Nádori László katonaszökevényként rúgott győztes gólt egy lengyel csapatban a hátországban

Nádori László katonaszökevényként rúgott győztes gólt egy lengyel csapatban a hátországban

„Gyorsan elrejtőztem, levettem magamról a saját ruhámat, az angol katonaruhát fölhúztam magamra, elég jól passzolt rám. A ruhaméret nem volt érdekes, angol sapka volt a fejemen. Még valami rangjelzésem is volt. Fölszálltam a dzsipre, tisztelgett a hadifogolytábor őre, és elmentünk. Ez volt csütörtökön, pénteken már Antwerpenben futballoztam a lengyel válogatott csapat tagjaként, az igazolványomban az állt, hogy Władysław Ciszewski zászlós.” Olvass bele Nádori László visszaemlékezéseibe!

Könyves Magazin | 2023. január 13. |

Nádori László szívesen mesélt, anekdotázott fordulatos, sikerekkel és kudarcokkal teli életéről. Hosszú és végig egészséges életét mindig a jó géneknek tulajdonította, de ő is sokat tett érte: a testedzésnek nemcsak tudósa, de gyakorlója is volt. Sokféle tehetség találkozott benne: gyorsan tanult, szorgalmas volt, törekedett a kiválóságra. Kíváncsi volt az őt körülvevőkre, és mindenki felé a legjobb szándékkal, segíteni akarással közeledett. Nem volt olyan szeglete az országnak, ahova ne ment volna el előadni, beszélgetni a testnevelésről, edzésmódszerekről és az olimpiákról. Mindig másként, máshogy közelítette meg a feladatot, mint ahogy elvárták tőle, folyamatosan szakmai megújulásra, innovációra, az elmélet és gyakorlat egységére törekedett, a legfrissebb kutatások, tapasztalatok, eredmények beépítésére a gyakorlatba. Életpályáján legfontosabbnak a szolgálatot tekintette: az állam, a kutatás, a közoktatás, a tanárképzés, a sport, az olimpia szolgálatát.

Könyvbemutató

A kötet bemutatója január 15-én, vasárnap 17 órakor lesz a Kelet Kávéházban (Facebook-esemény itt). A helyszín azért is érdekes, mert Nádori László évtizedeken át a Bartók Béla út 29. szám alatt élt, ahol ma a kávézó is található.

A könyvbemutatón köszöntőt mond Dr. László Imre, Újbuda polgármestere. A beszélgetés moderátora Nádori Lídia. Beszélgetőtársak: Bátonyiné Nádori Viola, a visszaemlékezés közreadója, Dénes Ferenc sportközgazdász, Köpf Károly, a Magyar Edzők Társasága főtitkára és tiszteletbeli elnökségi tagja.

A könyv előrendelhető a Prae webshopjában, illetve kedvezményesen megvásárolható a könyvbemutatón.

Dr. Nádori László – Bátonyiné Nádori Viola: A szelíd harcos - Dr. Nádori László (1923–2011) visszaemlékezései

A hátországban lengyel futballista

Egy szót sem tudtam lengyelül. A legnagyobb pechemre rúgtam egy gólt. Nem ez volt a szándékom, de messziről megrúgtam, nagyon vizes volt a pálya, és mint amikor a nagy szél kicsit eltereli a röppályáról a labdát, beterelte a bal felső sarokba, és ezzel a góllal nyertünk. Minden újságíró velem akart beszélni. Ez egy nagy bajnokság volt, a rajnai hadseregek bajnoksága. A százados elküldött, hogy gyorsan menjek el, és azt mondták, hogy fáj a torkom, nem tudok beszélni, de ő majd elmond mindent. Kérte azután, hogy tanuljak meg valamennyire lengyelül, lehetőleg nagyon rövid idő alatt. Ha megtudják, hogy „fekete” játékossal játszik a csapat, akkor diszkvalifikálják őket.

Ebben a helyzetben már nem hadifogoly voltam, hanem katonaszökevény.

Ha kiderül, akkor kis büntetéssel, de rúgnak ki a fenébe. Ezt meg nem akartam, mert nagyon jó dolgom volt. Életemben először akkor ültem repülőgépen. Elkezdtem tanulni a nyelvet. Vásároltam Antwerpenben a zsebpénzemen egy Langenscheidt német–lengyel szótárt, ami azért volt nagyon jó, mert tartalmazott nyelvtant is, érthetően, világosan, és azt szótáraztam, lengyel szövegeket, ragozásokat, és nagyon sok szót megtanultam. Nagyon figyeltem a beszélgetéseknél, és körülbelül 6-7 hét múlva már elvegyültem, tehát már nem volt nagy probléma. A csapatban mindenki lengyel volt rajtam kívül. Szerettek, mert a magyarokat a lengyelek akkor is kedvelték, és szívesen fedeztek, segítettek. Ha kiderült volna, hogy ki vagyok valójában, akkor abból Hollandiában nagy baj lett volna.

Az egyik mérkőzésen, amelyet Breda város felszabadulásának egyéves évfordulójára játszottunk, odajött hozzám egy holland úr. Barátságos meccs volt, akkor már játszottam a csapatban, mert elég jól beszéltem lengyelül. Azt mondta a holland úr, hogy mivel én jól beszélek németül, fordítsam őt lengyelre, köszönteni fogja a csapatot a pályán. Volt mikrofon, hangszóró, hihetetlenül begyulladtam, és

a többiek is előre röhögtek, hogy én hogyan fogom tolmácsolni lengyelre a holland polgármestert.

Szerencsére egy elég idős és kicsit szenilis bácsi volt, aki nem vette észre, hogy milyen fergetegesen nevetnek minden egyes mondatán, mert én nem tudtam tartalmi összefüggésében fordítani. Elkezdtem mondani, hogy ház, kés, kanál, fejsze, amilyen lengyel szavakat tudtam. Szép folyamatosan mondtam. Majdhogynem fetrengtek a nevetéstől, szegény öreg úr azt hitte, hogy nagyon jókat mond. Szerencsére nem buktam le.

Három-négy hónapot játszottunk. Időközben levelet kaptam édesanyámtól, hogy a szilasi orvos, Feszl doktor javaslatára maradjak még, azaz várjam ki, hogy mi lesz. Egy kicsit rosszulesett. Ők attól is féltek, hogy ha hazajövök, akkor elvisznek esetleg fogságba, mert Géza bátyám már orosz hadifogságban volt, Rosztovban, ahol négy évig tartották. Ez nekem kilátástalan helyzetnek tűnt, féltem, ha itt maradok – nagyon tartóztattak –, kiderül, hogy nem vagyok lengyel. Mindenképpen el akartam jönni. Végül is hazamentem, mert érkezett még egy levél, Mezőszilasról, amiben azt írták: „Lacikám, március 25-én indul a bajnokság, az első ellenfél Simontornya. Siess haza, mert nincs center halfunk!” 1946 márciusában ott játszottam a Simontornya–Mezőszilas mérkőzésen.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Aradi Péter regényében jelet adott magáról a NER dühöngő ifjúsága

Elvileg egy tehetséges, fiatal sportolóra ma szép karrier vár Magyarországon. Aradi Péter első regényének hőse kiváló sprinter, viszont nem veszi be ezt a maszlagot. Dénes története drogokról, fegyveres rablásokról, az illúziók elvesztéséről és a haragba forduló csalódottságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Bizarr gyilkosságsorozat borzolja a kedélyeket Budapesten

Mészöly Ágnes krimijében egy sorozatgyilkos felnőtt, erejük teljében lévő férfiakra vadászik. Olvass bele!

Olvass!
...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

Természetesen olvasok
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Zöld

Hetven nap alatt kelt át az Antarktiszon egy brit katonanő

...
Zöld

Elhunyt Schmidt Egon, aki egész életét a madaraknak és a róluk szóló könyveknek szentelte

...
Zöld

Légből kapott elképzelés a garantált alapjövedelem? Az EU-nak már van terve rá

...
Zöld

A Durrell család érkezése Korfura emlékezetesre sikerült: nagy csapat kutya ugatta őket kórusban

...
Zöld

Ennyire csapadékos januárunk 1915-ben volt utoljára

...
Zöld

A tudomány fejlődésében kulcsfontosságú, hogy hajlandók legyünk elképzelni az elképzelhetetlent

...
Zöld

Sárba ragadtak a rendőrök, akiket a falurombolás és a bánya ellen tüntetők miatt vezényeltek ki (videó)

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja.