Murakamit bosszantja, hogy örök Nobel-esélyesként emlegetik

Murakamit bosszantja, hogy örök Nobel-esélyesként emlegetik

.konyvesblog. | 2015. január 22. |

murakami.jpg

Alig néhány nap alatt közel ötven kérdést válaszolt meg Murakami Haruki azon a honlapon, melyet kimondottan erre a célra hozott létre a kiadója. A japán írótól lénygegében bárki bármit kérdezhet, egészen január 31-ig. A kérdéseket addig fogadja be az oldal, a válaszok várhatóan március végéig jelennek meg.

A japán nyelvű honlapon megjelent válaszokból a The Wall Street Journal Japánnal foglalkozó aloldala szemezgetett. Ezekből például kiderült, hogy Murakami eléggé bosszantónak tartja, hogy évek óta az irodalmi Nobel egyik nagy esélyeseként tartják számon, főleg mivel nem egy hivatalos shortlistről van szó, hanem a fogadóirodák esélylatolgatásairól. Más arra volt kíváncsi, hogyan fejleszthetné íráskészségét. Murakami utóbbit a csajozáshoz hasonlította: gyakorlással bizonyos mértékig fejleszthető, de alapvetően valakiben vagy eredendően megvan ez a képesség, vagy sem. Egy másik hozzászólásban elárulta azt is, hogy a saját munkáit csak ritkán olvassa újra, mert kínosan érzi magát közben.

Murakamit volt, aki a macskájáról kérdezte, pontosabban arról, vajon évekkel ezelőtt hová tűnhetett a kedvence. Az író szerint a macskák hajlamosak arra, hogy eltűnjenek, éppen ezért minden gazdinak azt tanácsolta, hogy vigyázzanak a macskáikra, amíg együtt vannak velük.

Ha ti is szeretnétek kérdezni az írótól, január végéig megtehetitek! Ha választ is kaptok, azt mindenképpen osszátok meg velünk!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.