogyan készített könyvet az ember füstből, kőből, agyagból, nádból, selyemből, bőrből és fából, míg végül eljutott e-könyvolvasójáig. Ehhez kapcsolódóan összegyűjtöttünk még néhány alapművet az olvasás és a könyv történetéről.

...
Beleolvasó

Marcus Antonius kétszázezer ajándékkönyvvel udvarolt Kleopátrának

Irene Vallejo többszörösen díjnyertes műve barangolásra hív a a könyv világába: bemutatja, hogyan készített könyvet az ember füstből, kőből, agyagból, nádból, selyemből, bőrből és fából, míg végül eljutott e-könyvolvasójáig.

...
Nagy

Catullus nem ír arról, hogyan aprítsd kockára a hagymát

A világ első nyomtatott szakácskönyveként számontartott kötet most először jelent meg magyarul, és fordítója, Darida Benedek is azt mondja, a korabeli fine dining képe körvonalazódik a receptekből. De milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a fordítás során, mi az a tanács, amelyet szerinte semmiképpen ne fogadjuk meg a Platina-kötetből, és mit főzött meg ő maga a receptek közül? Interjú.

Hírek
...
Hírek

Ferrante a hírnév elkerülésével érzi magát teljesen szabadnak

...
Hírek

2022 szava a gaslighting vagyis a gázláng-effektus lett

...
Hírek

Bob Dylan bocsánatot kért, amiért nem saját kezűleg írta alá limitált példányszámban eladott könyveit

...
Könyves Advent

A szólásszabadságtól a génrégészeten át az immunrendszerig: ezeket a tényirodalmi köteteket ajánljuk karácsonyra

...
Hírek

Mégis megjelent Moldova György utolsó könyve

...
Könyves Advent

Csuja Imre és Für Anikó előadásában is hallhatunk verset a kisföldalattin

...
Podcast

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

...
Hírek

Radnóti Miklós fotójára és az ifjú Jókai versfordítására is licitálhatunk decemberben

...
Gyerekirodalom

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...
Nagy

Max Porter: Szeretem, amikor a semmiből előpattannak a múlt buborékjai

Max Porter angol író, A bánat egy tollas állattal szerzője. A gyászról és annak feldolgozásáról szóló nagy sikerű könyve után itthon is megjelent második regénye, a Lanny, amiben egy városi család, egy fal és az angol mitológia viszonyai szövődnek össze. A könyvei mellett a partraszálló rómaiakról, Daniel Craigről és a leereszkedő kritikusokkal is beszélgettünk vele.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

...
Zöld

Maja Lunde szerint az utolsó vadlovakra akkor is érdemes vigyázni, amikor felforr a világ

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

...
Zöld

A Föld népessége elérte a 8 milliárdot, hamarosan rádobunk egy újabb milliárdot

...
Zöld

Cinke, rigó, csuszka… - Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon!

...
Zöld

Veres Attila: Ettől kicsit könnyebb lesz

...
Zöld

Dinoszauruszokhoz ragasztották magukat az Utolsó Nemzedék klímaaktivistái

...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi: Amíg örökölt sorsunkkal nem nézünk szembe, szabad akaratunk sem lesz [PODCAST]

...
Kritika

Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik

Werner Herzog első regényének hőse a hiábavalóság és a megszállottság hérosza, Onoda Hiroo, aki a második világháború után még 29 évig folytatta a küzdelmet egy szigeten. A Dereng a világ éppúgy szól a narratívák erejéről, mint az idő illúziójáról. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
vl

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg

...
Karádi Gergő

“Minek kéne bármin is izgulni?” - Mmamt: Okos, hülye

...
sa

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv