Murakamit bosszantja, hogy örök Nobel-esélyesként emlegetik

Murakamit bosszantja, hogy örök Nobel-esélyesként emlegetik

.konyvesblog. | 2015. január 22. |

murakami.jpg

Alig néhány nap alatt közel ötven kérdést válaszolt meg Murakami Haruki azon a honlapon, melyet kimondottan erre a célra hozott létre a kiadója. A japán írótól lénygegében bárki bármit kérdezhet, egészen január 31-ig. A kérdéseket addig fogadja be az oldal, a válaszok várhatóan március végéig jelennek meg.

A japán nyelvű honlapon megjelent válaszokból a The Wall Street Journal Japánnal foglalkozó aloldala szemezgetett. Ezekből például kiderült, hogy Murakami eléggé bosszantónak tartja, hogy évek óta az irodalmi Nobel egyik nagy esélyeseként tartják számon, főleg mivel nem egy hivatalos shortlistről van szó, hanem a fogadóirodák esélylatolgatásairól. Más arra volt kíváncsi, hogyan fejleszthetné íráskészségét. Murakami utóbbit a csajozáshoz hasonlította: gyakorlással bizonyos mértékig fejleszthető, de alapvetően valakiben vagy eredendően megvan ez a képesség, vagy sem. Egy másik hozzászólásban elárulta azt is, hogy a saját munkáit csak ritkán olvassa újra, mert kínosan érzi magát közben.

Murakamit volt, aki a macskájáról kérdezte, pontosabban arról, vajon évekkel ezelőtt hová tűnhetett a kedvence. Az író szerint a macskák hajlamosak arra, hogy eltűnjenek, éppen ezért minden gazdinak azt tanácsolta, hogy vigyázzanak a macskáikra, amíg együtt vannak velük.

Ha ti is szeretnétek kérdezni az írótól, január végéig megtehetitek! Ha választ is kaptok, azt mindenképpen osszátok meg velünk!