Három híres regény, mely egy-egy bűnöző portréját rajzolja meg

Három híres regény, mely egy-egy bűnöző portréját rajzolja meg

Miért gyilkol az ember? Mi viszi rá arra, hogy kioltsa egy embertársa életét? A bűnözők személyiségének és motivációinak megértését célzó szakirodalom egyre bőségesebb, a kriminálpszichológia jó ideje külön tudományág. De a bűnösök elméjéről, lelkük sötét titkairól az irodalom is szívesen mesél, köztük olyan nagy klasszikusok is, mint Dosztojevszkij, Capote vagy Bret Easton Ellis. Más tartalommal, más időben és más hangon, de mindhárman felrajzoltak egy-egy olyan portrét, mely a bűnesetek mögött álló embert tanulmányozza, és a kriminálpszichológia félelmetes labirintusába kalauzol. 

Kolozsi Orsolya | 2023. augusztus 10. |

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

fjodor mihajlovics dosztojevszkij
Bűn és bűnhődés
Ford. Soproni András, Európa, 2023, 491 oldal
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés könyv

Az orosz irodalom rengeteg remekműve között is kiemelkedő Fjodor Dosztojevszkij 1866-os nagyregénye, a Bűn és bűnhődés. A történet Rogyion Romanovics Raszkolnyikov életét követi nyomon, amint egy idős uzsorásnő meggyilkolását tervezi, majd végre is hajtja a gyilkosságot, ám előzetes terveivel szemben nem csupán az idős nőt, hanem fiatalabb nőrokonát is meg kell ölnie. A mű legfontosabb kérdése az, hogy van-e jogunk és képesek vagyunk-e mások élete és sorsa felett dönteni - a pénz, amihez Raszkolnyikov a gyilkosság révén juthat, csak másodlagos szereplő a történetben. A szöveg voltaképpen egy bűncselekmény eltervezése, majd

a tett utáni gyötrő bűntudat ábrázolásának lélektanilag hiteles leírása.

Raszkolnyikov jellemzése rendkívül összetett és részletező, a műben más szereplők is megemlítik, hogy néha két embernek tűnik, intellektuális oldala hideg és számító, míg humánusabb, érzelmi oldala együttérző és bűntudattal teli. Dosztojevszkij írása bepillantást enged a bűnöző elmék egyik legizgalmasabb fajtájába, amely egyszerre képes szörnyű bűntényt elkövetni, és ugyanakkor heves érzelmi reakciót is átélni miatta - olyan karakter, akivel az emberek távolsága ellenére is valamiféle rokonságot érezhetnek.

200 éve született Dosztojevszkij, aki már életében megjárta a poklot és mennyet
200 éve született Dosztojevszkij, aki már életében megjárta a poklot és mennyet

„A művészet épp olyan szükséglete az embernek, mint az evés és ivás” – vallotta Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, aki éppen kétszáz éve született Moszkvában. Dosztojevszkij nem félt a lélek legmélyebb bugyraiba merészkedni, mint ahogy attól sem, hogy megmutassa az emberi természet sötét oldalát. Olyan műveket köszönhetünk neki, mint a Bűn és bűnhődés, A félkegyelmű vagy A Karamazov testvérek. Az évforduló kapcsán tíz izgalmas vagy épp meghökkentő momentumot emeltünk ki az író életéből.

Tovább olvasok

Bret Easton Ellis: Amerikai psycho

Bret Easton Ellis
Amerikai psycho
Ford. Bart István, Helikon, 2022, 616 oldal
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho könyv

Az 1991-ben megjelent Amerikai psycho bírálja az 1980-as évek kapitalizmusát, a yuppie-kultúrát, valamint megmutatja az elfogadható szociopátia és az őrület közötti félelmetesen vékony határvonalat. A jóképű, sikeres, manhattani tőzsdeügynök, Patrick Bateman életének három évét követi nyomon, aki az emberi lényeket áruként kezeli. A regény egyes szám első személyben elbeszélt történet, olyan tudatfolyam, mely betekintést enged a hétköznap az elit életét élő, éjjelente pedig gyilkosságokat elkövető főhős dermesztő személyiségébe.

A portré olyannyira brutális, hogy több kiadó is elállt a kötet publikálásától.

A cselekmény előrehaladása során Bateman elmeállapota fokozatosan romlik, egyre inkább elveszíti a kontrollt erőszakos hajlama felett, az általa elkövetett gyilkosságok pedig egyre szadisztikusabbakká válnak. Mivel a főhős őrült, megbízhatatlan elbeszélő is egyben, az, hogy valóban elkövette-e a gyilkosságokat, vagy pedig csak elmebeteg fantáziájában léteznek, olyan kérdés, amire az olvasó már nem kap egyértelmű választ. De addig is betekithet egy mindenkin átgázoló, erőszakos, vérszomjas emberi szörny elképzelt tudatába. 

Hogyan lett Patrick Batemanből sorozatgyilkos?
Tovább olvasok

Truman Capote: Hidegvérrel

truman capote
Hidegvérrel
Ford. Szíjgyártó László, Európa, 2006, 437 oldal
Truman Capote: Hidegvérrel antikvár

A Hidegvérrel Truman Capote valós történeten alapuló regénye, amelyet először 1966-ban adtak ki. A könyv a kansasi Clutter család meggyilkolásával kapcsolatos kiterjedt kutatás eredménye, amelyet a bűn felderítése és az elkövetők megbüntetése közben végeztek. 1959. ​november 15-én a Kansas állambeli Holcomb városkában bestiális kegyetlenséggel meggyilkolták a közmegbecsülésnek örvendő, feddhetetlen hírű farmert, Herbert Cluttert, feleségét és két gyermekét: a ház különböző helyiségeiben egyenként megkötözték, majd közvetlen közelről puskával fejbe lőtték őket. A könyv, melyet szerzője következetesen tényregénynek nevez,

betekintést enged egy gyilkosság anatómiájába.

Külön érdekesség, hogy Capote kutatóasszisztense, barátja, az amerikai irodalom titánja, Harper Lee is részt vett a regény egyes eseményeinek rögzítésében.

Harper Lee is megírta a saját Hidegvérrel-cikkét
Tovább olvasok

Truman Capote még a kivégzésük előtt találkozhatott a gyilkosságért elítélt férfiakkal. A szerző a könyv jó részét életük, személyiségük és motivációik részletezésének szentelte, és kiderül belőle az is, hogy egyiküknek sem volt irigylésre méltó gyermekkora, mindketten súlyos fejsérüléseket szenvedtek, és mindketten kisebb bűnözésbe kezdtek. Az, hogy miként jutottak el addig, hogy elhiggyék, hogy egy farmer 10 000 dollárt (2023-ban több mint 100 000 dollárt, azaz körülbelül 35 millió forintot) tart a házában, és ezért érdemes ölni, az egy furcsa és félelmetes karaktertanulmány alapja. 

Forrás: Big Think

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amikor Dosztojevszkij nagy bajba került a rulett miatt, egy gyorsírónő húzta ki a csávából

LitHub most részletesen megírta, hogyan mászott ki Dosztojevszkij a slamasztikából, aminek ő egy feleséget, az utókor pedig egy regényt is köszönhet.

...
Kritika

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

2010-ben jelentkezett utoljára regénnyel, de Bret Easton Ellisről nem mondható el, hogy azóta ne tartana kapcsolatot a közönségével. A magyarul most megjelent Fehér Bret Easton Ellis első esszékötete, és többek között a saját online tevékenységéről és annak következményéről szól, de nagy szerepe van benne Donald Trumpnak és Kanye Westnek is. Ez a hét könyve.

...
Hírek

30 évig a könyvtárban porosodtak, most találták meg Truman Capote kamaszkori műveit

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.