Nádori László katonaszökevényként rúgott győztes gólt egy lengyel csapatban a hátországban

Nádori László katonaszökevényként rúgott győztes gólt egy lengyel csapatban a hátországban

„Gyorsan elrejtőztem, levettem magamról a saját ruhámat, az angol katonaruhát fölhúztam magamra, elég jól passzolt rám. A ruhaméret nem volt érdekes, angol sapka volt a fejemen. Még valami rangjelzésem is volt. Fölszálltam a dzsipre, tisztelgett a hadifogolytábor őre, és elmentünk. Ez volt csütörtökön, pénteken már Antwerpenben futballoztam a lengyel válogatott csapat tagjaként, az igazolványomban az állt, hogy Władysław Ciszewski zászlós.” Olvass bele Nádori László visszaemlékezéseibe!

Könyves Magazin | 2023. január 13. |

Nádori László szívesen mesélt, anekdotázott fordulatos, sikerekkel és kudarcokkal teli életéről. Hosszú és végig egészséges életét mindig a jó géneknek tulajdonította, de ő is sokat tett érte: a testedzésnek nemcsak tudósa, de gyakorlója is volt. Sokféle tehetség találkozott benne: gyorsan tanult, szorgalmas volt, törekedett a kiválóságra. Kíváncsi volt az őt körülvevőkre, és mindenki felé a legjobb szándékkal, segíteni akarással közeledett. Nem volt olyan szeglete az országnak, ahova ne ment volna el előadni, beszélgetni a testnevelésről, edzésmódszerekről és az olimpiákról. Mindig másként, máshogy közelítette meg a feladatot, mint ahogy elvárták tőle, folyamatosan szakmai megújulásra, innovációra, az elmélet és gyakorlat egységére törekedett, a legfrissebb kutatások, tapasztalatok, eredmények beépítésére a gyakorlatba. Életpályáján legfontosabbnak a szolgálatot tekintette: az állam, a kutatás, a közoktatás, a tanárképzés, a sport, az olimpia szolgálatát.

Könyvbemutató

A kötet bemutatója január 15-én, vasárnap 17 órakor lesz a Kelet Kávéházban (Facebook-esemény itt). A helyszín azért is érdekes, mert Nádori László évtizedeken át a Bartók Béla út 29. szám alatt élt, ahol ma a kávézó is található.

A könyvbemutatón köszöntőt mond Dr. László Imre, Újbuda polgármestere. A beszélgetés moderátora Nádori Lídia. Beszélgetőtársak: Bátonyiné Nádori Viola, a visszaemlékezés közreadója, Dénes Ferenc sportközgazdász, Köpf Károly, a Magyar Edzők Társasága főtitkára és tiszteletbeli elnökségi tagja.

A könyv előrendelhető a Prae webshopjában, illetve kedvezményesen megvásárolható a könyvbemutatón.

Dr. Nádori László – Bátonyiné Nádori Viola: A szelíd harcos - Dr. Nádori László (1923–2011) visszaemlékezései

A hátországban lengyel futballista

Egy szót sem tudtam lengyelül. A legnagyobb pechemre rúgtam egy gólt. Nem ez volt a szándékom, de messziről megrúgtam, nagyon vizes volt a pálya, és mint amikor a nagy szél kicsit eltereli a röppályáról a labdát, beterelte a bal felső sarokba, és ezzel a góllal nyertünk. Minden újságíró velem akart beszélni. Ez egy nagy bajnokság volt, a rajnai hadseregek bajnoksága. A százados elküldött, hogy gyorsan menjek el, és azt mondták, hogy fáj a torkom, nem tudok beszélni, de ő majd elmond mindent. Kérte azután, hogy tanuljak meg valamennyire lengyelül, lehetőleg nagyon rövid idő alatt. Ha megtudják, hogy „fekete” játékossal játszik a csapat, akkor diszkvalifikálják őket.

Ebben a helyzetben már nem hadifogoly voltam, hanem katonaszökevény.

Ha kiderül, akkor kis büntetéssel, de rúgnak ki a fenébe. Ezt meg nem akartam, mert nagyon jó dolgom volt. Életemben először akkor ültem repülőgépen. Elkezdtem tanulni a nyelvet. Vásároltam Antwerpenben a zsebpénzemen egy Langenscheidt német–lengyel szótárt, ami azért volt nagyon jó, mert tartalmazott nyelvtant is, érthetően, világosan, és azt szótáraztam, lengyel szövegeket, ragozásokat, és nagyon sok szót megtanultam. Nagyon figyeltem a beszélgetéseknél, és körülbelül 6-7 hét múlva már elvegyültem, tehát már nem volt nagy probléma. A csapatban mindenki lengyel volt rajtam kívül. Szerettek, mert a magyarokat a lengyelek akkor is kedvelték, és szívesen fedeztek, segítettek. Ha kiderült volna, hogy ki vagyok valójában, akkor abból Hollandiában nagy baj lett volna.

Az egyik mérkőzésen, amelyet Breda város felszabadulásának egyéves évfordulójára játszottunk, odajött hozzám egy holland úr. Barátságos meccs volt, akkor már játszottam a csapatban, mert elég jól beszéltem lengyelül. Azt mondta a holland úr, hogy mivel én jól beszélek németül, fordítsam őt lengyelre, köszönteni fogja a csapatot a pályán. Volt mikrofon, hangszóró, hihetetlenül begyulladtam, és

a többiek is előre röhögtek, hogy én hogyan fogom tolmácsolni lengyelre a holland polgármestert.

Szerencsére egy elég idős és kicsit szenilis bácsi volt, aki nem vette észre, hogy milyen fergetegesen nevetnek minden egyes mondatán, mert én nem tudtam tartalmi összefüggésében fordítani. Elkezdtem mondani, hogy ház, kés, kanál, fejsze, amilyen lengyel szavakat tudtam. Szép folyamatosan mondtam. Majdhogynem fetrengtek a nevetéstől, szegény öreg úr azt hitte, hogy nagyon jókat mond. Szerencsére nem buktam le.

Három-négy hónapot játszottunk. Időközben levelet kaptam édesanyámtól, hogy a szilasi orvos, Feszl doktor javaslatára maradjak még, azaz várjam ki, hogy mi lesz. Egy kicsit rosszulesett. Ők attól is féltek, hogy ha hazajövök, akkor elvisznek esetleg fogságba, mert Géza bátyám már orosz hadifogságban volt, Rosztovban, ahol négy évig tartották. Ez nekem kilátástalan helyzetnek tűnt, féltem, ha itt maradok – nagyon tartóztattak –, kiderül, hogy nem vagyok lengyel. Mindenképpen el akartam jönni. Végül is hazamentem, mert érkezett még egy levél, Mezőszilasról, amiben azt írták: „Lacikám, március 25-én indul a bajnokság, az első ellenfél Simontornya. Siess haza, mert nincs center halfunk!” 1946 márciusában ott játszottam a Simontornya–Mezőszilas mérkőzésen.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Aradi Péter regényében jelet adott magáról a NER dühöngő ifjúsága

Elvileg egy tehetséges, fiatal sportolóra ma szép karrier vár Magyarországon. Aradi Péter első regényének hőse kiváló sprinter, viszont nem veszi be ezt a maszlagot. Dénes története drogokról, fegyveres rablásokról, az illúziók elvesztéséről és a haragba forduló csalódottságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Bizarr gyilkosságsorozat borzolja a kedélyeket Budapesten

Mészöly Ágnes krimijében egy sorozatgyilkos felnőtt, erejük teljében lévő férfiakra vadászik. Olvass bele!

Olvass!
...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Fenyvesi Orsolya legújabb, Miri című mesekönyvének főhőse egy ovis kislány, kinek kalandjait Miklya Emese illusztrációi keltik életre. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A Fő utcában Sinclair Lewis szatirikus tükröt mutat a kisvárosi Amerikának

Az 1910-es években játszódó történet középpontjában Carol Milford, a fiatal, tanult, haladó szellemű nő áll, aki nagy terveket dédelgetve, világjobbító szándékkal vág bele az életbe. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A családi pokolból Petőfi verse mutatja meg a kiutat

A Petőfi bicentenáriumi évhez kapcsolódva jelent meg a Költővel nem járnék, melynek novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Megtalálták a német Atlantiszt?

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

A vízhiány és egy különleges arab öntözőrendszer ihlette regény nyert rangos díjat

...
Zöld

Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a modern kutyafajták agya nagyobb, mint ősi társaiké

...
Zöld

A Budapestre látogató Jane Goodall üzent a magyaroknak

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...
Nagy

Krusovszky új regénye egy látomásszerű jelenetből bomlott ki

Öt évvel az Akik már nem leszünk sosem megjelenése után új regénnyel jelentkezett Krusovszky Dénes. A szerda esti bemutatón szó esett krimiszerű olvasatról, domináns regényötletről meg persze a regényt leuraló kisvárosi, szelíd katasztrófáról.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Felemelkedés rejtélyes hegyén a haragot valaki más plántálja belénk

...
Kolozsi Orsolya

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

...
Vass Norbert

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.