1972-ben négy magyar is esélyes volt az irodalmi Nobelra

Az irodalmi Nobel az a díj, amelynél soha nem hoznak nyilvánosságra hosszú vagy szűkített listákat, a jelöltek névsorát ugyanis ötven évre titkosítják, így például azt, hogy a tavalyi évben kik közül választhatott a svéd királyi akadémia (amikor is végül Annie Ernaux lett a díjazott), legkorábban 2073 elején fogják közzétenni. Viszont a Nobel-archívum minden év elején közzéteszi azoknak a névsorát, akik fél évszázaddal korábban jelöltek voltak, érdemes végigböngészni.

1972-ben a német Heinrich Böll nyerte az irodalmi Nobelt, az értékelés szerint ezért: „Korát széles perspektívában ábrázoló, nagy, jellemző erejű írásaiért, melyekkel a német irodalom megújításához járult hozzá”.

Az 1972-es jelöltek listáján rajta kívül sok olyan név is megtalálható, akik évekkel később elnyerték az elismerést, így például Nadine Gordimer (1991.), Günter Grass (1999.), V.S. Naipaul (2001.), Doris Lessing (2007.). Aztán persze akadnak rajta olyan örök esélyesként emlegetett szerzők, akik végül sosem kapták meg a díjat (Philip Roth), és van olyan is, akiről később díjat neveztek el (Astrid Lindgren - az ő nevét viseli most a világ legnagyobb presztízzsel bíró gyerekirodalmi díja). Az 1972-es jelöltek között szerepel még Romain Gary - ő sosem kapott Nobelt, ellenben kétszer elnyerte a francia Goncourt-díjat. Utóbbi azért nagy szó, mert a szabályzat értelmében a Goncourt-t egy szerző csak egyszer kaphatja meg, Romain Gary ugyanakkor Émile Ajar írói álnév alatt is behúzta az elismerést; hogy a két név alatt egy és ugyanaz az ember írta könyveit, csak halála után derült ki.

Mindenképp érdekes végigfutni, kik voltak 1972-ben versenyben az irodalmi Nobelért, hiszen - Joseph Hellertől kezdve Jorge Luis Borgesen át Friedrich Dürrenmattig - nagyon színes volt a jelöltek listája. A mi szempontunkból persze az a legizgalmasabb, hogy az adott évben milyen magyar jelöltek voltak. Az elmúlt években kiderült, hogy Illyés Gyula például többször is a jelöltek között volt, és ez nem volt másként 1972-ben - abban az évben ugyanakkor kimondottan sok, összesen négy magyar szerző szerepelt a jelöltek között, mégpedig a következők:

  • Illyés Gyula
  • Juhász Ferenc
  • Mécs László
  • Weöres Sándor

Utóbbi kettő nem először szerepelt a Nobel listáján: Mécs Lászlót ugyanis már 1969-ben és 1970-ben is jelölték a díjra, Weöres Sándor neve pedig szintén megtalálható az 1970-es jelöltek között. Őt 1971-ben is felterjesztették az elismerésre. A gépelt listán hagyományosan x-szel jelölik azoknak a nevét, akiket először jelölnek irodalmi Nobelre - köztük volt 1972-ben mások mellett Juhász Ferenc, Anthony Burgess, Philip Roth és Astrid Lindgren is.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A nép fia, nemzeti irodalmi ikon és baloldali osztályharcos? - 120 éve született Illyés Gyula

Illyés Gyula életpályája átívelte az egész 20. századot, háromszor kapta meg a Kossuth-díjat és kétszer terjesztették fel irodalmi Nobelre. Miközben irodalmi munkássága a mai napig gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen tekintéllyé teszi, vonzódása a baloldali rezsimekhez a kor ellentmondásosságait is jól tükröző alakká formálja.

...
Hírek

Illyés Gyulának 1966-ban is helye volt az irodalmi Nobelre jelöltek listáján

...
Hírek

Weöres Sándort is jelölték az 1971-es irodalmi Nobelre

Feloldották a titkosítás alól az 1971-es irodalmi Nobel-díj aktáját, ami egy igazi all-star felsorolás. A jelöltek között akad magyar is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

Bartha Dorka kötete a Balaton-part eltűnőben lévő épített örökségét és múlhatatlanságát mutatja meg. A történész-újságíró szerzővel egy nyikorgós Csepel bringáról, fotózásról, történetek utáni kutatásról, illetve a déli part felfedezetlen értékeiről beszélgettünk.

...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

A Nobel-díjas Ernest Hemingwaynek Papa volt a beceneve. De vajon hogy osztotta be az idejét, ha az írás és az apai teendők között kellett választania?

...
Nagy

Orsós Julianna: Mariella Mehr erőt kovácsolt a szenvedéséből [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Orsós Julianna Mariella Mehr regényét választotta.

...
Kritika

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – Zsigó Jenő a Tények és tanúk sorozatban

Zsigó Jenő a magyarországi cigány mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként évtizedeken át dolgozott a hazai közéletben. Életinterjú-kötetén keresztül egy elkötelezett, soha meg nem alkuvó ember munkásságát ismerjük meg.

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

„Bemegy a próbafülkébe. Levetkőzik, belebújik a farmerruhába. Tetszik magának” ‒ Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a második rész.

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

Hírek
...
Zöld

5 könyv, amit olvass el, ha mindig ugyanúgy végződnek a párkapcsolataid

...
Hírek

Sophie Kinsella a rák egyik legagresszívabb formájával küzd

...
Gyerekirodalom

Tarolt az apa a TikTokon, aki telefon helyett könyvet adott a gyereke kezébe

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmagyarázni egy gyereknek, hogy mi a háború?

...
Nagy

5 dolog, amit nem tudtál a Száz év magányról

...
Szórakozás

Neil Gaiman: Vége a sorozatok aranykorának

...
Szórakozás

Visky András, Cseh Tamás, Bereményi és pöttyös meg csíkos könyvek [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Gyerekirodalom

Ebben a múzeumban a kedvenc mesekönyveik lapjain találják magukat a gyerekek

...
Nagy

Megnéznéd a felújított Beatles-dokut? 4 könyvet ajánlunk mellé, amit minden rajongónak olvasni kell