Tényleg ez lenne a 100 legjobb krimi?

ro | 2023. október 04. |

A TIME magazin izgalmas listát tett közzé, a lap szerkesztői egy friss összeállításban az általuk legjobbnak tartott – angol nyelven megjelent – krimit és thrillert sorolták fel. Az angol nyelvű megjelenés ez esetben nemcsak az eredeti kiadást jelenti, hanem az angol nyelvű fordítást is, így a listakészítők igyekeztek túllépni az angolszász krimiirodalmon, még ha ez csak részben is sikerült, hiszen az angolszász túlsúly még így is jelentős. Mindenesetre a gyűjtésben 15 különböző ország szerzői szerepelnek.

A műfajt a lista szerkesztői úgy határozták meg, hogy a cselekmény középpontjában egy megoldatlan bűncselekmény vagy valamilyen fenyegető veszély áll, szereplői között pedig akad egy vagy akár több olyan személy, aki vagy akik ennek megoldására, illetve elhárítására törekednek. A zsánermerítés éppen ezért meglehetősen széles és sokszínű lett, ahogy azt majd a későbbiekben is látjuk.

A lista időrendben sorolja fel a műveket, a legelső Wilkie Collins A fehér ruhás nő című regénye (1860), az utolsó pedig Robyn Gigl Survivor’s Guilt (2022) című kötete, a kettő között pedig a krimiirodalom több ismert és népszerű szerzője és alkotása kapott helyet. A listán így megtalálhatóak olyan krimiklasszikusok, mint Agatha Christie-től Az Ackroyd-gyilkosság (amit amúgy sokan Christie legjobbjának tartanak) vagy Arthur Conan Doyle-tól A sátán kutyája. A felsorolásban van kémregény (Ian Fleming: Casino Royale, John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről), katonai-politikai thriller (Tom ​Clancy: Vadászat a Vörös Októberre), noir (Dashiell Hammett: A máltai sólyom) és domestic noir (Gillian Flynn: Holtodiglan).

A listán megtalálhatók a skandinávok (Stieg Larsson: A tetovált lány, Jo Nesbo: Vörösbegy, Camilla Läckberg: Jéghercegnő), de van például japán krimi is (Higasino Keigo: X ​– A gyilkos ismeretlen) – magyar szerző viszont sajnos egy sem.

"Van itt meló, van itt tennivaló" - Önálló portált kapott a magyar krimi

Négy, a krimi iránt elkötelezett író, szerkesztő, tanár összefogott és megalapította a Magyar krimiszemlét, azaz a magyar krimi kritikai portálját. Az oldal célja, hogy adatbázisba sorolja a műfaj magyar szerzőit (a régieket és az újakat), segítsen eligazodni a zsáner útvesztőiben, valamint összegyűjtse a releváns kritikákat és tanulmányokat. Az oldal egyik alapítójával, Varga Bálinttal beszélgettünk.

Tovább olvasok

Az összeállításban több olyan szépirodalmi műre is bukkanhatunk, amelyek műfajukat tekintve nem igazán krimik, cselekményük mégis a bűn körül forog, ezért kerültek fel a listára. Így került a top100-ba például Dosztojevszkij klasszikusa, a Bűn és bűnhődés, Roberto Bolañótól a 2666, vagy épp a Nobel-díjas Olga Tokarczuk regénye, a Hajtsad ​ekédet a holtak csontjain át.

A teljes listáért katt IDE!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Három híres regény, mely egy-egy bűnöző portréját rajzolja meg

A bűnözők megértését célzó szakirodalom egyre bőségesebb, a kriminálpszichológia különálló tudományág. De a bűnösök elméjéről, lelkük sötét titkairól az irodalom is szívesen mesél, köztük olyan nagy klasszikusok is, mint Dosztojevszkij, Capote vagy Bret Easton Ellis.

...
Hírek

Könyvesblokk: Hófedte ír krimitől a harlemi noirig

Könyvesblokk-sorozatunkban mindig a friss megjelenések közül válogatunk: szeptember elején egy irodalmi igényességgel megírt krimit, egy történelmi thrillert és egy 70-es években játszódó amerikai regényt ajánlunk.

...
Nagy

Miért olvasunk skandináv krimit?

Végiggondoltuk, mi lehet a skandináv krimik népszerűségének titka. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

Hírek
...
Podcast

Hatos Pál: A főváros mikrotörténeteit helyeztük mikroszkóp alá

...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé