Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

Szenczi Molnár Albert zsoltároskönyvéért másfél milliót fizetett a győztes licitáló, Petőfi egyetlen regényéért pedig 700 ezer forintot adtak az antikvarium.hu vasárnap zárult online aukcióján.

vn | 2023. december 11. |

Az 1897-ben megjelent, kétkötetes Arany Biblia kiállításában is ritkaság. Az üdvnek ó- és új-szövetségi történelme rendszeres előadásban I-II. (egységes külön kötetekben) volt ugyanis az első olyan hazai bibliakiadás, amelyet színes képekkel illusztráltak és éppen ezek az egész oldalas illusztrációk ‒ Tiziano, Rubens, Raffaello, Leonardo da Vinci és Rembrandt bibliai eseményeket megjelenítő képeinek reprodukciói ‒ adják a kötetpár jelentőségét. Ez magyarázza, hogy az antikvarium.hu vasárnap este zárult online aukcióján

40 ezer forint híján kétmillió forintnál állt meg a licit.

Szenczi Molnár Albert 1607-ben megjelent Zsoltárkönyvét és Kis Katekizmusát Magyarországon és Németországban is nagyon kedvezően fogadták. A szerző 1612-es Oppenheimi Bibliája pedig az első olcsóbb és könnyen szállítható Szentírások közé tartozott. Az árverésre bocsájtott példány az Újtestamentumot és a Szent Davidnac soltari... című zsoltáros könyvet tartalmazza, és másfél millió forintot fizetett érte a győztes licitáló.

 

Petőfi első gyűjteményes kötetére is licitálhatnak a gyűjtők egy online árverésen
Petőfi első gyűjteményes kötetére is licitálhatnak a gyűjtők egy online árverésen

A kétszáz éve született költő műveit tartalmazó, Vörösmartynak ajánlott, finom papírra nyomott, bőrkötéses könyvritkaság az antikvarium.hu online árverési tételei között tűnt fel. A kikiáltási ára 18.000 forint volt, jelenleg 150.000-nél tart a licit.

Tovább olvasok

A hóhér kötele kapcsán az utolsó órában szökött egyre magasabbra az ár – végül 700 ezer forintot ajánlott érte a nyertes licitáló. A történet, amelyet szülei szalkszentmártoni fogadójában írt Petőfi, az általa fordított külföldi romantikus művek hatását tükrözi, és bár a kortársak szemében nem tartozott a legsikerültebb munkák közé, egyedüli nagyprózaként mégis említésre méltó az életműben.

-

Antonio Bonfini Mátyás király megbízásából, 1488-ban kezdett bele az eredetileg Rerum Hungaricum decades (vagyis A magyar történelem tizedei) című történelmi munka megírásába. Az itáliai humanista közel egy évtizeden át dolgozott a művön, ami évszázadokra meghatározta a magyar múltról való gondolkodást. A most felbukkant, kölni kiadású példányt 1690-ben adták ki –

és 2023-ban 191 ezer forintot ért meg a győztesnek.

Az antikvarium.hu közleménye szerint az emelkedett, karácsony előtti licithangulatot mutatta, hogy hat könyv félmillió, összesen 35 kötet pedig 100 ezer forint fölött kelt el.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Árverésre ajánlotta fel Nobel-érmét a menekültek javára a Novaja Gazeta főszerkesztője

Árverésre ajánlotta fel a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta független orosz újság főszerkesztője az elismeréssel járó Nobel-érmet az ukrajnai menekültek megsegítésére.

...
Hírek

Faludy György Kossuth-díja senkinek sem kellett az árverésen

...
Hírek

Dedikált könyvek, képek árverésével segítenék az ukrajnai menekülteket

A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum, a MISZJE - Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, illetve az EOGY - Evangélikus Országos Gyűjtemény jótékonysági árverést rendez az ukrajnai menekültek megsegítésére.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.