Rabszolgák is részt vehettek a Biblia megírásában

Rabszolgák is részt vehettek a Biblia megírásában

Egy brit teológus új könyvében állítja, hogy rabszolgák segítették a Biblia megírását és hirdetését, amivel jelentősen hozzájárultak a keresztény tanítás születéséhez és elterjedéséhez.

hhz | 2024. április 02. |

Ki a Biblia írója? Az évszázadok során rengeteg tanulmány és hiedelem született mind az Ószövetség, mind az Újszövetség keletkezésével kapcsolatban. A brit teológus Candida Mossnak köszönhetően most új, megdöbbentő állítással gazdagodik az értekezés: Isten szellemírói (God’s Ghostwriters: Enslaved Christians and the Making of the Bible) című könyvében a University of Birmingham professzora azt állítja, hogy az apostolok és a korai keresztények rabszolgákkal íratták és hirdették az Újszövetséget a Római Birodalom területén. 

Az írástudók és a Biblia

A Római Birodalom lakosságának mindössze 5-10 százaléka tudott írni és olvasni: a leggazdagabbak és a rabszolgák.

Ennek az volt az oka, hogy az írástudó gazdagok nem akarták maguk elvégezni az írói munkát – és idős korukban a látásuk gyengülésével már nem is lettek volna rá képesek –, helyette ezt a tanult rabszolgáikra bízták. 

Candida Moss szerint a rendelkezésre álló források alapján elmondható, hogy a Biblia szövegének megírása és másolása olyan munka, amit tipikusan rabszolgák vagy felszabadított egykori rabszolgák végeztek el. Ráadásul Jézus első követői és az Újszövetség korai szerzői többnyire tanulatlan emberek voltak, így valószínű, hogy szükségük volt a rabszolgák munkájára.

„Én, Tertius, ki e levelet írtam”

Pál apostol leveleiben világos nyoma maradt az írnokok munkájának. Ott van például Epaphroditus, akit név szerint említ az Újszövetség mint a filippiekhez írt levél szállítóját és Pál apostol bajtársát. Moss állítja, hogy az Epaphroditus egy rabszolgákra jellemző név, így valószínű, hogy 

a bibliai alak vagy rabszolgaként vagy felszabadított volt rabszolgaként dolgozott Pálnak.

Szintén rabszolgasorsról árulkodik a Tertius név; és egy Tertius nevű ember nyíltan vall munkásságáról Pál apostol rómaiakhoz írt levelében: „Köszöntelek titeket én, Tertius, ki e levelet írtam” – szól a tizenhatodik vers huszonkettedik sora.

Moss szerint Epaphroditus, Tertius és a hozzájuk hasonló rabszolgák munkája meghaladta a szövegek lejegyzését és kézbesítését: úgy véli, ők maguk is aktívan formálhatták az Újszövetséget. A rabszolgák tehát társszerzői voltak a Bibliának, és a keresztény tanítás alakításában játszott szerepüket fontos lenne elismerni.

A tények magukért beszélnek

A könyv nem aratott osztatlan sikert: többen úgy vélik, hogy Moss egyes állításait inkább alapozza sejtésre, mint tényekre. Daniel Rey emellett kritizálta a szerző szükségtelenül aggresszív hangnemét is – azonban elismerte, hogy a könyv összességében hatalmas teljesítmény.

Moss egyetért azzal, hogy a szöveg egyes pontjai spekulatívak. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a könyv alapját képező állítás, miszerint részben rabszolgák írták az Újszövetséget, nem tartozik ezek közé. 

„Ezek a tények vitán felül állnak”.

(Guardian)

Kép: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

Szenczi Molnár Albert zsoltároskönyvéért másfél milliót fizetett a győztes licitáló, Petőfi egyetlen regényéért pedig 700 ezer forintot adtak az antikvarium.hu vasárnap zárult online aukcióján.

...
Hírek

Lily Ebert dédunokája Magyarországra látogatott egy régi Bibliáért

A 19 éves fiatal, aki bestsellert írt arról, hogy 99 éves dédnagyanyja túlélte Auschwitzot, Magyarországra utazott, hogy magához vegyen egy zsidó bibliát, mely az idős nő fivéréé volt. 

...
Hírek

Az orosz börtönökben a Biblia a legnépszerűbb olvasmány

Az orosz börtönök fogvatartottjai leginkább vallásos irodalmat olvasnak. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Természetesen olvasok
...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Zöld

Tudod már, mit csinálsz 10 év múlva? Olvass bele a jövőkutató könyvébe, amiről Litkai Gergely beszélget!

...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

...
Zöld

4 kérdés az AI használatáról, amit minden írónak meg kéne válaszolnia

...
Zöld

Hogyan befolyásolják a titkok az egészségünket és a kapcsolatainkat? Olvass bele!

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

...
Zöld

4 hasznos kötet, ha te is kidobnád a szemetest [Litkai Gergely könyvajánlója]

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

Szerzőink

...
Valuska László

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

...
Ott Anna

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

Elindult a Netflixen az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb sci-fi-jének feldolgozása. Liu Ce-hszin A háromtest-probléma című regénye, illetve a folytatásaival együtt trilógiája valódi tudományos-fantasztikus nyúlüreg, amire nem árt felkészülni.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.