Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

Október 5-én, azaz jövő csütörtökön jelentik be, ki kapja az irodalmi Nobel-díjat 2023-ban. Az idő közelsége miatt már ngyban mennek a találgatások, a fogadóirodákban pedig már meg lehet tenni a téteket is. Nádas Péter és Krasznahorkai László idén is az esélyesek között szerepel, de szokásosan az irodák listáinak élén áll a japán Murakami és a norvég Jon Fosse is. Bár jósolni nem tudunk, megnéztük, kiknek a győzelmére fogadnak a legtöbben.

ko | 2023. szeptember 29. |

Az irodalmi Nobel-díj esetében - ellentétben például a szintén nagy presztizsű Bookerrel - nincs sem hosszú-, sem pedig rövidlista, és még a jelöltek nevét is ötven évre titkosítják, így mindenki csak találgatni tud, és egyáltalán nem ritka, hogy meglepetések érik a közönséget.

Minden ország a saját íróinak drukkol, mi természetesen Krasznahorkai László vagy Nádas Péter nevét hallanánk szívesen a bejelentésben. A Sátántangó gyulai származású szerzőjének neve évek óta szerepel is a fogadóirodák listáin, tavaly nagyon előkelő helyen állt a Ladbrokesnál, ugyanúgy, ahogyan pályatársa, Nádas Péter is. Idén sincs ez másképp: Krasznahorkai jelenleg 25:1-es, míg Nádas 22:1-es odsszal, azaz picivel előrébb áll a listán, olyan szerzőket megelőzve mint Michel Houellebecq, Colson Whitehead vagy Marilynne Robinson

Adják Nádas Péternek a Nobel-díjat! Van rá 10 okunk
Tovább olvasok

Idén a lista élén Haruki Murakami áll (8:1), akit már kifejezetten bosszant, hogy örök Nobel-díj esélyesként emlegetik. Őt követi a hazai olvasók előtt viszonylag ismertelen kínai Can Xue (10:1) és az ausztrál Gerald Murnane (12:1), majd a magyarra is fordított Jon Fosse, Ljudmila Ulickaja és Thomas Pynchon.

Az élbolyban található még az itthon is rendkívül népszerű kanadai író, Margaret Atwood és Salman Rushdie is, de a magyar olvasók előtt ismerősen csenghet a román Mircea Cartarescu,  Don Delillo vagy David Grossmann neve is. A különböző listákon a nevek alapvetően ugyanazok, legfeljebb a téteket tekintve vannak apróbb módosulások. A legtöbb listán szerepel egyébként Stephen King is, de mivel őt alapvetően zsánerírónak könyvelik el, kicsi az esély arra, hogy valaha is elnyeri az irodalmi Nobelt.

Az, hogy idén kihez kerül a rangos díj, megjósolhatatlan, de ami egészen biztos és nagyon szomorú, hogy az amerikai Cormac McCarthy, aki éveken át a díj körüli találgatások egyik főszereplője volt, már nem kerülhet be a Nobel-díjas írók panoptikumába.

Időtlen, hömpölygő, déli prófétablues – Cormac McCarthy pályaképe
Időtlen, hömpölygő, déli prófétablues – Cormac McCarthy pályaképe

Táncba hívta a western, a krimi és a horror műfaji kódjait, de sokat játszott a hagyományos szintaxissal is. Sokak szerint Faulkner, Hemingway és Melville legfontosabb örököse, mások pedig azt tartják róla, hogy a maga képére formálta az amerikai prózahagyományt. De mégis kicsoda az a Cormac McCarthy és miért fontos, hogy olvassuk a regényeit?

Tovább olvasok

Tavaly egyébként a francia Annie Ernaux kapta az elismerést „azért a bátorságért és éleslátásért, amellyel a személyes emlékezet gyökereit, kollektív korlátait, ellentmondásait írja le.”

Annie Ernaux nyerte 2022-ben az irodalmi Nobelt!
Annie Ernaux nyerte 2022-ben az irodalmi Nobelt!
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Nobel-reakciója áll a Beckett-film középpontjában

Az Oscar-díjas James Marsh rendezte Dance Firstben Gabriel Byrne alakítja az ír szerzőt.

...
Hírek

Annie Ernaux életébe „bombaként” csapódott az irodalmi Nobel-díj

Annie Ernaux egy charlestoni fesztiválon beszélgetett Sally Rooney-val, és elmondta, hogy nagyon nagy megrázkódtatás volt számára a Nobel-díj. 

...
Hírek

1972-ben négy magyar is esélyes volt az irodalmi Nobelra

Illyés, Juhász, Mécs, Weöres - a magyar jelölteken túl is érdemes végigböngészni az 1972-es irodalmi Nobel-esélyesek listáját, amelyet ötven év titkosítás után most hoztak nyilvánosságra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Az olasz kulturális miniszter nem adja vissza a Diszkoszvetőt a müncheni antik múzeumnak

...
Podcast

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic kisprózái egyfajta tranzitállapotot tükröznek, amely lehet földrajzi vagy érzelmi akár, írásai pedig minden benne szereplőt állandó önvizsgálatra kényszerítenek – írtuk a Margó Könyvek sorozatban megjelent Szíves fogadtatás című novelláskötetről. A könyvet az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.