Három híres regény, mely egy-egy bűnöző portréját rajzolja meg

Három híres regény, mely egy-egy bűnöző portréját rajzolja meg

Miért gyilkol az ember? Mi viszi rá arra, hogy kioltsa egy embertársa életét? A bűnözők személyiségének és motivációinak megértését célzó szakirodalom egyre bőségesebb, a kriminálpszichológia jó ideje külön tudományág. De a bűnösök elméjéről, lelkük sötét titkairól az irodalom is szívesen mesél, köztük olyan nagy klasszikusok is, mint Dosztojevszkij, Capote vagy Bret Easton Ellis. Más tartalommal, más időben és más hangon, de mindhárman felrajzoltak egy-egy olyan portrét, mely a bűnesetek mögött álló embert tanulmányozza, és a kriminálpszichológia félelmetes labirintusába kalauzol. 

Kolozsi Orsolya | 2023. augusztus 10. |

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

fjodor mihajlovics dosztojevszkij
Bűn és bűnhődés
Ford. Soproni András, Európa, 2023, 491 oldal
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés könyv

Az orosz irodalom rengeteg remekműve között is kiemelkedő Fjodor Dosztojevszkij 1866-os nagyregénye, a Bűn és bűnhődés. A történet Rogyion Romanovics Raszkolnyikov életét követi nyomon, amint egy idős uzsorásnő meggyilkolását tervezi, majd végre is hajtja a gyilkosságot, ám előzetes terveivel szemben nem csupán az idős nőt, hanem fiatalabb nőrokonát is meg kell ölnie. A mű legfontosabb kérdése az, hogy van-e jogunk és képesek vagyunk-e mások élete és sorsa felett dönteni - a pénz, amihez Raszkolnyikov a gyilkosság révén juthat, csak másodlagos szereplő a történetben. A szöveg voltaképpen egy bűncselekmény eltervezése, majd

a tett utáni gyötrő bűntudat ábrázolásának lélektanilag hiteles leírása.

Raszkolnyikov jellemzése rendkívül összetett és részletező, a műben más szereplők is megemlítik, hogy néha két embernek tűnik, intellektuális oldala hideg és számító, míg humánusabb, érzelmi oldala együttérző és bűntudattal teli. Dosztojevszkij írása bepillantást enged a bűnöző elmék egyik legizgalmasabb fajtájába, amely egyszerre képes szörnyű bűntényt elkövetni, és ugyanakkor heves érzelmi reakciót is átélni miatta - olyan karakter, akivel az emberek távolsága ellenére is valamiféle rokonságot érezhetnek.

200 éve született Dosztojevszkij, aki már életében megjárta a poklot és mennyet
200 éve született Dosztojevszkij, aki már életében megjárta a poklot és mennyet

„A művészet épp olyan szükséglete az embernek, mint az evés és ivás” – vallotta Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, aki éppen kétszáz éve született Moszkvában. Az évforduló kapcsán tíz izgalmas vagy épp meghökkentő momentumot emeltünk ki az író életéből.

Tovább olvasok

Bret Easton Ellis: Amerikai psycho

Bret Easton Ellis
Amerikai psycho
Ford. Bart István, Helikon, 2022, 616 oldal
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho könyv

Az 1991-ben megjelent Amerikai psycho bírálja az 1980-as évek kapitalizmusát, a yuppie-kultúrát, valamint megmutatja az elfogadható szociopátia és az őrület közötti félelmetesen vékony határvonalat. A jóképű, sikeres, manhattani tőzsdeügynök, Patrick Bateman életének három évét követi nyomon, aki az emberi lényeket áruként kezeli. A regény egyes szám első személyben elbeszélt történet, olyan tudatfolyam, mely betekintést enged a hétköznap az elit életét élő, éjjelente pedig gyilkosságokat elkövető főhős dermesztő személyiségébe.

A portré olyannyira brutális, hogy több kiadó is elállt a kötet publikálásától.

A cselekmény előrehaladása során Bateman elmeállapota fokozatosan romlik, egyre inkább elveszíti a kontrollt erőszakos hajlama felett, az általa elkövetett gyilkosságok pedig egyre szadisztikusabbakká válnak. Mivel a főhős őrült, megbízhatatlan elbeszélő is egyben, az, hogy valóban elkövette-e a gyilkosságokat, vagy pedig csak elmebeteg fantáziájában léteznek, olyan kérdés, amire az olvasó már nem kap egyértelmű választ. De addig is betekithet egy mindenkin átgázoló, erőszakos, vérszomjas emberi szörny elképzelt tudatába. 

Hogyan lett Patrick Batemanből sorozatgyilkos?
Tovább olvasok

Truman Capote: Hidegvérrel

truman capote
Hidegvérrel
Ford. Szíjgyártó László, Európa, 2006, 437 oldal
Truman Capote: Hidegvérrel antikvár

A Hidegvérrel Truman Capote valós történeten alapuló regénye, amelyet először 1966-ban adtak ki. A könyv a kansasi Clutter család meggyilkolásával kapcsolatos kiterjedt kutatás eredménye, amelyet a bűn felderítése és az elkövetők megbüntetése közben végeztek. 1959. ​november 15-én a Kansas állambeli Holcomb városkában bestiális kegyetlenséggel meggyilkolták a közmegbecsülésnek örvendő, feddhetetlen hírű farmert, Herbert Cluttert, feleségét és két gyermekét: a ház különböző helyiségeiben egyenként megkötözték, majd közvetlen közelről puskával fejbe lőtték őket. A könyv, melyet szerzője következetesen tényregénynek nevez,

betekintést enged egy gyilkosság anatómiájába.

Külön érdekesség, hogy Capote kutatóasszisztense, barátja, az amerikai irodalom titánja, Harper Lee is részt vett a regény egyes eseményeinek rögzítésében.

Harper Lee is megírta a saját Hidegvérrel-cikkét
Tovább olvasok

Truman Capote még a kivégzésük előtt találkozhatott a gyilkosságért elítélt férfiakkal. A szerző a könyv jó részét életük, személyiségük és motivációik részletezésének szentelte, és kiderül belőle az is, hogy egyiküknek sem volt irigylésre méltó gyermekkora, mindketten súlyos fejsérüléseket szenvedtek, és mindketten kisebb bűnözésbe kezdtek. Az, hogy miként jutottak el addig, hogy elhiggyék, hogy egy farmer 10 000 dollárt (2023-ban több mint 100 000 dollárt, azaz körülbelül 35 millió forintot) tart a házában, és ezért érdemes ölni, az egy furcsa és félelmetes karaktertanulmány alapja. 

Forrás: Big Think

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amikor Dosztojevszkij nagy bajba került a rulett miatt, egy gyorsírónő húzta ki a csávából

LitHub most részletesen megírta, hogyan mászott ki Dosztojevszkij a slamasztikából, aminek ő egy feleséget, az utókor pedig egy regényt is köszönhet.

...
Kritika

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

2010-ben jelentkezett utoljára regénnyel, de Bret Easton Ellisről nem mondható el, hogy azóta ne tartana kapcsolatot a közönségével. A magyarul most megjelent Fehér Bret Easton Ellis első esszékötete, és többek között a saját online tevékenységéről és annak következményéről szól, de nagy szerepe van benne Donald Trumpnak és Kanye Westnek is. Ez a hét könyve.

...
Hírek

30 évig a könyvtárban porosodtak, most találták meg Truman Capote kamaszkori műveit

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Hírek
...
Hírek

Hamis szavazatokkal próbálták befolyásolni az idei Hugo-díjakat

...
Beleolvasó

Ellenséges testvérek, orosz-svéd háború és nyomasztó családi titkok – Olvass bele Asko Sahlberg regényébe! [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson új kötetében Paul McCartney is szerepet kap

...
Hírek

Peer Krisztiánt születésnapján saját antológiával lepték meg a barátai

...
Hírek

A Harry Potter-könyvek felfedezője imádta J. K. Rowling történeteinek humorát

...
Hírek

Závada Pál legújabb kötetében egy dokumentumfilm forgatására kalauzol

...
Hírek

Keanu Reeves és China Miéville a furcsa és véres közös könyvéről mesélt

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.

A hét könyve
Kritika
Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe
...
Nagy

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

Istenség vagy démon, a víz őrzője vagy lángoló szörnyeteg – a sárkány visszatérő motívum szerte a világon, feladatköre és temperamentuma azonban kultúráról kultúrára változik.