1972-ben négy magyar is esélyes volt az irodalmi Nobelra

Az irodalmi Nobel az a díj, amelynél soha nem hoznak nyilvánosságra hosszú vagy szűkített listákat, a jelöltek névsorát ugyanis ötven évre titkosítják, így például azt, hogy a tavalyi évben kik közül választhatott a svéd királyi akadémia (amikor is végül Annie Ernaux lett a díjazott), legkorábban 2073 elején fogják közzétenni. Viszont a Nobel-archívum minden év elején közzéteszi azoknak a névsorát, akik fél évszázaddal korábban jelöltek voltak, érdemes végigböngészni.

1972-ben a német Heinrich Böll nyerte az irodalmi Nobelt, az értékelés szerint ezért: „Korát széles perspektívában ábrázoló, nagy, jellemző erejű írásaiért, melyekkel a német irodalom megújításához járult hozzá”.

Az 1972-es jelöltek listáján rajta kívül sok olyan név is megtalálható, akik évekkel később elnyerték az elismerést, így például Nadine Gordimer (1991.), Günter Grass (1999.), V.S. Naipaul (2001.), Doris Lessing (2007.). Aztán persze akadnak rajta olyan örök esélyesként emlegetett szerzők, akik végül sosem kapták meg a díjat (Philip Roth), és van olyan is, akiről később díjat neveztek el (Astrid Lindgren - az ő nevét viseli most a világ legnagyobb presztízzsel bíró gyerekirodalmi díja). Az 1972-es jelöltek között szerepel még Romain Gary - ő sosem kapott Nobelt, ellenben kétszer elnyerte a francia Goncourt-díjat. Utóbbi azért nagy szó, mert a szabályzat értelmében a Goncourt-t egy szerző csak egyszer kaphatja meg, Romain Gary ugyanakkor Émile Ajar írói álnév alatt is behúzta az elismerést; hogy a két név alatt egy és ugyanaz az ember írta könyveit, csak halála után derült ki.

Mindenképp érdekes végigfutni, kik voltak 1972-ben versenyben az irodalmi Nobelért, hiszen - Joseph Hellertől kezdve Jorge Luis Borgesen át Friedrich Dürrenmattig - nagyon színes volt a jelöltek listája. A mi szempontunkból persze az a legizgalmasabb, hogy az adott évben milyen magyar jelöltek voltak. Az elmúlt években kiderült, hogy Illyés Gyula például többször is a jelöltek között volt, és ez nem volt másként 1972-ben - abban az évben ugyanakkor kimondottan sok, összesen négy magyar szerző szerepelt a jelöltek között, mégpedig a következők:

  • Illyés Gyula
  • Juhász Ferenc
  • Mécs László
  • Weöres Sándor

Utóbbi kettő nem először szerepelt a Nobel listáján: Mécs Lászlót ugyanis már 1969-ben és 1970-ben is jelölték a díjra, Weöres Sándor neve pedig szintén megtalálható az 1970-es jelöltek között. Őt 1971-ben is felterjesztették az elismerésre. A gépelt listán hagyományosan x-szel jelölik azoknak a nevét, akiket először jelölnek irodalmi Nobelre - köztük volt 1972-ben mások mellett Juhász Ferenc, Anthony Burgess, Philip Roth és Astrid Lindgren is.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A nép fia, nemzeti irodalmi ikon és baloldali osztályharcos? - 120 éve született Illyés Gyula

Illyés Gyula életpályája átívelte az egész 20. századot, háromszor kapta meg a Kossuth-díjat és kétszer terjesztették fel irodalmi Nobelre. Miközben irodalmi munkássága a mai napig gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen tekintéllyé teszi, vonzódása a baloldali rezsimekhez a kor ellentmondásosságait is jól tükröző alakká formálja.

...
Hírek

Illyés Gyulának 1966-ban is helye volt az irodalmi Nobelre jelöltek listáján

...
Hírek

Weöres Sándort is jelölték az 1971-es irodalmi Nobelre

Feloldották a titkosítás alól az 1971-es irodalmi Nobel-díj aktáját, ami egy igazi all-star felsorolás. A jelöltek között akad magyar is.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Hírek
...
Hírek

Jesmyn Ward sok év után új regénnyel jelentkezik

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait